«Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο Υπουργός Υγείας πληρώνονταν»

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020


Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο Υπουργός Υγείας πληρώνονταν για την εγγραφή νέων προϊόντων στην αγορά και την προστασία έναντι ελάττωσης τιμών. Το 2011 - 2012 η φαρμακευτική βιομηχανία είχε μεγάλες μειώσεις τιμών. Η Novartis δεν είχε τέτοια μείωση, στα φάρμακα ογκολογίας και πολύ μικρές μειώσεις σε άλλα φάρμακα. 
Αυτά λέει, όπως φαίνεται, παραπάνω, το συγκεκριμένο απόσπασμα, από το έγγραφο του F.B.I., που διαβιβάστηκε, από το υπουργείο Δικαιοσύνης των Η.Π.Α., στις ελληνικές δικαστικές αρχές, με ημερομηνία 23/1/2018. Οι αναφερόμενοι, ως "κυβερνητικοί αξιωματούχοι", είναι πολλοί και δεν είναι άλλοι, από αυτούς, που αναφέρονται, στο πλήρες κείμενο του εγγράφου του F.B.I., με πολυεργαλείο τον Νίκο Μανιαδάκη και όλο αυτό το βρωμερό κύκλωμα, που βρισκόταν, στο (και γύρω από το) υπουργείο Υγείας και εμπλέκονταν, στην διαδικασία της τιμολόγησης των φαρμάκων. Υπουργός Υγείας, εκείνη την εποχή, ήταν, φυσικά, ο Ανδρέας Λοβέρδος. Εννοείται πως όλοι αυτοί θα έπρεπε, ήδη, να βρίσκονται, στην φυλακή...

Μελετώντας το 19σέλιδο έγγραφο του F.B.I., σχετικά, με το στήσιμο της κομπίνας, από την Novartis και το ελληνικό αστικό πολιτικό σύστημα, μπορεί οποιοσδήποτε να κατανοήσει, πολύ εύκολα, τους τρόπους, με τους οποίους έρρεε το μαύρο χρήμα και φυσικά, μπορεί να δει, επίσης, τα πρόσωπα, που εμπλέκονταν, στην όλη διαδικασία. Δεν χρειάζεται, ούτε μεγάλη ευφυΐα, ούτε υψηλές φιλοσοφικές γνώσεις. Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Και πολύ πεζά.

Το γιατί η πολυεθνική φαρμακευτική βιομηχανία Novartis δωροδοκούσε το ελληνικό πολιτικό προσωπικό δεν είναι καθόλου δύσκολο να το καταλάβουμε και, μόλις, ευθύς εξ αρχής, το έχουμε περιγράψει.

Ο υπουργός Υγείας, που έχει το δικαίωμα έκδοσης και υπογραφής των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, που αφορούν την κυκλοφορία των φαρμάκων και την τιμολόγησή τους, όπως και οι διάφοροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι πληρώνονταν (ο συντάκτης του κειμένου του F.B.I. χρησιμοποιεί αυτήν την ωμή διατύπωση "paid"), για την εισαγωγή νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων, στην αγορά. Έτσι, οι δωροδοκίες αυτές γίνονταν, προκειμένου να διευκολυνθεί η Novartis, στην εισαγωγή αυτών των νεοεισαγόμενων φαρμάκων, στις τιμές που επιθυμούσε, για να μπορέσει να έχει εκείνο το επίπεδο των κερδών, που έκρινε ως επιτεύξιμα. (Πολύ περισσότερο, μάλιστα, που η ελληνική αγορά ήταν, για την Novartis, ένα από τα τμήματα εκείνα, που καθόριζαν το ύψος της τιμής των φαρμάκων της, σε διεθνές επίπεδο).

Ο δεύτερος και ο σημαντικότερος λόγος, για τον οποίον η Novartis δωροδοκούσε το αστικό πολιτικό σύστημα της χώρας μας, ειδικά, στην εποχή, που ήλθε η ελληνική κρατική χρεωκοπία και η χώρα εισήλθε, με την αποκλειστική ευθύνη του ελληνικού πολιτικού προσωπικού, στα Μνημόνια, αφορούσε την αποτροπή της μείωσης - ή, έστω, μιας μεγάλης μείωσης - των τιμών των φαρμακευτικών σκευασμάτων της, στα πλαίσια της περικοπής της κρατικής φαρμακευτικής δαπάνης, που είχε δρομολογηθεί, από τους ξένους δανειστές και τους εντόπιους εκτελεστές των επιθυμιών τους.

Το έγγραφο που δημοσιεύω, παραπάνω και το οποίο περιέχει μεταφρασμένα τα επίμαχα αποσπάσματα του πορίσματος του F.B.I., είναι σαφέστατα και δεν επιδέχονται καμμία άλλη ερμηνεία :
Το 2011-2012 η φαρμακευτική βιομηχανία είχε μεγάλες μειώσεις τιμών. Η Novartis δεν είχε τέτοια μείωση στα φάρμακα ογκολογίας και πολύ μικρές μειώσεις σε άλλα φάρμακα. Το πρώτο τρίμηνο του 2012 ο Φρουζής είχε μια συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας στο γραφείο του ...... Η θέση της εταιρίας ήταν ότι μια επένδυση της τάξης των 150.000 Ευρώ σε έναν κυβερνητικό αξιωματούχο είχε τη δυνατότητα να σώσει πολλά εκατομμύρια Ευρώ (που θα χάνονταν) για τη Novartis.

