Με αφορμή την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωναϊού, ένα προς ένα τα κράτη σε όλο τον κόσμο, λαμβάνουν σκληρά μέτρα που περιλαμβάνουν απαγορεύσεις κυκλοφορίας, συναθροίσεων και μετακινήσεων. Επίσης, πολλά κράτη για τον ίδιο λόγο εντατικοποίησαν, εξέλιξαν και έβγαλαν στο φως της νομιμότητας τις παρακολουθήσεις των πληθυσμών τους. Οι νέες συνθήκες έκτακτης ανάγκης που βιώνουμε, δυστυχώς ήρθαν για να μείνουν. Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο, στις μετακινήσεις, στην δουλειά, στην οικονομία και σε κάθε είδους κοινωνική συναναστροφή ή κοινωνική τελετή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, ζητήματα κρατικής επιβολής, ανυπακοής ή υπακοής, καθώς και αστυνόμευσης, έρχονται στο προσκήνιο με φόντο την παγκόσμια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Οι καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, συνήθως εγκαθιδρύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα δηλαδή και όταν ο υποτιθέμενος κίνδυνος δεν είναι πια ορατός. Ο φόβος του κινδύνου, η αποφυγή του, η προστασία απ’ αυτόν, καθώς και η ανάμνησή του, συνήθως είναι τα μετέπειτα δεδομένα που έρχονται μετά τον άμεσο κίνδυνο. Αυτά τα νέα δεδομένα, όμως, επεκτείνουν την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στο κοινωνικό σύνολο, αλλάζοντας τελικά τον τρόπο με τον οποίο ως τότε. Αν υποθέσουμε ότι το πρώτο κύμα του άμεσου κινδύνου είναι ένα τεστ αντοχής, όπου το κράτος δοκιμάζει όλα τα εργαλεία του, τα μετέπειτα δεδομένα της ανάμνησης, του φόβου και του κινδύνου, εγκαθιδρύουν και εξελίσσουν τα ήδη δοκιμασμένα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν στον άμεσο κίνδυνο.
Τα παραπάνω, φαίνεται πως τα έχουν αντιληφθεί και διάφοροι «συντηρητικοί φιλελεύθεροι» αρθρογράφοι όπου προβληματίζονται με την εγκαθίδρυση κάποιων έκτακτων μέτρων και ανησυχούν για την πορεία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Το παρακάτω ενδεικτικό απόσπασμα, είναι από άρθρο του Πάσχου Μαδραβέλη στην Καθημερινή στις 22/03/2020 με τίτλο: Άμεση Ανάλυση: Πόσο και τι κράτος μετά την επιδημία; «Είναι πολλοί στην Ελλάδα που πανηγυρίζουν για την απρόσμενη «επιστροφή του κράτους. Ξεχνούν ότι η ιδρυτική αποστολή του κράτους δεν είναι η πρόνοια, αλλά η καταστολή. Γι’ αυτόν τον λόγο φτιάχτηκε, αυτό ξέρει να κάνει καλύτερα και το κάνει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όταν λείπουν εκείνες οι ενοχλητικές λεπτομέρειες, όπως είναι τα δημοκρατικά δικαιώματα».[…] Υπάρχει και κάτι χειρότερο. Το κράτος είναι από την φύση του δυσλειτουργικός μηχανισμός και οι γραφειοκρατίες βολεύονται με την ευκολία της δουλειάς. Έτσι τα έκτακτα μέτρα συνήθως μονιμοποιούνται. […] Η άλλη μεγάλη κατάκτησή της είναι η Δημοκρατία και οι ελευθερίες της και αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να θυμηθούμε όταν καταλαγιάσει αυτή η κρίση. Λέμε «να καταλαγιάσει», διότι μετά από αυτήν την εμπειρία η απειλή των επιδημιών θα είναι πάντα παρούσα και μια καλή δικαιολογία για μονιμοποίηση των μέτρων κατά της ελευθερίας». Μάταια, όμως, ξεχωρίζει ο αρθρογράφος την Δημοκρατία απ’ τα μέτρα κατά της ελευθερίας. Μάταια την κατατάσσει ως στυλοβάτη της ελευθερίας. Η ίδια η Δημοκρατία δίνει χώρο και εργαλεία, κατοχυρώνοντας τα παραπάνω μέτρα, προσαρμόζεται και εξελίσσει το ανελεύθερο περιβάλλον μέσα στο οποίο θα ζει ο πληθυσμός. Πάντα για το καλό των υπηκόων, βεβαίως.
Ήδη φαίνεται πως για χάρη αυτού του κοινού καλού, έχει ανοίξει η όρεξη σε πολλούς, να βάλουν μπρος τα άλλοτε ίσως κρυμμένα σχέδια τους. Πολλά κράτη αυτή την περίοδο συλλέγουν δεδομένα απ’ τα κινητά τηλέφωνα με το πρόσχημα της πανδημίας. Επίσης, σε πολλά κράτη έχουν κάνει την εμφάνισή τους πολλές εφαρμογές ηλεκτρονικού εντοπισμού, που επιβάλλονται σε φορείς του ιού, αλλά και σε ολόκληρο τον πληθυσμό:
Η Κίνα πρωτοπορεί στον τομέα των κατασταλτικών μέτρων που παίρνει, όπως επίσης και στα μέτρα παρακολούθησης του πληθυσμού της. Εκατομμύρια κάμερες αναγνώρισης προσώπων, που είναι συνδεδεμένες με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, επιτηρούν τους κινέζους. Το σύστημα παρακολούθησης με την ονομασία Social Credit System δοκιμαζόταν από το 2014 πιλοτικά σε κάποιες επαρχίες της Κίνας και από τον Ιανουάριο του 2020 μπήκε σε εφαρμογή σε ολόκληρη την χώρα. Πλέον αυτό το εξελιγμένο σύστημα παρακολούθησης είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στον έλεγχο των κινέζων.
Η Νότια Κορέα παρακολουθεί τα τηλέφωνα όλου του πληθυσμού καταγράφοντας τις κινήσεις ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με κορωναϊό, δημιουργώντας έτσι έναν κοινό χάρτη, ο οποίος επιτρέπει σε άλλους πολίτες να ελέγξουν εάν μπορούν να διασχίσουν συγκεκριμένες περιοχές. Για να φτιαχτεί αυτός ο χάρτης οι αρχές, εκτός απ’ τα τηλεφωνικά δεδομένα gps, χρησιμοποιούν αρχεία πιστωτικών καρτών και προσωπικές συνεντεύξεις ασθενών. Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας χρησιμοποιεί αυτόν τον χάρτη για να στείλει προειδοποιητικά μηνύματα στους ανθρώπους που μέσα απ’ τα δεδομένα τους έχουν κινηθεί σε χώρους όπου προηγουμένως είχε κινηθεί κάποιος φορέας του ιού.
Η κυβέρνηση του Ιράν ενέκρινε μια εφαρμογή διάγνωσης κορωναϊού που συγκέντρωνε δεδομένα θέσης σε πραγματικό χρόνο των χρηστών. Στις 3 Μαρτίου, ήρθε ένα μήνυμα σε εκατομμύρια ιρανούς πολίτες που τους έλεγε να εγκαταστήσουν την εφαρμογή, που ονομάζεται AC19, προτού πάνε σε νοσοκομείο. Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι η εφαρμογή ήταν σε θέση να διαγνώσει τον χρήστη με κορωναϊό μετά από μια σειρά από ερωτήσεις. Η αμφιλεγόμενη εφαρμογή πλέον έχει καταργηθεί από το κατάστημα Google Play.
