Ποια τρανταχτά ονόματα κρύβονται πίσω από παλάτια χιλιάδων τετραγωνικών
Χλιδάτες βίλες χιλιάδων τετραγωνικών στα ελληνικά νησιά, με εσωτερικές και εξωτερικές πισίνες, δεκάδες υπνοδωμάτια και τουαλέτες, ακόμη και με ιδιωτικές παραλίες, φιγουράρουν σε ιστοσελίδες του εξωτερικού και ενοικιάζονται έως και 7.500 ευρώ τη βραδιά!Ανήκουν -ως επί το πλείστον- σε μεγαλοεπιχειρηματίες, που τα προηγούμενα χρόνια πήραν θαλασσοδάνεια ή έμπλεξαν σε διαδρομές μαύρου χρήματος, έχτισαν ολόκληρα παλάτια και τώρα τα εκμεταλλεύονται, εξασκώντας ανενόχλητοι το… σπορ που γνωρίζουν πολύ καλά: τη φοροδιαφυγή!
Η τεράστια ψαλίδα
Ο περιηγητής του Διαδικτύου που θα τύχει να επισκεφθεί μία από τις δεκάδες εξειδικευμένες ηλεκτρονικές πλατφόρμες ενοικίασης υπερπολυτελών ακινήτων, οι οποίες απευθύνονται αποκλειστικά σε… κροίσους, εάν βάλει στην αναζήτηση τη λέξη «Greece», είναι βέβαιο πως θα πάθει… πολιτισμικό σοκ, με αυτό που θα δει να εμφανίζεται μπροστά στα μάτια του!
Με φόντο την Ελλάδα της κρίσης, των εκατομμυρίων ανέργων, των χιλιάδων καθημερινών κατασχέσεων για χρέη προς το Δημόσιο, από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων του Γιώργου Πιτσιλή, της υπερφορολόγησης και των «κουτσουρεμένων» μισθών και συντάξεων, η χλιδή που ξεχύνεται από την οθόνη του υπολογιστή… θαμπώνει!
Είναι τέτοια η λάμψη του πλούτου, που έχει «τυφλώσει» ακόμη και τους «ράμπο» της εφορίας (που ελέγχονται, πλέον, από την ΑΑΔΕ), οι οποίοι αδυνατούν να δουν την τεράστιας έκτασης φοροδιαφυγή, που συντελείται κάτω από τη μύτη τους, από τρανταχτά ονόματα της επιχειρηματικής -και όχι μόνον- ζωής του τόπου!
Σε μία μόνον από τις εκατοντάδες ιστοσελίδες ενοικίασης υπερπολυτελών ακινήτων προσφέρονται για διαμονή και διακοπές δισεκατομμυριούχων περισσότερες από 300 χλιδάτες βίλες, με τιμές που ξεκινούν από 1.260 ευρώ (ή 1.100 αγγλικές λίρες) και φτάνουν έως τα 7.500 ευρώ (ή 6.396 αγγλικές λίρες) για μία και μόνον βραδιά!
Με άλλα λόγια, για μία πενθήμερη διαμονή, ο ιδιοκτήτης της κάθε «χρυσής βίλας» ζητάει ποσό που φτάνει έως και τα 36.500 ευρώ, όπως αποδεικνύεται από τις τιμές που έχουν καταχωρηθεί στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες.
Πρόκειται για πολυτελείς επαύλεις, που αξίζουν τα λεφτά τους, δεδομένου ότι βρίσκονται σε κοσμοπολίτικα νησιά, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Αντίπαρος, ή σε άλλες περιζήτητες περιοχές και εκτείνονται σε δεκάδες στρέμματα, έχουν δική τους παραλία, οπωσδήποτε πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων, αλλά και όλες τις ανέσεις, που θα ήθελε να απολαύσει ένας ζάμπλουτος Άραβας, κάποιος σταρ του κινηματογράφου ή του ποδοσφαίρου, πολιτικός ή μεγαλοεπιχειρηματίας!
