Τι συμβαίνει με την ηγεσία του Κρεμλίνου;

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023





Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι «ένα μαζικό πλήγμα αντιποίνων [που αποτελείται από] όπλα ακριβείας μεγάλης εμβέλειας από αέρα, θάλασσα και ξηρά, συμπεριλαμβανομένου του υπερηχητικού συστήματος πυραύλων Kinzhal, έπληξε βασικά στοιχεία της στρατιωτικής υποδομής της Ουκρανίας, επιχειρήσεις του στρατιωτικό-βιομηχανικού συγκροτήματος, καθώς και ενεργειακές εγκαταστάσεις που τους παρέχουν ισχύ».
https://sputniknews.com/20230309/russian-military-conducts-massive-retaliatory-strike-in-ukraine-in-response-to-bryansk-terror-1108210949.html

Το Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η επίθεση έγινε ως αντίποινα για μια ουκρανική τρομοκρατική επίθεση εναντίον αμάχων σε ρωσική πόλη που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία.

Το ερώτημα που έρχεται στο μυαλό είναι γιατί χρειάζεται ένα τρομοκρατικό χτύπημα για να πλήξει η Ρωσία την πολεμική ικανότητα της κυβέρνησης με την οποία η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο; Γιατί δεν καταστράφηκε η ουκρανική στρατιωτική υποδομή εδώ και πολύ καιρό προκειμένου να τελειώσει η σύγκρουση πριν ξεφύγει από τον έλεγχο;

Δεν έχει νόημα ούτε η δήλωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. «Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι η χρήση όπλων που παρέχονται από το ΝΑΤΟ στις επιθέσεις στο Μπριάνσκ εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ενοχή της Δύσης για τις τρομοκρατικές ενέργειες». Τι σημαίνει το Υπουργείο Εξωτερικών «έθεσε ερωτήματα για την ενοχή της Δύσης;» Είναι προφανές από τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν ότι η Δύση είναι υπεύθυνη. Τι σημαίνει «προειδοποίησε»; Το Κρεμλίνο δεν κάνει ποτέ τίποτα για τις προειδοποιήσεις του, οπότε γιατί να τις εκδώσει;

Η σύγκρουση διανύει τώρα τον 13ο μήνα και ο ρωσικός στρατός δεν εμπλέκεται ακόμη. Είναι ένας πόλεμος που διεξάγεται από μια ιδιωτική παραστρατιωτική οργάνωση, την ομάδα Wagner, και τις πολιτοφυλακές Donbass. Αν και αποκαλείται «ρωσική εισβολή», σίγουρα δεν είναι. Το Κρεμλίνο έχει κάνει ελάχιστα για να πλήξει την πολεμική ικανότητα της Ουκρανίας, περιορίζοντας την στρατιωτική επιχείρηση σε χωριά και πόλεις που κατοικούνται από Ρώσους στην ανατολική και νότια Ουκρανία.

Η ομάδα Wagner και οι πολιτοφυλακές Donbass αναγκάζουν σιγά-σιγά τους Ουκρανούς να φύγουν από το Donbass, αλλά η αργή διαδικασία δεν περιορίζει τη σύγκρουση, όπως σκόπευε η «περιορισμένη στρατιωτική επιχείρηση» του Πούτιν. Αντίθετα, έχει επεκτείνει πολύ τη σύγκρουση δίνοντας στην Ουάσιγκτον/ΝΑΤΟ άφθονο χρόνο για να εμπλακούν στη σύγκρουση. Η κοινή λογική πρέπει να πει στο Κρεμλίνο ότι για να αποφευχθεί ένας ευρύτερος πόλεμος, είναι απαραίτητη μια γρήγορη νίκη προτού η αυξανόμενη εμπλοκή της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ θέσει τη σύγκρουση εκτός ελέγχου.

Η ανοησία του Κρεμλίνου δημιουργεί περισσότερες πιθανές «Ουκρανίες» για τη Ρωσία. Η Ουάσιγκτον εκμεταλλεύτηκε την ενασχόληση του Κρεμλίνου με την Ουκρανία για να προκαλέσει αναταραχές στην πρώην ρωσική επαρχία της Γεωργίας  https://southfront.org/no-right-for-georgia-to-strengthen-its-sovereignty/  και στην Υπερδνειστερία όπου η Ρωσία έχει 1.500 στρατιώτες που φρουρούν μια αποθήκη όπλων της σοβιετικής εποχής  https://www.rt.com/russia/572675-transnistria-ukraine-terrorist-attack/ .

Οι πόλεμοι που χρονοτριβούν τείνουν να μην έχουν καλά αποτελέσματα, όπως στον πόλεμο της Ουάσιγκτον στο Βιετνάμ και το Αφγανιστάν. Ωστόσο, το Κρεμλίνο αδικαιολόγητα επέτρεψε να παρατείνεται η ουκρανική σύγκρουση αντί να επιδιώξει ένα γρήγορο τέλος. Δεν είναι περίεργο που η Ουάσιγκτον ήρε τις απαγορεύσεις της στον εφοδιασμό της Ουκρανίας με άρματα μάχης, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και σύντομα ίσως μαχητικά αεροπλάνα και στρατεύματα.

Η αποτυχία του Πούτιν ως πολεμικού ηγέτη, έβαλε τον κόσμο στον δρόμο του πυρηνικού πολέμου.



Paul Craig Roberts

thealtworld.com 
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