Το κράτος του Ισραήλ στις 17 Μαρτίου ανακοίνωσε ότι η Υπηρεσία Ασφαλείας δεν θα χρειάζεται πλέον να λάβει δικαστική εντολή για την παρακολούθηση τηλεφώνων. Ο Νετανιάχου δηλώνει ότι τα μέτρα που λαμβάνει το κράτος είναι τα ίδια με αυτά που έχουν αναπτυχθεί για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και συμφωνεί ότι είναι επεμβατικά και παραβιάζουν την ιδιωτική ζωή των ατόμων που πλήττονται. Μάλιστα, έχει ενεργοποιηθεί σύγχρονος μηχανισμός γεωεντοπισμού που χρησιμοποιεί η Μοσάντ. Τα άτομα που βρέθηκαν σε μέρη που υπήρχε ασθενής ή φορέας του ιού λαμβάνουν μήνυμα στο κινητό τους, που τους προτρέπει να απομονωθούν για 14 μέρες.
Στη Σιγκαπούρη ο Οργανισμός Κυβερνητικής Τεχνολογίας και το Υπουργείο Υγείας, ανέπτυξαν μια εφαρμογή για τον εντοπισμό επαφών που ονομάζεται Trace Together, η οποία ξεκίνησε στις 20 Μαρτίου. Η εφαρμογή μπορεί να εντοπίζει άτομα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση –μέσα σε 2 μέτρα για τουλάχιστον 30 λεπτά– από ασθενείς με στεφανιαία νόσο που χρησιμοποιούν ασύρματη τεχνολογία Bluetooth.
Η Ταϊβάν μέσω ενός συστήματος με την επωνυμία «ηλεκτρονικός φράχτης», θα παρακολουθεί τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας και θα προειδοποιεί τις αρχές όταν κάποιος που υποτίθεται ότι βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι το εγκαταλείπει.
Στις 17 Μαρτίου, η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Αυστρίας Telekom Austria AG ανακοίνωσε ότι μοιράζεται ανώνυμα δεδομένα θέσης με την κυβέρνηση. Η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε, αναπτύχθηκε με ξεκίνημα από το Πανεπιστήμιο του Γκρατς και η Telekom Austria δήλωσε ότι χρησιμοποιείται συνήθως για να μετράει το ύψος σε δημοφιλείς τουριστικές τοποθεσίες.
Στις 20 Μαρτίου, η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την λειτουργία της εφαρμογής «Αρχική Καραντίνα». Η εφαρμογή παρακολουθεί ανθρώπους που βρίσκονται σε καραντίνα για 14 ημέρες. Η πολωνική κυβέρνηση δημιουργεί αυτόματα λογαριασμούς για ασθενείς που βρίσκονται σε καραντίνα, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων που επιστρέφουν από το εξωτερικό. Τα άτομα που βρίσκονται σε καραντίνα, έχουν την επιλογή είτε να έχουν επισκέψεις από την αστυνομία είτε να κατεβάσουν αυτή την εφαρμογή.
Η βελγική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως στις 11 Μαρτίου ώστε η αστυνομία να αρχίσει να χρησιμοποιεί ανώνυμα στοιχεία από τοπικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Η Deutsche Telekom ανακοίνωσε στις 18 Μαρτίου ότι θα μοιράζεται στοιχεία με το Ινστιτούτο Robert Koch. Στόχος είναι να διαμορφωθούν και να ελεγχθούν οι κινήσεις των ανθρώπων εντός και εκτός συνόρων.
Η Ιταλία, έχει επίσης υπογράψει συμφωνία με τους παρόχους τηλεπικοινωνιών για τη συλλογή δεδομένων θέσεων.
Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε συνομιλίες με παρόχους τηλεπικοινωνιών καθώς και με την Google, για την συλλογή δεδομένων από τους χρήστες.
