Πήρε χρήματα από τη Siemens η κοινοβουλευτική Αριστερά;

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017



Τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του, οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, η Αυγή, η ΕΡΤ και ορισμένα άλλα ΜΜΕ που στηρίζουν ακρίτως την κυβέρνηση, επιδιώκουν να «στριμώξουν» τη Ν.Δ. για την πράγματι σκοτεινή υπόθεση Siemens.

Πώς προσπαθούν να το κάνουν; Βασιζόμενοι στην κατάθεση της γραμματέως του Μ. Χριστοφοράκου, η οποία ισχυρίστηκε ότι άκουσε από τον ίδιο, ότι δόθηκαν χορηγίες σε πολιτικά κόμματα, νεολαίες και διευκολύνσεις σε ορισμένα πολιτικά πρόσωπα. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι ανάμεσα στους ευεργετημένους ήταν μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη και (άκουσε ότι ήταν) και η Νεολαία της Πολιτικής Άνοιξης...

Έκανε άριστα λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ και υιοθέτησε τις δηλώσεις της εν λόγω μάρτυρος, της οποίας όμως τα πολιτικά κίνητρα αμφισβητούνται, αφού λίγο μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της Siemens, έσπευσε να βρει πολιτική στέγη στην αγκαλιά του ΛΑΟΣ, έχουσα απορριφθεί ως πολιτικά ανεπαρκής, από τη Ν.Δ..

Ήταν η περίοδος όπου παλαιά στελέχη της Siemens, συνοδευόμενα συνήθως από πρόσωπα με επιρροή σε περιθωριακές ακροδεξιές εφημερίδες, είχαν ήδη ξεκινήσει τις επισκέψεις τους σε πολιτικά κόμματα επιδιώκοντας να πουλήσουν (με το αζημίωτο) τις υπηρεσίες τους, που αφορούσαν αμφισβητούμενα στοιχεία για το εν λόγω σκάνδαλο.

Ήταν περίπου τότε που ο Πάνος Καμμένος, εκπροσωπώντας τη Ν.Δ. στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, εξέταζε με επιμέλεια την κα Τσακάλου, που δεν είχε ακούσει όσα «θυμήθηκε» αρκετά χρόνια μετά.

Για να είμαστε, όμως δίκαιοι, από αυτήν ακριβώς την εξεταστική υπό την προεδρία του Σήφη Βαλυράκη (και όχι από την συνεισφορά της κας Τσακάλου) ανιχνεύτηκαν λογαριασμοί και στοιχεία που έστειλαν στη δικαιοσύνη πολιτικά πρόσωπα και αξιωματούχους για τις μίζες των εξοπλιστικών.

Από τότε μεσολάβησαν πολλά και κυρίως η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και η συνεργασία του με τον Πάνο Καμμένο. Όμως διαβάζοντας ξανά και ξανά τις πρόσφατες ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ διαπιστώνουμε ότι από τις αναφορές τους για το πολιτικό σύστημα λείπει ένα κόμμα που κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε: Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, το πρόδρομο κόμμα του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ.

Υπήρξε, λοιπόν, χορηγία στον Συνασπισμό από την Siemens;

Σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση στην ίδια δίκη (11/05/2017) του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου, ο οποίος υπήρξε βασικός ερευνητής της υπόθεσης Siemens, υπήρξε χρηματισμός (και) του Συνασπισμού από την Siemens. Ο Τάσος Τέλλογλου στη μαρτυρική του κατάθεση, μεταξύ άλλων αναφέρεται λεπτομερώς στις καταθέσεις των εμπλεκομένων, Γερμανών, μεγαλοστελεχών της μητρικής εταιρίας για τη λειτουργία των μαύρων ταμείων, επικεντρώνοντας στις καταθέσεις του τότε διαχειριστή των μαύρων ταμείων Ρ. Σίκατσεκ.

