Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία : Σοκαριστικό το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς!

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018


Το σοκαριστικό νομοσχέδιο του Τσιρώνη και της Κυβέρνησης για τα ζώα συντροφιάς .



Σήμερα κλήθηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ Ε. Αποστόλου η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νατάσα Μπομπολάκη και της παραδόθηκε το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς.

Ο Υπουργός δήλωσε ότι κατά την μακρά περίοδο της διαβούλευσης , η οποία σύμφωνα με τα λεγόμενά του μπορεί να κρατήσει έως και 3 μήνες , είναι πρόθυμος να συζητήσει εξ αρχής με τις φιλοζωικές οργανώσεις της χώρας τις προτάσεις τους, οι οποίες λόγω των πρωτοφανών και απαράδεκτων χειρισμών του αναπληρωτή Υπουργού κ. Τσιρώνη κατά τη διάρκεια της διαμόρφωσης του νομοσχεδίου, δεν κατατέθηκαν ποτέ. Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας επεσήμανε στον κ. Αποστόλου την δική του μεγάλη ευθύνη γιατί όλο αυτό το διάστημα της διαμόρφωσης του νομοσχεδίου και παρά το τεράστιο κύμα διαμαρτυρίας αλλά και την μη συμμετοχή στον υποτιθέμενο διάλογο τόσο της Κ.Ε.Δ.Ε. όσο και της συντριπτικής πλειοψηφίας των φιλοζωικών οργανώσεων της χώρας , ουδόλως παρενέβη .

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα αποκαλύψουμε , αποδομώντας το νομοσχέδιο σημείο προς σημείο , τι σημαίνει αυτό στην πράξη τόσο για τα ίδια τα ζώα όσο και για την κοινωνία αλλά και για την τοπική αυτοδιοίκηση που θα κληθεί να το υλοποιήσει αν , ό μη γένοιτο, γίνει νόμος.

Σε γενικές γραμμές όμως θα επισημάνουμε ,

1. ότι ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για μαζικές ευθανασίες αφού η ασφαλιστική δικλείδα των φιλοζωικών σωματείων στις 5μελείς επιτροπές για το θέμα αυτό παύει να υπάρχει

2. ότι μέσα από αντιφατικές και αλληλοαναιρούμενες διατάξεις καταργείται η εθελοντική προσφορά των φιλοζωικών σωματείων, γεγονός που θα έχει σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσει αδέσποτα η χώρα ενώ αξίζει να επισημάνουμε εδώ ότι καταργείται η υιοθεσία νεαρών ζώων μέχρι και 6 μηνών.

3. ότι καταργείται στην ουσία η υιοθεσία αδέσποτων ζώων από χιλιάδες φιλόζωους πολίτες χωρών μελών της ευρωπαϊκής ένωσης , στην οποία σημειωτέον και ανήκουμε

4. ότι χιλιάδες Έλληνες πολίτες θα κληθούν μέσα από τους περιορισμούς του αριθμού των ζώων στις κατοικίες και τα διαμερίσματα να πετάξουν τα ζώα τους διαφορετικά θα υποστούν τα εξοντωτικά πρόστιμα , που προβλέπονται στο νομοσχέδιο έκτρωμα

5. ότι εισάγεται και πάλι ο εφιάλτης της επονείδιστης τροπολογίας για την εξορία των αδέσποτων στα όρη και τα βουνά

6. ότι οι κτηνίατροι καλούνται να μην εξετάζουν ζώα άρρωστα, τραυματισμένα, δηλητηριασμένα κλπ, αν δεν έχουν σήμανση

7. ότι ο πνιγμός, η σύνθλιψη, η δηλητηρίαση ,το κρέμασμα κλπ των ζώων δεν υπάγονται στην πρωτοεισαγόμενη έννοια της μη σύννομης θανάτωσης και έχουν μικρότερες ποινές φυλάκισης κοκ .

Πρόκειται για ένα σοκαριστικό σχέδιο νόμου , που οι ελάχιστες θετικές διατάξεις , δεν μπορούν να αποτελέσουν πρόσχημα και εφιαλτήριο για να γίνει αυτό νόμος .

Και δεν θα γίνει .

Σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός κ. Τσιρώνης, αποσιωπώντας τα όσα τραγικά για τα ζώα και την κοινωνία αποπειράται να θεσπίσει , προσπάθησε να εντυπωσιάσει , αλληλοαναιρούμενος πολλές φορές , τους δημοσιογράφους

Οι επόμενες μέρες και μήνες θα καταδείξουν την κενότητα και την κυνικότητα του νομοσχεδίου του.

Καλούμε την φιλοζωική κοινότητα της χώρας , τους φορείς της κοινωνίας, τις δομές της πολιτείας και τους χιλιάδες πολίτες που ασχολούνται με την προστασία των ζώων να αντισταθούν με κάθε τρόπο και να βάλουν ένα τέρμα στον κατήφορο του κ. Τσιρώνη αλλά και της Κυβέρνησης, που μέχρι τώρα καλύπτει την επικινδυνότητα του Υπουργού του.














Αποσπάσματα από το νομοσχέδιο




Δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς και προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό



To Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θέτει σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό.»
Ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Γιάννης Τσιρώνης καλεί όλους τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς να συμμετέχουν από σήμερα στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις και τις απόψεις τους, μέχρι και την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018 και ώρα 14.00, ώστε να συμβάλλουν στη βελτίωση των διατάξεων της προτεινόμενης ρύθμισης.


 

Άρθρο 04 – Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των σκύλων και γατών και των ιδιοκτητών τους – Σήμανση, έγγραφο αναγνώρισης (διαβατήριο).


1. Στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δημιουργείται Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των σκύλων και γατών και των ιδιοκτητών τους. Στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση (Δ.Η.Β.) καταχωρούνται από τους κτηνιάτρους, που έχουν πιστοποιηθεί, τα στοιχεία, που αφορούν στην αναγνώριση των δεσποζόμενων σκύλων και γατών (όπως φύλο, χρώμα, φυλή, στειρωμένο ή αστείρωτο, αντιλυσσικός εμβολιασμός, θετικό ή αρνητικό στη λεϊσμανίαση, στοιχεία τοκετών, απώλεια, θάνατος) και τα στοιχεία αναγνώρισης του ιδιοκτήτη τους (φυσικό πρόσωπο) (όπως ονοματεπώνυμο, Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, διεύθυνση, τηλέφωνο και αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου ή ισοδύναμου εγγράφου, όπως δίπλωμα οδήγησης ή ασφαλιστικό βιβλιάριο). Στην περίπτωση και μόνο που το ζώο ανήκει σε Δήμο, στο Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Σκύλων Οδηγών και Κινητικότητας Τυφλών και Σκύλων Βοηθών, σε Οργανισμούς έρευνας και διάσωσης, σε Καταστήματα πώλησης ζώων συντροφιάς και σε Εκτροφείς σκύλων ή γατών προστίθεται πεδίο στη Ηλεκτρονική Διαδικτυακή Βάση με την επωνυμία και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του. Εφόσον το ζώο ανήκει σε εκτροφέα ή κατάστημα πώλησης ζώων συντροφιάς προστίθεται επιπλέον πεδίο με τον αριθμό αδείας του. Η πιστοποίηση των κτηνιάτρων πραγματοποιείται με την ηλεκτρονική υποβολή αίτησης στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τη χορήγηση στον αιτούντα κτηνίατρο κωδικού πρόσβασης στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση. Η πιστοποίηση των κτηνιάτρων των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας είναι υποχρεωτική. Εξαιρούνται από την πιστοποίηση αυτή και την πρόσβαση στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση οι κτηνίατροι, υπήκοοι κρατών – μελών της ΕΕ, που παρέχουν προσωρινά και περιστασιακά τις κτηνιατρικές υπηρεσίες τους στην Ελλάδα, σύμφωνα με το π.δ. 38/2010 (Α 78).

2. Οι απαιτήσεις για την ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή των στοιχείων των δεσποζόμενων σκύλων και γατών εφαρμόζονται και για την ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή των αδέσποτων σκύλων και γατών.

3.α. Η σήμανση κάθε σκύλου και γάτας είναι υποχρεωτική, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων που χρησιμοποιούνται για τη φύλαξη ποιμνίων καθώς και όλων των σκύλων που αναφέρονται στην παράγραφο δ) του άρθρου 1.
Η δαπάνη της σήμανσης και της καταγραφής των δεσποζόμενων σκύλων και γατών βαρύνει τον ιδιοκτήτη τους και των αδέσποτων τον οικείο Δήμο που μπορεί να προμηθεύεται το ηλεκτρονικό μέσο σήμανσης απευθείας από το εμπόριο.

Στην περίπτωση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων (ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο ή ίσο του 80%, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ., οι διαβιούντες με το επίδομα της Πρόνοιας), οι ιδιοκτήτες των σκύλων και γατών επιβαρύνονται με το κόστος μόνο του ηλεκτρονικού μέσου σήμανσης και οι υπόλοιπες υπηρεσίες προσφέρονται αζημίως όταν η σήμανση του ζώου πραγματοποιείται στα κτηνιατρεία ή στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, των Δήμων, των διαδημοτικών κέντρων και των κτηνιατρικών υπηρεσιών των Περιφερειακών Ενοτήτων και των Περιφερειών της Χώρας.

Για την πραγματοποίηση της ηλεκτρονικής σήμανσης ή την έκδοση διαβατηρίου ο ιδιοκτήτης του δεσποζόμενου σκύλου ή γάτας υποχρεούται να επιδεικνύει στον κτηνίατρο, που έχει πιστοποιηθεί, την αστυνομική του ταυτότητα ή το διαβατήριο του ή άλλο ισοδύναμο έγγραφο, προκειμένου να επαληθευτούν τα ατομικά του στοιχεία και να αντιστοιχηθεί ο μοναδικός κωδικός σήμανσης του ζώου συντροφιάς με τα ατομικά στοιχεία του ιδιοκτήτη του. Ο διενεργών τη σήμανση πιστοποιημένος κτηνίατρος χορηγεί ατελώς στον ιδιοκτήτη του ζώου βεβαίωση ηλεκτρονικής σήμανσης και καταγραφής, με βάση το υπόδειγμα του Παραρτήματος 1, με τον αριθμό σήμανσης του ζώου, τα χαρακτηριστικά του (φύλο, χρώμα, φυλή) και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο και αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου ή άλλου ισοδύναμου εγγράφου).

