Το ΕΚΠΑ σαν γιουσουφάκι της γερμανικής ROCHE

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020


Στις 3 του Ιούνη, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, έστειλε σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας e-mail, με το οποίο τους ενημέρωνε ότι «το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών οργανώνει επιδημιολογική μελέτη για τον έλεγχο των μελών του Πανεπιστημίου μας ως προς την παρουσία αντισωμάτων έναντι του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 στο αίμα τους. Ο έλεγχος παρέχεται δωρεάν στα μέλη της Πανεπιστημιακής μας κοινότητας και είναι ιδιαίτερα σημαντικός…». Ανέφερε τη σύνθεση της ομάδας μελέτης (δεκατέσσερις καθηγητές και αναπληρωτές καθηγητές από Σχολές και Τμήματα του ΕΚΠΑ) και πρακτικές λεπτομέρειες για το πώς θα δηλώσουν συμμετοχή. Αντίστοιχου περιεχόμενου e-mail έστειλε ο πρύτανης χωριστά στους φοιτητές, μέσω της πλατφόρμας για την τηλεκπαίδευση.

Εκείνο για το οποίο δεν ενημέρωσε ο Δημόπουλος είναι πως η συγκεκριμένη έρευνα γίνεται σε συνεργασία με τη γερμανική ROCHE (ελέγχεται εδώ και χρόνια από το γερμανικό μονοπώλιο Bayer). Στην πραγματικότητα, το ΕΚΠΑ λειτουργεί ως υπεργολάβος της ROCHE, η οποία θα χορηγήσει τα υλικά (αντιδραστήρια και τα αναλώσιμά τους) και ως αντάλλαγμα θα έχει πλήρη έλεγχο στη μελέτη και στα όποια επιστημονικά της συμπεράσματα, δοκιμάζοντας τα τεστ της σε μεγάλη κλίμακα. Για να μη μιλήσουμε, βέβαια, για τις «πόρτες» που ανοίγει μ' αυτόν τον τρόπο το γερμανικό μονοπώλιο στην ελληνική αγορά, στο ελληνικό κράτος. Κι όλ' αυτά με ένα αστείο κόστος, που σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς θα κυμαίνεται γύρω στα 30.000 ευρώ (ενώ όλη η μελέτη θα κοστίσει 141.800 ευρώ). Δε θα ήταν καθόλου δύσκολο για το ΕΚΠΑ να διαθέσει τα χρήματα για ν' αγοράσει τα τεστ αντισωμάτων της ROCHE, αν έκρινε ότι αυτά είναι αξιόπιστα. Ομως υπάρχουν άλλες «υπόγειες διαδρομές» μέσω των οποίων συνάπτονται τέτοιες «χορηγικές» συμφωνίες.

Στην ιστοσελίδα μας θα δημοσιεύσουμε ολόκληρο το ιδιωτικό συμφωνητικό της ντροπής μεταξύ ΕΚΠΑ και ROCHE, που εγκρίθηκε από τη σύγκλητο στις 27 Μάη. Επί τροχάδην σημειώνουμε τα βασικά σημεία:
- Εισαγωγικά, το ΕΚΠΑ ψάλλει ύμνους στη ROCHE: «διεθνούς φήμης και εμβέλειας», στις προτεραιότητές της είναι «η προώθηση και η επιδίωξη κοινωφελών σκοπών (…) επωφελών στο κοινωνικό σύνολο», η αίτηση στη ROCHE από την επιστημονικά υπεύθυνη καθηγήτρια Τσιτσιλώνη υποβλήθηκε «έχοντας γνώση της εκ μέρους της ROCHE επιδίωξης συνεχούς επιστημονικής βελτίωσης (…) καθώς και του κοινωνικού της έργου» κτλ. Τα διαβάζεις και σου έρχεται να ξεράσεις.

- Η επιστημονικά υπεύθυνη του ΕΚΠΑ «θα υποβάλλει στη ROCHE λεπτομερή αναφορά της προόδου των εργασιών του έργου καθώς και των σταδίων υλοποίησης αυτού» και στο τέλος «λεπτομερή αναφορά του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιήθηκε η Ερευνητική Επιχορήγηση, καθώς και την τελική έκθεση με τα αποτελέσματα του έργου»!

- Η ROCHE έχει το δικαίωμα «να διεξάγει, η ίδια ή μέσω ανεξάρτητου τρίτου μέρους, ad hoc επιτόπιες επιθεωρήσεις ανά πάσα στιγμή». «Οι εκπρόσωποι της ROCHE που διενεργούν τέτοιες επιθεωρήσεις θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες, τις εγκαταστάσεις και τους υπαλλήλους που απαιτούνται για το σκοπό αυτό»!