Μηδέν φορολογικός έλεγχος
Όσοι διαθέτουν «γερά πορτοφόλια», έχουν και την ευκαιρία να κάνουν ονειρεμένες διακοπές στα κοσμοπολίτικα νησιά των Κυκλάδων, νοικιάζοντας πολυτελείς επαύλεις. Ωστόσο, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός έχει τη «χρυσή» ευκαιρία, με «οδηγό» τις πλατφόρμες ενοικίασης, να πιάσει στα δίχτυα του χοντρά «ψάρια» της φοροδιαφυγής. Αρκεί να (θέλει να) αξιοποιήσει τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, με απλή αναζήτηση και στη συνέχεια έρευνα, για τον ιδιοκτήτη κι εκείνον που νοικιάζει το ακίνητο. Έως τώρα, αυτού του είδους οι έρευνες βρίσκονται στο απόλυτο μηδέν!
Αποκρύπτουν τα έσοδα
Όπως λένε πηγές των ελεγκτικών υπηρεσιών, κάποιοι εκ των ιδιοκτητών έχουν βρει το κόλπο να ξεγελούν συστηματικά τις φορολογικές αρχές, αποκρύπτοντας τα πραγματικά τους εισοδήματα.
Η πιο απλή πρακτική είναι να ζητούν από τον πελάτη τους να καταθέσει στην τράπεζα προκαταβολή, ώστε κατόπιν να παρουσιάσουν στην εφορία αυτό το ποσό ως το αντίτιμο που τους καταβλήθηκε για τις… υπηρεσίες τους! Φυσικά, τα υπόλοιπα χρήματα προτιμούν να τα πάρουν σε… βαλίτσα!
Σε τράπεζες του εξωτερικού
Υπάρχει όμως και μία άλλη μέθοδος, που απαιτεί την εμπλοκή επαγγελματιών μεσολαβητών: Πρόκειται για εταιρίες που εμφανίζονται ως διαχειρίστριες του εκάστοτε ακινήτου, με τη συναίνεση, βεβαίως, του πραγματικού ιδιοκτήτη. Αυτές οι εταιρίες έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό, κατά προτίμηση στην Κύπρο, ή κάποια βαλκανική χώρα, όπως η Βουλγαρία, κι ασφαλώς τηρούν εκεί τραπεζικό λογαριασμό.
Αφού, λοιπόν, έρθουν σε συμφωνία με κάποιον ξένο ενδιαφερόμενο, για την ενοικίαση της βίλας, συνήθως με τον μήνα, του υποδεικνύουν την κατάθεση των χρημάτων στον συγκεκριμένο λογαριασμό του εξωτερικού.
Παρακάμπτονται οι έλεγχοι
Μέσω της διαδικασίας αυτής αποφεύγεται κάθε είδους φορολόγηση και ασφαλώς παρακάμπτονται και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι που ισχύουν στην ελληνική επικράτεια. Στη συνέχεια, αφού κατατεθεί το ποσό του ενοικίου, οι εκπρόσωποι της διαχειρίστριας εταιρίας αναλαμβάνουν να πληρώσουν τον ιδιοκτήτη, κάτι που γίνεται κατά κανόνα μετρητοίς κι αφού παρακρατηθεί η σχετική «προμήθεια» για τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Με δεδομένο ότι όλη η συναλλαγή γίνεται εκτός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, είναι και δύσκολο να ανιχνευτεί από τις φορολογικές αρχές, ακόμη και αν υπάρξει υπόνοια φοροδιαφυγής. Εκτός εάν υπάρξουν ανάλογες διαδικασίες (δικαστική συνδρομή, παράδοση στοιχείων για τραπεζικούς λογαριασμούς κ.λπ.) όπως έγινε και με τις διάφορες λίστες.
Χοντρά… παράνομο το «παιχνίδι»
Αν και καταζητούμενος, πήρε το σήμα του ΕΟΤ!
Στελέχη των ελεγκτικών υπηρεσιών, που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, «δείχνουν» μεγαλοεπιχειρηματίες, που έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές -κυρίως για μαύρο χρήμα ή για θαλασσοδάνεια- ως ιδιοκτήτες αρκετών από τις χλιδάτες επαύλεις!
Ενδεικτική, όσον αφορά στο χοντρό «παιχνίδι» που παίζεται γύρω από τις «χρυσές βίλες», ήταν η περίπτωση του καταζητούμενου για το σκάνδαλο της Siemens, Χρήστου Καραβέλα, τα ίχνη του οποίου, αν και… χάθηκαν κάπου στη Λατινική Αμερική, εκείνος κατάφερε να βγάλει Ειδικό Σήμα Λειτουργίας από τον ΕΟΤ και νοίκιαζε δύο πολυτελείς παραθαλάσσιες κατοικίες, στην Αντίπαρο!
