Συνέντευξη με τον Jacques Baud

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022



Η τελευταία μας συνέντευξη με τον Jacques Baud – The Postil Magazine


Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας μεταφέρουμε αυτή τη νέα συνέντευξη με τον Jacques Baud, στην οποία καλύπτουμε τι συμβαίνει τώρα στον γεωπολιτικό αγώνα που είναι ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας. Όπως πάντα, ο κ. Baud φέρει βαθιά διορατικότητα και σαφή ανάλυση στη συζήτηση. 



The Postil (TP): Μόλις δημοσιεύσατε το τελευταίο σας βιβλίο για τον πόλεμο στην Ουκρανία— Operation Z , έκδοση Max Milo. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτό—τι σας οδήγησε να γράψετε αυτό το βιβλίο και τι θέλετε να μεταφέρετε στους αναγνώστες;

 

Jacques Baud (JB): Ο στόχος αυτού του βιβλίου είναι να δείξει πώς η παραπληροφόρηση που διαδίδεται από τα μέσα ενημέρωσης μας συνέβαλε στο να ωθήσει την Ουκρανία προς τη λάθος κατεύθυνση. Το έγραψα με το σύνθημα «από τον τρόπο που κατανοούμε τις κρίσεις προκύπτει ο τρόπος με τον οποίο τις επιλύουμε».

Κρύβοντας πολλές πτυχές αυτής της σύγκρουσης, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης μας παρουσίασαν μια καρικατούρα και τεχνητή εικόνα της κατάστασης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την πόλωση των μυαλών. Αυτό έχει οδηγήσει σε μια ευρέως διαδεδομένη νοοτροπία που καθιστά σχεδόν αδύνατη κάθε προσπάθεια διαπραγμάτευσης.

 

 Η μονόπλευρη και μεροληπτική εκπροσώπηση που παρέχεται από τα κύρια μέσα ενημέρωσης δεν έχει σκοπό να μας βοηθήσει να λύσουμε το πρόβλημα, αλλά να προωθήσουμε το μίσος για τη Ρωσία. Έτσι, ο αποκλεισμός ανάπηρων αθλητών, γατών , ακόμη και ρώσικων δέντρων από αγώνες, η απόλυση μαέστρων, η αποπλατφόρμα Ρώσων καλλιτεχνών, όπως ο Ντοστογιέφσκι , ή ακόμα και η μετονομασία πινάκων αποσκοπούν στον αποκλεισμό του ρωσικού πληθυσμού από την κοινωνία! Στη Γαλλία, μπλοκαρίστηκαν ακόμη και τραπεζικοί λογαριασμοί ατόμων με ονόματα που ακούγονται ρωσικά . Τα κοινωνικά δίκτυα Facebook και Twitter έχουν συστηματικά μπλοκάρει την αποκάλυψη των εγκλημάτων της Ουκρανίας με το πρόσχημα της «ρητορικής μίσους», αλλά επιτρέπουν την έκκληση για βία κατά των Ρώσων.

 

Καμία από αυτές τις ενέργειες δεν είχε κανένα αποτέλεσμα στη σύγκρουση, εκτός από την υποκίνηση μίσους και βίας κατά των Ρώσων στις χώρες μας. Αυτή η χειραγώγηση είναι τόσο κακή που θα προτιμούσαμε να δούμε τους Ουκρανούς να πεθαίνουν παρά να αναζητήσουμε μια διπλωματική λύση. Όπως είπε πρόσφατα ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ , είναι θέμα να αφήσουμε τους Ουκρανούς να πολεμήσουν μέχρι τον τελευταίο άνδρα.

Συνήθως θεωρείται ότι οι δημοσιογράφοι εργάζονται σύμφωνα με πρότυπα ποιότητας και ηθικής για να μας ενημερώσουν με τον πιο ειλικρινή τρόπο. Αυτά τα πρότυπα ορίζονται από τη Χάρτα του Μονάχου του 1971. Ενώ έγραφα το βιβλίο μου ανακάλυψα ότι κανένα γαλλόφωνο κυρίαρχο μέσο ενημέρωσης στην Ευρώπη δεν σέβεται αυτόν τον χάρτη όσον αφορά τη Ρωσία και την Κίνα. Στην πραγματικότητα, υποστηρίζουν ξεδιάντροπα μια ανήθικη πολιτική έναντι της Ουκρανίας, την οποία περιγράφει ο Andrés Manuel López Obrador, πρόεδρος του Μεξικού, ως «Εμείς παρέχουμε τα όπλα, εσείς παρέχετε τα πτώματα!».

 

Για να επισημάνω αυτήν την παραπληροφόρηση, ήθελα να δείξω ότι οι πληροφορίες που επέτρεπαν την παροχή μιας ρεαλιστικής εικόνας της κατάστασης ήταν διαθέσιμες ήδη από τον Φεβρουάριο, αλλά ότι τα μέσα μας δεν τις μετέφεραν στο κοινό. Στόχος μου ήταν να δείξω αυτή την αντίφαση.

Για να αποφύγω να γίνω ο ίδιος προπαγανδιστής υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς, βασίστηκα αποκλειστικά σε δυτικές, ουκρανικές (από το Κίεβο) και ρωσικές πηγές της αντιπολίτευσης. Δεν έχω πάρει καμία πληροφορία από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

 

Τ.Π.: Λέγεται συνήθως στη Δύση ότι αυτός ο πόλεμος έχει «αποδείξει» ότι ο ρωσικός στρατός είναι αδύναμος και ότι ο εξοπλισμός του είναι άχρηστος. Αληθεύουν αυτοί οι ισχυρισμοί;

 

JB: Όχι. Μετά από περισσότερους από έξι μήνες πολέμου, μπορεί να ειπωθεί ότι ο ρωσικός στρατός είναι αποτελεσματικός και αποδοτικός και ότι η ποιότητα της διοίκησης και του ελέγχου του υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που βλέπουμε στη Δύση. Αλλά η αντίληψή μας επηρεάζεται από ένα ρεπορτάζ που επικεντρώνεται στην ουκρανική πλευρά και από διαστρεβλώσεις της πραγματικότητας.

 

Πρώτον, υπάρχει η πραγματικότητα στο έδαφος. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτό που τα μέσα ενημέρωσης αποκαλούν «Ρώσους» είναι στην πραγματικότητα ένας ρωσόφωνος συνασπισμός, που αποτελείται από επαγγελματίες Ρώσους μαχητές και στρατιώτες των δημοφιλών πολιτοφυλακών του Ντονμπάς. Οι επιχειρήσεις στο Ντονμπάς διεξάγονται κυρίως από αυτές τις πολιτοφυλακές, οι οποίες πολεμούν στο έδαφος «τους», σε πόλεις και χωριά που γνωρίζουν και όπου έχουν φίλους και οικογένεια. Προχωρούν λοιπόν με προσοχή για τον εαυτό τους, αλλά και για να αποφύγουν απώλειες αμάχων. Έτσι, παρά τους ισχυρισμούς της δυτικής προπαγάνδας, ο συνασπισμός απολαμβάνει πολύ καλή λαϊκή υποστήριξη στις περιοχές που καταλαμβάνει.

Στη συνέχεια, κοιτάζοντας μόνο έναν χάρτη, μπορείτε να δείτε ότι το Donbass είναι μια περιοχή με πολλές κατοικημένες και κατοικημένες περιοχές, που σημαίνει πλεονέκτημα για τον αμυνόμενο και μειωμένη ταχύτητα προόδου για τον επιτιθέμενο σε όλες τις περιστάσεις.

 

Δεύτερον, υπάρχει ο τρόπος με τον οποίο τα μέσα ενημέρωσης μας απεικονίζουν την εξέλιξη της σύγκρουσης. Η Ουκρανία είναι μια τεράστια χώρα και οι χάρτες μικρής κλίμακας δύσκολα δείχνουν τις διαφορές από τη μια μέρα στην άλλη. Επιπλέον, κάθε πλευρά έχει τη δική της αντίληψη για την πρόοδο του εχθρού. Αν πάρουμε το παράδειγμα της κατάστασης στις 25 Μαρτίου 2022, μπορούμε να δούμε ότι ο χάρτης της γαλλικής καθημερινής εφημερίδας Ouest-France (α) δεν δείχνει σχεδόν καμία προέλαση της Ρωσίας, όπως και η ελβετική τοποθεσία RTS (β). Ο χάρτης της ρωσικής ιστοσελίδας RIAFAN (c) μπορεί να είναι προπαγάνδας, αλλά αν τον συγκρίνουμε με τον χάρτη της Γαλλικής Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών(DRM) (δ), βλέπουμε ότι τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης είναι μάλλον πιο κοντά στην αλήθεια. Όλοι αυτοί οι χάρτες δημοσιεύτηκαν την ίδια μέρα, αλλά η γαλλική εφημερίδα και τα ελβετικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν τον χάρτη DRM και προτίμησαν να χρησιμοποιήσουν έναν ουκρανικό χάρτη. Αυτό δείχνει ότι τα μέσα ενημέρωσης μας λειτουργούν σαν μέσα προπαγάνδας.

Εικόνα 1 – Σύγκριση των χαρτών που παρουσιάστηκαν στα μέσα ενημέρωσης μας στις 25 Μαρτίου 2022. Αυτός ο τρόπος παρουσίασης της ρωσικής επίθεσης οδήγησε στον ισχυρισμό ότι ο ρωσικός στρατός είναι αδύναμος. Δείχνει επίσης ότι οι πληροφορίες που παρέχουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης φαίνονται πιο κοντά στην πραγματικότητα από αυτές που δίνουν η Ουκρανία.

Τρίτον, οι «ειδικοί» μας έχουν καθορίσει οι ίδιοι τους στόχους της ρωσικής επίθεσης. Με τον ισχυρισμό ότι η Ρωσία ήθελε να καταλάβει την Ουκρανία και τους πόρους της, να καταλάβει το Κίεβο σε δύο ημέρες κ.λπ., οι ειδικοί μας έχουν κυριολεκτικά επινοήσει και αποδώσει στους Ρώσους στόχους που ποτέ δεν ανέφερε ο Πούτιν. Τον Μάιο του 2022, ο Claude Wild, ο Ελβετός πρεσβευτής στο Κίεβο, δήλωσε στο RTS ότι οι Ρώσοι « έχασαν τη μάχη για το Κίεβο ». Αλλά στην πραγματικότητα, δεν υπήρξε ποτέ «μάχη για το Κίεβο». Είναι προφανώς εύκολο να ισχυριστεί κανείς ότι οι Ρώσοι δεν πέτυχαν τους στόχους τους — αν δεν προσπάθησαν ποτέ να τους επιτύχουν!

 

Τέταρτον, η Δύση και η Ουκρανία έχουν δημιουργήσει μια παραπλανητική εικόνα του αντιπάλου τους. Στη Γαλλία, την Ελβετία και το Βέλγιο, κανένας από τους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες στην τηλεόραση δεν γνωρίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τον τρόπο με τον οποίο οι Ρώσοι διεξάγουν τις δικές τους. Η «τεχνογνωσία» τους προέρχεται από τις φήμες από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν ή τη Συρία, που συχνά είναι απλώς δυτική προπαγάνδα. Αυτοί οι ειδικοί έχουν κυριολεκτικά παραποιήσει την παρουσίαση των ρωσικών επιχειρήσεων.