β. Ο Δήμος, προκειμένου να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα και λειτουργία των υποδομών του, που σχετίζονται με τη διαχείριση αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων, επιβάλει στον ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τέλος, το οποίο ορίζεται στο ποσό των έξι (6) ευρώ κατ’ ελάχιστο, ανά σημαινόμενο ζώο.
Το προαναφερθέν τέλος αποδίδεται από τον ιδιοκτήτη του ζώου εντός δέκα (10) ημερών από την ημερομηνία σήμανσης και καταγραφής, απευθείας στον οικείο Δήμο.

4. Η σήμανση και η αναγνώριση κάθε σκύλου και γάτας πραγματοποιείται με την τοποθέτηση στην αριστερή εξωτερική πλευρά του τράχηλου του ζώου συστήματος ηλεκτρονικής αναγνώρισης (αποκριτής πομποδέκτης), το οποίο είναι παθητική συσκευή αναγνώρισης ραδιοσυχνότητας μόνο για ανάγνωση, σύμφωνο με το πρότυπο ISO 11784 και τεχνολογίας HDX ή FDX-B και μπορεί να αναγνωστεί από συσκευή ανάγνωσης συμβατή με το πρότυπο ISO 11785 και καταχωρίζεται στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους. Οι διαθέτες του ηλεκτρονικού μέσου σήμανσης, λιανικής ή χονδρικής πώλησης, υποχρεούνται να διαθέτουν στην ελληνική αγορά ηλεκτρονικό μέσο σήμανσης σύμφωνο με τις παραπάνω απαιτήσεις με οδηγίες χρήσης και στην ελληνική γλώσσα.

5. Η ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή και η έκδοση διαβατηρίου σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κανονισμού (ΕΕ) 577/2013, πραγματοποιούνται από κτηνιάτρους που έχουν πιστοποιηθεί και ασκούν νόμιμα το κτηνιατρικό επάγγελμα στην Ελλάδα.

6. Οι κτηνίατροι, που πραγματοποιούν την ηλεκτρονική σήμανση των σκύλων και γατών, υποχρεούνται να ελέγχουν τη λειτουργικότητα των μέσων ηλεκτρονικής σήμανσης και να χρησιμοποιούν τα μέσα που πληρούν τις απαιτήσεις της παραγράφου 4. Σε περίπτωση καταγγελίας για τη διάθεση ή τη χρησιμοποίηση μέσων ηλεκτρονικής σήμανσης, που δεν πληρούν τις απαιτήσεις της παραγράφου 4, τα πρόσωπα που διαθέτουν ή χρησιμοποιούν αυτά, υποχρεούνται να παρέχουν πλήρη αποδεικτικά στοιχεία για τη συμμόρφωση τους με την παράγραφο 4, στις αρμόδιες αρχές ελέγχου και εφαρμογής του συστήματος του άρθρου 2.

7. Ο ιδιοκτήτης κάθε σκύλου ή γάτας υποχρεούται να ενημερώνει τον κτηνίατρο, που έχει πιστοποιηθεί, για τη μεταβολή των στοιχείων, που έχουν καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων και αφορούν είτε τον ίδιο (όπως διεύθυνση, τηλέφωνο, αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου ή άλλου ισοδύναμου εγγράφου) είτε τον σκύλο ή γάτα , που έχει δηλώσει στο όνομα του (όπως θάνατος) το αργότερο εντός δέκα (10) ημερών από τη μεταβολή, με σκοπό να επικαιροποιούνται οι πληροφορίες της Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης. Της προθεσμίας αυτής εξαιρείται η απώλεια, η οποία δηλώνεται εντός δύο (2) ημερών, σύμφωνα με την περίπτωση γ της παρ. 1 του άρθρου 5.
Στην περίπτωση αλλαγής ιδιοκτήτη είναι απαραίτητη η σχετική επισημείωση στο διαβατήριο του ζώου από τον υπεύθυνο κτηνίατρο του Δήμου ο οποίος μεριμνά και για την σχετική ενημέρωση της Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης ατελώς, με εξαίρεση τις περιπτώσεις της παρ. 1 του άρθρου 6.     300 ευρω

8. Η συμπλήρωση των στοιχείων του διαβατηρίου του σκύλου ή της γάτας πραγματοποιείται χειρόγραφα. Ο μοναδικός κωδικός της Ηλεκτρονικής Σήμανσης του ζώου εγγράφεται στο διαβατήριο του ζώου χειρόγραφα ή με την ετικέτα ταυτοποίησης (sticker).

9. Για την αναγνώριση των δεσποζόμενων σκύλων και γατών και των ιδιοκτητών τους, που φέρουν ηλεκτρονική σήμανση, τον έλεγχο του διαβατηρίου και γενικά για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, οι αρμόδιες αρχές του άρθρου 1 εφοδιάζονται με τους κατάλληλους ανιχνευτές με μέριμνα και δαπάνες τους.

10. Οι αρμόδιες αρχές των παραγράφων ιστ) και ιζ) του άρθρου 1 έχουν πρόσβαση ανάλογα με το αντικείμενο των αρμοδιοτήτων τους στα στοιχεία της Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης .

11. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ρυθμίζονται οι όροι δημιουργίας και λειτουργίας της Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης, ειδικότερα τα θέματα, που αφορούν στη διαδικασία πιστοποίησης και χορήγησης κωδικού πρόσβασης στους φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και καταγραφής των σκύλων και γατών και των ιδιοκτητών τους στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την οργάνωση και τη λειτουργία της βάσης ώστε να διευκολύνονται στο έργο οι αρμόδιες αρχές του άρθρου 1.

