Ευρωπαϊκός σκοταδισμός: To twitter απειλείται με απαγόρευση στην ΕΕ γιατί υπερασπίζεται τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Δευτέρα 29 Μαΐου 2023



Ο Γάλλος υπουργός Ψηφιακής Μετάβασης και Τηλεπικοινωνιών Jean-Noel Barrot απείλησε το Twitter με νομικές ενέργειες που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν απαγόρευση σε ολόκληρη την ΕΕ εάν η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης δεν συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες της ΕΕ που έχουν σχεδιαστεί για την καταπολέμηση αυτού που οι Βρυξέλλες θεωρούν παραπληροφόρηση .


"Ένας κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ στις 25 Αυγούστου που απαιτεί από τις μεγάλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αναλάβουν δράση κατά της παραπληροφόρησης... Θέλω το Twitter να συμμορφωθεί έως τις 25 Αυγούστου με τους νέους κανόνες της ΕΕ που έχουμε εγκρίνει. Εάν όχι, δεν θα είναι πλέον ευπρόσδεκτο στην Ευρώπη», δήλωσε ο Μπαρό στο ραδιόφωνο France Info.

Ερωτηθείς εάν υπαινίσσεται μια γενική απαγόρευση, ο υπουργός είπε ότι εάν το Twitter δεν συμμορφωθεί με τους κανόνες, θα απαγορευόταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση υποτροπής.

Ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter, Έλον Μασκ , την περασμένη εβδομάδα απέσυρε τον δημοφιλές ιστότοπο microblogging από τον εθελοντικό κώδικα της ΕΕ για την καταπολέμηση της «παραπληροφόρησης». Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν προειδοποίησε ότι το Twitter θα εξακολουθήσει να δεσμεύεται από τον νόμο της ΕΕ για τις ψηφιακές υπηρεσίες, ο οποίος στοχεύει πλατφόρμες με περισσότερους από 45 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως.

Τον Φεβρουάριο, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell είχε εκφράσει την ανησυχία του ότι οι πολιτικές του Twitter υπό τον Musk θα βλάψουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και της χειραγώγησης, μεταξύ άλλων με την κατάργηση της ελεύθερης πρόσβασης στις διεπαφές προγραμματισμού εφαρμογών του.

Τον Οκτώβριο του 2018, μετά από πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεγάλες εταιρείες πληροφορικής όπως η Google, η Microsoft και το Twitter υπέγραψαν τον Κώδικα Πρακτικής για την Παραπληροφόρηση, ο οποίος περιγράφει τις δεσμεύσεις και τις συγκεκριμένες ενέργειες που δεσμεύονται να λάβουν οι υπογράφοντες για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο.

 

ΠΗΓΗ 

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