 

Έτσι, οι στόχοι που ανακοινώθηκαν ήδη από τις 24 Φεβρουαρίου από τη Ρωσία ήταν η «αποστρατιωτικοποίηση» και η «απαζωτικοποίηση» της απειλής για τους πληθυσμούς του Ντονμπάς. Αυτοί οι στόχοι σχετίζονται με την εξουδετέρωση των δυνατοτήτων και όχι με την κατάσχεση γης ή πόρων. Για να το πούμε ωμά, θεωρητικά, για να πετύχουν τους στόχους τους οι Ρώσοι δεν χρειάζεται να προχωρήσουν — θα ήταν αρκετό αν οι ίδιοι οι Ουκρανοί έρχονταν και σκοτώνονταν.

 

Με άλλα λόγια, οι πολιτικοί και τα μέσα ενημέρωσης μας ώθησαν την Ουκρανία να υπερασπιστεί το έδαφος όπως στη Γαλλία κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Έσπρωξαν τα ουκρανικά στρατεύματα να υπερασπιστούν κάθε τετραγωνικό μέτρο εδάφους σε καταστάσεις «τελευταίας στάσης». Κατά ειρωνικό τρόπο, η Δύση απλώς διευκόλυνε τη δουλειά των Ρώσων.

 

Στην πραγματικότητα, όπως και στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, οι Δυτικοί βλέπουν τον εχθρό όπως θα ήθελαν να είναι, όχι όπως είναι. Όπως είπε ο Sun Tzu πριν από 2.500 χρόνια, αυτή είναι η καλύτερη συνταγή για να χάσεις έναν πόλεμο.

 

Ένα παράδειγμα είναι ο λεγόμενος «υβριδικός πόλεμος» που φέρεται να διεξάγει η Ρωσία εναντίον της Δύσης. Τον Ιούνιο του 2014, καθώς η Δύση προσπαθούσε να εξηγήσει τη (φανταστική) επέμβαση της Ρωσίας στη σύγκρουση του Ντονμπάς, ο ειδικός στη Ρωσία Mark Galeotti «αποκάλυψε» την ύπαρξη ενός δόγματος που θα απεικόνιζε τη ρωσική έννοια του υβριδικού πολέμου . Γνωστό ως «Δόγμα Gerasimov», δεν έχει ποτέ πραγματικά οριστεί από τη Δύση ως προς το τι αποτελείται και πώς θα μπορούσε να εξασφαλίσει στρατιωτική επιτυχία. Αλλά χρησιμοποιείται για να εξηγήσει πώς η Ρωσία διεξάγει πόλεμο στο Ντονμπάς χωρίς να στείλει στρατεύματα εκεί και γιατί η Ουκρανία χάνει συνεχώς τις μάχες της ενάντια στους αντάρτες. Το 2018, συνειδητοποιώντας ότι έκανε λάθος, ο Galeotti ζήτησε συγγνώμη —θαρρά και έξυπνα— σε ένα άρθρο με τίτλο «Λυπάμαι που δημιούργησα το δόγμα Gerasimov» που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Foreign Policy .

 

Παρόλα αυτά, και χωρίς να ξέρουν τι σημαίνει, τα μέσα ενημέρωσης και οι πολιτικοί μας συνέχισαν να προσποιούνται ότι η Ρωσία διεξάγει έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας και της Δύσης. Με άλλα λόγια, φανταστήκαμε έναν τύπο πολέμου που δεν υπάρχει και προετοιμάσαμε την Ουκρανία γι' αυτόν. Αυτό εξηγεί επίσης την πρόκληση για την Ουκρανία να έχει μια συνεκτική στρατηγική για την αντιμετώπιση των ρωσικών επιχειρήσεων.

 

Η Δύση δεν θέλει να δει την κατάσταση όπως είναι στην πραγματικότητα. Ο ρωσόφωνος συνασπισμός έχει εξαπολύσει την επίθεσή του με συνολική δύναμη κατώτερη από αυτή των Ουκρανών σε αναλογία 1-2:1. Για να είστε επιτυχημένοι όταν είστε περισσότεροι, πρέπει να δημιουργήσετε τοπικές και προσωρινές ανωτερότητες μετακινώντας γρήγορα τις δυνάμεις σας στο πεδίο της μάχης.

 

Αυτό αποκαλούν οι Ρώσοι «επιχειρησιακή τέχνη» (operativnoe iskoustvo). Αυτή η έννοια είναι ελάχιστα κατανοητή στη Δύση. Ο όρος "επιχειρησιακό" που χρησιμοποιείται στο ΝΑΤΟ έχει δύο μεταφράσεις στα ρωσικά: "operative" (που αναφέρεται σε επίπεδο διοίκησης) και "επιχειρησιακό" (που ορίζει μια συνθήκη). Είναι η τέχνη του ελιγμού στρατιωτικών σχηματισμών, όπως μια παρτίδα σκακιού, προκειμένου να νικήσει έναν ανώτερο αντίπαλο.

 

Για παράδειγμα, η επιχείρηση γύρω από το Κίεβο δεν είχε σκοπό να «εξαπατήσει» τους Ουκρανούς (και τη Δύση) σχετικά με τις προθέσεις τους, αλλά να αναγκάσει τον ουκρανικό στρατό να κρατήσει μεγάλες δυνάμεις γύρω από την πρωτεύουσα και έτσι να τους «καθηλώσει». Σε τεχνικούς όρους, αυτό είναι αυτό που ονομάζεται "λειτουργία διαμόρφωσης". Σε αντίθεση με την ανάλυση ορισμένων «ειδικών», δεν ήταν μια «επιχείρηση εξαπάτησης», η οποία θα είχε συλληφθεί πολύ διαφορετικά και θα εμπλέκονταν πολύ μεγαλύτερες δυνάμεις. Στόχος ήταν να αποτραπεί η ενίσχυση του κύριου σώματος των ουκρανικών δυνάμεων στο Donbass.

 

Το κύριο μάθημα αυτού του πολέμου σε αυτό το στάδιο επιβεβαιώνει αυτό που γνωρίζουμε από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο: οι Ρώσοι κυριαρχούν στην επιχειρησιακή τέχνη.

 

TP: Ερωτήσεις σχετικά με τον στρατό της Ρωσίας εγείρουν το προφανές ερώτημα - πόσο καλός είναι ο στρατός της Ουκρανίας σήμερα; Και το πιο σημαντικό, γιατί δεν ακούμε τόσα πολλά για τον ουκρανικό στρατό;

 

JB: Οι Ουκρανοί στρατιώτες είναι σίγουρα γενναίοι στρατιώτες που εκτελούν το καθήκον τους ευσυνείδητα και θαρραλέα. Όμως η προσωπική μου εμπειρία δείχνει ότι σχεδόν σε κάθε κρίση, το πρόβλημα βρίσκεται στην κορυφή. Η αδυναμία κατανόησης του αντιπάλου και της λογικής του και η σαφής εικόνα της πραγματικής κατάστασης είναι η κύρια αιτία των αποτυχιών.

 

Από την αρχή της ρωσικής επίθεσης, μπορούμε να διακρίνουμε δύο τρόπους διεξαγωγής του πολέμου. Στην ουκρανική πλευρά, ο πόλεμος διεξάγεται στον πολιτικό και ενημερωτικό χώρο, ενώ στη ρωσική πλευρά ο πόλεμος διεξάγεται στον φυσικό και επιχειρησιακό χώρο. Οι δύο πλευρές δεν μάχονται στους ίδιους χώρους. Αυτή είναι μια κατάσταση που περιέγραψα το 2003 στο βιβλίο μου La guerre asymétrique ou la défaite du vainqueur ( Ασύμμετρος πόλεμος ή η ήττα του νικητή ). Το πρόβλημα είναι ότι στο τέλος της ημέρας επικρατεί η πραγματικότητα του εδάφους.

 

Από τη ρωσική πλευρά, οι αποφάσεις λαμβάνονται από τον στρατό, ενώ από την ουκρανική πλευρά, ο Ζελένσκι είναι πανταχού παρών και το κεντρικό στοιχείο στη διεξαγωγή του πολέμου. Παίρνει επιχειρησιακές αποφάσεις, προφανώς συχνά ενάντια στις συμβουλές του στρατού. Αυτό εξηγεί την αυξανόμενη ένταση μεταξύ του Ζελένσκι και του στρατού. Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ο Ζελένσκι θα μπορούσε να απολύσει τον στρατηγό Valery Zoluzhny διορίζοντάς τον Υπουργό Άμυνας.

 

Ο ουκρανικός στρατός έχει εκπαιδευτεί εκτενώς από Αμερικανούς, Βρετανούς και Καναδούς αξιωματικούς από το 2014. Το πρόβλημα είναι ότι για πάνω από 20 χρόνια, οι Δυτικοί πολεμούν ένοπλες ομάδες και διασκορπισμένους αντιπάλους και εμπλέκουν ολόκληρους στρατούς εναντίον ατόμων. Δίνουν πολέμους σε τακτικό επίπεδο και κατά κάποιο τρόπο έχουν χάσει την ικανότητα να πολεμούν σε στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Αυτό εξηγεί εν μέρει γιατί η Ουκρανία διεξάγει τον πόλεμο της σε αυτό το επίπεδο.

 

Υπάρχει όμως μια πιο εννοιολογική διάσταση. Ο Ζελένσκι και η Δύση βλέπουν τον πόλεμο ως μια αριθμητική και τεχνολογική ισορροπία δυνάμεων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, από το 2014, οι Ουκρανοί δεν προσπάθησαν ποτέ να αποπλανήσουν τους αντάρτες και τώρα πιστεύουν ότι η λύση θα έρθει από τα όπλα που προμηθεύει η Δύση. Η Δύση παρείχε στην Ουκρανία μερικές δεκάδες πυροβόλα M777 και εκτοξευτές πυραύλων HIMARS και MLRS, ενώ η Ουκρανία διέθετε αρκετές χιλιάδες ισοδύναμα πυροβόλα τον Φεβρουάριο. Η ρωσική έννοια του «συσχετισμού δυνάμεων», λαμβάνει υπόψη πολλούς περισσότερους παράγοντες και είναι πιο ολιστική από τη δυτική προσέγγιση. Γι' αυτό κερδίζουν οι Ρώσοι.

 

Για να συμμορφωθούν με κακώς μελετημένες πολιτικές, τα μέσα ενημέρωσης μας έχουν κατασκευάσει μια εικονική πραγματικότητα που δίνει στη Ρωσία τον κακό ρόλο. Για όσους παρακολουθούν προσεκτικά την πορεία της κρίσης, θα μπορούσαμε σχεδόν να πούμε ότι παρουσίασαν τη Ρωσία ως «καθρέφτη» της κατάστασης στην Ουκρανία. Έτσι, όταν άρχισε η συζήτηση για τις ουκρανικές απώλειες, η δυτική επικοινωνία στράφηκε σε ρωσικές απώλειες (με στοιχεία που δίνει η Ουκρανία).

 

Οι λεγόμενες «αντεπιθέσεις» που κήρυξαν η Ουκρανία και η Δύση στο Χάρκοβο και τη Χερσώνα τον Απρίλιο-Μάιο ήταν απλώς «αντεπιθέσεις». Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι η αντεπίθεση είναι μια επιχειρησιακή έννοια, ενώ η αντεπίθεση είναι μια τακτική έννοια, η οποία είναι πολύ πιο περιορισμένη σε εύρος. Αυτές οι αντεπιθέσεις ήταν δυνατές επειδή η πυκνότητα των ρωσικών στρατευμάτων σε αυτούς τους τομείς ήταν τότε 1 Ομάδα Μάχης (BTG) ανά 20 km μετώπου. Συγκριτικά, στον τομέα του Donbass, που ήταν η κύρια εστίαση, ο ρωσικός συνασπισμός είχε 1-3 BTG ανά χιλιόμετρο. Όσο για τη μεγάλη επίθεση του Αυγούστου στη Χερσώνα, η οποία υποτίθεται ότι θα καταλάμβανε το νότιο τμήμα της χώρας, φαίνεται ότι δεν ήταν παρά ένας μύθος για τη διατήρηση της δυτικής υποστήριξης.

