Παρασκευή 21/4, συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας και ένα από τα θέματα του ήταν η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του 10ετούς Προγράμματος Ανάπτυξης Συστήματος Μεταφοράς 2017-2026 του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).
Το συγκεκριμένο θέμα, θα ήταν σε κανονικές συνθήκες, μια καθαρά τυπική υποχρέωση του Περιφερειακού Συμβουλίου για να γνωμοδοτήσει επί της ΣΜΠΕ. Είναι ειρωνεία να έρχεται αυτό το θέμα, λίγες μέρες μετά την ψήφιση από τη Βουλή νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία η κυβέρνηση προχώρησε στον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, με τον οποίο μεταφέρθηκε το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ σε εταιρεία συμμετοχών του Δημοσίου, το 24% θα πουληθεί σε στρατηγικό επενδυτή, στην κινέζικη State Grid και το υπόλοιπο 25% θα διατεθεί στο χρηματιστήριο.
Η πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινέζικη State Grid θα αποφέρει στη ΔΕΗ 325 εκ. ευρώ. Η κυβέρνηση και μερίδα του τύπου παρουσιάζει αυτά τα χρήματα ως «φιλί ζωής» για τη ΔΕΗ. Η απόσχιση όμως του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ θα οδηγήσει σε μείωση της κερδοφορίας του ομίλου ΔΕΗ κατά 174 εκ. ευρώ τον χρόνο. Δηλαδή αυτό που λένε «φιλί ζωής» είναι τα κέρδη λιγότερο από δύο χρόνων.
Η Ν.Δ. από την άλλη πλευρά, αποδεικνύοντας τον βαθύτατα νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα της, προσπαθεί να ξεπεράσει την κυβέρνηση σε πολιτικές διάλυσης και ξεπουλήματος της ΔΕΗ. Προχθές, ο αρχηγός της Ν.Δ. μίλησε για να δοθεί όχι το 49% του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτες όπως κάνει η κυβέρνηση, αλλά το 66%! Και επίσης να επανέλθει το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ, να μπει στρατηγικός επενδυτής και φυσικά ότι θα υλοποιήσει όλες τις καταστροφικές ρυθμίσεις του 3ου μνημονίου για την ηλεκτροπαραγωγή, που φυσικά έχει ψηφίσει το καλοκαίρι του 2015.
Για την ίδια τη μελέτη: α) Είναι ξεκάθαρο ότι εντάσσεται στα πλαίσια της ενσωμάτωσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και κυρίως των μεγάλων αιολικών πάρκων για τα οποία ενδιαφέρονται, κυβέρνηση και ιδιώτες, να μπουν στο σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας. β) Είναι επίσης ξεκάθαρο το γεγονός ότι η ΣΜΠΕ , ενώ είναι πανελλαδικής εμβέλειας, δεν τοποθετείται για το σοβαρό πρόβλημα του εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων, ώστε να γίνουν φιλικές προς το περιβάλλον, για την αναγκαιότητα κατασκευής νέων μονάδων όπως την Πτολεμαΐδα 5, τη Μελίτη 2, για την ολοκλήρωση της κατασκευής του μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου της Μεσοχώρας, για τον εκσυγχρονισμό όλων των παλιών εγκαταστάσεων, για τις αντικαταστάσεις των εναέριων γραμμών μεταφοράς, για την αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων κ.α. γ) Η ΣΜΠΕ είναι μία ωραία έκθεση ιδεών και εξυπηρετεί τα σχέδια όλων όσων επιχειρούν να μετατρέψουν την ενέργεια από Κοινωνικό Αγαθό σε Εμπόρευμα, σε βάρος της Ανάπτυξης της χώρας μας.
Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου είναι περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας και επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας.