Συνταγματικές οι μνημονιακές περικοπές αλλά μόνο για την ..πλέμπα

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018



Τεράστιο δημοσιονομικό κόστος φορτώνουν στο ΥΠΟΙΚ οι αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας οι οποίες δικαιώνουν επαγγελματικές ομάδες και κρίνουν αντισυνταγματικές τις περικοπές των μισθούς τους που επιβλήθηκαν με το δεύτερο μνημόνιο το 2012.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι μόνο εντός του Φεβρουαρίου έχουν εκδοθεί δυο αποφάσεις κομβικής, κοινωνικής αλλά και οικονομικής σημασίας, οι οποίες επιβαρύνουν με μεγάλα ποσά τον προϋπολογισμό και αφορούν επαγγελματικές κατηγορίες με ειδικό ρόλο στον πυρήνα του κράτους. Τους ένστολους και τους γιατρούς του ΕΣΥ.


Η πρώτη απόφαση εκδόθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου και αφορά στο τελεσίγραφο που απέστειλε μέσω δικαστικών αποφάσεων για το θέμα των ένστολων όλων των βαθμίδων το Συμβούλιο Επικρατείας. Με αυτό η τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας έδωσε ύστατη προειδοποίηση στο ΥΠΟΙΚ πως εντός οκτώ μηνών θα πρέπει να αναπροσαρμόσει αναδρομικά τις αποδοχές και τις συντάξεις των ένστολων όλων των Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η αναπροσαρμογή πρέπει να γίνει για το διάστημα από 1η Αυγούστου 2012 έως την 1η Ιανουαρίου 2017, ενώ πρέπει να καταβληθούν οι διαφορές αποδοχών και συντάξεων που προκύπτουν.

Το δημοσιονομικό κόστος είναι τεράστιο, καθώς οι κυβερνήσεις (από το 2014 και μετά) δεν συμμορφώθηκαν με τις αποφάσεις που αναφέρουν ότι οι μισθοί και οι συντάξεις των ένστολων πρέπει να επανέλθουν στα προ του 2012 επίπεδα.

Οι δικαστές αναφέρουν μάλιστα πως σε περίπτωση που η Κυβέρνηση δεν συμμορφωθεί μέσα στο διάστημα αυτό των οκτώ μηνών, τότε θα επιβληθεί πρόστιμο το οποίο δεν θα είναι ευκαταφρόνητο(το 2014 είχε επιβάλλει 200.000 ευρώ).


Η δεύτερη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ εκδόθηκε προχθές και με αυτή διέταξε να επανέλθουν οι μισθοί των γιατρών του ΕΣΥ στα επίπεδα του 2012, κάνοντας δεκτές σχετικές προσφυγές.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές μισθών των διευθυντών και γενικά των γιατρών του ΕΣΥ που επιβλήθηκαν με τον μνημονιακο νόμο του 2012.

Το δικαστήριο πάντως για λόγους δημοσίου συμφέροντος που αφορούν οι δημοσιονομική κρίση έκρινε ότι, θα λάβουν αναδρομικά τις διαφορές των αποδοχών τους μόνο όσοι έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή στα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας.

Δηλαδή δε θα λάβουν αναδρομικά των σύνολο των γιατρών αλλά μόνο οι προσφεύγοντες. Χαρακτηριστική επίσης είναι η αποστροφή της απόφασης πως η μεταβολή του μισθολογικού καθεστώτος των διευθυντών νοσοκομείων του ΕΣΥ, σε τέτοιας φύσεως και εκτάσεως μείωση των αποδοχών τους, η οποία επιφέρει ανατροπή του ισχύοντος μισθολογικού καθεστώτος, δεν μπορεί να γίνει χωρίς προηγουμένως να έχει εκτιμηθεί το δημοσιονομικό όφελος, σε σχέση με τις επιπτώσεις που η μείωση αυτή μπορεί να έχει στην λειτουργία του ΕΣΥ, καθώς και αν η μείωση ήταν αναγκαία ή θα μπορούσε να αναπληρωθεί με άλλα μέτρα ισοδυνάμου αποτελέσματος, με μικρότερο κόστος για το ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ.




Παναγιώτης Στάθης
capital.gr
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