Όλα τα παραπάνω αφορούν τις παρακολουθήσεις που γίνονται με βάση τα στοιχεία των κινητών τηλεφώνων. Εκτός απ’ τις παρακολουθήσεις δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας, τα στρατιωτικά και τα αστυνομικά μέτρα που έχουν επιβάλει πολλές κυβερνήσεις, με αφορμή την πανδημία. Δυστυχώς αυτό που ζούμε, δεν θα τελειώσει σε λίγους μήνες και θα φέρει ντόμινο εξελίξεων στην παγκόσμια διακυβέρνηση, σφίγγοντας ακόμα περισσότερο τα λουριά στον λαιμό των ανθρώπων. Οι λεπτομέρειες των νέων δεδομένων στην δημόσια και ιδιωτική ζωή, στην δουλειά, στην οικονομία και στον τρόπο λήψης αποφάσεων σιγά σιγά θα γίνονται γνωστές.
Οι διαπιστώσεις, όμως, όσο δυσοίωνες και αν είναι, πρέπει να αποτελέσουν την αφετηρία προσωπικών και συλλογικών απελευθερωτικών μεταμορφώσεων. Οφείλουμε στην ίδια την ζωή μας, τώρα που είμαστε απαλλαγμένοι λίγο ή πολύ από την αναγκαστική εξωτερική κίνηση, που πολλές φορές καλύπτει αλήθειες και γεγονότα, να δούμε καθαρά τι είναι αυτά που μας βαραίνουν και κουβαλάμε σαν βάρος που νομίζουμε ότι είναι δικό μας, αλλά τελικά το έχουμε δεχτεί απ’ την εξουσία. Είναι ευκαιρία, μέσα από την ζοφερότητα των καιρών, να δούμε τον εαυτό μας γυμνό και να πετάξουμε στα σκουπίδια όλα εκείνα τα θέσφατα, τα αναγκαστικά, τα δεδομένα που δεν χωρούν ερωτήσεις. Να απαξιώσουμε όλα τα συμπαρομαρτούντα που βαραίνουν και συνθλίβουν την ζωή, αυτά της πολιτικής, των κομμάτων, του κέρδους, της πλαστής ασφάλειας του εγωϊστικού μας εαυτού, όλων εκείνων των στοιχείων που δεν κάνουν τίποτα άλλο απ’ το να εξουσιάζουν και να διαστρεβλώνουν την ζωή. Ας γίνει αυτή η περίοδος, η μήτρα απ’ όπου θα γεννηθεί η πραγματική ελευθερία για τους ανθρώπους.
Ελευθερόκοκκος
Δημοσιεύθηκε στην ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φ. 203, Απρίλιος 2020
anarchypress.wordpress.com
Οι καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, συνήθως εγκαθιδρύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα δηλαδή και όταν ο υποτιθέμενος κίνδυνος δεν είναι πια ορατός. Ο φόβος του κινδύνου, η αποφυγή του, η προστασία απ’ αυτόν, καθώς και η ανάμνησή του, συνήθως είναι τα μετέπειτα δεδομένα που έρχονται μετά τον άμεσο κίνδυνο. Αυτά τα νέα δεδομένα, όμως, επεκτείνουν την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στο κοινωνικό σύνολο, αλλάζοντας τελικά τον τρόπο με τον οποίο ως τότε. Αν υποθέσουμε ότι το πρώτο κύμα του άμεσου κινδύνου είναι ένα τεστ αντοχής, όπου το κράτος δοκιμάζει όλα τα εργαλεία του, τα μετέπειτα δεδομένα της ανάμνησης, του φόβου και του κινδύνου, εγκαθιδρύουν και εξελίσσουν τα ήδη δοκιμασμένα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν στον άμεσο κίνδυνο.