12. Οι κτηνίατροι είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν το σύστημα σήμανσης και καταγραφής σκύλων και γατών και των ιδιοκτητών τους σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις. Απαγορεύεται η περίθαλψη σκύλου ή γάτας που δεν έχει έγγραφο αναγνώρισης, δε φέρει σήμανση και δεν έχει καταγραφεί στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με εξαίρεση τα επείγοντα περιστατικά για τα οποία ο κτηνίατρος υποχρεούται άμεσα να ενημερώσει τον οικείο Δήμο και τα αρμόδια αστυνομικά όργανα.      3000 ευρω


Άρθρο 05 – Υποχρεώσεις ιδιοκτητών δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς


1. Ο ιδιοκτήτης σκύλου και γάτας υποχρεούται:

α) να μεριμνά για τη σήμανση και την καταγραφή του ζώου του, καθώς και για την έκδοση διαβατηρίου πριν εγκαταλείψει το ζώο τον τόπο γέννησης του και οπωσδήποτε μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από τη γέννηση αυτού,    300 ευρω

β) να μεριμνά για την απόκτηση ζώου συντροφιάς (σκύλος, γάτα) που είναι νομίμως σημασμένο και καταχωρισμένο στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση δεδομένων και να τηρεί, ανάλογα με την περίπτωση απόκτησης του ζώου του, αντίγραφο της δήλωσης υιοθεσίας ή των παραστατικών αγοράς,

γ) να δηλώνει σε κτηνίατρο που έχει πιστοποιηθεί στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των σκύλων και γατών και των ιδιοκτητών τους την απώλεια του ζώου μέσα σε δύο (2) ημέρες και τη μεταβολή οποιουδήποτε στοιχείου που έχει καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων και αφορά είτε στον ίδιο είτε στο σκύλο ή γάτα που έχει δηλώσει στο όνομά του μέσα σε δέκα (10) ημέρες. Ειδικά η αλλαγή ιδιοκτήτη πραγματοποιείται από τον υπεύθυνο κτηνίατρο του Δήμου, ως λεπτομερώς ορίζεται στην περίπτωση ζ της παρούσας παραγράφου, με εξαίρεση τις περιπτώσεις της παρ. 1 του άρθρου 6 του παρόντος,    300ευρω

δ) να μεριμνά για τον εμβολισμό του ζώου και για την κτηνιατρική εξέταση του και ιδίως για τον αντιλυσσικό εμβολιασμό του. Οι εμβολιασμοί και η κτηνιατρική εξέταση αποδεικνύονται από τις σχετικές εγγραφές στο διαβατήριο του ζώου και από τα ενημερωμένα σχετικά πεδία της Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης δεδομένων σκύλων και γατών,

ε) να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για την εξασφάλιση άνετου υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος προσαρμοσμένου στο φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, που να επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική όρθια στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητά του για την πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία του και την ευζωία του άσκησης,   500ευρώ

στ) το διαβατήριο πρέπει να είναι σύμφωνο με το Παράρτημα ΙΙΙ του Κανονισμού ΕΕ 577/2013 και να έχει θεωρηθεί από την αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία του Δήμου και όπου δεν έχει συσταθεί από την κτηνιατρική υπηρεσία της οικείας Περιφερειακής Ενότητας,

ζ) να μην εγκαταλείπει το ζώο του, ενώ σε περίπτωση που επιθυμεί να αποχωριστεί το ζώο συντροφιάς, πρέπει να γνωστοποιεί στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου του τόπου της κατοικίας του την πρόθεση του αυτή και να μεριμνά για την εύρεση ενδιαφερόμενου νέου ιδιοκτήτη σε συνεργασία με τον οικείο Δήμο και τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής. Εφόσον υπάρξει ενδιαφερόμενος νέος ιδιοκτήτης το ζώο υιοθετείται άμεσα μέσω του Δήμου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9, ενώ στην περίπτωση που οι προσπάθειες υιοθεσίας αποβούν άκαρπες, το παραδίδει στο Δήμο. Στη συνέχεια λαμβάνει από τον αρμόδιο υπάλληλο του Δήμου αντίγραφο του πρακτικού παράδοσης- παραλαβής του ζώου, σύμφωνο με το Παράρτημα 2 του παρόντος και από τον αρμόδιο κτηνίατρο του Δήμου ή τον πιστοποιημένο κτηνίατρο που συνεργάζεται με τον Δήμο στα πλαίσια του προγράμματος διαχείρισης αδεσπότων ζώων, αντίγραφο της μεταβολής της εγγραφής του ζώου του στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση , όπου θα αναφέρεται ο υπεύθυνος του Δήμου και ο Δήμος ως ιδιοκτήτης του αδέσποτου πλέον ζώου (ΑΦΜ του Δήμου και στα δύο πεδία). Με εξαίρεση τα άτομα που ανήκουν στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες ο ιδιοκτήτης που παραδίδει το ζώο του στο Δήμο καταβάλει μηνιαίως τα έξοδα διατήρησής του μέχρι την υιοθεσία του,

η) να μεριμνά για την υγιεινή του ζώου και να διατηρεί πάντα το χώρο διαμονής του ζώου και τον περιβάλλοντα χώρο καθαρό και να απομακρύνει τα περιττώματα του ζώου, τις τρίχες, τα υπολείμματα τροφής για την αποφυγή ανθυγιεινών καταστάσεων. Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου κατά τη διάρκεια του περιπάτου, εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας,

