Οι Σεϋχέλλες, οι οποίες έχουν εμβολιάσει πλήρως το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τους έναντι του Covid-19 και προηγούνται συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη χώρα στην εμβολιαστική κούρσα και την διεκδίκηση της συλλογικής ανοσίας, έκλεισαν τα σχολεία στη χώρα και ακύρωσαν τις αθλητικές δραστηριότητες για δύο εβδομάδες καθώς καταγράφεται αύξηση των λοιμώξεων.
Τα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν απαγορεύσεις για τα νοικοκυριά και νωρίτερα από το συνηθισμένο ωράριο κλείσιμο των μπαρ, έρχονται την ώρα που η χώρα έχει καταφέρει να εμβολιάσει πλήρως περισσότερο από το 60% του ενήλικου πληθυσμού της με δύο δόσεις εμβολίου κατά του Covid-19.
Οι περιορισμοί είναι αντίστοιχοι με αυτούς που επιβλήθηκαν στη χώρα στα τέλη του 2020.
«Παρά τις εξαιρετικές προσπάθειες που κάνουμε, η κατάσταση του Covid-19 στη χώρα μας είναι κρίσιμη αυτή τη στιγμή με πολλές καθημερινά κρούσματα που αναφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε η υπουργός Υγείας Πέγκυ Βιντότ σε συνέντευξη τύπου την Τρίτη.
Το νησιωτικό κράτος του Ινδικού Ωκεανού, το οποίο έχει πληθυσμό περίπου 98.000 άτομα, εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον τουρισμό και ενήργησε γρήγορα για να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς τον Ιανουάριο χρησιμοποιώντας μια δωρεά κινεζικών εμβολίων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Από τότε έχει αγοράσει και άλλα εμβόλια.
Μέχρι τις 12 Απριλίου, το 59% των δόσεων που χορηγήθηκαν ήταν το εμβόλιο Sinopharm και το υπόλοιπο ήταν το εμβόλιο Covishield, μια εκδοχή του εμβολίου της AstraZeneca με άδεια και παραγωγή στην Ινδία.
Μέχρι σήμερα, το 62,2% του επιλέξιμου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με το δείκτη του Bloomberg, ποσοστό που σύμφωνα με το πρακτορείο καθιστά τις Σεϋχέλλες την πιο εμβολιασμένη χώρα στον κόσμο. Ακολουθεί το Ισραήλ με ποσοστό 55,9%.
Κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου, αξιωματούχοι της υγείας έδωσαν ελάχιστες λεπτομέρειες για το τι θα μπορούσε να είναι πίσω από το κύμα των μολύνσεων, υποστηρίζοντας μόνο ότι ο κόσμος λάμβανε λιγότερες προφυλάξεις από τον ιό από ό, τι πριν και ότι το κύμα μπορεί να οφείλεται στους εορτασμούς μετά το Πάσχα.
Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα αυξήθηκε σε 1.068 στις 3 Μαΐου από 612 στις 28 Απριλίου, σύμφωνα με ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας.