Η έκθεση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ σχετικά με το δικαίωμα του ανθρώπου στην τροφή προειδοποιεί ότι η σημερινή γεωργία μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικά για το περιβάλλον προβλήματα στο μέλλον.
Η 24σέλιδη έκθεση-καταπέλτης, θεωρεί ότι το ισχύον οικονομικό σύστημα, με τις ιδιωτικές εταιρείες και τα φυτοφάρμακα, οδηγεί σε καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και τους ανθρώπους.
Για να καταπολεμηθεί η πείνα και να εξασφαλιστεί ο εφοδιασμός του πληθυσμού με τρόφιμα απαιτείται ένα εντελώς νέο σύστημα, καταλήγει η έκθεση.
200.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα φυτοφάρμακα
Οι ειδικοί που συνέταξαν την έκθεση προειδοποιούν για την χρήση των φυτοφαρμάκων. Η έκθεση εκτιμά ότι περίπου 200.000 άτομα ετησίως πεθαίνουν, αποτέλεσμα της χρήσης φυτοφαρμάκων. Στην χειρότερη μοίρα βρίσκονται οι χώρες με ανεξέλεγκτα ελεύθερο εμπόριο και λιγότερους κανόνες γύρω από τα φυτοφάρμακα. Η πλειοψηφία αυτών των χωρών είναι αναπτυσσόμενες. Οι διαφορές στους κανονισμούς μεταξύ των χωρών σε όλο τον κόσμο είναι μεγάλες. Οι χώρες της ΕΕ είναι εκείνες που έχουν τους αυστηρότερους κανονισμούς και το λιγότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία. Αυτό όμως δεν βοηθάει τους καταναλωτές, αφού η πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων προέρχονται από εισαγωγές από τις αναπτυσσόμενες χώρες!
Το οικονομικό σύστημα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο
Η έκθεση αναφέρει ότι το οικονομικό σύστημα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για να θρέψει τον πληθυσμό του κόσμου και να αναπτύξει μια αειφόρο γεωργία. Οι μεγάλες επιχειρήσεις ισχυρίζονται ότι τα φυτοφάρμακα και οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες(αυτές δηλαδή που παράγουν τα μεταλλαγμένα τρόφιμα) θα οδηγήσουν στην παραγωγή επαρκών προϊόντων για τον επισιτισμό του παγκόσμιου πληθυσμού. Η έκθεση αποκαλύπτει ότι αυτά είναι μύθος και αποδεικνύει ότι τα φυτοφάρμακα δεν οδηγούν σε μεγαλύτερη παραγωγή προϊόντων στην γεωργία. Άλλωστε παράγονται σήμερα τρόφιμα που επαρκούν για 9 δισεκατομμύρια ανθρώπους, περισσότερο δηλαδή από αρκετά για να θρέψουν τον πληθυσμό των περίπου 7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων της γης. Η χρήση των φυτοφαρμάκων οδηγεί αντιθέτως σε καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και ιδιαιτέρως για τα άτομα που εργάζονται στον τομέα της γεωργίας. Προκαλεί καρκίνους, υπογονιμότητα, τερατογεννέσεις
Παιδιά και έγκυες γυναίκες διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο
Τα παιδιά και οι έγκυες γυναίκες υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες των φυτοφαρμάκων. Είτε λόγω της κατανάλωσης τροφίμων που καλλιεργούνται με ισχυρά φυτοφάρμακα είτε λόγω κατοίκησης κοντά στις καλλιέργειες. Υπάρχουν παραδείγματα θανάτων παιδιών που καταναλώνουν τρόφιμα με υψηλά επίπεδα παρασιτοκτόνων. Τα παραδείγματα που αναφέρονται είναι ότι 23 παιδιά πέθαναν στην Ινδία το 2014 και 39 στην Κίνα το 2013, λόγω των υψηλών επιπέδων των φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα.