θ) να μεριμνά για τη στείρωσή τους, εφόσον δεν επιθυμεί τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων ή δεν έχει εξασφαλίσει τη διάθεσή τους σε νέους ιδιοκτήτες. Στην περίπτωση που επιθυμεί τη διατήρηση των νεογέννητων ή δύναται να τα διαθέσει σε νέους ιδιοκτήτους, πάντα με τη μεσολάβηση του Δήμου, είναι υποχρεωμένος σε δέκα (10) ημέρες από την ημερομηνία τοκετού να δηλώσει την ημερομηνία και το μέγεθος τοκετοομάδας του δεσποζόμενου σκύλου ή γάτας στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, ενώ παράλληλα ο πιστοποιημένος κτηνίατρος που παρακολουθεί το ζώο εισάγει τα στοιχεία αυτά στη Διαδικτυακή Βάση Δεδομένων των Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στο διαβατήριο του ζώου. Επιβάλλεται ειδικό τέλος αστείρωτου ζώου συντροφιάς που ανέρχεται σε εκατό (100) ευρώ ανά έτος για κάθε αστείρωτο ζώο. Το προαναφερθέν τέλος αποδίδεται από τον ιδιοκτήτη του ζώου απευθείας στον οικείο Δήμο όταν το ζώο συμπληρώσει το πρώτο έτος της ηλικίας του. Οι ιδιοκτήτες που κατέχουν περισσότερα από δύο ζώα συντροφιάς (σκύλος, γάτα) οφείλουν να στειρώνουν υποχρεωτικά τα επιπλέον των δύο, με εξαίρεση τους επαγγελματίες εκτροφείς ή πωλητές ζώων συντροφιάς. Τα θηλυκά αστείρωτα ζώα που διατηρούνται από ιδιώτες απαγορεύεται να γονιμοποιούνται πριν από το δεύτερο οιστρικό κύκλο και σε καμία περίπτωση πριν από την παρέλευση εννέα μηνών από τον τελευταίο τοκετό. Επίσης απαγορεύεται η αναπαραγωγή μετά το 9ο έτος της ηλικίας του ζώου και καθορίζεται ανώτατος αριθμός γεννών μέχρι τρεις (3) στη διάρκεια ζωής του ζώου.
Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης αστείρωτου ζώου θελήσει να αποχωριστεί το ζώο του πριν να ολοκληρωθεί ο κύκλος της ζωής του, έχει τη δυνατότητα αυτή σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 1 περίπτωση ζ του άρθρου 5, υπό τον όρο ότι δεν μπορεί να διατηρεί στο εξής αστείρωτα ζώα,

ι) να προσκομίζει ή αποστέλλει ταχυδρομικά, επί αποδείξει, στον οικείο Δήμο αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου του.

2. Ο ιδιοκτήτης του ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, που προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 Α.Κ. Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, εκτός από εκείνα της παραγράφου 5 του άρθρου 9, η αντίστοιχη ευθύνη βαρύνει τον οικείο Δήμο.

3. Ειδικά ο ιδιοκτήτης σκύλου: α) μεριμνά για να γίνεται ο περίπατος σκύλων πάντα με συνοδό, β) οφείλει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
γ) για την αποφυγή ατυχημάτων υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο πάντα με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για τον οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Επιπλέον ο ιδιοκτήτης σκύλων οι οποίοι ανήκουν σε μια από τις φυλές του Παραρτήματος 4 του παρόντος επιβάλλεται κατά τη διάρκεια του περιπάτου και εν γένει κατά την έξοδο να τους φορά το κατάλληλο για τη φυλή και την ηλικία φίμωτρο.


Άρθρο 08 – Διατήρηση ζώων συντροφιάς σε κατοικίες, δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους


1. Επιτρέπεται η διατήρηση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς σε κάθε κατοικία. Στις πολυκατοικίες, που αποτελούνται από δύο διαμερίσματα και πάνω, επιτρέπεται η διατήρηση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς σε κάθε διαμέρισμα με την προϋπόθεση ότι αυτά: α) διαμένουν στο ίδιο διαμέρισμα με τον ιδιοκτήτη τους, β) δεν παραμένουν μόνιμα στις βεράντες ή στους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος, ιδίως κατά τη διάρκεια της νύχτας, γ) η παραμονή στα διαμερίσματα πολυκατοικιών τελεί υπό την επιφύλαξη της τήρησης των κανόνων ευζωίας, των υγειονομικών διατάξεων και των αστυνομικών διατάξεων περί κοινής ησυχίας, και δ) οι σκύλοι ή γάτες έχουν ελεγχθεί ηλεκτρονικά, έχουν σημανθεί, καταγραφεί και φέρουν διαβατήριο σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙΙ του Κανονισμού (ΕΕ) 577/2013.
Δεν μπορεί να απαγορευθεί η διατήρηση ζώων συντροφιάς με τον κανονισμό της πολυκατοικίας, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου. Με τον ίδιο κανονισμό μπορεί να περιορίζεται ο μέγιστος αριθμός των ζώων, που επιτρέπονται, στα δύο (2) ζώα ανά διαμέρισμα.

2. Επιτρέπεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς, που έχουν σημανθεί και καταχωρισθεί νομίμως και φέρουν διαβατήριο, στις μονοκατοικίες με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καλής μεταχείρισης και ευζωίας των ζώων, καθώς και οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.