Σημαντική λεπτομέρεια: Τα δύο ακίνητα ήταν δεσμευμένα από το ελληνικό κράτος για χρόνια, ως «προϊόντα εγκλήματος».
Ο άνθρωπος που φέρεται να έφτιαξε ολόκληρη περιουσία από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, χρησιμοποιώντας τα παραθυράκια του νόμου, αν και εξαφανισμένος, κατάφερε να βγάζει χρήματα, εκμεταλλευόμενος τα «προϊόντα του εγκλήματος»!
Ο Καραβέλας, μέσω των στενών συγγενών του, έβγαλε το Ειδικό Σήμα του ΕΟΤ, που του επέτρεψε να νοικιάζει σε τουρίστες τα ακίνητα στην Αντίπαρο, φυσικά έναντι αδράς αμοιβής!
Κι ας τα είχε δεσμεύσει από τον Ιούνιο του 2009 η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, μαζί με τα ακίνητα της οικογένειας σε Εκάλη, Πάρο, Σαντορίνη, Αράχοβα και Μύκονο.
Και ο συνεργάτης του Άκη
Ιδιαίτερη, αν και διαφορετική, είναι η περίπτωση του Σωτήρη Εμμανουήλ, πρώην συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος προφυλακίστηκε για την υπόθεση των υποβρυχίων. Όπως αναφέρεται στο πολυσέλιδο βούλευμα, ο Σωτήρης Εμμανουήλ διέθετε ένα οικόπεδο 905 τ.μ. στο Παλαιό Ψυχικό, που όπως περιγράφεται, «εντός του βρίσκεται διώροφη μεθ’ υπογείου οικία, επιφάνειας 621 τ.μ.».
Το «παλάτι» των 600 τετραγωνικών -επί της οδού Εθνάρχου Μακαρίου στο Ψυχικό, δίπλα στο δημαρχείο- προτού κατασχεθεί, ο πρώην συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου προσπάθησε να το ξεφορτωθεί μέσω πωλητήριου.
Δεν κατάφερε, όμως, να το πουλήσει, με αποτέλεσμα να κατασχεθεί από το Δημόσιο. Ο Εμμανουήλ δεν είχε πει, όμως, την τελευταία του λέξη. Βρήκε τρόπο και το νοίκιασε, αν και κατασχεμένο! Κι όχι σε όποιον κι όποιον, αλλά στον πρέσβη του Κατάρ!
Τότε υπήρξαν και φήμες, σύμφωνα με τις οποίες το «τσουχτερό» μηνιαίο μίσθωμα «εξυπηρετούσε τραπεζική οφειλή», καθώς το σπίτι-παλάτι, στο Παλαιό Ψυχικό, ήταν υποθηκευμένο.
Όπως και να έχει, δύο πισίνες, εκ των οποίων η μία κλειστή, έξι υπνοδωμάτια, μία τεράστια κουζίνα, σαλόνι με τραπεζαρία, χρυσά φωτιστικά, ακόμη και άλογα, φάνταζαν αρκετά ελκυστικές παροχές και ώθησαν τον πρέσβη να προχωρήσει στην ενοικίαση!
«Μόδα» η ενοικίαση χλιδάτων ακινήτων
Η ενοικίαση πολυτελών ακινήτων σε «λεφτάδες» του εξωτερικού μοιάζει να έχει γίνει μόδα στις τάξεις πολιτικών και καλλιτεχνών.
Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου και στενός φίλος του πρώην πρωθυπουργού, Γιάννης Ραγκούσης, νοίκιαζε με «αλμυρό» αντίτιμο την προσωπική κατοικία-βίλα του στην Πάρο. Μερικές ακόμη από τις περιπτώσεις αναγνωρίσιμων προσώπων που έσπευσαν να προμηθευτούν το Ειδικό Σήμα ενοικίασης τουριστικών επαύλεων, είναι αυτές του τραγουδιστή Μιχάλη Χατζηγιάννη, του επιχειρηματία Νίκου Βαρβέρη, της κόρης του τραγουδιστή Γιώργου Νταλάρα, καθώς και του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου.