Βέβαια, όλα αυτά τα κοπρόσκυλα του ελληνικού πολιτικού κόσμου, που υπερασπίζονται, με περίσσιο πάθος, την αθωότητα όσων κατηγορούνται, στην υπόθεση αυτή, προσπαθούν να πουν ότι οι κατηγορίες, για τις δωροδοκίες, από την Novartis, δεν ισχύουν, επειδή, μετά το 1ο Μνημόνιο μείωσαν πολύ την κρατική φαρμακευτική δαπάνη. Αλλά η κατηγορίες, που αντιμετωπίζουν, δεν σχετίζεται με αυτό το γεγονός (το οποίο, άλλωστε, έβλαψε, αφού έγινε, έτσι όπως έγινε, τον πληθυσμό της χώρας). Οι κατηγορίες, για τις δωροδοκίες της Novartis, έχουν να κάνουν, με το γεγονός ότι η μείωση των κρατικών δαπανών, για τα φάρμακα, έγινε, με τέτοιο τρόπο, ώστε να ωφεληθούν τα φαρμακευτικά σκευάσματα της εταιρείας αυτής, η οποία είχε υπαλληλοποιήσει - τουλάχιστον - τον αστικό πολιτικό κόσμο της χώρας.

Η αλήθεια είναι ότι η Novartis δεν δωροδοκούσε, μόνον πολιτικούς και γιατρούς, προκειμένου να κάνει την δουλειά της. Κοινή πρακτική ήταν και η δωροδοκία αρθρογράφων και διαφόρων παραγόντων του τύπου (ο Νίκος Χατζηνικολάου αποτελεί ένα συγκεκριμένο παράδειγμα), προκειμένου να μπορεί να περνάει τις δικές της θέσεις, στο ευρύ κοινό, με την χρήση, για την πραγματοποίηση όλων των δωροδοκιών, εταιρειών μικρής εμβέλειας, οι οποίες χρησιμοποιούνταν, ως πωλητές, για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος (κάπως έτσι, ενεπλάκη και ο μακαρίτης, πλέον, Παναγιώτης Μαυρίκος, που, μέσα από ύποπτες και σκοτεινές διαδρομές, από υπάλληλος της ΔΕΗ, βρέθηκε να γίνει εκδότης της εφημερίδας "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ" και ιδρυτής κόμματος "ΔΕΞΙΑ.-Νέο Δεξιό Κόμμα").

Ποιοί πολιτικοί εμπλέκονται, σε όλα αυτά;

Πέρα από τον Ανδρέα Λοβέρδο, το έγγραφο του F.B.I. εμπλέκει και τους Αντώνη Σαμαρά, Άδωνι Γεωργιάδη, Γιάννη Στουρνάρα (και την σύζυγό του, την Λίνα Νικολοπούλου), Δημήτρη Αβραμόπουλο, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λυκουρέντζο, ενώ δεν περιέχονται, στο έγγραφο αυτό, τα ονόματα των Παναγιώτη Πικραμμένου, Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιώργου Κουτρουμάνη. Τα ονόματα αυτά προέκυψαν, από τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, στο ελληνικό δικαστικό σύστημα.

Οι περιγραφές στο έγγραφο του F.B.I., για τους χρηματισμούς, είναι χαρακτηριστικές και παραπέμπουν, σε μαφιόζικες μεθόδους (μία, από τις μεθόδους αυτές, είχε να κάνει με την καταστροφή, από το τμήμα της τεχνολογίας πληροφορίας της Novartis, κατά την διάρκεια των λεγόμενων "καθαρών ημερών", συγκεκριμένων εγγράφων, με στοιχεία, για τις δωροδοκίες, μέχρι και τρεις φορές τον χρόνο) και επιβεβαιώνουν τα όσα έχει καταθέσει ένας εκ των μαρτύρων, ο οποίος αναφέρθηκε, στην συνειδησιακή κρίση που είχε και που τον οδήγησε στην απόφασή του να καταθέσει, για την υπόθεση των δωροδοκιών της Novartis, στις αμερικανικές αρχές.

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστική η περίπτωση, που συνέβη το 2009, οπότε, όταν η Novartis βρέθηκε, κάτω από πίεση, για την επαλήθευση των κατευθυνόμενων συνταγογραφήσεων, οι αντιπρόσωποι των πωλήσεων της εταιρείας υποχρέωσαν τους γιατρούς να δώσουν τους τηλεφωνικούς αριθμούς των ασθενών, με τους οποίους ασθενείς επικοινώνησαν, για να επιβεβαιώσουν ότι έλαβαν φάρμακα της Novartis.