3. Απαγορεύεται η διατήρηση και παραμονή ζώων συντροφιάς σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας. Επιτρέπεται όμως στην πυλωτή, στην ταράτσα, στον ακάλυπτο χώρο και στον κήπο εφόσον αυτοί είναι περιφραγμένοι και εφόσον υφίσταται η ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης των ιδιοκτητών και τηρούνται οι όροι ευζωίας. Η ως άνω απόφαση της γενικής συνέλευσης δεν απαιτείται εφόσον πρόκειται για σκύλους βοηθείας, σκύλους οδηγούς τυφλών, σκύλους βοηθείας και θεραπείας (Ν. 3868/2010, ΦΕΚ Α΄ 129).

4. Οι ανωτέρω αριθμητικοί περιορισμοί ισχύουν μόνο για σκύλους και γάτες. Για τα λοιπά ζώα συντροφιάς, πρέπει να τηρούνται οι όροι της παραγράφου 2.

5. α) Σε κάθε διαμέρισμα πολυκατοικίας επιτρέπεται η διατήρηση ενός (1) σκύλου ή γάτας ανά τριάντα (30) τετραγωνικά μέτρα. Επιπλέον σε περίπτωση που ο αριθμός των σκύλων και γατών είναι μεγαλύτερος από δύο (2), ο ιδιοκτήτης οφείλει να τα δηλώσει στις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες και στις αρμόδιες υπηρεσίες δημόσιας υγείας του Δήμου και όπου δεν υπάρχουν, στις αντίστοιχες κτηνιατρικές υπηρεσίες και υπηρεσίες δημόσιας υγείας της οικείας Περιφερειακής Ενότητες.
β) Σε κάθε μονοκατοικία επιτρέπεται η διατήρηση ενός (1) σκύλου ή γάτας ανά είκοσι (20) τετραγωνικά μέτρα. Επιπλέον σε περίπτωση που ο αριθμός των σκύλων και γατών είναι μεγαλύτερος από πέντε (5), ο ιδιοκτήτης οφείλει να τα δηλώσει στις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες και στις αρμόδιες υπηρεσίες δημόσιας υγείας του Δήμου και όπου δεν υπάρχουν, στις αντίστοιχες κτηνιατρικές υπηρεσίες και υπηρεσίες δημόσιας υγείας της οικείας Περιφερειακής Ενότητες.


Άρθρο 09 – Περισυλλογή και διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς (σκύλοι, γάτες)


1. Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με το παρόν άρθρο. Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους Δήμων. Οι Δήμοι δύνανται να επικουρούνται από φιλοζωικά σωματεία ή ενώσεις αφού προηγηθεί σχετική σύμβαση με τον αρμόδιο Δήμο, ο οποίος έχει τη συνολική εποπτεία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς εντός των διοικητικών του ορίων. Στην ανωτέρω σύμβαση αναφέρονται οι αρμοδιότητες που μεταβιβάζονται από το Δήμο στα φιλοζωικά σωματεία ή ενώσεις. Ειδικότερα η εφαρμογή του συστήματος σήμανσης και καταγραφής, η υιοθεσία και η εν γένει εποπτεία της διαχείρισης των αδεσπότων ζώων συντροφιάς ασκούνται από τους Δήμους και δεν μεταβιβάζονται. Τα κατά τα ως άνω φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις προκειμένου να συνάψουν σύμβαση υποχρεούνται να είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο φιλοζωικών σωματείων ή ενώσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ανάλογα με τις δράσεις με τις οποίες επικουρούν το Δήμο πρέπει να διαθέτουν κατάλληλη υποδομή, συνιστάμενη στην ύπαρξη νομίμως λειτουργούντων σχετικών εγκαταστάσεων, ή κατάλληλων οχημάτων μεταφοράς ζώων και ανθρώπινο δυναμικό με εμπειρία στο χειρισμό των ζώων.
Στο ανωτέρω μητρώο φιλοζωικών σωματείων και ενώσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εγγράφονται αποκλειστικά φιλοζωικά σωματεία ή ενώσεις που έχουν συσταθεί και λειτουργούν νομίμως σύμφωνα με το άρθρα 78 έως 107 του Α.Κ. και η εγγραφή τους ανανεώνεται κάθε δύο χρόνια.

2. Για τον παραπάνω σκοπό κάθε Δήμος ή όμοροι ή συνεργαζόμενοι Δήμοι ιδρύουν και λειτουργούν δημοτικά ή διαδημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, επιτρεπομένης της συνεργασίας με ενδιαφερόμενα φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις ή και εθελοντές φιλόζωους, σε ιδιόκτητους ή μισθωμένους ή παραχωρούμενους από το Δημόσιο, την Περιφέρεια ή από ιδιώτες χώρους. Στους Δήμους είναι δυνατόν να παρέχεται και οικονομική ενίσχυση από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς για τη δημιουργία και λειτουργία καταφυγίων.

Τα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, είτε ανήκουν στους Δήμους είτε στα φιλοζωικά σωματεία ή ενώσεις αποτελούν χώρους προσωρινής παραμονής και περίθαλψης, διαθέτουν το κατάλληλο κτηνιατρικό προσωπικό (1 κτηνίατρος ανά 50 ζώα), την τεχνική υποδομή, τις εγκαταστάσεις και τον αναγκαίο εξοπλισμό, και διαθέτουν άδεια σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί ίδρυσης και λειτουργίας για τα ενδιαιτήματα ζώων του ν. 604/1977 και του π.δ. 463/1978. Ο έλεγχος τήρησης των όρων λειτουργίας τους ασκείται από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων , σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 604/1977. Τα προβλεπόμενα από την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου διοικητικά πρόστιμα καθορίζονται από 1.000 έως 10.000 ευρώ.