«Αποδέκτες του 2% από τα μαύρα ταμεία σύμφωνα με τον Σίκατσεκ ήταν τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα. Χρήματα δόθηκαν σε όλα τα κόμματα αλλά κυρίως στα δύο μεγάλα. Στην πρώτη σύμβαση για τα ψηφιακά, το 1989-90, ο Ενιαίος Συνασπισμός είχε πάρει τότε λεφτά», ισχυρίζεται ο μάρτυρας.

Για την κατάθεσή του κ. Τέλλογλου δεν υπήρξε σχολιασμός από τον ΣΥΡΙΖΑ ή από τον κόμμα του κ. Καμμένου ενώ τα ΜΜΕ επιλέγουν να υποβαθμίσουν ή να αγνοήσουν εντελώς την είδηση. Όμως η μαρτυρία του κ. Τέλλογλου για τον Συνασπισμό δεν είναι η μοναδική.

Είχαν προηγηθεί οι αποκαλύψεις της Αριστέας Μπουγάτσου στην Ελευθεροτυπία, κυρίως όμως η μαρτυρία του (τότε) εν ενεργεία βουλευτή του ΣΥΝ Περικλή Κοροβέση!

Ο κ. Κοροβέσης, ο οποίος εκλέχθηκε βουλευτής με τον Συνασπισμό το 2007, όταν το σκάνδαλο της Siemens βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας, με συνέντευξή του στο Κανάλι 1 του Πειραιά (2009), σπεύδει να τοποθετηθεί και να μιλήσει για διαφθορά ολόκληρου του πολιτικού συστήματος, αποκαλύπτοντας ότι έχουν πάρει χρήματα από την Siemens και το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ!

«Το μέγα σκάνδαλο είναι ότι έχουν πάρει χρήματα και το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ, ύστερα από τις πληροφορίες που έχουμε, την περίοδο της οικουμενικής Κυβέρνησης Τζανετάκη και αυτά τα δύο κόμματα, δεν έχουν αντιδράσει. Άρα λοιπόν πρόκειται για μία διαφθορά όλου του πολιτικού συστήματος και δυστυχώς είναι μέσα και η αριστερά».

Ο κ. Κοροβέσης υποστήριξε ότι «προκηρύχθηκε ένας διαγωνισμός διεθνής για τα τηλέφωνα κι όλα τα κόμματα που μετείχαν στην Οικουμενική Κυβέρνηση, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ο ενιαίος Συνασπισμός, η ΕΑΡ (Ελληνική Αριστερά) δηλαδή του Λεωνίδα Κύρκου, πήρανε χρήματα και δεν αντιδράσανε. Ούτε ο Κύρκος αντέδρασε, ούτε οι επίγονοι του Φλωράκη».

Η αντίδραση τότε του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αμήχανη, και αρκείται σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου που επισήμαινε ότι τα «όσα ανέφερε ο Περικλής Κοροβέσης για φημολογούμενη εμπλοκή του ενιαίου Συνασπισμού το 1989 σε υπόθεση της Siemens, είναι προσωπικές του απόψεις που δεν συμμερίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Στη συνέχεια ο κ. Κοροβέσης καλείται από την γραμματεία του κόμματος να παραιτηθεί, ενώ ορισμένοι εισηγούνται την διαγραφή του και την ανάκληση της δήλωσής του με τον ίδιο να δηλώνει ότι δεν ανακαλεί τίποτα.

Σε άρθρο του μάλιστα ασκεί σκληρή κριτική στην τότε ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι:

«Σύντροφός μου από τα φοιτητικά χρόνια μου έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα επισήμανση και την επαναλαμβάνω: 'Εμείς δεν χρωστάμε τίποτα στην Αριστερά. Αυτή μας χρωστάει. Ούτε με υποτροφίες μας έστειλε να σπουδάσουμε, ούτε επαγγελματικά στελέχη γίναμε ποτέ, ούτε μπήκαμε σε κάποια επετηρίδα και να πάρουμε αξιώματα. Και σκέψου πως εσύ δίνεις το 20% της βουλευτικής σου αποζημίωσης για να συντηρείς και τους γραφειοκράτες του ΣΥΝ. Είναι σαν να χρηματοδοτείς τη δίωξή σου'. Στο τελευταίο είχα κάποιες ενστάσεις. Υπάρχει πρόθεση δίωξης για τις απόψεις που έχω εκφράσει κατά καιρούς. Αλλά ευτυχώς ούτε το ΚΚΕ ούτε οι γραφειοκράτες του ΣΥΝ είναι σήμερα σε θέση να στήνουν «γκούλακ» για τους αντιφρονούντες. Η ζωή συνεχίζεται, όπως και τα ερωτήματα που μένουν αναπάντητα. Και για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει τι είπα, υπάρχει και γραπτή μου δήλωση, που δημοσιεύτηκε στη χθεσινή «Ε». Αν η πολιτική γραμματεία του ΣΥΝ επιθυμεί να τη λογοκρίνει, ας το κάνει. Προσωπικά, με τη λογοκρισία δεν τα πάω καλά».