Τα παραπάνω, φαίνεται πως τα έχουν αντιληφθεί και διάφοροι «συντηρητικοί φιλελεύθεροι» αρθρογράφοι όπου προβληματίζονται με την εγκαθίδρυση κάποιων έκτακτων μέτρων και ανησυχούν για την πορεία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Το παρακάτω ενδεικτικό απόσπασμα, είναι από άρθρο του Πάσχου Μαδραβέλη στην Καθημερινή στις 22/03/2020 με τίτλο: Άμεση Ανάλυση: Πόσο και τι κράτος μετά την επιδημία; «Είναι πολλοί στην Ελλάδα που πανηγυρίζουν για την απρόσμενη «επιστροφή του κράτους. Ξεχνούν ότι η ιδρυτική αποστολή του κράτους δεν είναι η πρόνοια, αλλά η καταστολή. Γι’ αυτόν τον λόγο φτιάχτηκε, αυτό ξέρει να κάνει καλύτερα και το κάνει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όταν λείπουν εκείνες οι ενοχλητικές λεπτομέρειες, όπως είναι τα δημοκρατικά δικαιώματα».[…] Υπάρχει και κάτι χειρότερο. Το κράτος είναι από την φύση του δυσλειτουργικός μηχανισμός και οι γραφειοκρατίες βολεύονται με την ευκολία της δουλειάς. Έτσι τα έκτακτα μέτρα συνήθως μονιμοποιούνται. […] Η άλλη μεγάλη κατάκτησή της είναι η Δημοκρατία και οι ελευθερίες της και αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να θυμηθούμε όταν καταλαγιάσει αυτή η κρίση. Λέμε «να καταλαγιάσει», διότι μετά από αυτήν την εμπειρία η απειλή των επιδημιών θα είναι πάντα παρούσα και μια καλή δικαιολογία για μονιμοποίηση των μέτρων κατά της ελευθερίας». Μάταια, όμως, ξεχωρίζει ο αρθρογράφος την Δημοκρατία απ’ τα μέτρα κατά της ελευθερίας. Μάταια την κατατάσσει ως στυλοβάτη της ελευθερίας. Η ίδια η Δημοκρατία δίνει χώρο και εργαλεία, κατοχυρώνοντας τα παραπάνω μέτρα, προσαρμόζεται και εξελίσσει το ανελεύθερο περιβάλλον μέσα στο οποίο θα ζει ο πληθυσμός. Πάντα για το καλό των υπηκόων, βεβαίως.
Τηλεπιτήρηση πληθυσμών
Ήδη φαίνεται πως για χάρη αυτού του κοινού καλού, έχει ανοίξει η όρεξη σε πολλούς, να βάλουν μπρος τα άλλοτε ίσως κρυμμένα σχέδια τους. Πολλά κράτη αυτή την περίοδο συλλέγουν δεδομένα απ’ τα κινητά τηλέφωνα με το πρόσχημα της πανδημίας. Επίσης, σε πολλά κράτη έχουν κάνει την εμφάνισή τους πολλές εφαρμογές ηλεκτρονικού εντοπισμού, που επιβάλλονται σε φορείς του ιού, αλλά και σε ολόκληρο τον πληθυσμό:
Η Κίνα πρωτοπορεί στον τομέα των κατασταλτικών μέτρων που παίρνει, όπως επίσης και στα μέτρα παρακολούθησης του πληθυσμού της. Εκατομμύρια κάμερες αναγνώρισης προσώπων, που είναι συνδεδεμένες με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, επιτηρούν τους κινέζους. Το σύστημα παρακολούθησης με την ονομασία Social Credit System δοκιμαζόταν από το 2014 πιλοτικά σε κάποιες επαρχίες της Κίνας και από τον Ιανουάριο του 2020 μπήκε σε εφαρμογή σε ολόκληρη την χώρα. Πλέον αυτό το εξελιγμένο σύστημα παρακολούθησης είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στον έλεγχο των κινέζων.
Η Νότια Κορέα παρακολουθεί τα τηλέφωνα όλου του πληθυσμού καταγράφοντας τις κινήσεις ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με κορωναϊό, δημιουργώντας έτσι έναν κοινό χάρτη, ο οποίος επιτρέπει σε άλλους πολίτες να ελέγξουν εάν μπορούν να διασχίσουν συγκεκριμένες περιοχές. Για να φτιαχτεί αυτός ο χάρτης οι αρχές, εκτός απ’ τα τηλεφωνικά δεδομένα gps, χρησιμοποιούν αρχεία πιστωτικών καρτών και προσωπικές συνεντεύξεις ασθενών. Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας χρησιμοποιεί αυτόν τον χάρτη για να στείλει προειδοποιητικά μηνύματα στους ανθρώπους που μέσα απ’ τα δεδομένα τους έχουν κινηθεί σε χώρους όπου προηγουμένως είχε κινηθεί κάποιος φορέας του ιού.
Η κυβέρνηση του Ιράν ενέκρινε μια εφαρμογή διάγνωσης κορωναϊού που συγκέντρωνε δεδομένα θέσης σε πραγματικό χρόνο των χρηστών. Στις 3 Μαρτίου, ήρθε ένα μήνυμα σε εκατομμύρια ιρανούς πολίτες που τους έλεγε να εγκαταστήσουν την εφαρμογή, που ονομάζεται AC19, προτού πάνε σε νοσοκομείο. Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι η εφαρμογή ήταν σε θέση να διαγνώσει τον χρήστη με κορωναϊό μετά από μια σειρά από ερωτήσεις. Η αμφιλεγόμενη εφαρμογή πλέον έχει καταργηθεί από το κατάστημα Google Play.
Το κράτος του Ισραήλ στις 17 Μαρτίου ανακοίνωσε ότι η Υπηρεσία Ασφαλείας δεν θα χρειάζεται πλέον να λάβει δικαστική εντολή για την παρακολούθηση τηλεφώνων. Ο Νετανιάχου δηλώνει ότι τα μέτρα που λαμβάνει το κράτος είναι τα ίδια με αυτά που έχουν αναπτυχθεί για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και συμφωνεί ότι είναι επεμβατικά και παραβιάζουν την ιδιωτική ζωή των ατόμων που πλήττονται. Μάλιστα, έχει ενεργοποιηθεί σύγχρονος μηχανισμός γεωεντοπισμού που χρησιμοποιεί η Μοσάντ. Τα άτομα που βρέθηκαν σε μέρη που υπήρχε ασθενής ή φορέας του ιού λαμβάνουν μήνυμα στο κινητό τους, που τους προτρέπει να απομονωθούν για 14 μέρες.
Στη Σιγκαπούρη ο Οργανισμός Κυβερνητικής Τεχνολογίας και το Υπουργείο Υγείας, ανέπτυξαν μια εφαρμογή για τον εντοπισμό επαφών που ονομάζεται Trace Together, η οποία ξεκίνησε στις 20 Μαρτίου. Η εφαρμογή μπορεί να εντοπίζει άτομα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση –μέσα σε 2 μέτρα για τουλάχιστον 30 λεπτά– από ασθενείς με στεφανιαία νόσο που χρησιμοποιούν ασύρματη τεχνολογία Bluetooth.
Η Ταϊβάν μέσω ενός συστήματος με την επωνυμία «ηλεκτρονικός φράχτης», θα παρακολουθεί τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας και θα προειδοποιεί τις αρχές όταν κάποιος που υποτίθεται ότι βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι το εγκαταλείπει.
Στις 17 Μαρτίου, η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Αυστρίας Telekom Austria AG ανακοίνωσε ότι μοιράζεται ανώνυμα δεδομένα θέσης με την κυβέρνηση. Η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε, αναπτύχθηκε με ξεκίνημα από το Πανεπιστήμιο του Γκρατς και η Telekom Austria δήλωσε ότι χρησιμοποιείται συνήθως για να μετράει το ύψος σε δημοφιλείς τουριστικές τοποθεσίες.