 

Σήμερα, βλέπουμε ότι οι ισχυριζόμενες ουκρανικές επιτυχίες ήταν στην πραγματικότητα αποτυχίες. Οι ανθρώπινες και υλικές απώλειες που αποδόθηκαν στη Ρωσία ήταν στην πραγματικότητα περισσότερο σύμφωνες με αυτές της Ουκρανίας. Στα μέσα Ιουνίου, ο Ντέιβιντ Αραχαμία, επικεφαλής διαπραγματευτής και στενός σύμβουλος του Ζελένσκι, μίλησε για 200 έως 500 θανάτους την ημέρα και ανέφερε απώλειες (νεκρούς, τραυματίες, αιχμάλωτους, λιποτάκτες) 1.000 ανδρών την ημέρα . Αν προσθέσουμε σε αυτό τις ανανεωμένες απαιτήσεις για όπλα από τον Ζελένσκι, μπορούμε να δούμε ότι η ιδέα μιας νίκης για την Ουκρανία φαίνεται αρκετά ψευδαίσθηση.

 

Επειδή η οικονομία της Ρωσίας πιστευόταν ότι ήταν συγκρίσιμη με εκείνη της Ιταλίας , θεωρήθηκε ότι θα ήταν εξίσου ευάλωτη. Έτσι, η Δύση —και οι Ουκρανοί— σκέφτηκαν ότι οι οικονομικές κυρώσεις και η πολιτική απομόνωση της Ρωσίας θα προκαλούσαν γρήγορα την κατάρρευσή της, χωρίς να περάσουν από στρατιωτική ήττα. Πράγματι, αυτό καταλαβαίνουμε από τη συνέντευξη του Oleksei Arestovich, συμβούλου και εκπροσώπου του Zelensky, τον Μάρτιο του 2019. Αυτό εξηγεί επίσης γιατί ο Zelensky δεν σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου στις αρχές του 2022, όπως λέει στη συνέντευξή του στην Washington Post . Νομίζω ότι ήξερε ότι η Ρωσία θα απαντούσε στην επίθεση που ετοίμαζε η Ουκρανία στο Ντονμπάς (γι' αυτό το μεγαλύτερο μέρος των στρατευμάτων του βρισκόταν στην περιοχή) και πίστευε ότι οι κυρώσεις θα οδηγούσαν γρήγορα στην κατάρρευση και την ήττα της Ρωσίας. Αυτό είναι τι Ο Bruno Le Maire , ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, είχε «προβλέψει». Σαφώς, οι Δυτικοί έχουν πάρει αποφάσεις χωρίς να γνωρίζουν τον αντίπαλό τους.

 

Όπως είπε ο Αρέστοβιτς, η ιδέα ήταν ότι η ήττα της Ρωσίας θα ήταν το εισιτήριο εισόδου της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ . Έτσι, οι Ουκρανοί ωθήθηκαν να προετοιμάσουν μια επίθεση στο Ντονμπάς για να κάνουν τη Ρωσία να αντιδράσει, και έτσι να πετύχουν μια εύκολη ήττα μέσω καταστροφικών κυρώσεων. Αυτό είναι κυνικό και δείχνει πόσο πολύ η Δύση -με επικεφαλής τους Αμερικανούς- έχει καταχραστεί την Ουκρανία για τους δικούς της στόχους.

 

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι Ουκρανοί δεν επιδίωξαν τη νίκη της Ουκρανίας, αλλά την ήττα της Ρωσίας . Αυτό είναι πολύ διαφορετικό και εξηγεί τη δυτική αφήγηση από τις πρώτες μέρες της ρωσικής επίθεσης, η οποία προφήτευσε αυτή την ήττα.

 

Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι κυρώσεις δεν λειτούργησαν όπως αναμενόταν, και η Ουκρανία βρέθηκε να παρασύρεται σε μάχες που είχε προκαλέσει, αλλά για τις οποίες δεν ήταν διατεθειμένη να πολεμήσει τόσο πολύ.

 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, από την αρχή, η δυτική αφήγηση παρουσίαζε μια αναντιστοιχία μεταξύ των μέσων ενημέρωσης και της πραγματικότητας επί τόπου. Αυτό είχε ένα στρεβλό αποτέλεσμα: ενθάρρυνε την Ουκρανία να επαναλάβει τα λάθη της και την εμπόδισε να βελτιώσει τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων της. Με το πρόσχημα της μάχης με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, πιέσαμε την Ουκρανία να θυσιάσει άσκοπα χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

 

Από την αρχή ήταν προφανές ότι οι Ουκρανοί επαναλάμβαναν με συνέπεια τα λάθη τους (και μάλιστα τα ίδια λάθη όπως το 2014-2015) και στρατιώτες πέθαιναν στο πεδίο της μάχης. Από την πλευρά του, ο Volodymyr Zelensky ζήτησε ολοένα και περισσότερες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των πιο παράλογων, επειδή οδήγησε να πιστέψει ότι ήταν καθοριστικές.

 

Δεν είμαι ο μόνος που παρατήρησα αυτά τα λάθη, και οι δυτικές χώρες θα μπορούσαν σίγουρα να είχαν σταματήσει αυτήν την καταστροφή. Αλλά οι ηγέτες τους, ενθουσιασμένοι από τις (φανταστικές) αναφορές για ρωσικές απώλειες και νομίζοντας ότι άνοιγαν το δρόμο για αλλαγή καθεστώτος, πρόσθεσαν κυρώσεις στις κυρώσεις, απορρίπτοντας κάθε πιθανότητα διαπραγμάτευσης. Όπως είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Bruno Le Maire, στόχος ήταν να προκληθεί η κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας και να υποφέρει ο ρωσικός λαός. Αυτή είναι μια μορφή κρατικής τρομοκρατίας: η ιδέα είναι να υποφέρει ο πληθυσμός για να τον ωθήσει σε εξέγερση εναντίον των ηγετών του (εδώ, Πούτιν). Δεν το επινοώ αυτό. Αυτός ο μηχανισμός περιγράφεται λεπτομερώς από τον Richard Nephew, επικεφαλής των κυρώσεων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπό τον Ομπάμα και επί του παρόντος συντονιστή για την παγκόσμια καταπολέμηση της διαφθοράς, στο βιβλίο του με τίτλο, Η τέχνη των κυρώσεων . Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτή είναι ακριβώς η ίδια λογική που επικαλέστηκε το Ισλαμικό Κράτος για να εξηγήσει τις επιθέσεις του στη Γαλλία το 2015-2016. Η Γαλλία μάλλον δεν ενθαρρύνει την τρομοκρατία — αλλά την εφαρμόζει.

 

Τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης δεν παρουσιάζουν τον πόλεμο όπως είναι, αλλά όπως θα ήθελαν να είναι. Αυτό είναι καθαρά ευσεβής πόθος. Η φαινομενική δημόσια υποστήριξη προς τις ουκρανικές αρχές, παρά τις τεράστιες απώλειες (μερικοί αναφέρουν 70.000-80.000 νεκρούς), επιτυγχάνεται με την απαγόρευση της αντιπολίτευσης , ένα ανελέητο κυνήγι αξιωματούχων που διαφωνούν με την κυβερνητική γραμμή και την προπαγάνδα «καθρέφτη» που αποδίδει στους Ρώσους τις ίδιες αποτυχίες με τους Ουκρανούς. Όλα αυτά με τη συνειδητή υποστήριξη της Δύσης.

 

Τ.Π.: Τι να κάνουμε με την έκρηξη στην αεροπορική βάση Σάκι στην Κριμαία;

 

JB: Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες της τρέχουσας κατάστασης ασφαλείας στην Κριμαία. . Γνωρίζουμε ότι πριν από τον Φεβρουάριο υπήρχαν κελιά εθελοντών μαχητών του Praviy Sektor (μια νεοναζιστική πολιτοφυλακή) στην Κριμαία, έτοιμοι να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις. Έχουν εξουδετερωθεί αυτά τα κύτταρα; Δεν γνωρίζω; αλλά μπορεί κανείς να το υποθέσει, αφού προφανώς υπάρχει πολύ μικρή δραστηριότητα δολιοφθοράς στην Κριμαία. Τούτου λεχθέντος, ας μην ξεχνάμε ότι Ουκρανοί και Ρώσοι έχουν ζήσει μαζί για πολλές δεκαετίες και σίγουρα υπάρχουν άτομα υπέρ του Κιέβου στις περιοχές που κατέλαβαν οι Ρώσοι. Επομένως, είναι ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν κελιά ύπνου σε αυτές τις περιοχές.

 

Πιθανότατα πρόκειται για εκστρατεία που διεξάγει η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας (SBU) στα εδάφη που κατέχει ο ρωσόφωνος συνασπισμός. Πρόκειται για τρομοκρατική εκστρατεία που στοχεύει φιλορώσους Ουκρανούς προσωπικότητες και αξιωματούχους. Ακολουθεί σημαντικές αλλαγές στην ηγεσία της SBU , στο Κίεβο , και στις περιοχές , συμπεριλαμβανομένου του Lvov , Ternopol από τον Ιούλιο . Είναι πιθανώς στο πλαίσιο αυτής της ίδιας εκστρατείας που δολοφονήθηκε η Darya Dugina στις 21 Αυγούστου. Ο στόχος αυτής της νέας εκστρατείας θα μπορούσε να είναι να μεταδώσει την ψευδαίσθηση ότι υπάρχει μια συνεχής αντίσταση στις περιοχές που κατέλαβαν οι Ρώσοι και έτσι να αναβιώσει η δυτική βοήθεια. που αρχίζει να κουράζεται.

 

Αυτές οι δραστηριότητες δολιοφθοράς δεν έχουν πραγματικά επιχειρησιακό αντίκτυπο και φαίνονται περισσότερο σχετικές με μια ψυχολογική επιχείρηση. Ίσως πρόκειται για ενέργειες όπως αυτή στο Snake Island στις αρχές Μαΐου, με σκοπό να δείξουν στο διεθνές κοινό ότι η Ουκρανία ενεργεί.

 

Αυτό που έμμεσα δείχνουν τα επεισόδια στην Κριμαία είναι ότι η λαϊκή αντίσταση που διεκδίκησε η Δύση τον Φεβρουάριο δεν υφίσταται. Είναι πιθανότατα η δράση Ουκρανών και Δυτικών (πιθανώς Βρετανών) μυστικών λειτουργών. Πέρα από τις τακτικές ενέργειες, αυτό δείχνει την αδυναμία των Ουκρανών να ενεργοποιήσουν ένα σημαντικό κίνημα αντίστασης στις περιοχές που κατέλαβε ο ρωσόφωνος συνασπισμός.

