Όπως κατέστησε σαφές η Φον ντερ Λάιεν, τα κράτη της ΕΕ πρέπει να καταβάλουν πρόσθετες συνεισφορές, συνολικού ύψους επιπλέον 66 δισεκατομμυρίων ευρώ, στον προϋπολογισμό της ΕΕ -- μόνο για να περάσουν το 2023.
Η «Πράσινη Συμφωνία» της ΕΕ επρόκειτο να κοστίσει 620 δισεκατομμύρια ευρώ. Ήταν όλα συμφωνημένα. Ωστόσο, όπως αναφέρει η Eurointelligence, η συμφωνία είναι τώρα σχεδόν εξ ολοκλήρου μη χρηματοδοτούμενη -- λόγω της «γενναιόδωρης» βοήθειας της Ουκρανίας. Η Επιτροπή έχει διαθέσει «μόλις» 82,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ψίχουλα! Έτσι η Πράσινη Ατζέντα πρόκειται να ξεθωριάσει από πολιτική άποψη.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος Μακρόν (αντανακλώντας την οικονομική πραγματικότητα) άρχισε να αποχωρεί από τα Πράσινα μέτρα: Η Ευρώπη, όπως είπε, «είχε πάει αρκετά μακριά». Αυτή την εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ανέφερε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει την υποστήριξή του για την Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία περιλαμβάνει, για παράδειγμα, στόχο σε επίπεδο ΕΕ για την εξάλειψη των καθαρών εκπομπών άνθρακα έως το 2050.
Ωστόσο, μόλις το 2020, στην ΕΕ συμφωνήθηκε επταετής προϋπολογισμός 1,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Δύο χρόνια αργότερα, αυτό το ποσό έχει ήδη χορηγηθεί πέντε χρόνια νωρίτερα. «Μόλις 2 χρόνια μετά τον 7ετή προϋπολογισμό, οι Βρυξέλλες ξεμένουν από χρήματα», τόνισε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν : «Πώς μπορεί να συμβεί αυτό; Τι έγινε με την οικονομία; Που είναι τα χρήματα?»
Φαίνεται ότι η Επιτροπή έχει ήδη δαπανήσει όλα τα αποθεματικά της που έχουν διατεθεί για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ (ένα ποσό συνολικού ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ αποθεματικών) που προοριζόταν να διαρκέσει έως το 2027. Αυτό σημαίνει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα πρέπει να κάνουν Νέες συνεισφορές στον κοινοτικό προϋπολογισμό, δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Von der Leyen.
Πού πήγαν τα λεφτά; (Ο Όρμπαν, φυσικά, ξέρει καλά την απάντηση): «όσο μαίνεται αυτός ο πόλεμος [η Ουκρανία], έχουμε πάρει από τον προϋπολογισμό της ΕΕ τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ [δηλαδή όλο το αποθεματικό] για να στηρίξουμε οικονομικά την Ουκρανία… Αυτά [τα αποθεματικά] είναι τώρα εξαντληθεί».
Τώρα, όπως κατέστησε σαφές η Von der Leyen, ότι τα κράτη της ΕΕ πρέπει να καταβάλουν πρόσθετες συνεισφορές, συνολικού ύψους επιπλέον 66 δισεκατομμυρίων ευρώ, στον προϋπολογισμό της ΕΕ -- μόνο για να περάσουν το 2023. Ωστόσο, από τα επιπλέον 66 δισεκατομμύρια ευρώ, τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ έχει ήδη αποφασιστεί να δοθούν σε δάνεια και επιχορηγήσεις για την Ουκρανία (πέρα από τα 72 δισ. ευρώ που έχουν ήδη δοθεί στο Κίεβο, από τότε που ξεκίνησε η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο) και 15 δισ. ευρώ για προγράμματα μεταναστών και προσφύγων. Μόνο 1 δισ. ευρώ διατίθεται για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ.
Και αυτό είναι το «μισό» -- γιατί το επόμενο μεγάλο θέμα, λέει ο Von der Leyen, είναι πώς να στηρίξουμε την Ουκρανία μέχρι το 2027. Ο Επίτροπος προϋπολογισμού Johannes Hahn έχει ήδη κάνει μια περιοδεία επαιτείας στις πρωτεύουσες, ζητώντας περισσότερα χρήματα τώρα – και πολλά περισσότερα για το 2024-2027. Η κυρία Πρόεδρος θέλει επιπλέον 72 δισεκατομμύρια ευρώ (με 18 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως) σε πρόσθετες συνεισφορές για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και των αναγκών υποδομής της Ουκρανίας από το 2024 έως το 2027.