Στις 20 Μαρτίου, η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την λειτουργία της εφαρμογής «Αρχική Καραντίνα». Η εφαρμογή παρακολουθεί ανθρώπους που βρίσκονται σε καραντίνα για 14 ημέρες. Η πολωνική κυβέρνηση δημιουργεί αυτόματα λογαριασμούς για ασθενείς που βρίσκονται σε καραντίνα, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων που επιστρέφουν από το εξωτερικό. Τα άτομα που βρίσκονται σε καραντίνα, έχουν την επιλογή είτε να έχουν επισκέψεις από την αστυνομία είτε να κατεβάσουν αυτή την εφαρμογή.
Η βελγική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως στις 11 Μαρτίου ώστε η αστυνομία να αρχίσει να χρησιμοποιεί ανώνυμα στοιχεία από τοπικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Η Deutsche Telekom ανακοίνωσε στις 18 Μαρτίου ότι θα μοιράζεται στοιχεία με το Ινστιτούτο Robert Koch. Στόχος είναι να διαμορφωθούν και να ελεγχθούν οι κινήσεις των ανθρώπων εντός και εκτός συνόρων.
Η Ιταλία, έχει επίσης υπογράψει συμφωνία με τους παρόχους τηλεπικοινωνιών για τη συλλογή δεδομένων θέσεων.
Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε συνομιλίες με παρόχους τηλεπικοινωνιών καθώς και με την Google, για την συλλογή δεδομένων από τους χρήστες.
Όλα τα παραπάνω αφορούν τις παρακολουθήσεις που γίνονται με βάση τα στοιχεία των κινητών τηλεφώνων. Εκτός απ’ τις παρακολουθήσεις δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας, τα στρατιωτικά και τα αστυνομικά μέτρα που έχουν επιβάλει πολλές κυβερνήσεις, με αφορμή την πανδημία. Δυστυχώς αυτό που ζούμε, δεν θα τελειώσει σε λίγους μήνες και θα φέρει ντόμινο εξελίξεων στην παγκόσμια διακυβέρνηση, σφίγγοντας ακόμα περισσότερο τα λουριά στον λαιμό των ανθρώπων. Οι λεπτομέρειες των νέων δεδομένων στην δημόσια και ιδιωτική ζωή, στην δουλειά, στην οικονομία και στον τρόπο λήψης αποφάσεων σιγά σιγά θα γίνονται γνωστές.
Οι διαπιστώσεις, όμως, όσο δυσοίωνες και αν είναι, πρέπει να αποτελέσουν την αφετηρία προσωπικών και συλλογικών απελευθερωτικών μεταμορφώσεων. Οφείλουμε στην ίδια την ζωή μας, τώρα που είμαστε απαλλαγμένοι λίγο ή πολύ από την αναγκαστική εξωτερική κίνηση, που πολλές φορές καλύπτει αλήθειες και γεγονότα, να δούμε καθαρά τι είναι αυτά που μας βαραίνουν και κουβαλάμε σαν βάρος που νομίζουμε ότι είναι δικό μας, αλλά τελικά το έχουμε δεχτεί απ’ την εξουσία. Είναι ευκαιρία, μέσα από την ζοφερότητα των καιρών, να δούμε τον εαυτό μας γυμνό και να πετάξουμε στα σκουπίδια όλα εκείνα τα θέσφατα, τα αναγκαστικά, τα δεδομένα που δεν χωρούν ερωτήσεις. Να απαξιώσουμε όλα τα συμπαρομαρτούντα που βαραίνουν και συνθλίβουν την ζωή, αυτά της πολιτικής, των κομμάτων, του κέρδους, της πλαστής ασφάλειας του εγωϊστικού μας εαυτού, όλων εκείνων των στοιχείων που δεν κάνουν τίποτα άλλο απ’ το να εξουσιάζουν και να διαστρεβλώνουν την ζωή. Ας γίνει αυτή η περίοδος, η μήτρα απ’ όπου θα γεννηθεί η πραγματική ελευθερία για τους ανθρώπους.
Ελευθερόκοκκος
Δημοσιεύθηκε στην ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φ. 203, Απρίλιος 2020
anarchypress.wordpress.com