 

Τ.Π.: Ο Ζελένσκι έχει πει περίφημα: «Η Κριμαία είναι ουκρανική και δεν θα την εγκαταλείψουμε ποτέ». Είναι αυτή η ρητορική ή υπάρχει σχέδιο επίθεσης στην Κριμαία; Υπάρχουν Ουκρανοί πράκτορες εντός της Κριμαίας;

 

JB: Πρώτα απ 'όλα, ο Zelensky αλλάζει γνώμη πολύ συχνά. Τον Μάρτιο του 2022, έκανε πρόταση στη Ρωσία, δηλώνοντας ότι ήταν έτοιμος να συζητήσει την αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στη χερσόνησο. Με την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Μπόρις Τζόνσον στις 2 Απριλίου και στις 9 Απριλίου απέσυρε την πρότασή του, παρά το ευνοϊκό ενδιαφέρον της Ρωσίας.

 

Είναι απαραίτητο να υπενθυμίσουμε ορισμένα ιστορικά γεγονότα. Η εκχώρηση της Κριμαίας στην Ουκρανία το 1954 δεν επικυρώθηκε ποτέ επίσημα από τα κοινοβούλια της ΕΣΣΔ, της Ρωσίας και της Ουκρανίας κατά την κομμουνιστική εποχή. Επιπλέον, ο λαός της Κριμαίας συμφώνησε να υπόκειται στην εξουσία της Μόσχας και όχι πλέον του Κιέβου ήδη από τον Ιανουάριο του 1991. Με άλλα λόγια, η Κριμαία ήταν ανεξάρτητη από το Κίεβο ακόμη και πριν η Ουκρανία ανεξαρτητοποιηθεί από τη Μόσχα τον Δεκέμβριο του 1991.

 

Τον Ιούλιο, ο Αλεξέι Ρέζνικοφ, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, μίλησε δυνατά για μια μεγάλη αντεπίθεση στη Χερσώνα με τη συμμετοχή ενός εκατομμυρίου ανδρών για την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας . Στην πραγματικότητα, η Ουκρανία δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα στρατεύματα, τα τεθωρακισμένα και την αεροπορική κάλυψη που απαιτούνται για αυτήν την τραβηγμένη επίθεση. Ενέργειες δολιοφθοράς στην Κριμαία μπορεί να είναι υποκατάστατο αυτής της «αντεπίθεσης». Φαίνεται να είναι περισσότερο μια άσκηση επικοινωνίας παρά μια πραγματική στρατιωτική δράση. Αυτές οι ενέργειες φαίνεται να στοχεύουν μάλλον στο να καθησυχάσουν τις δυτικές χώρες που αμφισβητούν τη σημασία της άνευ όρων υποστήριξής τους στην Ουκρανία.

 

TP: Θα μας πείτε για την κατάσταση γύρω από την πυρηνική εγκατάσταση της Zaporizhzhia;

 

JB: Στο Energodar, ο πυρηνικός σταθμός Zaporizhzhia (ZNPP), έχει γίνει στόχος πολλών επιθέσεων από πυροβολικό, τις οποίες Ουκρανοί και Ρώσοι αποδίδουν στην αντίπαλη πλευρά.

 

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι δυνάμεις του ρωσικού συνασπισμού έχουν καταλάβει την τοποθεσία ZNPP από τις αρχές Μαρτίου. Ο στόχος εκείνη την εποχή ήταν να εξασφαλιστεί γρήγορα το ZNPP, προκειμένου να αποφευχθεί η εμπλοκή του στις μάχες και έτσι να αποφευχθεί ένα πυρηνικό επεισόδιο. Το ουκρανικό προσωπικό που ήταν υπεύθυνο παρέμεινε στο εργοτάξιο και συνεχίζει να εργάζεται υπό την επίβλεψη της ουκρανικής εταιρείας Energoatom και της ουκρανικής υπηρεσίας πυρηνικής ασφάλειας (SNRIU). Δεν υπάρχει επομένως καμία μάχη γύρω από το εργοστάσιο.

 

Είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί οι Ρώσοι θα βομβάρδιζαν έναν πυρηνικό σταθμό που βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους . Αυτός ο ισχυρισμός είναι ακόμη πιο περίεργος αφού οι ίδιοι οι Ουκρανοί δηλώνουν ότι υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα στις εγκαταστάσεις του ιστότοπου . Σύμφωνα με έναν Γάλλο «ειδήμονα», οι Ρώσοι θα επιτίθεντο στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που ελέγχουν για να διακόψουν την ηλεκτρική ενέργεια που ρέει στην Ουκρανία . Όχι μόνο θα υπήρχαν απλούστεροι τρόποι διακοπής της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία (ένας διακόπτης, ίσως;), αλλά η Ρωσία δεν έχει σταματήσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους Ουκρανούς από τον Μάρτιο. Επιπλέον, σας υπενθυμίζω ότι η Ρωσία δεν έχει σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία και συνέχισε να πληρώνει στην Ουκρανία τα τέλη διέλευσης για το φυσικό αέριο προς την Ευρώπη. Είναι ο Ζελένσκι που αποφάσισε να κλείσει τον αγωγό Σογιούζτον Μάιο.

 

Επιπλέον, πρέπει να θυμόμαστε ότι οι Ρώσοι βρίσκονται σε μια περιοχή όπου ο πληθυσμός τους είναι γενικά ευνοϊκός και είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί θα αναλάμβαναν τον κίνδυνο μιας πυρηνικής μόλυνσης της περιοχής.

 

Στην πραγματικότητα, οι Ουκρανοί έχουν πιο αξιόπιστα κίνητρα από τους Ρώσους που μπορεί να εξηγήσουν τέτοιες επιθέσεις κατά του ZNPP. , τα οποία δεν αλληλοαποκλείονται: μια εναλλακτική λύση στη μεγάλη αντεπίθεση στη Χερσώνα, την οποία δεν μπορούν να εφαρμόσουν και να αποτρέψουν τα προγραμματισμένα δημοψηφίσματα στην περιοχή. Επιπλέον, οι εκκλήσεις του Ζελένσκι για αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής και ακόμη και επιστροφή του στην Ουκρανία θα ήταν μια πολιτική και επιχειρησιακή επιτυχία για αυτόν. Κάποιος θα μπορούσε ακόμη και να φανταστεί ότι επιδιώκουν να προκαλέσουν σκόπιμα ένα πυρηνικό επεισόδιο για να δημιουργήσουν μια «κανέναντί» και έτσι να καταστήσουν την περιοχή άχρηστη για τους Ρώσους.

 

Βομβαρδίζοντας το εργοστάσιο, η Ουκρανία θα μπορούσε επίσης να προσπαθεί να πιέσει τη Δύση να παρέμβει στη σύγκρουση , με το πρόσχημα ότι η Ρωσία επιδιώκει να αποσυνδέσει το εργοστάσιο από το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας πριν από την πτώση. Αυτή η αυτοκτονική συμπεριφορά -όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες- θα ήταν σύμφωνη με τον πόλεμο που διεξάγει η Ουκρανία από το 2014.

 

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι επιθέσεις στο Energodar είναι ουκρανικές. Τα θραύσματα των βλημάτων που εκτοξεύτηκαν στο σημείο από την άλλη πλευρά του Δνείπερου είναι δυτικής προέλευσης . Φαίνεται ότι προέρχονται από τους βρετανικούς πυραύλους BRIMSTONE , οι οποίοι είναι πύραυλοι ακριβείας, η χρήση των οποίων παρακολουθείται από τους Βρετανούς. Προφανώς, η Δύση γνωρίζει τις ουκρανικές επιθέσεις στο ZNPP. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί η Ουκρανία δεν υποστηρίζει πολύ μια διεθνή εξεταστική επιτροπή και γιατί οι δυτικές χώρες θέτουν μη ρεαλιστικούς όρους για την αποστολή ερευνητών από τον ΔΟΑΕ, έναν οργανισμό που δεν έχει δείξει μεγάλη ακεραιότητα μέχρι στιγμής.

 

Τ.Π.: Αναφέρεται ότι ο Ζελένσκι ελευθερώνει εγκληματίες να πολεμήσουν σε αυτόν τον πόλεμο; Σημαίνει αυτό ότι ο στρατός της Ουκρανίας δεν είναι τόσο ισχυρός όσο συνήθως υποτίθεται;

 

JB: Ο Zelensky αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα με τις αρχές που προέκυψαν από το Euromaidan το 2014. Εκείνη την εποχή, οι στρατιωτικοί δεν ήθελαν να πολεμήσουν επειδή δεν ήθελαν να αντιμετωπίσουν τους ρωσόφωνους συμπατριώτες τους. Σύμφωνα με έκθεση του βρετανικού Υπουργείου Εσωτερικών, οι έφεδροι αρνούνται στη συντριπτική τους πλειοψηφία να παρευρεθούν σε συνεδρίες στρατολόγησης. Τον Οκτώβριο-Νοέμβριο 2017, το 70% των στρατευσίμων δεν εμφανίζεται για ανάκληση. Η αυτοκτονία έχει γίνει πρόβλημα . Σύμφωνα με τον γενικό ουκρανό στρατιωτικό εισαγγελέα Ανατόλι Μάτιος, μετά από τέσσερα χρόνια πολέμου στο Ντονμπάς, 615 στρατιώτες είχαν αυτοκτονήσει . Οι λιποταξίες έχουν αυξηθεί και έφτασαν έως και το 30% των δυνάμεων σε ορισμένες επιχειρησιακές περιοχές, συχνά υπέρ των ανταρτών.

 

Για το λόγο αυτό, κατέστη αναγκαία η ενσωμάτωση περισσότερων παρακινημένων, ιδιαίτερα πολιτικοποιημένων, υπερεθνικιστών και φανατικών μαχητών στις ένοπλες δυνάμεις για να πολεμήσουν στο Donbass. Πολλοί από αυτούς είναι νεοναζί. Είναι για να εξαλείψει αυτούς τους φανατικούς μαχητές που ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε τον στόχο της «απαζοντοποίησης».

 

Σήμερα, το πρόβλημα είναι ελαφρώς διαφορετικό. Οι Ρώσοι έχουν επιτεθεί στην Ουκρανία και οι Ουκρανοί στρατιώτες δεν είναι a priori αντίθετοι στην καταπολέμησή τους. Αντιλαμβάνονται όμως ότι οι εντολές που λαμβάνουν δεν συνάδουν με την κατάσταση στο πεδίο της μάχης. Κατάλαβαν ότι οι αποφάσεις που τους επηρεάζουν δεν συνδέονται με στρατιωτικούς παράγοντες, αλλά με πολιτικούς λόγους. Οι ουκρανικές μονάδες επαναστατούν μαζικά και αρνούνται όλο και περισσότερο να πολεμήσουν. Λένε ότι αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι από τους διοικητές τους και ότι τους δίνονται αποστολές χωρίς τους απαραίτητους πόρους για να τις εκτελέσουν.

 

Γι' αυτό καθίσταται απαραίτητο να στείλουμε άνδρες έτοιμους για όλα . Επειδή είναι καταδικασμένοι, μπορούν να κρατηθούν υπό πίεση. Αυτή είναι η ίδια αρχή με τον Στρατάρχη Konstantin Rokossovki, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο από τον Στάλιν, αλλά αποφυλακίστηκε το 1941 για να πολεμήσει κατά των Γερμανών. Η θανατική του ποινή άρθηκε μόνο μετά το θάνατο του Στάλιν το 1956.

