Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η συμφωνία των Πρεσπών έχει τα χαρακτηριστικά της εσχάτης προδοσίας

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018



Συνέντευξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο Sputnik:


- Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει για τη συμφωνία των Πρεσπών ότι είναι μια «καλή συμφωνία», η οποία υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Από την άλλη, οι αναφορές για «μακεδονική ταυτότητα» στη γειτονική χώρα προκαλούν αντιδράσεις στο εσωτερικό. Ποια είναι η θέση σας για τη συμφωνία; Ποιους κινδύνους βλέπετε στη ρητορική του Ζόραν Ζάεφ;

Εμείς εκφράσαμε την πλήρη αντίθεσή μας σε κάθε διαπραγμάτευση από την παρούσα κυβέρνηση ήδη από τον περασμένο Γενάρη. Μιλήσαμε ξεκάθαρα για το τι πραγματικά σημαίνει αυτή η συμφωνία πριν καν υπογραφεί και εξηγήσαμε ότι μία κυβέρνηση υποτελής, όπως είναι η κυβέρνηση Τσίπρα, δεν δικαιούται να διαπραγματεύεται την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα του ελληνικού λαού. Από τον Γενάρη εξηγήσαμε ότι αυτό, το οποίο στην πραγματικότητα ήταν στο τραπέζι, ήταν η παράδοση εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας. Μετά από την ακραία παράδοση που έχει επισυμβεί με το μνημόνιο, η συμφωνία στην οποία οδηγήθηκε η κυβέρνηση Τσίπρα, υπό τη συνεχή πίεση και καθοδήγηση των ΗΠΑ και της Γερμανίας, στην πραγματικότητα είναι άλλη μία εκχώρηση κυριαρχίας.

Σε αυτήν την εκχώρηση κυριαρχίας αντιτασσόμαστε, την καταγγέλλουμε και την καταγγείλαμε ως προδοτική, αμφισβητούμε το κύρος της και δηλώνουμε ρητά ότι δεν δεσμεύει την Ελλάδα. Και δεν δεσμεύει την Ελλάδα για μία σειρά λόγους: Ένας από αυτούς είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν είχε τη λαϊκή εντολή να προβεί σε μια τέτοια εκχώρηση. Έχει προ πολλού χάσει την εμπιστοσύνη του λαού. Η συμφωνία αυτή έγινε όχι στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής, αλλά στο πλαίσιο μυστικής διπλωματίας και απεκρύβη συστηματικά από τους πολίτες τι ήταν αυτό, το οποίο συζητιόταν.

Η «συμφωνία» αυτή δεν μπορεί να έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα για τη χώρα μας, γιατί αντιστρατεύεται τα εθνικά μας συμφέροντα. Ουσιαστικά προωθεί τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή των Βαλκανίων, ενισχύει την αντιμετώπιση και της γείτονος χώρας και της Ελλάδας ως προτεκτοράτων και ουσιαστικά προωθεί τη στρατιωτικοποίηση της περιοχής μέσω της επέκτασης του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και μάλιστα στα βόρεια σύνορά μας. Η συμφωνία αυτή, λοιπόν, συνολικά είναι προδοτική και ως τέτοια την καταγγέλλουμε. Φυσικά και δεν αίρει, αλλά αντίθετα τροφοδοτεί τον αλυτρωτισμό, ο οποίος έχει εκδηλωθεί από πλευράς της γείτονος σε βάρος της χώρας μας.

Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι δυστυχώς στη συμφωνία αυτή, δεν αναφέρεται πουθενά η Μακεδονία ως ελληνική, δεν γίνεται καμία αναφορά στον Μέγα Αλέξανδρο και στα σύμβολα της Βεργίνας ως στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού και των ελληνιστικών χρόνων. Αντίθετα, γίνονται ασαφείς και γενικές αναφορές σε αλυτρωτισμό εκατέρωθεν, συμψηφιστικά, σαν να εκδηλώνει η Ελλάδα αλυτρωτισμό έναντι της γείτονος.

Και βέβαια, αυτά τα οποία είπαμε και καταγγείλαμε από την αρχή, από τον Γενάρη και τα επαναλάβαμε τον Ιούνιο — όταν δημοσιοποιήθηκε αυτό το κατάπτυστο κείμενο — επιβεβαιώνονται με τον πιο περίτρανο τρόπο από την εμπρηστική ρητορική του πρωθυπουργού της γείτονος χώρας, ο οποίος επιχαίρει για την κατάκτηση της μακεδονικής ταυτότητας, της μακεδονικής γλώσσας, διεκδικεί μάλιστα την αποκλειστικότητα στη χρήση των όρων αυτών και βέβαια παραβιάζει ευθέως ακόμη και αυτές τις ισχνές προϋποθέσεις που θέτει αυτή η ούτως ή άλλως άκυρη συμφωνία.

- Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, έχει μιλήσει για «ειρηνικό συμβιβασμό». Συμφωνείτε με το επιχείρημα ότι οι διεθνείς συμφωνίες προϋποθέτουν συμβιβασμούς; Τι είναι για εσάς αδιαπραγμάτευτο;

Είναι αδιαπραγμάτευτη η ανεξαρτησία μας, η εθνική μας κυριαρχία, η ελευθερία της πατρίδας μας, είναι αδιαπραγμάτευτα τα εθνικά μας συμφέροντα και σύμβολα που συνδέονται με την ιστορία μας, είναι αδιαπραγμάτευτη η αξίωση του ελληνικού λαού και των Ελλήνων πολιτών να εκπροσωπούνται από ανεξάρτητες και χειραφετημένες κυβερνήσεις. Εν προκειμένω, ο κ. Κοτζιάς είναι υπουργός μιας υποτελούς κυβέρνησης που ενέδωσε για άλλη μία φορά στις εξωτερικές πιέσεις και παρέδωσε συνολικά τα εθνικά μας συμφέροντα. Δεν πρόκειται για συμβιβασμό, πρόκειται για εκχώρηση. Εκχώρηση επικίνδυνη, που ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την απειλή προς την εδαφική μας ακεραιότητα.

- Θα υποστηρίζατε ένα δημοψήφισμα και στην Ελλάδα;

Είμαι πάντοτε υπέρ των δημοψηφισμάτων, που αποτελούν κορυφαία έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας και διαδικασία άμεσης και αδιαμεσολάβητης δημοκρατίας. Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, είμαι μεταξύ των Ελλήνων πολιτών που η ψήφος τους και η εντολή τους καταστρατηγήθηκε και παραβιάστηκε και προδόθηκε από αυτήν την κυβέρνηση και θεωρώ ότι αυτή η κυβέρνηση, που εξευτέλισε κάθε έννοια δημοψηφίσματος δεν μπορεί να απευθύνει πλέον στον ελληνικό λαό ερωτήματα δημοψηφισμάτων.

- Η κυβέρνηση δηλώνει ότι ήταν ώρα να επιλυθεί αυτή η πολυετής εκκρεμότητα. Θεωρείτε ότι ήταν κατάλληλη η συγκεκριμένη χρονική στιγμή για μια συμφωνία, και γιατί;

Η χρονική στιγμή που γίνονται πράξεις διεθνούς στρατηγικής άπτεται της εθνικής στρατηγικής, η οποία εν προκειμένω δεν υπήρχε. Η χρονική στιγμή είναι χρονική στιγμή, κατά την οποία η χώρα μας βρίσκεται σε επικυριαρχία, η εθνική μας κυριαρχία έχει αφαιρεθεί μέσω των μνημονίων που ακόμη διαρκούν αντίθετα με όσα ισχυρίζονται: H Τρόικα είναι πάντοτε παρούσα, τα μέτρα και οι όροι και οι απαιτήσεις και οι περικοπές και οι ιδιωτικοποιήσεις συνεχίζονται και έχει προβλεφθεί να συνεχίζονται για πολλές δεκαετίες. Και βεβαίως, οτιδήποτε «συμφωνείται» σε μία ιστορική περίοδο κατάλυσης της δημοκρατίας, όπως είναι η σημερινή περίοδος, δεν μπορεί ποτέ να είναι ωφέλιμο για τον ελληνικό λαό. Αυτήν τη στιγμή, η κυβέρνηση δεν εκπροσωπεί τον λαό, δεν δρα στο όνομά του, έχει παραδώσει η ίδια τα πάντα και παραβιάσει ολόκληρο το διεθνές δίκαιο και το διεθνές κεκτημένο και δεν νομιμοποιείται να χειρίζεται εθνικά ζητήματα.

Τα εθνικά ζητήματα είναι υποθέσεις του λαού και ο χειρισμός των εθνικών υποθέσεων γίνεται στο όνομα του λαού από ανεξάρτητες και αυτεξούσιες κυβερνήσεις. Όχι από κυβερνήσεις ελεγχόμενες και παραδομένες. Το Μακεδονικό είναι εθνικό ζήτημα, είναι υπόθεση του λαού και μπορεί να το χειριστεί μόνο μία κυβέρνηση μελλοντική που θα είναι ανεξάρτητη και αυτεξούσια, όχι η σημερινή. Για αυτόν τον λόγο εμείς ήδη από τον περασμένο Γενάρη, ταχθήκαμε εναντίον κάθε διαπραγμάτευσης από την υποτελή σημερινή κυβέρνηση.