Αυτή η πρόσκληση για πόρους αντιπροσωπεύει την πρώτη φορά που η Επιτροπή της ΕΕ αναγκάζεται να αρχίσει να ζητά πρόσθετη χρηματοδότηση από τα κράτη της ΕΕ μετά από μόλις δύο χρόνια σε έναν επταετή προϋπολογισμό. Το πλαίσιο δαπανών της ΕΕ επιβεβαιώνεται κάθε επτά χρόνια, με πιο πρόσφατη τον Ιούλιο του 2020. Οι αλλαγές στον προϋπολογισμό της ΕΕ «υποτίθεται ότι θα εγκρίνονται» με ομόφωνη απόφαση όλων των κρατών μελών. Η Ουγγαρία, για πρώτη φορά, αναρωτιέται εάν θα γίνει σεβαστή η ομοφωνία.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε στην εφημερίδα Die Welt στις 16 Ιουνίου ότι η Γερμανία δεν έχει την πολυτέλεια να πληρώσει περισσότερα χρήματα στον προϋπολογισμό της ΕΕ: «Λαμβάνοντας υπόψη τις απαραίτητες περικοπές στον εθνικό μας προϋπολογισμό, επί του παρόντος δεν μπορούμε να κάνουμε πρόσθετες συνεισφορές στον προϋπολογισμό. της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο Λίντερ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι και άλλα κράτη μέλη έχουν καταλήξει στην ίδια συνειδητοποίηση.
Στα τέλη Μαΐου, ο Λίντνερ εισήγαγε αυστηρούς στόχους εξοικονόμησης για τα γερμανικά υπουργεία για να καλύψουν το υπάρχον οικονομικό κενό των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από τότε, ο Λίντνερ έχει κάπως αμβλύνει την προσέγγισή του στη λιτότητα. Οι περικοπές είναι αμφιλεγόμενες - και οι συζητήσεις για την πρόσθετη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της ΕΕ δεν έχουν τελειώσει, υπογράμμισε αργότερα το γραφείο του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.
Ο Λίντνερ εξήγησε ότι η ΕΕ έχει μεγιστοποιήσει τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της μέχρι το 2027, κυρίως ως αποτέλεσμα των γενναιόδωρων πακέτων βοήθειας του μπλοκ προς την Ουκρανία.
Ο Λίντνερ εξήγησε ότι αν και η Γερμανία παραδοσιακά ήταν ο μεγαλύτερος συνεισφέρων του μπλοκ, αναγκάστηκε να κάνει περικοπές, καθώς η οικονομία της συρρικνώνεται. Μετά από μια δεκαετία αυξήσεων δαπανών, η γερμανική κυβέρνηση υιοθέτησε σχέδια για περικοπή του προϋπολογισμού της για το επόμενο έτος κατά 30,6 δισεκατομμύρια ευρώ, επηρεάζοντας τομείς από την υγεία μέχρι τη φροντίδα των παιδιών και τις δημόσιες συγκοινωνίες -- πυροδοτώντας σφοδρές πολιτικές μάχες εντός του κυβερνητικού συνασπισμού και πέρα από τις πολιτικές διαφορές.
Η αύξηση του δημόσιου χρέους από την πανδημία του κορωνοϊού και την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία σήμαινε ότι οι δραστικές περικοπές ήταν πλέον αναπόφευκτες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Λίντνερ. Επέμεινε ότι η χώρα θα επιστρέψει σε αυστηρότερες δημοσιονομικές πολιτικές που σέβονται το συνταγματικά κατοχυρωμένο φρένο χρέους της χώρας που περιορίζει τις δαπάνες.
Όπως πάντα, οι πολεμικές δαπάνες είναι που τελικά γκρεμίζουν τις αυτοκρατορίες! Πόσοι πολίτες της ΕΕ, μπορεί κανείς να αναλογιστεί, γνωρίζουν πλήρως την κλίμακα των δαπανών της Von der Leyen για την Ουκρανία; Αυτοί, εν τέλει, θα επωμιστούν το κόστος φυσικά.