Μη αναστρέψιμες επιπτώσεις θα έχει η χωροθέτηση 106 ανεμογεννητριών σε 14 νησίδες των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η αρμόδια για τη βιοποικιλότητα και τη διαχείριση φυσικού περιβάλλοντος υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, τασσόμενη κατά της υλοποίησης του έργου. Η γνωμοδότηση της υπηρεσίας έχει ευρύτερη σημασία για τα νησιά της περιοχής, καθώς επί της ουσίας περιγράφει τη διαμόρφωση ενός «τείχους» από ανεμογεννήτριες επάνω στον διάδρομο των μεταναστευτικών πουλιών, εάν αναπτυχθούν οι ανεμογεννήτριες στις νησίδες σε συνδυασμό με άλλες 183 ανεμογεννήτριες που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί στην Αστυπάλαια, την Αμοργό, την Ανάφη και τη Νίσυρο.
Η γνωμοδότηση της υπηρεσίας κατατέθηκε στη διαβούλευση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες. Το έργο αφορά την ανάπτυξη τριών αιολικών πάρκων με 106 ανεμογεννήτριες σε νησίδες των Δήμων Νισύρου, Λέρου, Αστυπάλαιας και Ανάφης. Πρόκειται για τις νησίδες Κούνουποι, Οφιδούσσα, Σύρνα, Μεσονήσι, Πλακίδα, Μεγάλο Σοφράνο του Δήμου Αστυπάλαιας, Παχειά και Μακρά του Δήμου Ανάφης, Κίναρος, Λέβιθα, Λιάδι του Δήμου Λέρου και Περγούσσα, Κανδελιούσσα και Παχειά του Δήμου Νισύρου.
Γνωμοδοτώντας, λοιπόν, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου αποδομεί τα συμπεράσματα και αμφισβητεί την επιστημονική επάρκεια της μελέτης που υποβλήθηκε από την εταιρεία. Κατ’ αρχάς παρατηρεί σοβαρές ελλείψεις στις καταμετρήσεις της ορνιθοπανίδας, σημειώνοντας ότι «οι μελετητές αφιέρωσαν λίγες ώρες σε κάθε νησίδα», ενώ για τη χλωρίδα και τους οικοτόπους εκτιμά ότι ο χρόνος που αφιερώθηκε για καταμέτρηση «πολύ μικρός για να γίνει επαρκής αξιολόγηση».
Ιδιαίτερη σημασία όμως έχουν οι παρατηρήσεις της υπηρεσίας για τις σωρευτικές επιπτώσεις της χωροθέτησης αιολικών πάρκων στον διάδρομο μετανάστευσης των πουλιών στο Αιγαίο. Οπως αναφέρεται, στην Αμοργό έχουν λάβει άδεια παραγωγής 21 ανεμογεννήτριες και ακόμα 52 βρίσκονται υπό αξιολόγηση, στην Αστυπάλαια έχουν λάβει άδεια 48 ανεμογεννήτριες και βρίσκονται υπό αξιολόγηση άλλες 22, στην Ανάφη έχουν λάβει άδεια 25 ανεμογεννήτριες, ενώ στη Νίσυρο βρίσκονται υπό αξιολόγηση 15 ανεμογεννήτριες. «Δηλαδή, μαζί με τις 106 της υπό εξέταση μελέτης, προβλέπεται συνολικά η τοποθέτηση 289 ανεμογεννητριών στην ίδια περιοχή του Αιγαίου Πελάγους, δηλ. επάνω στον μεταναστευτικό διάδρομο και επάνω σε κρίσιμα ενδιαιτήματα της ορνιθοπανίδας», αναφέρει η υπηρεσία, υποδεικνύοντας εμμέσως πλην σαφώς πρόβλημα στη συσσώρευση ανεμογεννητριών σε συγκεκριμένα νησιά. Τονίζεται, ωστόσο, ότι «οι νησίδες αποτελούν ειδική περίπτωση οικοσυστημάτων, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως οι ηπειρωτικές περιοχές. Κύριο χαρακτηριστικό όλων των υπό εξέταση νησίδων είναι το αδιατάρακτο του φυσικού περιβάλλοντος από την ανθρώπινη παρουσία». Να σημειωθεί ότι αρνητική ήταν η γνωμοδότηση και των δύο φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, καθώς και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας (αλλά μόνο για τις μισές νησίδες).
«Η γνωμοδότηση αποτελεί ηχηρή επιβεβαίωση ότι οι βιομηχανικής κλίμακας παρεμβάσεις σε αυτά τα ευαίσθητα οικοσυστήματα, ζωτικό κομμάτι του ελληνικού δικτύου Natura, θα έχουν σαρωτικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στη μοναδική χλωρίδα και πανίδα τους»σχολίασε χθες η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, καλώντας το υπουργείο να μην προχωρήσει στην αδειοδότηση του έργου.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι με βάση τον νέο περιβαλλοντικό νόμο (4685/20) η γνωμοδότηση αυτή πιθανότατα δεν θα είχε κατατεθεί ποτέ, καθώς μετά την πάροδο ενός μήνα η υπηρεσία είτε θα είχε παρακαμφθεί (ως μη ουσιώδης) ή θα είχε κληθεί να καταθέσει τη γνώμη της ενώπιον του Κεντρικού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, υπό την πίεση όχι να κρίνει η συμβατότητα του έργου, αλλά να επισπεύσει την αδειοδότησή του.
kathimerini.gr