Διαχείριση απορριμμάτων και Ελληνογερμανική Συνέλευση

Τρίτη 16 Απριλίου 2019


Σε άρθρο του στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, με τίτλο: «Έχουμε σχέδιο για να μην πνίξουν τα σκουπίδια την Αττική», ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, αφού περιγράφει την τραγική πραγματικότητα, προτείνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που θα θέτει ως προτεραιότητα την επίτευξη των ευρωπαϊκών και εθνικών στόχων, ως εξής:

‘’Θέλουμε να βάλουμε στο παιχνίδι την επιχειρηματικότητα. Να προσελκύσουμε επενδύσεις στον τομέα αυτό και να δημιουργήσουμε «πράσινες» θέσεις απασχόλησης. Στο δικό μας σχέδιο θέλουμε τον ιδιωτικό τομέα στην πρώτη γραμμή, με ιδέες, αλλά και πόρους.
Ασφαλώς απαραίτητη είναι η συνεργασία με το Κεντρικό Κράτος, για την υιοθέτηση fast track διαδικασιών, για τη χωροθέτηση των πράσινων σημείων. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να αναδείξουμε νέα μοντέλα, όπως η συνεργατική επιχειρηματικότητα, όπου το απόβλητο του ενός μπορεί να αποτελεί πρώτη ύλη του άλλου.’’

Τι σημαίνουν όλα αυτά.

Το Γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών και η Ελληνογερμανική Συνέλευση, αξιολογεί δομές και υπηρεσίες και ετοιμάζει το κατάλληλο « μοντελάκι» για κάθε τύπο Δήμου της νέο-αποικίας που λέγεται Ελλάδα, ήτοι: Δήμος –πρωτεύουσας, μεγαλούπολη, αστικός, ημιαστικός, αγροτικός, τουριστικός, ορεινός, και άλλα, με σκοπό:

α) την ανάληψη από επιχειρηματικά σχήματα των κερδοφόρων λειτουργιών και αρμοδιοτήτων που ασκούν σήμερα οι Δήμοι και τα νομικά τους πρόσωπα και

β) την εξυπηρέτηση των γερμανικών επιχειρηματικών συμφερόντων, μέσα από την δημιουργία μικτών επιχειρήσεων (ΣΔΙΤ), με αξιοποίηση των κονδυλίων του αναπτυξιακού νόμου και του ΕΣΠΑ. Πρωταρχικοί τομείς που ενδιαφέρουν τη γερμανική πλευρά είναι η διαχείριση των απορριμμάτων και η ενέργεια κάθε μορφής.

Σε παλιότερες ανακοινώσεις μας και άρθρα, είχαμε αναφέρει ονόματα αιρετών, (Πατούλης-Τατούλης και άλλοι), που βρίσκονταν σε συνεργασία με τον Γερμανό Υφυπουργό Εργασίας και απεσταλμένο της Καγκελαρίας στην Ελλάδα, Χανς-Γιοαχιμ Φούχτελ, (ο οποίος αντικαταστάθηκε φέτος με τον Νόρμπερτ Μπάρτλε).

Το αντικείμενο των συνομιλιών τους, δεν ήταν άλλο από το ξεπούλημα των βασικών αρμοδιοτήτων των Δήμων, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, σε ιδιώτες εγχώριους και μη. Το επιβεβαίωσε, ο κύριος Μπάρτλε, στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Τοπικής Αυτοδιοίκησης του 2019, στο Βερολίνο, (7/3/2019), με παρόντες τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη και τον Βασίλειο Τσολακίδη, μέλος της ομάδας συμβούλων του Έλληνα Πρωθυπουργού, κ. Τσίπρα, ο οποίος προσήλθε σε αντικατάσταση της Ελληνίδας εντεταλμένης για την ΕΓΣ, κας Ρένας Δούρου.
Να σημειώσουμε ότι στις 3/4/2019 ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Άδωνις Γεωργιάδης και οι Έλληνες ευρωβουλευτές Νίκη Κεραμέως και Ιωάννης Κεφαλογιάννης αντάλλαξαν απόψεις στο Βερολίνο με τον Γερμανό εντεταλμένο της Γερμανικής Συνέλευσης Norbert Barthle σχετικά με την ανάπτυξη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και τις τρέχουσες πρωτοβουλίες για την θεσμοθέτηση και την ενεργοποίηση νέων εταίρων. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν  σε θέματα σχετικά με τη δημιουργία ενός φιλικού προς τις επενδύσεις πλαισίου για την αύξηση της τοπικής ανάπτυξης στην Ελλάδα. Η ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχε σε ένα ταξίδι διαλόγου στο Βερολίνο που διοργάνωσε το Ίδρυμα Konrad-Adenauer Αθηνών Προς τι όλο αυτό το ενδιαφέρον; Μήπως για να έρθουν οι οργανωμένοι και έμπειροι Γερμανοί να μας φτιάξουν τους δήμους; Το ακούμε αυτό από ορισμένους οπαδούς της ‘’Αδελφοποίησης Δήμων’’.

 
Ποια είναι η αλήθεια.

Οι Γερμανικοί δήμοι είναι καταχρεωμένοι σε βαθμό κακουργήματος. Με άλλα λόγια οι Γερμανικοί δήμοι και τα κρατίδια είναι στο χείλος της χρεοκοπίας.