Το 2010, ο κ. Κοροβέσης, ενώ δεν είναι πλέον Βουλευτής, επανέρχεται (εκ νέου στο Κανάλι 1) επαναλαμβάνοντας τις καταγγελίες του για χρηματισμό του ΣΥΝ από τη Siemens, αφήνοντας υπονοούμενα για τον Φώτη Κουβέλη και τον Γιάννη Δραγασάκη, στελέχη τότε του Συνασπισμού που μετείχαν στην κυβέρνηση Τζανετάκη.

Η φράση του Περικλή Κοροβέση «αυτοί κάτι παραπάνω ξέρουν από εμάς, εννοώ ο ενιαίος τότε ΣΥΝ, ο κ. Δραγασάκης και ο κ. Κουβέλης ήταν τότε στην κυβέρνηση» όταν ρωτήθηκε «εάν στελέχη της Αριστεράς ήταν στο κόλπο της Siemens» δημιούργησε νέο κύκλο συζητήσεων, με τον Γιάννη Δραγασάκη να ισχυρίζεται ότι «ειδικά το θέμα των προμηθειών του ΟΤΕ δεν αποφασίστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, του οποίου όντως ήμουν μέλος, αλλά σε αυτό των τριών αρχηγών. Επομένως το μόνο καινούριο που βλέπω είναι μια εμμονή στο δικό μου πρόσωπο. Γιατί; Επειδή ήμουν μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου; Αλλά αφού είναι γνωστό ότι οι προμήθειες αυτές δεν έγιναν μέσω του Υπουργικού Συμβουλίου, άρα δεν είναι δυνατόν ένα μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου να ξέρει περισσότερα πράγματα από κάποιον που ήταν εκτός. Θέλω να πω δηλαδή γιατί όχι η Αλέκα Παπαρήγα που είναι συνεχιστής του Χαρίλαου Φλωράκη; Γιατί όχι ο Κύρκος; Γιατί όχι ο Γ. Θεωνάς ή ο Στρατούλης που ήταν στελέχη τότε του ΟΤΕ και γνώριζαν αρκετά πράγματα;».

Η ιστορία όμως αυτή που εξέθετε την Αριστερά, ξεχάστηκε γρήγορα.

Όπως αγνοήθηκε η κατάθεση του Σίκατσεκ στη γερμανική Δικαιοσύνη, όπως αποσιωπήθηκε η πολύ πρόσφατη μαρτυρία του Τέλλογλου κατά την διάρκεια της πολύκροτης δίκης.

Αρκούσε μόνον για να προβληθεί, η αμφιλεγόμενη μαρτυρία της κας Τσακάλου η οποία θυμήθηκε ότι «άκουσε» τον τότε προϊστάμενό της να μιλά για «την οικογένεια Μητσοτάκη» και κάποιο μικρό κόμμα της Κεντροδεξιάς. Δεν γνώριζε βεβαίως, ότι κατά την περίοδο στην οποία αναφερόταν, το «μικρό κόμμα της κεντροδεξιάς» είχε κατεβάσει τα ρολά, ενώ είχε ήδη ξεκινήσει να μεγαλουργεί ένα καινούργιο κόμμα: αυτό που η ίδια τίμησε με την παρουσία της στα ψηφοδέλτιά του...




liberal.gr
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