Δεν βοηθά το πλύσιμο των τροφίμων
Η έκθεση δείχνει επίσης ότι τις περισσότερες φορές δεν βοηθά το πλύσιμο των τροφίμων πριν από το μαγείρεμα για να μειώσει τα επίπεδα των φυτοφαρμάκων. Η πλειοψηφία των φυτοφαρμάκων εισχωρεί στο φυτό από τις ρίζες, και άρα το πλύσιμο στην επιφάνεια δεν έχει νόημα. Οι καλλιέργειες που βρίσκονται εκτεθειμένες σε περισσότερα φυτοφάρμακα δεν είναι αυτές που καταναλώνονται από τον ίδιο τον παραγωγό και την τοπική κοινωνία, αλλά κυρίως αυτές που καλλιεργούνται για εμπορική χρήση και εξαγωγές. Το φοινικέλαιο και η σόγια είναι τα προϊόντα ψεκάζονται με πιο ισχυρά φάρμακα από όλες τις καλλιέργειες.Τα μεταλλαγμένα τρόφιμα που παράγονται από τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες προβάλλονται από τις μεγάλες εταιρείες σαν μια πιο φιλική περιβαλλοντική επιλογή, αλλά η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σύμφωνα με τις μέχρι τώρα μελέτες δεν υπάρχει καμία υποστήριξη για αυτό τον ισχυρισμό και ότι αντίθετα υπάρχει ανάγκη για περισσότερη έρευνα.
Τα γενετικά τροποποιημένα φυτά παράγουν φυτοφάρμακα από μόνα τους!
Ο λόγος που οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες θεωρούνται φιλικότερες για το περιβάλλον είναι ότι δεν ψεκάζονται με φυτοφάρμακα. Τα φυτά όμως είναι τροποποιημένα σε βαθμό που να μπορούν να παράγουν τα ίδια φυτοφάρμακα τα οποία έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, σύμφωνα με την έρευνα.
Οι μεγάλες επιχειρήσεις καθορίζουν την νομοθεσία των χωρών
Ένα παράδειγμα που αναφέρεται στην έκθεση είναι οι φυτείες μπανάνας στην περιφέρεια Νταβάο των Φιλιππίνων στη δεκαετία του 1980. Το φυτοφάρμακο DCBP που χρησιμοποιήθηκε στην περιοχή προκάλεσε καρκίνο, αυξημένη στειρότητα και άλλες ασθένειες. Οι τοπικές αρχές επέλεξαν να απαγορεύσουν το DCBP. Οι μεγάλες εταιρείες όμως πίεσαν την κυβέρνηση, η οποία επέλεξε να ακυρώσει την απαγόρευση..
Τρία μονοπώλια κατέχουν το 65% της αγοράς φυτοφαρμάκων
Στην σημερινή παγκοσμιοποιημένη οικονομία, υπάρχουν τρεις εταιρείες που αντιπροσωπεύουν το 65% της παγκόσμιας παραγωγής των φυτοφαρμάκων: Η Monsanto–Bayer, η Dow–Dupont και η Syngenta & ChemChina. Οι εκπρόσωποι αυτών των μεγάλων εταιριών χρησιμοποιούν δικές τους μελέτες με εξαγορασμένους επιστήμονες για να ασκήσουν πίεση στις κυβερνήσεις ώστε να αποφύγουν την απαγόρευση ή την θέσπιση πιο αυστηρών κανονισμών για την χρήση των φυτοφαρμάκων. Πιέζουν τις κυβερνήσεις, ιδιαίτερα των αναπτυσσόμενων χωρών, να αποφύγουν την απαγόρευση ή και κανονισμούς γύρω από τα φυτοφάρμακα. Είναι εύλογο, αφού τα προϊόντα τους θα εξαχθούν στις αναπτυγμένες χώρες. Οι μελέτες αυτές αμφισβητούνται συχνά από την επιστημονική κοινότητα
Ο καπιταλισμός δεν μπορεί και δεν θέλει
Τα συμπεράσματα των ειδικών επιστημόνων επαναλαμβάνονται αρκετές φορές στo κείμενo της έκθεσης και καταλήγουν πως το υπάρχουν σύστημα δεν μπορεί να λύσει ούτε το πρόβλημα της πείνας ούτε να προστατεύσει το περιβάλλον. Αντίθετα επιδεινώνει την υγεία και φέρνει σε κίνδυνο την ζωή των ανθρώπων, καταστρέφει το περιβάλλον και καταδικάζει, παρά την πληθώρα παραγωγής τροφίμων, δισεκατομμύρια ανθρώπους στην πείνα και στην εξαθλίωση. Ο θεός του είναι το κέρδος και μπροστά σε αυτό όλα τα άλλα δεν έχουν καμιά αξία, ούτε η ζωή και η υγεία των ανθρώπων ούτε και το περιβάλλον.
Πάνος Αλεπλιώτης
atexnos.gr