- Για 5 χρόνια το πανεπιστήμιο «θα διατηρήσει εμπιστευτικές και δεν θα αποκαλύψει σε τρίτους, χωρίς προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση της ROCHE, οποιεσδήποτε πληροφορίες ή δεδομένα» που έτυχε να μάθει για τις έρευνες και τις μπίζνες της ROCHE και τα οποία σχετίζονται με τη μελέτη. Ετσι και παραβιαστεί η «εμπιστευτικότητα» «θα αποτελεί λόγο αζήμιας καταγγελίας από την ROCHE και θεμελιώνει αντίστοιχη αξίωση αποζημίωσης».

- Αν από τη μελέτη «ανακύψει δυνατότητα εμπορικής εκμετάλλευσης των πορισμάτων, θα υπογραφεί νέο συμφωνητικό», που θα καθορίζει τα δικαιώματα κάθε μέρους και τη μοιρασιά των κερδών.

- Η επιστημονική υπεύθυνη είναι υποχρεωμένη να αναφέρει εντός 24 ωρών στη ROCHE κάθε πρόβλημα που θα εμφανιστεί στη χρήση των προϊόντων της, όπως και κάθε ποιοτικό παράπονο προϊόντος.

- Η ROCHE έχει το δικαίωμα να καταγγείλει οποτεδήποτε τη σύμβαση για «σπουδαίο λόγο», με προειδοποίηση 15 ημερών, ενώ το ΕΚΠΑ «υποχρεούται να αποκαταστήσει οποιαδήποτε θετική ή άμεση ζημία ήθελε υποστεί η ROCHE ή η μητρική της εταιρία»!

Σας φαίνεται αυτό το συμφωνητικό ως… ευγενική χορηγία ενός φαρμακευτικού μονοπωλίου, στο πλαίσιο της κοινωνικής του προσφοράς ή ως μια αποικιοκρατική σύμβαση, μέσω της οποίας το φαρμακευτικό μονοπώλιο χρησιμοποιεί το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας ως γιουσουφάκι του, ως υπεργολάβο που δοκιμάζει καινούργια προϊόντα και του ανοίγει «πόρτες» για ευρύτερη προώθηση των προϊόντων του στο ελληνικό κράτος;

ΥΓ1. Ο Δημόπουλος στα e-mail του έγραψε ότι θα ελεγχθούν 5.000 άτομα (εργαζόμενοι και φοιτητές). Το συμφωνητικό με τη ROCHE μιλά για 6.100 δείγματα. Γιατί αυτή η διαφορά; Τα 1.100 τεστ δε θα γίνουν ή προορίζονται γι' αλλού;

ΥΓ2. Οταν ο Κικίλιας, παρέα με τον Πάιατ, ανακοίνωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση παρήγγειλε 200.000 τεστ αντισωμάτων της αμερικανικής Abbott, o Tσιόδρας έσπευσε να κάνει έκτακτη εμφάνιση για να βγάλει αυτά τα τεστ -εμμέσως πλην σαφέστατα- άχρηστα (βλ. http://www.eksegersi.gr/issue/1048/Οικονομία/35814.Χοντρό-«παιχνίδι»-με-τα-μονοπώλια-του-φαρμάκου-σε). Τώρα ξέρουμε με σιγουριά ποιος ήταν ο βασικός λόγος της βιασύνης του Τσιόδρα ν' «αδειάσει» τον Κικίλια: το ΕΚΠΑ έκανε «παιχνίδι» με το βασικό ανταγωνιστή της Abbott, τη γερμανική ROCHE.

ΥΓ3. Τον Απρίλη, τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας και σχεδόν όλα τα ερευνητικά ινστιτούτα υπέγραψαν συμφωνητικό σύμπραξης για το έργο με τον «θορυβώδη» τίτλο: «Εμβληματική Δράση για την αντιμετώπιση του ιού SARS-CoV-2. Επιδημιολογική μελέτη στην Ελλάδα μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης ιού και αντισωμάτων, αλληλούχισης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών». Στα διάφορα υποέργα που αναφέρονται είναι μέσα οι πάντες (Τσιόδρας και σία). Αλήθεια, γιατί δεν ενέταξαν και τη μελέτη αντισωμάτων στο ΕΚΠΑ σ' αυτή την… εμβληματική δράση; Η απάντηση είναι προφανής: την είχαν ήδη «κλείσει» με τη ROCHE.


eksegersi.gr 
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