Τζούλιαν Ασάνζ, πολιτικός κρατούμενος από χώρες που απαγορεύουν την πολιτική κράτηση

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016


Για περίπου έξι χρόνια, ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι πολιτικός κρατούμενος από τρεις χώρες (τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ), των οποίων οι νόμοι απαγορεύουν την πολιτική κράτηση και των οποίων τα mainstream μέσα μαζικής ενημέρωσης προσποιούνται ότι είναι κήρυκες της ελευθερίας.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ένας Αυστραλός πολίτης, είναι ο ιδρυτής των Wikileaks, τα οποία έχουν δημοσιεύσει εκατομμύρια μυστικά έγγραφα που αποκαλύπτουν στο παγκόσμιο κοινό τα παραπτώματα των κυβερνήσεών τους. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι πολύ περισσότερο εμπλεγμένη από οποιαδήποτε άλλη για τον απλό λόγο ότι οι ΗΠΑ κυριαρχούν στον κόσμο.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί τον Ασάνζ ως τον νούμερο ένα εχθρό της. Εάν πιαστεί από τις ΗΠΑ, θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της θανατικής ποινής για αποκάλυψη κρατικών μυστικών. Αλλά ο πραγματικός κίνδυνος είναι ότι – προκειμένου να αποφευχθεί να μετατραπεί σε μάρτυρα περισσότερο από ότι είναι τώρα – θα μπορούσε να εξαφανιστεί με μια προσομοίωση ενός ατυχήματος ή οπλίζοντας έναν «απομονωμένο τρελό» όπως ο Λι Όσβαλντ, ο Τζακ Ρούμπι και άλλοι εκτελεστές που τόσο τακτικά είναι παρόντες στην ιστορία των ΗΠΑ από τον Αβραάμ Λίνκολν και μετά.

Για να πιάσουν τον Ασάνζ οι ΗΠΑ οργάνωσαν εναντίον του μία υπόθεση σεξουαλικής επίθεσης στη Σουηδία. Η γυναίκα που εμπλέκεται στο κατηγορητήριο είπε ότι η υπόθεση ήταν μια σκευωρία της αστυνομίας. Δεν του έχουν απαγγελθεί επισήμως κατηγορίες και τέλος ο εισαγγελέας αναγνώρισε ότι δεν θα πρέπει να διωχθεί. Οι κυβερνήσεις της Σουηδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, κατευθυνόμενες από αυτή των ΗΠΑ, συνεχίζουν να τον διώκουν παράνομα.

Ο Ισημερινός αφού εξέτασε την υπόθεση εναντίον του και αναγνωρίζοντας ότι είναι θύμα πολιτικής δίωξης, του χορήγησε άσυλο στην πρεσβεία του στο Λονδίνο όπου μένει έγκλειστος εδώ και έξι περίπου χρόνια.

Η Ομάδα Εργασίας για την Αυθαίρετη Κράτηση του ΟΗΕ (UN-WGAD) αποφάνθηκε ότι η δίωξη του Ασάνζ είναι παράνομη όχι μόνο βάσει διεθνών συνθηκών αλλά και σύμφωνα με τους νόμους της Σουηδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ. Οι τρεις κυβερνήσεις είναι υποχρεωμένες να εφαρμόσουν την εντολή του ΟΗΕ και να απέχουν από όλες τις εχθρικές ενέργειες εναντίον του, το οποίο δεν κάνουν.

Η βρετανική κυβέρνηση διατηρεί τη στάση, η αστυνομία να φυλάει την πρεσβεία του Ισημερινού και αρνείται να εγγυηθεί στον Ασάνζ ότι δεν θα τον εκδώσει στις ΗΠΑ ή στην Σουηδία εάν φύγει από την πρεσβεία.

Η σουηδική κυβέρνηση αρνείται να διασφαλίσει ότι δεν θα τον εκδώσει στις ΗΠΑ.

Έτσι είναι πολιτικός κρατούμενος από τις τρεις χώρες που τα νομικά τους συστήματα απαγορεύουν την πολιτική κράτηση και των οποίων τα mainstream μέσα μαζικής ενημέρωσης προσποιούνται ότι είναι κήρυκες της ελευθερίας.

Τα Wikileaks δημοσίευσαν πρόσφατα 30.000 email που αποκαλύπτουν τη φιλοπόλεμη φύση της Χίλαρι Κλίντον, προκαλώντας έτσι να χάσει πολλούς πόντους στις δημοσκοπήσεις.

Η πρεσβεία του Ισημερινού περιόρισε τη πρόσβαση του Ασάνζ στο ίντερνετ για να αποφύγει να κατηγορηθεί ότι ενθαρρύνει οποιαδήποτε παρέμβαση στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, αλλά τα Wikileaks συνεχίζουν να δημοσιεύουν ανεξάρτητα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Η συνοδεία της Χίλαρι Κλίντον κατηγορεί τη Ρωσία ότι δίνει ενοχοποιητικά έγγραφα στα Wikileaks, το οποία με τη σειρά τους τα Wikileaks αρνούνται επίσημα.


ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