 

Για να επισκιάσουν τη χρήση εγκληματιών στις ένοπλες δυνάμεις, οι Ρώσοι κατηγορούνται ότι έκαναν το ίδιο. Οι Ουκρανοί και οι Δυτικοί χρησιμοποιούν με συνέπεια την προπαγάνδα «καθρέφτη». Όπως σε όλες τις πρόσφατες συγκρούσεις, η δυτική επιρροή δεν οδήγησε σε ηθικοποίηση της σύγκρουσης.

 

Τ.Π.: Όλοι μιλούν για το πόσο διεφθαρμένος είναι ο Πούτιν; Τι γίνεται όμως με τον Ζελένσκι; Είναι ο «ηρωικός άγιος» που όλοι μας λένε να θαυμάζουμε;

 

JB: Τον Οκτώβριο του 2021, τα Pandora Papers έδειξαν ότι η Ουκρανία και ο Zelensky ήταν οι πιο διεφθαρμένοι στην Ευρώπη και ασκούσαν φοροδιαφυγή σε μεγάλη κλίμακα. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτά τα έγγραφα προφανώς δημοσιεύθηκαν με τη βοήθεια μιας αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών και ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν αναφέρεται. Πιο συγκεκριμένα, στα έγγραφα αναφέρονται άτομα «σχετιζόμενα» μαζί του, τα οποία φέρεται να έχουν δεσμούς με άγνωστα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία θα μπορούσαν να ανήκουν σε γυναίκα, η οποία πιστεύεται ότι είχε ένα παιδί μαζί του.

 

Ωστόσο, όταν τα μέσα ενημέρωσης μας αναφέρουν αυτά τα έγγραφα, βάζουν συνήθως μια φωτογραφία του Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά όχι του Volodymyr Zelensky.

Εικόνα 2 – Αν και δεν αναφέρεται στα Pandora Papers, ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνδέεται σταθερά με αυτά. Ενώ ο Volodymyr Zelensky δεν αναφέρεται ποτέ στα μέσα μας, παρόλο που εμπλέκεται ευρέως.

Δεν είμαι σε θέση να αξιολογήσω πόσο διεφθαρμένος είναι ο Ζελένσκι. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ουκρανική κοινωνία και η διακυβέρνησή της είναι. Συνέβαλα μέτρια σε ένα πρόγραμμα του ΝΑΤΟ «Χτίζοντας την Ακεραιότητα» στην Ουκρανία και ανακάλυψα ότι καμία από τις συνεισφέρουσες χώρες δεν είχε ψευδαισθήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητά του, και όλες είδαν το πρόγραμμα ως ένα είδος «παράθυρου» για να δικαιολογήσει τη δυτική υποστήριξη.

 

Είναι απίθανο τα δισεκατομμύρια που πληρώνει η Δύση στην Ουκρανία να φτάσουν στον ουκρανικό λαό. Μια πρόσφατη αναφορά του CBS News ανέφερε ότι μόνο το 30-40% των όπλων που παρέχει η Δύση φτάνει στο πεδίο της μάχης. Τα υπόλοιπα πλουτίζουν μαφίες και άλλους διεφθαρμένους. Προφανώς, ορισμένα δυτικά όπλα υψηλής τεχνολογίας έχουν πουληθεί στους Ρώσους, όπως το γαλλικό σύστημα CAESAR και πιθανώς το αμερικανικό HIMARS. Η αναφορά του CBS News λογοκρίθηκε για να αποφευχθεί η υπονόμευση της δυτικής βοήθειας, αλλά το γεγονός παραμένει ότι οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να προμηθεύσουν drones MQ-1C στην Ουκρανία για αυτόν τον λόγο.

 

Η Ουκρανία είναι μια πλούσια χώρα, ωστόσο σήμερα είναι η μόνη χώρα στην πρώην ΕΣΣΔ με χαμηλότερο ΑΕΠ από αυτό που είχε κατά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Επομένως, το πρόβλημα δεν είναι ο ίδιος ο Ζελένσκι, αλλά ολόκληρο το σύστημα, το οποίο είναι βαθιά διεφθαρμένο, και το οποίο η Δύση διατηρεί με μοναδικό σκοπό να πολεμήσει τη Ρωσία.

 

Ο Ζελένσκι εξελέγη τον Απρίλιο του 2019 για το πρόγραμμα επίτευξης συμφωνίας με τη Ρωσία. Κανείς όμως δεν τον άφησε να εκτελέσει το πρόγραμμά του. Οι Γερμανοί και οι Γάλλοι τον εμπόδισαν εσκεμμένα να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ. Η απομαγνητοφώνηση της τηλεφωνικής συνομιλίας της 20ης Φεβρουαρίου 2022 μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και του Βλαντιμίρ Πούτιν δείχνει ότι η Γαλλία κράτησε σκόπιμα την Ουκρανία μακριά από τη λύση. Επιπλέον, στην Ουκρανία, ακροδεξιές και νεοναζιστικές πολιτικές δυνάμεις τον έχουν απειλήσει δημόσια με θάνατο. Ο Ντμίτρι Γιαρός, διοικητής του Ουκρανικού Εθελοντικού Στρατού, δήλωσε τον Μάιο του 2019 ότι ο Ζελένσκι θα απαγχονιζόταναν εκτελούσε το πρόγραμμά του. Με άλλα λόγια, ο Ζελένσκι είναι παγιδευμένος ανάμεσα στην ιδέα του για συμφωνία με τη Ρωσία και στις απαιτήσεις της Δύσης. Επιπλέον, η Δύση συνειδητοποιεί ότι η στρατηγική της για πόλεμο μέσω κυρώσεων έχει αποτύχει. Καθώς τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα αυξάνονται, η Δύση θα δυσκολεύεται περισσότερο να υποχωρήσει χωρίς να χάσει το πρόσωπό της. Μια διέξοδος για τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, την ΕΕ ή τη Γαλλία θα ήταν η απομάκρυνση του Zelensky. Γι' αυτό, με την επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία, νομίζω ότι ο Ζελένσκι αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι η ζωή του απειλείται.

 

Στο τέλος της ημέρας, ο Ζελένσκι είναι ένας φτωχός τύπος, γιατί οι καλύτεροι εχθροί του είναι αυτοί από τους οποίους εξαρτάται: ο δυτικός κόσμος.

 

Τ.Π.: Υπάρχουν πολλά βίντεο (φρικτά) στα social media με Ουκρανούς στρατιώτες που εμπλέκονται σε σοβαρά εγκλήματα πολέμου; Γιατί υπάρχει «τυφλό σημείο» στη Δύση για τέτοιες φρικαλεότητες;

 

JB: Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι: σε κάθε πόλεμο, κάθε εμπόλεμος διαπράττει εγκλήματα πολέμου. Το στρατιωτικό προσωπικό που σκόπιμα διαπράττει τέτοια εγκλήματα ατιμάζει τη στολή του και πρέπει να τιμωρηθεί.

 

Το πρόβλημα προκύπτει όταν τα εγκλήματα πολέμου αποτελούν μέρος ενός σχεδίου ή προκύπτουν από εντολές που δίνονται από την ανώτερη διοίκηση. Αυτό συνέβη όταν η Ολλανδία άφησε τον στρατό της να επιτρέψει τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα το 1995. τα βασανιστήρια στο Αφγανιστάν από καναδικά και βρετανικά στρατεύματα, για να μην αναφέρουμε τις αμέτρητες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Γκουαντάναμο και αλλού με τη συνενοχή της Πολωνίας, της Λιθουανίας ή της Εσθονίας. Εάν αυτές είναι δυτικές αξίες, τότε η Ουκρανία βρίσκεται στο σωστό σχολείο.

 

Στην Ουκρανία, το πολιτικό έγκλημα έχει γίνει κοινός τόπος, με τη συνενοχή της Δύσης. Έτσι αποκλείονται όσοι είναι υπέρ μιας διαπραγμάτευσης. Αυτή είναι η περίπτωση του Denis Kireyev, ενός από τους Ουκρανούς διαπραγματευτές, που δολοφονήθηκε στις 5 Μαρτίου από την ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας (SBU) επειδή θεωρήθηκε πολύ ευνοϊκός για τη Ρωσία και ως προδότης . Το ίδιο συνέβη και με τον Dmitry Demyanenko, έναν αξιωματικό της SBU, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 10 Μαρτίου, επίσης επειδή ήταν πολύ ευνοϊκός για μια συμφωνία με τη Ρωσία. Θυμηθείτε ότι αυτή είναι μια χώρα που θεωρεί ότι η λήψη ή η παροχή ρωσικής ανθρωπιστικής βοήθειας είναι «συνεργατισμός».

 

Στις 16 Μαρτίου 2022, ένας δημοσιογράφος στο τηλεοπτικό κανάλι Ukraine 24 αναφέρθηκε στον ναζί εγκληματία πολέμου Adolf Eichmann και κάλεσε για σφαγή των ρωσόφωνων παιδιών . Στις 21 Μαρτίου, ο στρατιωτικός γιατρός Gennadiy Druzenko δήλωσε στο ίδιο κανάλι ότι είχε διατάξει τους γιατρούς του να βυθίσουν Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου . Στα κοινωνικά δίκτυα, αυτές οι δηλώσεις έγιναν γρήγορα προπαγάνδα για τους Ρώσους και οι δύο Ουκρανοί ζήτησαν συγγνώμη που το είπαν, αλλά όχι για την ουσία. Τα ουκρανικά εγκλήματα άρχισαν να αποκαλύπτονται στα κοινωνικά δίκτυα και στις 27 Μαρτίου ο Ζελένσκι φοβόταν ότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τη δυτική υποστήριξη. Ακολούθησε — μάλλον ευκαιριακά — η σφαγή της Μπούχα στις 3 Απριλίου, οι συνθήκες της οποίας παραμένουν ασαφείς.

 

Η Βρετανία, η οποία είχε τότε την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αρνήθηκε τρεις φορές το ρωσικό αίτημα για σύσταση διεθνούς εξεταστικής επιτροπής για τα εγκλήματα του Μπούχα. Ο Ουκρανός σοσιαλιστής βουλευτής Ilya Kiva αποκάλυψε στο Telegram ότι η τραγωδία Bucha σχεδιάστηκε από τις βρετανικές ειδικές υπηρεσίες MI6 και εφαρμόστηκε από την SBU.

 

Το θεμελιώδες πρόβλημα είναι ότι οι Ουκρανοί έχουν αντικαταστήσει την «επιχειρησιακή τέχνη» με τη βαναυσότητα. Από το 2014, για να πολεμήσει τους αυτόνομους, η ουκρανική κυβέρνηση δεν προσπάθησε ποτέ να εφαρμόσει στρατηγικές βασισμένες σε «καρδιές και μυαλά», τις οποίες χρησιμοποιούσαν οι Βρετανοί στη Νοτιοανατολική Ασία τη δεκαετία του 1950-1960, οι οποίες ήταν πολύ λιγότερο βάναυσες αλλά πολύ περισσότερο αποτελεσματικό και μακροχρόνιο. Το Κίεβο προτίμησε να διεξαγάγει Αντιτρομοκρατική Επιχείρηση (ATO) στο Ντονμπάς και να χρησιμοποιήσει τις ίδιες στρατηγικές με τους Αμερικανούς στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Η καταπολέμηση των τρομοκρατών επιτρέπει κάθε είδους βαρβαρότητα. Είναι η έλλειψη ολιστικής προσέγγισης στη σύγκρουση που οδήγησε στην αποτυχία της Δύσης στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Μάλι.

