Οι διαδικτυακοί δημοσιογράφοι φακτ τσέκερς του Facebook λογόκριναν ένα από τα πιο γνωστά και παλιά ιατρικά επιστημονικά περιοδικά παγκοσμίως, το BMJ (British Medical Journal)! Το BMJ πρωτοστατεί από το 1840 στην κοινοποίηση ιατρικών επιστημονικών δεδομένων σε όλο τον κόσμο.
Το περιοδικό έβγαλε επίσημη ανακοίνωση/επιστολή προς τον ιδιοκτήτη του Facebook εξηγώντας του ότι είναι αδιανόητο ανειδίκευτοι άνθρωποι να λογοκρίνουν ένα εξειδικευμένο επιστημονικό άρθρο που έχει δημοσιευτεί με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες στο πιο γνωστό ιατρικό μέσο κοινοποίησης του κόσμου.
Το άρθρο της BMJ που λογοκρίθηκε αποκάλυπτε μια σειρά από κακές ερευνητικές πρακτικές κλινικών δοκιμών που γίνονταν στην συνεργάτιδα της Pfizer εταιρεία Ventavia, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ακεραιότητα των δεδομένων και την ασφάλεια των ασθενών. Επιπροσθέτως, παρά την άμεση καταγγελία γι αυτά τα προβλήματα πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, η FDA δεν επιθεώρησε τους χώρους δοκιμών της Ventavia.
Ε λοιπόν οι διαδικτυακοί δημοσιογράφοι του Facebook λογόκριναν το παραπάνω δημοσιευμένο άρθρο και έβγαινε η γνωστή σήμανση "λείπει θεματικό περιεχόμενο".
Η επιστολή του BMJ προς το Facebook καταλήγει τονίζοντας ότι το Βρετανικό ιατρικό περιοδικό δεν είναι το μοναδικό θύμα των fact checkers, φέρνοντας και το παράδειγμα του Cochrane, του διεθνούς παρόχου υψηλής ποιότητας συστηματικών ανασκοπήσεων ιατρικών δεδομένων ο οποίος έτυχε παρόμοιας μεταχείρισης.
Οι fact checkers των social media αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι καμία σχέση με έλεγχο δεδομένων και επιστήμη δεν έχουν. Και να ήθελαν δηλαδή, δεν μπορούν, καθότι ένας ανειδίκευτος διαδικτυακός δημοσιογράφος δεν είναι σε θέση να κρίνει την εγκυρότητα εξειδικευμένων δημοσιεύσεων σε επιστημονικά μέσα.
Εδώ ολόκληρη η επιστολή: https://www.bmj.com/content/375/bmj.n2635/rr-80
Παναγιώτης Αποστολόπουλος Πέρρος