Είναι λοιπόν αναγκασμένοι, δήμοι και κρατίδια, αν δεν βάλουν στο χέρι τα κονδύλια των ελληνικών δήμων μέσω ΕΣΠΑ καθώς και τις ελληνικές πλουτοπαραγωγικές πηγές, να χρηματοδοτηθούν από την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση. (γεγονός που θα σημάνει την εκτίναξη του δημόσιου χρέους και ελλείμματος με αποτέλεσμα να υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Γερμανίας , οι οίκοι αξιολόγησης και να εκτιναχθούν τα επιτόκια δανεισμού που σήμερα είναι γύρω 1% και δεν δημιουργούν πρόβλημα δανεισμού στην χώρα).

Έτσι η Γερμανία θα γευτεί κι αυτή τον φαύλο κύκλο της χρεοκοπίας όπως και οι χώρες του Νότου, αν δεν λεηλατήσει την ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Έτσι εξηγείται γιατί με τόση επιμονή όλο το προηγούμενο διάστημα ο «καλοκάγαθος» Φούχτελ, εντεταλμένος πληρεξούσιος υπουργός (όπως και επί Κατοχής 1941-44) της γερμανικής κυβέρνησης για την Ελλάδα, όργωσε απρόσκλητος κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Αποστολή του ήταν να πείσει με “καθρεφτάκια” και κάθε λογής υποσχέσεις για συνεργασία «από τα κάτω» και κοινή δράση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω δικτύων, αδελφοποιήσεων πόλεων κ.λπ. με εμπειρογνώμονες, επιχειρηματίες και “κοινωνία των πολιτών”. Και απ΄ ότι φαίνεται, σε ορισμένες περιπτώσεις τα κατάφερε. Στο επίπεδο της συνεργασίας “από τα κάτω” εντάσσεται και η 9η Ελληνογερμανική Συνέλευση, που θα γίνει στο Erding της Βαυαρίας 5 εως 7 Νοεμβρίου 2019.

Όσοι συνεργάζονται και συνομιλούν με τον εντεταλμένο της Γερμανίας, κύριο Μπάρτλε, συνεργούν:

α) στην απαξίωση της διαδικασίας εφαρμογής των Τοπικών Δημοτικών Σχεδίων Διαχείρισης και των στόχων τους, όπου τέθηκαν.

β) στην επικράτηση του σεναρίου «business as usual» δηλαδή τη συλλογή σύμμεικτων Α.Σ.Α. Μη εφαρμόζοντας τη Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ), τα Δημοτικά Τέλη σπαταλούνται στην συλλογή σύμμεικτων απορριμμάτων-υλικών που εξαιτίας της ανάμιξης, χάνουν την αξία τους λόγω χαμηλής καθαρότητας. Στη συνέχεια τα σύμμεικτα υλικά θα διαχωριστούν σε πανάκριβες επενδύσεις, εργοστάσια μηχανικής διαλογής, υψηλής δυναμικότητας και δυσβάστακτου κόστους λειτουργίας, και

γ) στην μνημονιακή δέσμευση για επιτελική διοίκηση, με την εκχώρηση σε πρώτο βήμα, των εργασιών αποκομιδής και στη συνέχεια, όλων των σταδίων της διαχείρισης σε ιδιώτες.

Οι πολιτικές Μνημονιών στη χώρα μας, περιορίζουν τις Δημόσιες επενδύσεις και ευνοούν την ιδιωτικοποίηση στη διαχείριση, υπονομεύοντας το Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ακόμα δεν έχει καταργηθεί το άρθρο 61 του Νόμου 3979/2011 του Ραγκούση που επιτρέπει την ανάθεση σε ιδιώτες στα Απορρίμματα.

Δεν είναι μόνο η Αττική που ενδιαφέρει όλους αυτούς και έχουν ρίξει εκεί το βάρος τους, στηρίζοντας και συγκεκριμένη υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Αττικής. Τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και μεγάλα νησιά (όπως η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Λέσβος), με πληθυσμό πάνω από 100.000 και αυξημένη τουριστική κίνηση κάτι που σημαίνει αύξηση του πληθυσμού για τους 4 μήνες της τουριστικής περιόδου αλλά και αύξηση του παραγόμενου όγκου απορριμμάτων.
Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν πλέον να παίζει και να πειραματίζεται με την υγεία των πολιτών, οι οποίοι πληρώνουν ανταποδοτικά τέλη για να έχουν καθαρή πόλη και όχι εστίες μόλυνσης οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την υγεία όλων μας και ιδιαίτερα των παιδιών μας.

Τα απορρίμματα πρέπει να διαχειρίζονται με δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος, χωρίς τη συμμέτοχη των ιδιωτικών εταιρειών και ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Μόνο έτσι θα διασφαλίζεται η προστασία στο περιβάλλον, η διαφάνεια και η διαύγεια στη διαχείριση, η προστασία και οι κατάλληλες συνθήκες εργασίας. Μόνο έτσι θα πέσει άπλετο φώς στο σκοτεινό κόσμο απορριμμάτων που τα ιδιωτικά συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης έχουν δημιουργήσει και έχουν επεκταθεί και σε άλλα υλικά μόνο για το κέρδος.

Είναι πολλά τα δισ. ευρώ που μπορούν να εξοικονομηθούν από την επεξεργασία των απορριμμάτων, προς όφελος της κοινωνίας. Με εξοικονόμηση φυσικών πόρων, μείωση των δημοτικών τελών, προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας όλων μας, με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μέσα από ένα δημόσιο σύστημα διαχείρισης, που δεν θα γίνεται βορά στα νύχια της μαφίας των εργολάβων των σκουπιδιών!




Ο Γιώργος Αναλυτής είναι Μέλος της Π.Γ. του Ε.ΠΑ.Μ.
 epamhellas.gr
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