 

Η επιχείρηση κατά της εξέγερσης (COIN) απαιτεί μια πιο εξελιγμένη και ολιστική προσέγγιση. Αλλά το ΝΑΤΟ είναι ανίκανο να αναπτύξει τέτοιες στρατηγικές όπως έχω δει από πρώτο χέρι στο Αφγανιστάν. Ο πόλεμος στο Ντονμπάς ήταν βάναυσος εδώ και 8 χρόνια και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 10.000 Ουκρανών πολιτών συν 4.000 Ουκρανών στρατιωτικών. Συγκριτικά, σε 30 χρόνια, η σύγκρουση στη Βόρεια Ιρλανδία είχε ως αποτέλεσμα 3.700 θανάτους. Για να δικαιολογήσουν αυτή τη βαρβαρότητα, οι Ουκρανοί έπρεπε να επινοήσουν τον μύθο της ρωσικής επέμβασης στο Ντονμπάς.

 

Το πρόβλημα είναι ότι η φιλοσοφία των νέων ηγετών του Μαϊντάν ήταν να έχουν μια φυλετικά καθαρή Ουκρανία. Με άλλα λόγια, η ενότητα του ουκρανικού λαού δεν επρόκειτο να επιτευχθεί μέσω της ενοποίησης των κοινοτήτων, αλλά μέσω του αποκλεισμού κοινοτήτων «κατώτερων φυλών». Μια ιδέα που αναμφίβολα θα ευχαριστούσε τους παππούδες της Ursula von der Leyen και της Chrystia Freeland! Αυτό εξηγεί γιατί οι Ουκρανοί έχουν ελάχιστη ενσυναίσθηση για τις μειονότητες της χώρας που μιλούν ρωσικά, μαγυάρικα και ρουμανικά. Αυτό με τη σειρά του εξηγεί γιατί η Ουγγαρία και η Ρουμανία δεν θέλουν τα εδάφη τους να χρησιμοποιηθούν για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία.

 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το να πυροβολούν τους πολίτες τους για να τους εκφοβίσουν δεν είναι πρόβλημα για τους Ουκρανούς. Αυτό εξηγεί τον ψεκασμό χιλιάδων ναρκών κατά προσωπικού PFM-1 ("πεταλούδα"), που μοιάζουν με παιχνίδια, στη ρωσόφωνη πόλη Ντόνετσκ τον Ιούλιο του 2022. Αυτός ο τύπος ναρκών χρησιμοποιείται από έναν αμυντικό και όχι από έναν επιτιθέμενο στην κύρια περιοχή λειτουργίας του. Επιπλέον, σε αυτήν την περιοχή, οι πολιτοφυλακές Donbass πολεμούν «στο σπίτι τους», με πληθυσμούς που γνωρίζουν προσωπικά.

 

Νομίζω ότι έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου και από τις δύο πλευρές, αλλά ότι η κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης ήταν πολύ διαφορετική. Τα μέσα ενημέρωσης μας έχουν αναφέρει εκτενώς για εγκλήματα (αληθινά ή ψευδή) που αποδίδονται στη Ρωσία. Από την άλλη πλευρά, ήταν εξαιρετικά σιωπηλοί για τα ουκρανικά εγκλήματα. Δεν γνωρίζουμε όλη την αλήθεια για τη σφαγή της Μπούτσα, αλλά τα διαθέσιμα στοιχεία υποστηρίζουν την υπόθεση ότι η Ουκρανία οργάνωσε το γεγονός για να καλύψει τα δικά της εγκλήματα. Κρατώντας σιωπηλά αυτά τα εγκλήματα, τα ΜΜΕ μας ήταν συνένοχοι μαζί τους και δημιούργησαν ένα αίσθημα ατιμωρησίας που ενθάρρυνε τους Ουκρανούς να διαπράξουν περαιτέρω εγκλήματα.

 

Τ.Π.: Η Λετονία θέλει η Δύση (Η Αμερική) να χαρακτηρίσει τη Ρωσία «τρομοκρατικό κράτος». Τι πιστεύετε για αυτό; Σημαίνει αυτό ότι ο πόλεμος τελείωσε στην πραγματικότητα και η Ρωσία κέρδισε;

 

JB: Οι απαιτήσεις της Εσθονίας και της Λετονίας ανταποκρίνονται στην έκκληση του Zelensky να χαρακτηρίσει τη Ρωσία ως τρομοκρατικό κράτος. Είναι ενδιαφέρον ότι έρχονται την ίδια στιγμή που εξαπολύεται μια ουκρανική τρομοκρατική εκστρατεία στην Κριμαία, στην κατεχόμενη ζώνη της Ουκρανίας και στο υπόλοιπο ρωσικό έδαφος. Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι η Εσθονία ήταν προφανώς συνένοχος στην επίθεση στην Darya Dugina τον Αύγουστο του 2022.

 

Φαίνεται ότι οι Ουκρανοί επικοινωνούν ως καθρέφτης των εγκλημάτων που διαπράττουν ή των προβλημάτων που έχουν, για να τα κρύψουν. Για παράδειγμα, στα τέλη Μαΐου του 2022, καθώς η παράδοση του Azovstal στη Μαριούπολη έδειξε νεοναζί μαχητές, άρχισαν να ισχυρίζονται ότι υπάρχουν νεοναζί στον ρωσικό στρατό. Τον Αύγουστο του 2022, όταν το Κίεβο πραγματοποιούσε τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Energodar στην Κριμαία και στο ρωσικό έδαφος, ο Ζελένσκι ζήτησε να θεωρηθεί η Ρωσία τρομοκρατικό κράτος.

 

Στην πραγματικότητα, ο Ζελένσκι συνεχίζει να πιστεύει ότι μπορεί να λύσει το πρόβλημά του μόνο νικώντας τη Ρωσία και ότι αυτή η ήττα εξαρτάται από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η κήρυξη της Ρωσίας σε τρομοκρατικό κράτος θα οδηγούσε σε περαιτέρω απομόνωση. Γι' αυτό κάνει αυτή την έκκληση. Αυτό δείχνει ότι ο χαρακτηρισμός «τρομοκράτης» είναι περισσότερο πολιτικός παρά επιχειρησιακός και ότι όσοι κάνουν τέτοιες προτάσεις δεν έχουν πολύ ξεκάθαρο όραμα για το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι έχει επιπτώσεις στις διεθνείς σχέσεις. Αυτός είναι ο λόγος που το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανησυχεί ότι το αίτημα του Ζελένσκι θα εφαρμοστεί από το Κογκρέσο.

 

Τ.Π.: Ένα από τα πιο θλιβερά αποτελέσματα αυτής της σύγκρουσης Ουκρανίας-Ρωσίας είναι το πώς η Δύση έδειξε το χειρότερο εαυτό της. Πού νομίζετε ότι θα πάμε από εδώ; Περισσότερο από το ίδιο, ή θα πρέπει να γίνουν αλλαγές σε σχέση με το ΝΑΤΟ, τις ουδέτερες χώρες που δεν είναι πλέον ουδέτερες και τον τρόπο που η Δύση επιδιώκει να «κυβερνήσει» τον κόσμο;

 

JB: Αυτή η κρίση αποκαλύπτει πολλά πράγματα. Πρώτον, ότι το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μόνο όργανα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Αυτά τα ιδρύματα δεν ενεργούν πλέον προς το συμφέρον των μελών τους, αλλά προς το συμφέρον των ΗΠΑ. Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν υπό την πίεση των ΗΠΑ έχουν μπούμερανγκ στην Ευρώπη, η οποία είναι ο μεγάλος χαμένος σε όλη αυτή την κρίση: υφίσταται τις δικές της κυρώσεις και πρέπει να αντιμετωπίσει τις εντάσεις που προκύπτουν από τις δικές της αποφάσεις.

 

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν από τις δυτικές κυβερνήσεις αποκαλύπτουν μια γενιά ηγετών που είναι νέοι και άπειροι (όπως η Φινλανδή πρωθυπουργός Sanna Marin). ανίδεοι, αλλά νομίζοντας ότι είναι έξυπνοι (όπως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν). δογματικοί (όπως η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen)· και φανατικοί (όπως οι ηγέτες των χωρών της Βαλτικής). Όλοι μοιράζονται μερικές από τις ίδιες αδυναμίες, μεταξύ των οποίων η αδυναμία τους να διαχειριστούν μια περίπλοκη κρίση.

 

Όταν το κεφάλι δεν μπορεί να καταλάβει την πολυπλοκότητα μιας κρίσης, απαντάμε με κότσια και δογματισμό. Αυτό βλέπουμε να συμβαίνει στην Ευρώπη. Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ιδιαίτερα οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία, έχουν δείξει ότι είναι πιστοί υπηρέτες της αμερικανικής πολιτικής. Έχουν επίσης δείξει ανώριμη, συγκρουσιακή και κοντόφθαλμη διακυβέρνηση. Πρόκειται για χώρες που ποτέ δεν ενσωμάτωσαν τις δυτικές αξίες, που συνεχίζουν να γιορτάζουν τις δυνάμεις του Τρίτου Ράιχ και να κάνουν διακρίσεις κατά του δικού τους ρωσόφωνου πληθυσμού.

 

Δεν αναφέρω καν την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει αντιταχθεί σθεναρά σε οποιαδήποτε διπλωματική λύση και έχει ρίξει μόνο λάδι στη φωτιά.

 

Όσο περισσότερο εμπλέκεσαι σε μια σύγκρουση, τόσο περισσότερο συμμετέχεις στην έκβασή της. Αν κερδίσεις, όλα καλά. Αλλά αν η σύγκρουση είναι αποτυχημένη, θα σηκώσετε το βάρος. Αυτό συνέβη με τις Ηνωμένες Πολιτείες στις πρόσφατες συγκρούσεις και αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία. Η ήττα της Ουκρανίας γίνεται η ήττα της Δύσης.

 

Ένας άλλος μεγάλος χαμένος σε αυτή τη σύγκρουση είναι σαφώς η Ελβετία. Το ουδέτερο καθεστώς του έχει ξαφνικά χάσει κάθε αξιοπιστία. Στις αρχές Αυγούστου, η Ελβετία και η Ουκρανία συνήψαν συμφωνία που θα επέτρεπε στην ελβετική πρεσβεία στη Μόσχα να προσφέρει προστασία στους Ουκρανούς πολίτες στη Ρωσία. Ωστόσο, για να τεθεί σε ισχύ, πρέπει να αναγνωριστεί από τη Ρωσία. Λογικά, η Ρωσία αρνήθηκε και δήλωσε ότι "η Ελβετία είχε δυστυχώς χάσει το καθεστώς της ως ουδέτερου κράτους και δεν μπορούσε να ενεργήσει ως ενδιάμεσος ή εκπρόσωπος.

Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή εξέλιξη γιατί η ουδετερότητα δεν είναι απλώς μια μονομερής δήλωση. Πρέπει να γίνει αποδεκτό και αναγνωρισμένο από όλους για να είναι αποτελεσματικό. Ωστόσο, η Ελβετία όχι μόνο ευθυγραμμίστηκε με τις δυτικές χώρες, αλλά ήταν ακόμη πιο ακραία από αυτές. Μπορεί να ειπωθεί ότι σε λίγες εβδομάδες, η Ελβετία κατέστρεψε μια πολιτική που αναγνωρίζεται εδώ και σχεδόν 170 χρόνια. Αυτό είναι πρόβλημα για την Ελβετία, αλλά μπορεί να είναι πρόβλημα και για άλλες χώρες. Ένα ουδέτερο κράτος μπορεί να προσφέρει διέξοδο από μια κρίση. Σήμερα, οι δυτικές χώρες αναζητούν μια διέξοδο που θα τους επέτρεπε να έρθουν πιο κοντά στη Ρωσία υπό την προοπτική μιας ενεργειακής κρίσης χωρίς να χάσουν το πρόσωπό τους. Η Τουρκία έχει αναλάβει αυτόν τον ρόλο, αλλά είναι περιορισμένος, καθώς είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

 Εικόνα 3 – Χώρες και οργανισμοί που επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία. Αν και η Ελβετία είναι μια ουδέτερη χώρα, βρίσκεται στην πρώτη θέση. Σύμφωνα με ίδιες πηγές, αυτό έγινε υπό πίεση και εκβιασμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, αυτό είναι ένα σοβαρό πλήγμα στην ίδια την αρχή της ουδετερότητας που θα έχει συνέπειες σε άλλες μελλοντικές συγκρούσεις.

Η Δύση έχει δημιουργήσει ένα Σιδηρούν Παραπέτασμα 2.0 που θα επηρεάσει τις διεθνείς σχέσεις για τα επόμενα χρόνια. Η έλλειψη στρατηγικού οράματος της Δύσης είναι εκπληκτική. Ενώ το ΝΑΤΟ ευθυγραμμίζεται με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και αναπροσανατολίζεται προς την Κίνα, η δυτική στρατηγική έχει ενισχύσει μόνο τον άξονα Μόσχας-Πεκίνου.

 

Τ.Π.: Τι πιστεύετε ότι σημαίνει τελικά αυτός ο πόλεμος για την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Κίνα;

 

JB: Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, πρέπει πρώτα να απαντήσουμε σε ένα άλλο ερώτημα: «Γιατί αυτή η σύγκρουση είναι πιο καταδικαστέα και επικυρώσιμη από τις προηγούμενες συγκρούσεις που ξεκίνησαν από τη Δύση;»

 

Μετά τις καταστροφές στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη και το Μάλι, ο υπόλοιπος κόσμος περίμενε ότι η Δύση θα βοηθούσε στην επίλυση αυτής της κρίσης με κοινή λογική. Η Δύση απάντησε με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο σε αυτές τις προσδοκίες. Όχι μόνο κανείς δεν μπόρεσε να εξηγήσει γιατί αυτή η σύγκρουση ήταν πιο κατακριτέα από τις προηγούμενες, αλλά η διαφορετική μεταχείριση μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών έδειξε ότι αποδίδεται μεγαλύτερη σημασία στον επιτιθέμενο παρά στα θύματα. Οι προσπάθειες για την κατάρρευση της Ρωσίας έρχονται σε αντίθεση με την πλήρη ατιμωρησία των χωρών που είπαν ψέματα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, άσκησαν βασανιστήρια, προκάλεσαν το θάνατο πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπων και δημιούργησαν 37 εκατομμύρια πρόσφυγες.

 

Αυτή η διαφορά στη μεταχείριση πέρασε απαρατήρητη στη Δύση. Αλλά ο «υπόλοιπος κόσμος» έχει καταλάβει ότι έχουμε περάσει από μια «διεθνή τάξη βασισμένη στο νόμο» σε μια «διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες» που καθορίζεται από τη Δύση.

 

Σε πιο υλικό επίπεδο, η κατάσχεση του χρυσού της Βενεζουέλας από τους Βρετανούς το 2020, των κρατικών κεφαλαίων του Αφγανιστάν το 2021 και στη συνέχεια των κρατικών κεφαλαίων της Ρωσίας το 2022 από τις ΗΠΑ, έχει αυξήσει τη δυσπιστία των συμμάχων της Δύσης. Αυτό δείχνει ότι ο μη δυτικός κόσμος δεν προστατεύεται πλέον από το νόμο και εξαρτάται από την καλή θέληση της Δύσης.

 

Αυτή η σύγκρουση είναι πιθανώς η αφετηρία για μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Ο κόσμος δεν πρόκειται να αλλάξει αμέσως, αλλά η σύγκρουση έχει τραβήξει την προσοχή του υπόλοιπου κόσμου. Διότι όταν λέμε ότι η «διεθνής κοινότητα» καταδικάζει τη Ρωσία, στην πραγματικότητα μιλάμε για το 18% του παγκόσμιου πληθυσμού.

 

Κάποιοι παραδοσιακά κοντά στη Δύση ηγέτεςί απομακρύνονται σταδιακά από αυτήν. Στις 15 Ιουλίου 2022, ο Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MbS) με δύο στόχους: να εμποδίσει τη Σαουδική Αραβία να πλησιάσει τη Ρωσία και την Κίνα και να του ζητήσει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου της. Όμως τέσσερις ημέρες νωρίτερα, ο MbS υπέβαλε επίσημο αίτημα να γίνει μέλος των BRICS και μια εβδομάδα αργότερα, στις 21 Ιουλίου, ο MbS τηλεφώνησε στον Βλαντιμίρ Πούτιν για να επιβεβαιώσει ότι θα τηρήσει την απόφαση του ΟΠΕΚ+. Με άλλα λόγια: καμία αύξηση της παραγωγής πετρελαίου. Ήταν ένα χαστούκι στο πρόσωπο της Δύσης και του ισχυρότερου εκπροσώπου της.

 

Η Σαουδική Αραβία αποφάσισε τώρα να δεχθεί κινεζικό νόμισμα ως πληρωμή για το πετρέλαιο της. Αυτό είναι ένα σημαντικό γεγονός, το οποίο τείνει να υποδηλώνει απώλεια εμπιστοσύνης στο δολάριο. Οι συνέπειες είναι δυνητικά τεράστιες. Το πετροδολάριο ιδρύθηκε από τις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1970 για να χρηματοδοτήσει το έλλειμμά τους. Αναγκάζοντας άλλες χώρες να αγοράζουν δολάρια, επιτρέπει στις ΗΠΑ να εκτυπώνουν δολάρια χωρίς να παγιδεύονται σε πληθωριστικό βρόχο. Χάρη στο πετροδολάριο, η οικονομία των ΗΠΑ —η οποία είναι ουσιαστικά καταναλωτική οικονομία— υποστηρίζεται από τις οικονομίες άλλων χωρών σε όλο τον κόσμο. Η πτώση του πετροδολαρίου θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία των ΗΠΑ, όπως το θέτει ο πρώην Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ρον Πολ.

 

Επιπλέον, οι κυρώσεις έχουν φέρει την Κίνα και τη Ρωσία, που και οι δύο στοχοποιούνται από τη Δύση, πιο κοντά. Αυτό επιτάχυνε τον σχηματισμό ενός ευρασιατικού μπλοκ και ενίσχυσε τη θέση και των δύο χωρών στον κόσμο. Η Ινδία, την οποία οι ΗΠΑ περιφρονούσαν ως εταίρο «δεύτερης κατηγορίας» του «Quad», έχει πλησιάσει τη Ρωσία και την Κίνα, παρά τις διαφωνίες με την τελευταία.

 

Σήμερα, η Κίνα είναι ο κύριος πάροχος υποδομών στον Τρίτο Κόσμο. Ειδικότερα, ο τρόπος αλληλεπίδρασής του με τις αφρικανικές χώρες είναι περισσότερο σύμφωνος με τις προσδοκίες αυτών των χωρών. Η συνεργασία με πρώην αποικιακές δυνάμεις όπως η Γαλλία και ο αμερικανικός ιμπεριαλιστικός πατερναλισμός δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτη. Για παράδειγμα, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Μάλι ζήτησαν από τη Γαλλία να εγκαταλείψει τις χώρες τους και έχουν στραφεί στη Ρωσία.

 

Στη σύνοδο κορυφής της Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), οι ΗΠΑ με περηφάνια ανακοίνωσαν συνεισφορά 150 εκατομμυρίων δολαρίων για να «ενδυναμώσουν τη θέση τους στον ευρύτερο γεωπολιτικό ανταγωνισμό με την Κίνα». Αλλά τον Νοέμβριο του 2021, ο Πρόεδρος Xi Jinping πρόσφερε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια στις ίδιες χώρες για την καταπολέμηση της πανδημίας και την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης. Χρησιμοποιώντας τα χρήματά τους για να διεξάγουν πόλεμο, οι ΗΠΑ δεν έχουν χρήματα για να σφυρηλατήσουν και να εδραιώσουν συμμαχίες.

 

Η απώλεια επιρροής της Δύσης προέρχεται από το γεγονός ότι συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον «υπόλοιπο κόσμο» σαν «μικρά παιδιά» και παραμελεί τη χρησιμότητα της καλής διπλωματίας.

 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι το έναυσμα για αυτά τα φαινόμενα, που ξεκίνησαν πριν από μερικά χρόνια, αλλά σίγουρα είναι ένα χάρμα οφθαλμών και επιταχυντής.

 

Τ.Π.: Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης πιέζουν ότι ο Πούτιν μπορεί να είναι σοβαρά άρρωστος. Εάν ο Πούτιν πεθάνει ξαφνικά, θα έκανε αυτό καμία διαφορά στον πόλεμο;

 

JB: Φαίνεται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι μια μοναδική ιατρική περίπτωση στον κόσμο: πάσχει από καρκίνο του στομάχου, λευχαιμία , μια άγνωστη αλλά ανίατη και τελική ασθένεια και φέρεται να είναι ήδη νεκρός . Ωστόσο, τον Ιούλιο του 2022, στο Φόρουμ Ασφαλείας του Άσπεν, ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, είπε ότι ο Πούτιν ήταν « πολύ υγιής » και ότι « δεν υπήρχαν πληροφορίες που να υποδηλώνουν ότι είναι σε κακή κατάσταση υγείας». Αυτό δείχνει πώς λειτουργούν όσοι δηλώνουν δημοσιογράφοι!

 

Αυτό είναι ευσεβής πόθος και, στο υψηλότερο άκρο του φάσματος, απηχεί τις εκκλήσεις για τρομοκρατία και τη φυσική εξάλειψη του Βλαντιμίρ Πούτιν.

 

Η Δύση έχει προσωποποιήσει τη ρωσική πολιτική μέσω του Πούτιν, γιατί είναι αυτός που προώθησε την ανοικοδόμηση της Ρωσίας μετά τα χρόνια του Γέλτσιν. Στους Αμερικανούς αρέσει να είναι πρωταθλητές όταν δεν υπάρχουν ανταγωνιστές και βλέπουν τους άλλους ως εχθρούς. Αυτό συμβαίνει με τη Γερμανία, την Ευρώπη, τη Ρωσία και την Κίνα.

 

Αλλά οι «ειδικοί» μας γνωρίζουν ελάχιστα για τη ρωσική πολιτική. Γιατί στην πραγματικότητα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι περισσότερο «περιστέρι» στο ρωσικό πολιτικό τοπίο. Δεδομένου του κλίματος που έχουμε δημιουργήσει με τη Ρωσία, δεν θα ήταν αδύνατο η εξαφάνισή του να οδηγήσει στην εμφάνιση πιο επιθετικών δυνάμεων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χώρες όπως η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία ή η Γεωργία δεν ανέπτυξαν ποτέ ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες. Εξακολουθούν να εφαρμόζουν πολιτικές διακρίσεων προς τους Ρώσους τους, οι οποίες απέχουν πολύ από τις ευρωπαϊκές αξίες, και συμπεριφέρονται σαν ανώριμοι πράκτορες προβοκάτορες. Νομίζω ότι εάν ο Πούτιν εξαφανιζόταν για κάποιο λόγο, οι συγκρούσεις με αυτές τις χώρες θα έπαιρναν μια νέα διάσταση.