3. Για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, συγκροτούνται συνεργεία από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς. Τα άτομα που συγκροτούν τα ανωτέρω συνεργεία είναι είτε μέλη επαγγελματικού σωματείου εκπαιδευτών σκύλων, είτε δημοτικοί υπάλληλοι, οι οποίοι υποχρεωτικά έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα με μέριμνα του οικείου Δήμου. Η εκπαίδευση των μελών των συνεργείων υλοποιείται με συμμετοχή σε σεμινάρια που οργανώνονται και διεξάγονται από τους Δήμους ή άλλους κρατικούς φορείς εκπαίδευσης ενηλίκων με τη συνεργασία των νόμιμων επαγγελματικών σωματείων εκπαιδευτών σκύλων της Χώρας. Τα συνεργεία αυτά ελέγχονται για το έργο τους, ως προς τις επιτρεπόμενες μεθόδους σύλληψης και περισυλλογής των ζώων αυτών, από κτηνίατρο της αρμόδιας υπηρεσίας Κτηνιατρικής του Δήμου και, όπου αυτή δεν έχει συσταθεί, από κτηνίατρο των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Η εποπτεία και ο έλεγχος πραγματοποιείται βάσει ανάλυσης κινδύνου.

4. α) Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που περισυλλέγονται, οδηγούνται στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στα δημοτικά κτηνιατρεία ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, σε ιδιωτικές κτηνιατρικές κλινικές ή για βραχεία νοσηλεία και σε ιδιωτικά κτηνιατρεία, που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα τα προς περίθαλψη ζώα, μέχρι την αποθεραπεία τους. Εν συνεχεία υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση ως αδέσποτα και καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση.

β) Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι τραυματισμένα ή πάσχουν από ιάσιμο νόσημα, υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

γ) Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση:

αα) ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς σύμφωνα με τον ορισμό της παραγράφου στ. του άρθρου 1 τότε ο υπεύθυνος για τη διαχείριση αδεσπότων κτηνίατρος του Δήμου συντάσσει σχετική γνωμάτευση και κατά περίπτωση παραπέμπεται στις αρμόδιες τριμελείς επιτροπές της παραγράφου 12 προκειμένου να αποφασίσουν,

ββ) ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους και αρνηθούν τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής ή της οικείας Περιφέρειας ή εν γένει της Επικράτειας να αναλάβουν τη φροντίδα, εποπτεία και υιοθεσία σε φυσικά πρόσωπα, κατά προτίμηση μέλη τους, με απόφαση της επιτροπής της παραγράφου 12α) του παρόντος άρθρου υποβάλλονται σε ευθανασία. Σε κάθε περίπτωση τα ζώα αυτά για λόγους ευζωίας δεν επανατοποθετούνται στο φυσικό περιβάλλον.

5. Αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που περισυλλέγονται, και διαπιστώνεται από τη σήμανση τους ότι έχουν ιδιοκτήτη, που έχει δηλώσει ή αμέλησε να δηλώσει την απώλεια τους, επιστρέφονται σε αυτόν αφού προηγουμένως επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις για την περίπτωση μη εμπρόθεσμης δήλωσης απώλειας δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς.

6. Αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που περισυλλέγονται, και διαπιστώνεται ότι είναι υγιή ή έχουν πλέον αποθεραπευθεί, καθώς και τα προερχόμενα από παράδοση από τον ιδιοκτήτη τους μπορούν να υιοθετούνται από ενήλικα άτομα. Αρμόδιοι για την υιοθεσία αδεσπότων ζώων σύμφωνα με την παρ. 1 του παρόντος άρθρου είναι οι Δήμοι. Οι Δήμοι για το σκοπό αυτό είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τους δημότες τους με σχετικές αναρτήσεις στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου και με κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο.
Οι Δήμοι, οι Περιφερειακές Ενότητες και οι Περιφέρειες δημιουργούν δίκτυο ενημέρωσης των πολιτών για τα ζώα που διατίθενται προς υιοθεσία.
Τα φιλοζωικά σωματεία και οι φιλοζωικές ενώσεις επικουρούν το έργο των Δήμων ενημερώνοντας τα μέλη τους και ευρύτερα το κοινό με σκοπό την εξεύρεση ενδιαφερόμενων ατόμων τα οποία θα υιοθετήσουν αδέσποτα ζώα.

