Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού: "Καταντήσαμε αποικία"

Σάββατο 8 Ιουλίου 2017



Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού καταγγέλει: Προσπάθεια συγκάλυψης σκανδάλου με τον μανδύα της Ελληνικής Βουλής η αναίρεση βουλεύματος για την υπόθεση της απιστίας σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου σχετικά με τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ.
Σε άλλες – προμνημονιακές – εποχές η δήλωση του αντιπρόεδρου της Κομισιόν, κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις αλλά και οι πιέσεις που ασκήθηκαν στη χώρα μας στο Eurogroup της 15η Ιουνίου, ώστε να αμνηστευτούν οι εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να μας δοθεί η νέα δόση των χρημάτων, θα είχαν προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το λιγότερο θα είχαν παραιτηθεί αρκετοί, από όσους παρεμβαίνουν στα εσωτερικά μιας χώρας μέλους.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση όμως του 2017 όχι μόνο αυτό δεν έγινε, αλλά συνεχίζονται οι πιέσεις, όπως και πέρυσι όπου η κυβέρνηση μετά από τις τότε πιέσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε νομοθετήσει πως οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες σε αποκρατικοποιήσεις και τράπεζες – Έλληνες και ξένοι- θα απολαμβάνουν ασυλίας, απέναντι σε οποιαδήποτε δίωξη τους ασκηθεί στο μέλλον για απιστία κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

  Η συγκεκριμένη βέβαια νομοθετική παρέμβαση είχε ακολουθήσει της δίωξης που είχε ήδη ασκηθεί στους εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ, με αποτέλεσμα να μην τους καλύπτει.

Στις 29 Ιουνίου η ανεξάρτητη Ελληνική δικαιοσύνη αναίρεσε το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, με το οποίο παραπέμπονταν σε δίκη τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ και έξι μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων για απιστία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου (ανάμεσα τους ένας Σλοβάκος, μία Ιταλίδα και ένας Ισπανός), σχετικά με την υπόθεση της πώλησης και επαναμίσθωσης των 28 ακινήτων του ελληνικού δημοσίου την περίοδο 2013-2014.

Για την συγκεκριμένη υπόθεση θυμίζουμε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο με την υπ’ αριθμόν 275/2013 Πράξη του Ζ’ Κλιμακίου έκρινε τη συναλλαγή αδιαφανή και ασύμφορη. Στη συνέχεια με την υπ’ αριθμόν 1204/2014 απόφαση του VI Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου εγκρίθηκε η υπογραφή των συμβάσεων για λόγους που δεν αφορούσαν την ουσία της συναλλαγής.
Με τις συμβάσεις αυτές, της πώλησης και επαναμίσθωσης, το ελληνικό Δημόσιο έλαβε με τη μορφή χρηματοδότησης 261 εκατ. ευρώ και θα πρέπει να πληρώσει σε 20 χρόνια για μισθώματα περίπου 26 εκατ. ευρώ ετησίως ή 520 εκατ. Ευρώ συνολικά (δηλαδή τα διπλά). Κατά την εκτίμηση των δικαστών που επελήφθησαν της ανάκρισης, η ζημία του ελληνικού Δημοσίου ανήρχετο στα 580 εκατ. ευρώ.
  Επίσης οι δικαστές έκριναν ότι το μη επωφελές της επίδικης συναλλαγής κρίνεται από το κόστος της χρηματοδότησης το οποίο ανήρχετο στο εξωφρενικό επιτόκιο άνω του 12%, διότι την χρονολογία που συνάφθηκε η σύμβαση η χώρα μας μπορούσε να δανειστεί από τις αγορές με επιτόκια που κυμαίνονταν από 7% έως 8%.
  Με το 999/2017 Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών παραπέμφθηκαν 3 Ελληνες και 3 αλλοδαποί μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ για την από 18/10/2013 γνωμοδότησή τους ότι «συμφέρει η συναλλαγή» το ελληνικό Δημόσιο.

  Εάν όλα τα παραπάνω που πληροφορείται ο Έλληνας πολίτης δεν αποτελούν τις πλέον τρανές αποδείξεις ότι η χώρα μας έχει περιέλθει σε μια κατάσταση που μόνο ως αποικία μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε, ειλικρινά δεν ξέρουμε ποια λέξη θα μπορούσε να την χαρακτηρίσει καλύτερα. Άλλωστε από μόνη της η νομοθέτηση της απαλλαγής ποινικών ευθυνών όσων εμπλέκονται σε αυτές τις πράξεις, και μάλιστα ως προαπαιτούμενο για να λάβουμε δόση χρηματοδότησης, υποδηλώνει την παρανομία των πράξεων εις βάρος της χώρας μας.

  Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι όλα τα παραπάνω είναι προσπάθεια συγκάλυψης ενός σκανδάλου με μανδύα νόμου της Ελληνικής βουλής. Κανένας ανεξάρτητος Έλληνας πολίτης δεν μπορεί να δεχτεί αυτές τις παράλογες απαιτήσεις και νόμους που δίνουν την δυνατότητα στους δυνάστες δανειστές μας να κατακλέψουν την πατρίδα μας.

Να είναι σίγουροι οι κύριοι και κυρίες, εντός και εκτός των συνόρων, ότι εν καιρώ όλα αυτού του είδους τα σκάνδαλα θα διερευνηθούν και θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει. Όσους νόμους και να περάσουν κάποιοι από την βουλή η αλήθεια αργά ή γρήγορα θα λάμψει.



ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