 

Τ.Π.: Πόσο ενωμένη είναι αυτή τη στιγμή η Ρωσία; Έχει δημιουργήσει ο πόλεμος μια πιο σοβαρή αντιπολίτευση από αυτή που υπήρχε προηγουμένως στη Ρωσία;

 

JB: Όχι, το αντίθετο. Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν κακή κατανόηση του εχθρού τους: ο ρωσικός λαός είναι πολύ πατριωτικός και συνεκτικός. Η δυτική εμμονή να «τιμωρήσει» τον ρωσικό λαό τον έφερε πιο κοντά στους ηγέτες του. Στην πραγματικότητα, επιδιώκοντας να διχάσουν τη ρωσική κοινωνία σε μια προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης, οι δυτικές κυρώσεις -συμπεριλαμβανομένων των πιο ανόητων- επιβεβαίωσαν αυτό που λέει το Κρεμλίνο εδώ και χρόνια: ότι η Δύση τρέφει ένα βαθύ μίσος για τους Ρώσους. Αυτό που κάποτε έλεγαν ότι ήταν ψέμα επιβεβαιώνεται τώρα στη ρωσική γνώμη. Το αποτέλεσμα είναι ότι η εμπιστοσύνη του λαού στην κυβέρνηση έχει ενισχυθεί.

 

Οι βαθμολογίες έγκρισης που δίνονται από το Levada Center (που θεωρούνται από τις ρωσικές αρχές ως «ξένος πράκτορας») δείχνουν ότι η κοινή γνώμη έχει σφίξει γύρω από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη ρωσική κυβέρνηση. Τον Ιανουάριο του 2022, το ποσοστό αποδοχής του Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν 69% και της κυβέρνησης ήταν 53%. Σήμερα, το ποσοστό αποδοχής του Πούτιν είναι σταθερό γύρω στο 83% από τον Μάρτιο και το ποσοστό της κυβέρνησης είναι στο 71%. Τον Ιανουάριο, το 29% δεν ενέκρινε τις αποφάσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Ιούλιο ήταν μόνο 15%.

 

Σύμφωνα με το Levada Centre, ακόμη και η ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία απολαμβάνει την πλειοψηφία των ευνοϊκών απόψεων. Τον Μάρτιο, το 81% των Ρώσων ήταν υπέρ της επιχείρησης. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 74%, πιθανότατα λόγω των επιπτώσεων των κυρώσεων στα τέλη Μαρτίου, και στη συνέχεια ανέβηκε ξανά. Τον Ιούλιο του 2022, η επιχείρηση είχε 76% λαϊκή υποστήριξη.

Εικόνα 4 – Δεν υποστηρίζουν όλοι οι Ρώσοι την ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία, αλλά τα τρία τέταρτα του πληθυσμού υποστηρίζουν. Τα ουκρανικά εγκλήματα πολέμου, οι δυτικές κυρώσεις και η καλή διαχείριση της οικονομίας από τις ρωσικές αρχές εξηγούν αυτή την υποστήριξη. [ Πηγή ]

Το πρόβλημα είναι ότι οι δημοσιογράφοι μας δεν έχουν ούτε κουλτούρα, ούτε δημοσιογραφική πειθαρχία και τους αντικαθιστούν με τα δικά τους πιστεύω. Είναι μια μορφή συνωμοσίας που στοχεύει στη δημιουργία μιας ψεύτικης πραγματικότητας βασισμένης σε αυτά που πιστεύει κανείς και όχι στα γεγονότα. Για παράδειγμα, λίγοι γνωρίζουν (ή θέλουν να μάθουν) ότι ο Aleksey Navalny είπε ότι δεν θα επέστρεφε την Κριμαία στην Ουκρανία. Οι ενέργειες της Δύσης έχουν αφανίσει εντελώς την αντιπολίτευση, όχι λόγω της «καταστολής του Πούτιν», αλλά επειδή στη Ρωσία, η αντίσταση στην ξένη παρέμβαση και η βαθιά περιφρόνηση της Δύσης για τους Ρώσους είναι διακομματική αιτία. Ακριβώς όπως το μίσος των Ρώσων στη Δύση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προσωπικότητες όπως ο Aleksey Navalny, που δεν είχαν ποτέ πολύ μεγάλη δημοτικότητα, έχουν εξαφανιστεί εντελώς από το δημοφιλές τοπίο των μέσων ενημέρωσης.

 

Επιπλέον, ακόμη και αν οι κυρώσεις είχαν αρνητικό αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία, ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίστηκε τα πράγματα από το 2014 δείχνει μεγάλη γνώση των οικονομικών μηχανισμών και μεγάλο ρεαλισμό στην αξιολόγηση της κατάστασης. Υπάρχει αύξηση των τιμών στη Ρωσία, αλλά είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι στην Ευρώπη, και ενώ οι δυτικές οικονομίες αυξάνουν τα βασικά τους επιτόκια, η Ρωσία μειώνει τα δικά της.

 

Η Ρωσίδα δημοσιογράφος Marina Ovsyannikova έχει χαρακτηριστεί ως έκφραση της αντιπολίτευσης στη Ρωσία. Η περίπτωσή της είναι ενδιαφέρουσα γιατί ως συνήθως δεν τα λέμε όλα.

 

Στις 14 Μαρτίου 2022, προκάλεσε διεθνές χειροκρότημα διακόπτοντας το ειδησεογραφικό πρόγραμμα του Πρώτου Καναλιού της Ρωσίας με μια αφίσα που καλούσε τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία . Συνελήφθη και της επιβλήθηκε πρόστιμο 280 δολαρίων.

 

Τον Μάιο, η γερμανική εφημερίδα Die Welt της πρότεινε δουλειά στη Γερμανία , αλλά στο Βερολίνο, φιλο-Ουκρανοί ακτιβιστές διαδήλωσαν για να πείσουν την εφημερίδα να τερματίσει τη συνεργασία της μαζί της. Το ΜΜΕ Politico πρότεινε μάλιστα ότι μπορεί να είναι πράκτορας του Κρεμλίνου !

 

Ως αποτέλεσμα, τον Ιούνιο του 2022, έφυγε από τη Γερμανία για να ζήσει στην Οδησσό, την πατρίδα της. Αλλά αντί να είναι ευγνώμονες, οι Ουκρανοί την έβαλαν στη μαύρη λίστα Mirotvorets όπου κατηγορείται για προδοσία, «συμμετοχή στις ειδικές επιχειρήσεις πληροφόρησης και προπαγάνδας του Κρεμλίνου» και «συνενοχή με τους εισβολείς».

 

Ο ιστότοπος Mirotvorets είναι μια «λίστα επιτυχιών» για πολιτικούς, δημοσιογράφους ή προσωπικότητες που δεν συμμερίζονται την άποψη της ουκρανικής κυβέρνησης. Πολλά από τα άτομα στη λίστα έχουν δολοφονηθεί. Τον Οκτώβριο του 2019, τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν το κλείσιμο του χώρου, αλλά αυτό απορρίφθηκε από το Rada. Πρέπει να σημειωθεί ότι κανένα από τα κυρίαρχα μέσα μας δεν έχει καταδικάσει αυτή την πρακτική, η οποία απέχει πολύ από τις αξίες που ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται. Με άλλα λόγια, τα ΜΜΕ μας υποστηρίζουν αυτές τις πρακτικές που αποδίδονταν στα καθεστώτα της Νότιας Αμερικής.

Εικόνα 5 – Η Darya Dugina επισημαίνεται ως "Εκκαθάριση".


Στη συνέχεια, η Ovsyannikova επέστρεψε στη Ρωσία, όπου διαδήλωσε κατά του πολέμου , αποκαλώντας τον Πούτιν «δολοφόνο», και συνελήφθη από την αστυνομία και τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό για τρεις μήνες. Σε αυτό το σημείο τα ΜΜΕ μας διαμαρτυρήθηκαν.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσίδα δημοσιογράφος Darya Dugina, θύμα βομβιστικής επίθεσης στη Μόσχα στις 21 Αυγούστου 2022, ήταν στη λίστα Mirotvorets και ο φάκελος της είχε την ένδειξη «εκκαθαρισμένος». Φυσικά, κανένα δυτικό μέσο δεν ανέφερε ότι βρέθηκε στο στόχαστρο της ιστοσελίδας Mirotvorets, η οποία θεωρείται ότι συνδέεται με την SBU, καθώς κάτι τέτοιο θα έτεινε να υποστηρίξει τις κατηγορίες της Ρωσίας.

 

Η Γερμανίδα δημοσιογράφος Alina Lipp, της οποίας οι αποκαλύψεις για τα εγκλήματα της Ουκρανίας και της Δύσης στο Donbass είναι ανησυχητικές, δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Mirotvorets. Επιπλέον, η Alina Lipp καταδικάστηκε ερήμην σε τρία χρόνια φυλάκιση από γερμανικό δικαστήριο για τον ισχυρισμό ότι τα ρωσικά στρατεύματα είχαν «απελευθώσει» περιοχές στην Ουκρανία και έτσι «δόξασαν εγκληματικές δραστηριότητες». Όπως φαίνεται, οι γερμανικές αρχές λειτουργούν όπως τα νεοναζιστικά στοιχεία στην Ουκρανία. Οι σημερινοί πολιτικοί είναι εύσημα στους παππούδες τους!

 

Μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι ακόμα κι αν υπάρχουν κάποιοι που αντιτίθενται στον πόλεμο, η ρωσική κοινή γνώμη βρίσκεται στη συντριπτική πλειοψηφία πίσω από την κυβέρνησή της. Οι δυτικές κυρώσεις απλώς ενίσχυσαν την αξιοπιστία του Ρώσου προέδρου.

 

Τελικά, το θέμα μου είναι να μην ακολουθήσω την ίδια προσέγγιση με τα μέσα ενημέρωσης μας και να αντικαταστήσω το μίσος της Ρωσίας με αυτό της Ουκρανίας. Αντιθέτως, είναι για να δείξουμε ότι ο κόσμος δεν είναι ούτε μαύρος ούτε άσπρος και ότι οι δυτικές χώρες έχουν πάει πολύ μακριά την κατάσταση. Όσοι είναι συμπονετικοί για την Ουκρανία θα έπρεπε να είχαν πιέσει τις κυβερνήσεις μας να εφαρμόσουν τις συμφωνημένες πολιτικές λύσεις το 2014 και το 2015. Δεν έχουν κάνει τίποτα και τώρα πιέζουν την Ουκρανία να πολεμήσει. Αλλά δεν βρισκόμαστε πια στο 2021. Σήμερα, πρέπει να αποδεχτούμε τις συνέπειες των μη αποφάσεών μας και να βοηθήσουμε την Ουκρανία να ανακάμψει. Αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνει εις βάρος του ρωσόφωνου πληθυσμού της, όπως κάναμε μέχρι τώρα, αλλά με τους ρωσόφωνους, κατά τρόπο περιεκτικό. Αν κοιτάξω τα μέσα ενημέρωσης στη Γαλλία, την Ελβετία και το Βέλγιο, είμαστε ακόμα πολύ μακριά από τον στόχο.

 

Τ.Π.: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Baud, για αυτήν την πιο διαφωτιστική συζήτηση.

 

thepostil.com 

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