Στο έγγραφο του F.B.I., αναφέρονται τα διάφορα συνέδρια και πολυτελή ταξείδια, η δημιουργία απατηλών τιμολογίων, ως και η, απευθείας, πληρωμή, στους γιατρούς, ως τρόποι τους οποίους η Novartis χρησιμοποιούσε, για την πραγματοποίηση των δωροδοκιών, ενώ σε τέσσερα, από τα σχέδια δωροδοκίας πήρε μέρος και η εταιρεία Sandoz, που ανήκε στην Novartis, προκειμένου να εξασφαλίζονται περισσότερες συνταγογραφήσεις, από χιλιάδες γιατρούς. Μάλιστα, σε ένα συνέδριο, στο Κιότο της Ιαπωνίας, ο κάθε ένας γιατρός πληρώθηκε, με 5.000,00 €, αν και ουδείς εξ αυτών, το παρακολούθησε.

Όσον αφορά τα ψευδή τιμολόγια, αυτά υποτίθεται ότι αφορούσαν την παραγωγή διαφημιστικών εντύπων. Σε αυτές τις περιπτώσεις των ψευδών τιμολογίων, ο πωλητής κρατούσε το 10% και χρησιμοποιούσε το υπόλοιπο ποσόν, για να πληρώνει τους γιατρούς, που αναγνώριζε η Sandoz. (Το έγγραφο του F.B.I., περιγράφει, μάλιστα και το κωμικό - αλλά καθόλου αστείο - γεγονός ότι η Novartis σκόπευσε να πουλήσει την Sandoz και δωροδόκησε γιατρούς, ούτως ώστε οι αγοραστές, που θα εκδήλωναν ενδιαφέρον, για την αγορά της, να έχουν την εντύπωση ότι η Sandoz ήταν περισσότερο επικερδής).

Το διαφημιστικό κομμάτι της όλης καμπάνιας της Novartis, στο οποίο αναφέρεται το έγγραφο του F.B.I. είχε μεγάλα έξοδα, τα οποία ξεπερνούσαν τα αντίστοιχα έξοδα, στην Γερμανία και στην Γαλλία, με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός της εταιρείας, στο Τμήμα Επικοινωνίας να ενισχυθεί σημαντικά, για έξοδα προώθησης των προϊόντων, φθάνοντας, από τα 40.000,00 €, στα 500.000,00 € + 500.000,00 €, για την πρόσβαση, στην αγορά, με ένα ακόμη κονδύλι, στον τομέα της ογκολογίας, ενώ, κάθε εξάμηνο, τα κονδύλια αυτά αναθεωρούνταν.

Όπως προκύπτει, από το έγγραφο του F.B.I., διάφορες εταιρείες μέσων ενημέρωσης χρησιμοποιήθηκαν, από την Novartis, για πληρωμή των δωροδοκιών και το ξέπλυμα χρήματος. Οπως ακριβώς αναφέρεται, μικρότερες εταιρίες μέσων ενημέρωσης και η Publicis Hellas είχαν ενταχθεί στο σχέδιο δωροδοκίας και ο Φρουζής ενέκρινε τις αιτιολογίες και τις δωροδοκίες.

Εκτός από την Publicis Hellas, που ήταν πατρική της Zenith Media, μνημονεύονται και άλλες εταιρίες και διαφημιστές, όπως οι INKAN, η ETHOS MEDIA (την οποία πρότεινε ο Νίκος Μανιαδάκης), Νew medical development, Πιτσιλίδης, DIAGNOS PRESS, MEDIAHOUSE, ΒΟΥΛΚΙΔΗΣ, ΜSPS, PRESTIGE, VIJAY IYENGAR καθώς και η MINDWORK (σε αυτήν την τελευταία, ιδιοκτήτρια είναι η σύζυγος του Γιάννη Στουρνάρα, η Σταυρούλα Νικολοπούλου, ενώ ειδική αναφορά γίνεται στον Παναγιώτη Μαυρίκο, τον οποίο ο Φρουζής ήθελε, ως εταιρία ξεπλύματος χρήματος και ο οποίος ήταν η γέφυρα, ανάμεσα στην Novartis και στους κυβερνητικούς αξιωματούχους, αφού είχε πρόσβαση, σε τρεις, ή τέσσερεις υπουργούς Υγείας).

Αυτή είναι με λίγα λόγια, η ιστορία του σκανδάλου της Novartis, η οποία αναδεικνύεται, μέσα από το έγγραφο του F.B.I., της 23/1/2018 και η οποία είναι η ιστορία μιας τυπικής εγκληματικής οργάνωσης, με πολιτικοοικονομικό χαρακτήρα και περιεχόμενο, έτσι όπως, άλλωστε, συμβαίνει, στα πλαίσια της λειτουργίας του σύγχρονου γραφειοκρατικού καπιταλισμού, στον οποίο κυριαρχούν οι πολυεθνικές και οι άλλες μεγάλες επιχειρήσεις.

Απλά πράγματα.

Και κυρίως, κατανοητά...


tassosanastassopoulos.blogspot.com 
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