- Τι απαντάτε στις προβλέψεις ότι η συμφωνία θα περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο; Πόσο πιθανό είναι οι όποιες εξελίξεις να οδηγήσουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές;

Η «συμφωνία» αυτή (και πάντοτε βάζω τη λέξη συμφωνία εντός εισαγωγικών) δεν πρέπει να περάσει από την Ελληνική Βουλή και δεν μπορεί εγκύρως να κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή, γιατί δεν υπάρχει τέτοια εντολή στους βουλευτές που συναπαρτίζουν σήμερα την Ελληνική Βουλή. Εάν τυχόν συμβεί τέτοιου είδους προδοσία και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, από αυτές που δυστυχώς έχουμε βιώσει ξανά και ξανά, οι πολίτες θα είναι αυτοί, οι οποίοι πρέπει να αντιδράσουν, να διεκδικήσουν και να αποκαταστήσουν τη δημοκρατική έκφραση του ελληνικού λαού. Οι συναλλαγές οι οποίες γίνονται, οι πιέσεις οι οποίες ασκούνται και οι διαθέσεις εξαγοράς ψήφων που εκφράζονται από τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών και εβδομάδων σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να νομιμοποιήσουν τη συμφωνία αυτή. Ακόμη και εάν ψηφιστεί από βουλευτές, οι οποίοι θα παραβιάσουν το συνταγματικό τους καθήκον να υπερασπίζονται την πατρίδα και τη δημοκρατία, η «συμφωνία» θα συνεχίσει να είναι άκυρη.

- Τι προβλέπετε για τη στάση του Πάνου Καμμένου;

Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να σχολιάσω μία περίπτωση που έχει παραβιάσει μία προς μία τις δεσμεύσεις του και για αυτό, άλλωστε, είναι ο καλύτερος σύμμαχος του κ. Τσίπρα.

- Προκρίνετε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας; Πώς μπορεί να επιλυθεί το ζήτημα;

Εμείς θεωρούμε ότι η ίδια η συμφωνία δεν έχει κανένα κύρος, είναι ανυπόστατη, ακριβώς γιατί υπεγράφη χωρίς να υπάρχει κανενός είδους εθνική, συνταγματική, δημοκρατική νομιμοποίηση του κ. Τσίπρα και του κ. Κοτζιά να την υπογράψουν. Δεν είχαν εξουσιοδότηση του ελληνικού λαού, δεν είχαν εξουσιοδότηση της βουλής, δεν είχαν εξουσιοδότηση ούτε καν του ελληνικού υπουργικού συμβουλίου, δεν είχαν κανενός είδους νομιμοποίηση για αυτό το περιεχόμενο το οποίο εξάλλου κρατήθηκε μυστικό μέχρι τέλους. Δεν υπήρξε καν προϊόν μιας δημόσιας, αποδεκτής από τους πολίτες και γνωστής στους πολίτες, εθνικής στρατηγικής.

Για εμάς, λοιπόν, η συγκεκριμένη συμφωνία είναι άκυρη και δεν μιλάμε για επαναδιαπραγμάτευση, αλλά για πλήρη ακύρωσή της. Από την άλλη πλευρά, αυτοί οι οποίοι δημιούργησαν σε διεθνές επίπεδο τετελεσμένα και απώλεια διαπραγματευτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας, όπως ήταν το βέτο για την είσοδο στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, βεβαίως θα πρέπει να ελεγχθούν — και όχι μόνο πολιτικά, αλλά και δικαστικά. Μιλάμε για ένα κείμενο που έχει τα χαρακτηριστικά της εσχάτης προδοσίας, όπως τα χαρακτηριστικά της εσχάτης προδοσίας έχει συνολικά η υποβολή της χώρας στο καθεστώς των μνημονίων. Η δική μας πάγια θέση και η δική μου πάγια θέση είναι ότι εκείνοι, οι οποίοι σφετερίζονται την εξουσία τους, προκειμένου να παραβιάσουν τα εθνικά συμφέροντα και τη δημοκρατική λειτουργία, όπως έγινε και στην περίπτωση της συμφωνίας των Πρεσπών, όπως έγινε και στην περίπτωση των μνημονίων, θα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.



ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