Το χάσμα της ανισότητας διευρύνθηκε το 2017

Κυριακή 4 Μαρτίου 2018


Το χάσμα της ανισότητας διευρύνεται καθώς 42 άνθρωποι έχουν τον ίδιο πλούτο με τους φτωχότερους 3,7 δις


Το αναπτυξιακό φιλανθρωπικό ίδρυμα Oxfam ζήτησε τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών, καθώς ξεκίνησε μια νέα έκθεση που δείχνει ότι 42 άνθρωποι έχουν τον ίδιο πλούτο με τα 3,7 δισεκατομμύρια που αποτελούν το φτωχότερο μισό του παγκόσμιου πληθυσμού.

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα για να συμπέσει με τη συγκέντρωση μερικών από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, η Oxfam δήλωσε ότι έχουν δημιουργηθεί δισεκατομμυριούχοι με ρυθμό ρεκόρ μία κάθε δύο ημέρες τους τελευταίους 12 μήνες, κάθε φορά όταν το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν είχε δει αύξηση του πλούτου. Πρόσθεσε ότι το 82% του παγκόσμιου πλούτου που δημιουργήθηκε το 2017 πήγε στον πιο πλούσιο 1%.

Το φιλανθρωπικό ίδρυμα δήλωσε ότι ήταν "απαράδεκτο και μη βιώσιμο" για μια μικρή μειοψηφία να συσσωρεύσει τόσο μεγάλο πλούτο ενώ εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι αγωνίστηκαν με αμοιβή τη φτώχεια. Κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου να μετατρέψουν ρητορική για την ανισότητα σε πολιτικές για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και να ενισχύσουν την αμοιβή των εργαζομένων.

Ο κ. Mark Goldring, διευθύνων σύμβουλος της Oxfam GB, δήλωσε: 
"Η συγκέντρωση του ακραίου πλούτου στην κορυφή δεν αποτελεί ένδειξη μιας ακμάζουσας οικονομίας, αλλά ένα σύμπτωμα ενός συστήματος που αποτυγχάνει στα εκατομμύρια των σκληρά εργαζομένων ανθρώπων που εργάζονται με μισθούς πείνας, για να φτιάξουν τα ρούχα μας και να παράγουν το φαγητό μας".

Οι αυξανόμενες παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές αποτέλεσαν τον κύριο λόγο για την αύξηση του πλούτου όσων κατέχουν χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία κατά τη διάρκεια του 2017. Ο ιδρυτής του Αμαζονίου, Jeff Bezos, είδε τον πλούτο του να αυξάνεται κατά 6 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τις πρώτες 10 ημέρες του 2017 αποτέλεσμα μιας ταύτισης στην Wall Street, καθιστώντας τον τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο.

Η Oxfam δήλωσε ότι είχε κάνει αλλαγές στους υπολογισμούς του πλούτου της ως αποτέλεσμα νέων στοιχείων από την τράπεζα Credit Suisse. Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, 42 άνθρωποι έχουν τον ίδιο πλούτο με τα 3,7 δισεκατομμύρια ανθρώπους που αποτελούν το φτωχότερο μισό του παγκόσμιου πληθυσμού, σε σύγκριση με 61 άτομα το περασμένο έτος και 380 το 2009. Κατά την περσινή έκθεση, η Oxfam δήλωσε ότι οκτώ οι δισεκατομμυριούχοι είχαν τον ίδιο πλούτο με τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό.
Ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε 13% ετησίως κατά μέσο όρο στη δεκαετία από το 2006 έως το 2015, με την αύξηση των $ 762δις (£ 550δις) το 2017 για να αυξηθεί η ακραία φτώχεια επτά φορές. Εννέα από τους 10 δισεκατομμυριούχοι του κόσμου ήταν άνδρες.

Ο κ. Goldring δήλωσε: 
"Για να υπάρξει μία πορεία εξόδου από τη φτώχεια, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι απλοί εργαζόμενοι θα λαμβάνουν ένα ικανό μισθό που θα τους εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και ότι οι γυναίκες δεν θα υφίστανται διακρίσεις. Αν αυτό σημαίνει λιγότερο κέρδος για τους ήδη πλούσιους, τότε είναι μια τίμημα που εμείς - και αυτοί - πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να πληρώσουμε»

Μια έρευνα Oxfam με 70.000 άτομα σε 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, έδειξε ότι υπάρχει υποστήριξη για δράση για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων. Σχεδόν τα δύο τρίτα των ανθρώπων - 72% στο Ηνωμένο Βασίλειο - δήλωσαν ότι θέλουν η κυβέρνησή τους να αντιμετωπίσει επειγόντως το χάσμα εισοδήματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών στη χώρα τους.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν ρωτήθηκαν τι κερδίζει ένας τυπικός βρετανός διευθύνων σύμβουλος σε σύγκριση με έναν ανειδίκευτο εργαζόμενο, οι άνθρωποι απάντησαν 33 φορές περισσότερα. Όταν ρωτήθηκαν ποια θα ήταν η ιδανική ισορροπία, είπαν 7:1. Η Oxfam δήλωσε ότι οι προϊστάμενοι του FTSE 100 κέρδισαν κατά μέσο όρο 120 φορές περισσότερο από τον μέσο εργαζόμενο.

Η Goldring δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να επανεξετάσουμε μια παγκόσμια οικονομία στην οποία υπήρξε υπερβολική εταιρική επιρροή στη χάραξη πολιτικής, στη διάβρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και σε μια αδιάκοπη προσπάθεια για την ελαχιστοποίηση του κόστους προκειμένου να μεγιστοποιηθούν οι αποδόσεις στους επενδυτές.

Ο Mark Littlewood, γενικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Οικονομικών Υποθέσεων, δήλωσε: "Η Oxfam προωθεί έναν αγώνα στον πυθμένα. Οι πιο πλούσιοι άνθρωποι είναι ήδη υψηλόβαθμοι άνθρωποι - η μείωση του πλούτου τους πέρα ​​από ένα συγκεκριμένο σημείο δεν θα οδηγήσει σε ανακατανομή, θα τον καταστρέψει προς όφελος κανενός. Οι υψηλότεροι κατώτατοι μισθοί ενδέχεται επίσης να οδηγήσουν σε απώλεια θέσεων εργασίας, ζημιώνοντας τους ίδιους τους ανθρώπους που σκοπεύει να βοηθήσει η Oxfam. "



ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