Ο φάκελος «Χρυσές Βίλες» έκλεισε πριν καλά καλά ανοίξει, το 2012. «Το καυτό αυτό ζήτημα φοροδιαφυγής ανέδειξε, για πρώτη φορά, με σχετική του καταγγελία ο Μανώλης Γλέζος. Ακολούθησαν έρευνες του ΣΔΟΕ που έβγαλαν λαβράκια, πλην όμως η διάλυση των υπηρεσιών παρέπεμψε το θέμα στις καλένδες», λέει στην «Κυριακάτικη Εφημερίδα» ο Θεόδωρος Φλωράτος, πρώην στέλεχος του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.
Πριν οι έλεγχοι «παγώσουν», ο Μανώλης Γλέζος είχε υποδείξει τη λεγόμενη «γειτονιά των πολιτικών» στην περιοχή Ιστέρνι στην Πάρο, όπου ξεφύτρωναν η μία πολυτελής κατοικία μετά την άλλη!
Συγκεκριμένα, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς είχε καταγγείλει τότε πως στην Πάρο κατασκευάστηκαν 1.300 πολυτελείς βίλες, από αλλοδαπούς, που τις ενοικίαζαν για 750 ευρώ την ημέρα, μέσω Διαδικτύου, χωρίς να πληρώνουν φόρους! Επίσης, «έδειξε» και 10 στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που αγόρασαν βίλες στην ίδια περιοχή.
Μάλιστα, ο οικονομικός Εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης, είχε δώσει εντολή στο ΣΔΟΕ να κάνει έρευνα στη συγκεκριμένη περιοχή, όπου από το 2007 έχει κατασκευαστεί πολυτελές συγκρότημα 38 κατοικιών, σε επιφάνεια 58.000 στρεμμάτων, με πισίνες, πέργκολες και ιδιόκτητους κήπους. Πολλές από αυτές ανήκαν σε πολιτικούς και πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., ενώ τα περισσότερα ακίνητα, σύμφωνα με πληροφορίες, ανήκαν σε off shore εταιρίες.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΟΥΡΑΚΗΣ
Πώς «πάγωσε» ο έλεγχος με το που… ξεκίνησε!
Σε στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ οι βίλες της Πάρου
Ο φάκελος «Χρυσές Βίλες» έκλεισε πριν καλά καλά ανοίξει, το 2012. «Το καυτό αυτό ζήτημα φοροδιαφυγής ανέδειξε, για πρώτη φορά, με σχετική του καταγγελία ο Μανώλης Γλέζος. Ακολούθησαν έρευνες του ΣΔΟΕ που έβγαλαν λαβράκια, πλην όμως η διάλυση των υπηρεσιών παρέπεμψε το θέμα στις καλένδες», λέει στην «Κυριακάτικη Εφημερίδα» ο Θεόδωρος Φλωράτος, πρώην στέλεχος του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.
Πριν οι έλεγχοι «παγώσουν», ο Μανώλης Γλέζος είχε υποδείξει τη λεγόμενη «γειτονιά των πολιτικών» στην περιοχή Ιστέρνι στην Πάρο, όπου ξεφύτρωναν η μία πολυτελής κατοικία μετά την άλλη!
Συγκεκριμένα, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς είχε καταγγείλει τότε πως στην Πάρο κατασκευάστηκαν 1.300 πολυτελείς βίλες, από αλλοδαπούς, που τις ενοικίαζαν για 750 ευρώ την ημέρα, μέσω Διαδικτύου, χωρίς να πληρώνουν φόρους! Επίσης, «έδειξε» και 10 στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που αγόρασαν βίλες στην ίδια περιοχή.
Μάλιστα, ο οικονομικός Εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης, είχε δώσει εντολή στο ΣΔΟΕ να κάνει έρευνα στη συγκεκριμένη περιοχή, όπου από το 2007 έχει κατασκευαστεί πολυτελές συγκρότημα 38 κατοικιών, σε επιφάνεια 58.000 στρεμμάτων, με πισίνες, πέργκολες και ιδιόκτητους κήπους. Πολλές από αυτές ανήκαν σε πολιτικούς και πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., ενώ τα περισσότερα ακίνητα, σύμφωνα με πληροφορίες, ανήκαν σε off shore εταιρίες.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΟΥΡΑΚΗΣ