Επιστροφές αναδρομικών και απαλλαγή από το πόθεν έσχες...

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016



Η Κυβέρνηση επιστρέφει αναδρομικά στους Δικαστές για …το κοινό καλό


Εντελώς ξαφνικά, εντελώς συμπτωματικά και φυσικά με απόλυτο, μοναδικό, κριτήριο την ορθή απονομή της φορολογικής και κοινωνικής δικαιοσύνης, η Πρώτη Φορά Αριστερά Κυβέρνηση, αποφάσισε να επιστρέψει στους δικαστές της χώρας αναδρομικές αμοιβές και φόρους της τάξης των 2.500€ έως 15.000€ για τον καθένα.

Είναι προφανές ότι η Εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή που έχει ήδη αποσταλεί σε όλες της Εφορίες της χώρας, είναι απολύτως νόμιμη και ουδόλως επηρεάζεται από την τρέχουσα πολιτική, οικονομική και δικαστική συγκυρία.
Η Εγκύκλιος της ΓΓΔΕ επιβάλει την άμεση επιστροφή αναδρομικά των επιπλέον φόρων που πλήρωσαν κατά τα τελευταία τα 3 χρόνια (!!!) οι δικαστικοί, «λόγω μη συνυπολογισμού της φοροαπαλλαγής του 25% των ακαθάριστων αποδοχών τους»,

Ουδεμία σχέση έχει η συγκεκριμένη εγκύκλιος, με τις τρέχουσες δικαστικές εξελίξεις, με την εκκρεμότητα του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών ούτε φυσικά με άλλες κρίσιμες δικαστικές αποφάσεις που έπρεπε ήδη να έχουν εκδοθεί προ πολλού, αλλά λόγω «φόρτου εργασίας και ειδικών συνθηκών» καθυστερούν.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων αποφάσισε –τον Οκτώβριο από όλους τους μήνες του χρόνου- να εφαρμόσει τις παλαιότερες υπ’ αριθμόν 89/2013 και 6/2015 αποφάσεις του Μισθοδικείου, για τις αμοιβές των δικαστών.

Το Ειδικό αυτό Δικαστήριο, έχει αποφανθεί ότι οι Δικαστικοί Λειτουργοί πρέπει να πληρώνουν λιγότερους φόρους, όπως ακριβώς και οι βουλευτές.

Αυτό σημαίνει ότι από τον φόρο εισοδήματος των δικαστικών λειτουργών πρέπει να αφαιρεθεί ποσό ίσο με το 25% των ακαθάριστων αποδοχών τους (εν ενεργεία και συντάξιμων) λόγω της εξίσωσης των εισοδημάτων των δικαστικών με την –απαλλασσόμενη κατά το 25% από φόρους- βουλευτική αποζημίωση.

Ελάχιστες μέρες πριν η νέα Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αντικαταστήσει την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και τοποθετηθεί η νέα ανεξάρτητη διοίκηση, ο κ. Γεώργιος Πιτσιλής έσπευσε να κλείσει αυτή την σημαντική οικονομική εκκρεμότητα.

«Προκειμένου να αποφευχθεί άσκοπη επιβάρυνση των δικαστηρίων και ταλαιπωρία των πολιτών», η εγκύκλιος Πιτσιλή αναφέρει πως οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων οφείλουν να προχωρήσουν αμέσως σε νέα εκκαθάριση των φορολογικών υποχρεώσεων των δικαστικών λειτουργών, υπολογίζοντας τον οφειλόμενο φόρο εισοδήματος μετά την αφαίρεση ποσοστού 25% από τις ακαθάριστες αποδοχές τους (εν ενεργεία και συντάξιμες).

Το τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό επιστρέφεται λαμβάνοντας υπόψη και τις διατάξεις περί παραγραφής…

Η εγκύκλιος αυτή της ΓΓΔΕ επιταχύνει φυσικά τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου…






Εξαιρέθηκαν οι δικαστές από την υποχρέωση να δηλώνουν τα λεφτά σε στρώμα ή θυρίδες

Να μην δηλώνονται τα μετρητά ή τιμαλφή που φυλάσσονται στο στρώμα (εκτός τραπεζών) ή σε θυρίδες στο πόθεν έσχες, πέτυχαν οι δικαστικοί λειτουργοί της χώρας. Η εξαίρεση αυτή, όμως, έγινε δεκτή μέσα από μια δικαστική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), ενώπιον της οποίας είχαν προσφύγει τέσσερις δικαστικές ενώσεις, θεωρώντας αντισυνταγματικό να:

- δηλώνονται στο πόθεν έσχες τα μετρητά (πάνω από 15.000 ευρώ) εκτός τραπεζών, τιμαλφή, πολύτιμα είδη και μέταλλα, πολύτιμοι λίθοι συνολικής αξίας πάνω από 30.000 ευρώ,

- δηλώνονται τα στοιχεία των οικείων συγγενών (ενήλικων και θετών τέκνων, αδελφών, παππούδων και γιαγιάδων, εγγονών, κ.ά.), τη στιγμή που ο νόμος έχει καταργήσει την υποχρέωση αυτή.

Απορρίφθηκαν γιατί είχαν ήδη εξαιρεθεί

Η Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος ο Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας, Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου) με την υπ΄ αριθμ. 1468/2016 απόφασή της, έκρινε ότι η υπουργική απόφαση που ζητούν την ακύρωσή της ως αντισυνταγματική και παράνομη, "δεν έχει έδαφος εφαρμογής στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς" και αυτό επιπρόσθετα προκύπτει και από το υπόμνημα που κατέθεσαν οι αρμόδιοι υπουργοί, στο οποίο σημειώνουν ότι δεν αφορά η επίμαχη απόφασή τους το δικαστικό και εισαγγελικό σώμα. Δηλαδή, οι δικαστικοί λειτουργοί είχαν ήδη απαλλαγεί από αυτή την υποχρέωση των υπολοίπων Ελλήνων που υποβάλλουν πόθεν έσχες.





Διαβάστε επίσης ΕΔΩ πως πολιτικοί και δικαστές οδήγησαν τη χώρα στην χρεωκοπία.
Τίποτα δεν μάθαμε, τίποτα δεν έχει αλλάξει...



ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