Οι Ελβετοί είναι πολύ επιφυλακτικοί με τα εμβόλια κορωνοϊού, όπως δείχνει η 5η έρευνα SRG που διενήργησε η ερευνητική μονάδα Sotomo.
40.000 άτομα συμμετείχαν στην έρευνα. Το 29% δεν θέλει να εμβολιαστεί καθόλου, το 18% σκοπεύει να περιμένει και το 28% θα δεχτεί τον εμβολιασμό μόνο εάν δεν υπάρχουν παρενέργειες.
Το SWR, το οποίο αναφέρει τα αποτελέσματα των μελετών, επισημαίνει σε αυτό το σημείο ότι «οι παρενέργειες των εμβολιασμών που χρησιμοποιούνται στην Ελβετία είναι οίδημα, ερυθρότητα στο δέρμα, περιστασιακά πυρετός».
Ωστόσο, οι Ελβετοί έχουν δίκιο να φοβούνται όχι μόνο μικρές, πιθανώς προσωρινές παρενέργειες με τα εμβόλια κορώνας που βρίσκονται υπό ανάπτυξη, αλλά και σημαντική ζημιά στο εμβόλιο.
Τα εμβόλια, τα περισσότερα από τα οποία βασίζονται σε μια νέα μέθοδο RNA / DNA που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε ανθρώπους στο παρελθόν, αναμένεται να λάβουν έγκριση έκτακτης ανάγκης μετά από μια περίοδο ανάπτυξης μερικών μηνών. Κανονικά η ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου διαρκεί περίπου οκτώ χρόνια. Με την κανονική, μακρά περίοδο ανάπτυξης, είναι δυνατή η ανίχνευση και η αξιολόγηση μακροπρόθεσμων παρενεργειών.
Είναι συνηθισμένο να αυξάνεται αργά και σταδιακά ο αριθμός των συμμετεχόντων στις κλινικές δοκιμές με την πάροδο των ετών, προκειμένου να εντοπίζονται πιθανά προβλήματα στα αρχικά στάδια των δοκιμών, στον μικρότερο δυνατό αριθμό εθελοντών. Επί του παρόντος, διεξάγονται μελέτες εμβολίων με τη λεγόμενη τηλεσκοπική διαδικασία. Οι μελέτες με μικρό αριθμό εθελοντών είναι παράλληλες με τις μελέτες με μεγαλύτερο αριθμό εθελοντών. Μακροχρόνιες επιδράσεις και παρενέργειες, ειδικά των νανοσωματιδίων που περιέχονται στα εμβόλια γονιδίων, επομένως δεν μπορούν να διερευνηθούν επαρκώς, γεγονός που πολλοί Ελβετοί γνωρίζουν καλά παρά το γεγονός ότι τα κύρια μέσα ενημέρωσης παραπληροφορούν.