Οι απεγνωσμένες προσπάθειες του Πούτιν να αποτρέψει τον πόλεμο

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023


Σύνοψη:
Αυτό το νήμα παρέχει μια εις βάθος ανάλυση των δημόσιων δηλώσεων του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν που οδήγησαν στην απόφασή του να εισβάλει στην Ουκρανία. Υπογραμμίζει τα ακραία επίπεδα πρόκλησης από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ το έτος που οδήγησε στην εισβολή και πώς οι δηλώσεις του Πούτιν συχνά έβγαιναν εκτός πλαισίου στα δυτικά μέσα ενημέρωσης. Ο Πούτιν ανησυχούσε για την πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων στραμμένων στη Ρωσία και πρότεινε επανειλημμένα νομικές και νομικές εγγυήσεις για να διασφαλιστεί η ασφάλεια όλων των εμπλεκόμενων μερών.

-------

Όλοι θα πρέπει να αφιερώσουν χρόνο για να διαβάσουν αυτό το άρθρο από το Journal of Military and Strategic Studies σχετικά με την "Άμεση προέλευση του προληπτικού πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία"

Είναι μια προσεκτική ανασκόπηση των δημοσίων δηλώσεων του Πούτιν εν όψει της απόφασής του να εισβάλει.

 

https://jmss.org/article/view/76584/56335

 

Αναφέρεται πραγματικά σε λεπτομέρειες σχετικά με τις ρωσικές προτάσεις για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης με ειρηνικά μέσα και την απάντηση των ΗΠΑ σε ατέρμονη κλιμάκωση.

Τα δυτικά ΜΜΕ συνήθως χρονολογούν την κρίση με τη ρωσική στρατιωτική συσσώρευση το Φθινόπωρο/Χειμώνα του 2021, αλλά αγνοούν εντελώς τα ακραία επίπεδα πρόκλησης νωρίτερα μέσα στο έτος.

Ασκήσεις του ΝΑΤΟ 32 χωρών στα ανοικτά των ακτών της Ρωσίας, μαζί με γραπτές συνεργασίες του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία. 


 

Μπορεί να δείτε πράγματα όπως ο «Μύθος της επέκτασης του ΝΑΤΟ», αλλά αυτό ήταν μια εκφρασμένη ανησυχία για τον Πούτιν για ολόκληρο το έτος που προηγήθηκε της εισβολής.

Μάιος 2021:
"Φαίνεται... Η Ουκρανία μετατρέπεται, αργά
αλλά σταθερά, σε αντίποδα της Ρωσίας" 


 

Ιούνιος 2021
"Δεν μπορούμε παρά να ανησυχούμε για τη συνεχή συσσώρευση στρατιωτικού δυναμικού και υποδομής του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα, καθώς και για το γεγονός ότι η Συμμαχία αρνείται να εξετάσει με εποικοδομητικό τρόπο τις προτάσεις μας για αποκλιμάκωση της έντασης"  



Τον Ιούλιο Το 2021, ο Πούτιν δημοσίευσε το μεγάλο δοκίμιό του, το οποίο αναφέρεται ευρέως στον δυτικό Τύπο ως απόδειξη των χιτλερικών φιλοδοξιών. Φυσικά το κοινό και πιθανώς οι δημοσιογράφοι δεν το διάβασαν ποτέ στην πραγματικότητα.
Το ιστορικό υπόβαθρο που ανέφερε απείχε πολύ από την έκκληση για επανίδρυση της ΕΣΣΔ:


«Η πραγματική κυριαρχία της Ουκρανίας είναι δυνατή
μόνο σε συνεργασία με τη Ρωσία» αναφέρθηκε ευρέως εκτός πλαισίου στη Δύση και συνήθιζε να αποκαλεί τον Πούτιν «τρελό» το περιβάλλον κείμενο συνήθως παραλείπονταν και αγνοούνταν:



Ο Πούτιν τόνισε τη δέσμευσή του στις Συμφωνίες του Μινσκ για διευθέτηση της κατάστασης με τις αποσχισθείσες δημοκρατίες του Ντονμπάς, δηλώνοντας «είμαι πεπεισμένος ότι δεν έχουν ακόμη εναλλακτική λύση» από τις ειρηνικές διευθετήσεις του Μινσκ.
Φυσικά αυτό δεν αναφέρθηκε στον δυτικό Τύπο πολύ έως καθόλου.



Ο Πούτιν συναντήθηκε με την Άνγκελα Μέρκελ τον Αύγουστο και εκεί επίσης ανησυχούσε για το γεγονός ότι η Ουκρανία απέφευγε μια ειρηνική διευθέτηση και ότι ήταν διπρόσωπη στις διαπραγματεύσεις: "Δεν έχουμε άλλο εργαλείο για να επιτύχουμε την ειρήνη"



Τότε ήταν που ο Πούτιν ξεκίνησε την προσβλητική διπλωματία, τονίζοντας «χρειαζόμαστε ακριβώς νομικές, νομικές εγγυήσεις, γιατί οι δυτικοί συνάδελφοί μας απέτυχαν να τηρήσουν προφορικές δεσμεύσεις».



Μετά τις συνομιλίες με τον Μπάιντεν, ο Πούτιν τόνισε ακόμη τις ανησυχίες του για το ΝΑΤΟ.
"Είναι βέβαιο ότι θα ανησυχούμε για την προοπτική της πιθανής ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, διότι θα ακολουθήσει η ανάπτυξη αντίστοιχων στρατευμάτων, βάσεων και όπλων..."


Στις 17 Δεκεμβρίου, ο Πούτιν υπέβαλε σοβαρές προτάσεις για εγγυήσεις ασφαλείας τόσο στο ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ για τον επεκτατισμό τους.
Αργότερα επανέλαβε τους φόβους για την ουκρανική πυραυλική κρίση. Η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ σημαίνει εγγενώς τους αμερικανικούς πυραύλους στραμμένους στη Ρωσία.



Οι ΗΠΑ φάνηκαν στην πραγματικότητα να άρχισαν να μιλούν για την τοποθέτηση όπλων, και ο Πούτιν ήταν πολύ ευχαριστημένος με αυτό.


Αλλά οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να εγγυηθούν ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, κάτι που ήταν η βασική ανησυχία της Ρωσίας.




Μπορείτε να δείτε τον Πούτιν να απελπίζεται από τα προφανή επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ:
"Ας υποθέσουμε ότι η Ουκρανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Θα γεμίσει με...σύγχρονα επιθετικά όπλα που θα αναπτυχθούν στο έδαφός της, απλά...ποιος θα το αποτρέψει;"



Αυτό το απόσπασμα του Πούτιν είναι πολύ ενδεικτικό:
"Φανταστείτε ότι η Ουκρανία είναι χώρα του ΝΑΤΟ και ξεκινά αυτές τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Τι πρέπει να κάνουμε; Να πολεμήσουμε ενάντια στο μπλοκ του ΝΑΤΟ; Έχει σκεφτεί κανείς τουλάχιστον αυτό; Προφανώς όχι".
Για εμάς, πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα και η ασφάλεια όλων των μερών αυτής της διαδικασίας: της Ουκρανίας, των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και της Ρωσίας. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν τα έγγραφα που προτείναμε υποβληθούν σε σοβαρή, προσεκτική ανάλυση" Τις επόμενες εβδομάδες



Τις επόμενες εβδομάδες, ο Πούτιν εξακολουθεί να επαναλαμβάνει τους κινδύνους της επέκτασης του ΝΑΤΟ ως βασική ανησυχία.



Ο Πούτιν συνέχισε να μιλά για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων



Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, ο Πούτιν έλεγε δημόσια ότι μια ειρηνευτική διευθέτηση σύμφωνα με τις συμφωνίες του Μινσκ ήταν ακόμη δυνατή.


Στις 17 Φεβρουαρίου, ο Πούτιν απάντησε στις αντιπροτάσεις των ΗΠΑ και είπε ότι εάν δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία, η Ρωσία θα καταφύγει σε "στρατιωτικοτεχνικά μέσα"



Το καρφί στο φέρετρο φαίνεται να είναι η παράφρονη και ανεύθυνη ομιλία του Ζελένσκι στο Μόναχο, στην οποία αναφέρθηκε γύρω από την ιδέα να αποκτήσει η Ουκρανία πυρηνικά.
Είναι αυτά τα λόγια κάποιου που θέλει σοβαρά να αποφύγει έναν πόλεμο;



Προσθέστε σε αυτό, η Ουκρανική πλευρά άρχισε να εξαπολύει μια μαζική επίθεση στις δημοκρατίες του Ντονμπάς, μια απροκάλυπτη πρόκληση.



 Όποιος λέει ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ δεν είναι η κύρια αιτία του πολέμου είναι ανόητος ή ψεύτης.

 

 @TheGreeneBJ

 

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