7. Απαγορεύεται το εμπόριο αδεσπότων ζώων των Δήμων. Το φυσικό πρόσωπο που επιθυμεί να υιοθετήσει αδέσποτο ζώο συντροφιάς απευθύνεται στο Δήμο στον οποίο ανήκει το ζώο. Το ζώο υιοθετείται εφόσον το φυσικό πρόσωπο σωρευτικά πληροί τα παρακάτω: i) είναι ενήλικο,ii) δεν έχει εγκαταλείψει κατά το παρελθόν ζώο συντροφιάς, iii) δεν έχει υιοθετήσει στο παρελθόν ζώο σε οποιοδήποτε Δήμο της Χώρας και το έχει μεταβιβάσει καθοιονδήποτε τρόπο, και iv) υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της παραγράφου 12 του παρόντος άρθρου.
Το φυσικό πρόσωπο που υιοθετεί αδέσποτο ζώο απαλλάσσεσαι από όλα τα σχετικά τέλη.
Ζώο συντροφιάς (σκύλος ή γάτα) πριν παραδοθεί στο φυσικό πρόσωπο που το υιοθετεί πρέπει να διασφαλίζεται ότι: α) έχει σημανθεί και καταγραφεί στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση, β) έχει ενημερωθεί το διαβατήριό του κατάλληλα με όλα τα προβλεπόμενα από τον Καν. (ΕΕ) αριθ. 577/2013 στοιχεία, και γ) ο ιδιοκτήτης υπογράφει το διαβατήριο παρουσία του υπευθύνου κτηνιάτρου σύμφωνα με το άρθρο 22 του Καν. (ΕΕ) αριθ. 576/2013.
Επιπλέον τα αδέσποτα ζώα για να υιοθετηθούν πρέπει να διασφαλίζεται ότι έχουν προηγουμένως στειρωθεί σύμφωνα με την παράγραφο 4α) του παρόντος άρθρου, με εξαίρεση τα ζώα που προέρχονται από παράδοση από τον ιδιοκτήτη τους και υιοθετούνται άμεσα από το Δήμο ή ο υπεύθυνος κτηνίατρος του Δήμου κρίνει ότι δεν ενδείκνυται η στείρωσή τους.
Κατά την παράδοση ενός ζώου για υιοθεσία υπογράφεται η «Δήλωση Υιοθεσίας Ζώου» μεταξύ του υπευθύνου του Δήμου και του νέου ιδιοκτήτη, σύμφωνα με το Υπόδειγμα «Δήλωση Υιοθεσίας Ζώου» του Παραρτήματος 3 του παρόντος.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης υιοθετημένου ζώου (πρώην αδεσπότου) δεν επιθυμεί ή δε δύναται να κατέχει πλέον το ζώο αυτό, το επιστρέφει στο Δήμο από τον οποίο το υιοθέτησε, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

8. Στην περίπτωση υιοθεσίας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου από ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη, φυσικό πρόσωπο που δεν είναι μόνιμος κάτοικος της Ελλάδας η υιοθεσία πραγματοποιείται με την αυτοπρόσωπη παρουσία του και μόνο. Το ζώο παραδίδεται μετά την υπογραφή της Δήλωσης Υιοθεσίας από τον ιδιοκτήτη και τον υπεύθυνο του Δήμου, εφόσον πληρούνται και εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 7 του παρόντος άρθρου.

9. Ζώα συντροφιάς ηλικίας μικρότερης των τεσσάρων (4) μηνών, που δεν έχουν υιοθετηθεί, παραμένουν προσωρινά στα καταφύγια ζώων, που διατηρούν οι Δήμοι ή τα Διαδημοτικά Κέντρα και τα συνεργαζόμενα με τους φορείς αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις ως τη συμπλήρωση της ηλικίας των τεσσάρων (4) μηνών, έχοντας την απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα. Οι Δήμοι οφείλουν να μεριμνούν για την κατά προτεραιότητα υιοθεσία των ζώων αυτών επειδή το φυσικό περιβάλλον δεν είναι οικείο στα ζώα αυτά.

Ζώα συντροφιάς που δεν έχουν υιοθετηθεί και σύμφωνα με γνωμάτευση του κτηνίατρου κρίνονται ότι είναι υγιή, επανεντάσσονται άμεσα στο οικείο τους περιβάλλον, μετά από απόφαση της Επιτροπής παρακολούθησης της περίπτωσης α) της παραγράφου 12, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου που περισυλλέγησαν, αφού προηγουμένως ελεγχθεί ότι έχουν σημανθεί και καταγραφεί ηλεκτρονικά και ότι έχουν υποβληθεί σε αποπαρασίτωση, εμβολιασμό και στείρωση.

10. Για την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων ζώων συντροφιάς λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που επαναφέρονται. Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν, οι Δήμοι οι οποίοι επικουρούνται από τα φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις.
Με απόφαση του Δημάρχου μετά από εισήγηση της επιτροπής της περίπτωσης α) της παραγράφου 12 οριοθετούνται οι περιοχές επανένταξης των αδεσπότων ζώων συντροφιάς στο φυσικό ή οικείο περιβάλλον και καθορίζονται τα σημεία παροχής σε αυτά τροφής και ύδατος. Με απόφαση της επιτροπής της περίπτωσης α) της παραγράφου 12 ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες προσδιορισμού της πυκνότητας του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που αυτά επαναφέρονται, καθώς και οι λεπτομέρειες επαναφοράς τους.

Δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής.

Δεν επιτρέπεται επαναφορά σε απόσταση πεντακοσίων (500) μέτρων περιμετρικά από νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, από χώρους αποβίβασης και επιβίβασης ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, από περιφραγμένους αρχαιολογικούς χώρους, από περιφραγμένους χώρους του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Α.Ε. και της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης ΑΕ καθώς και από χώρους σφαγείων ή όπου συγκεντρώνονται ή υπάρχουν σκουπίδια.

11. Οι στειρώσεις σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς, όπως επίσης και η σήμανση και η καταγραφή τους πραγματοποιούνται δωρεάν και από εθελοντές επαγγελματίες κτηνιάτρους, που έχουν την Ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα ενός από τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι οποίοι συγκεντρώνουν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, προκειμένου να μπορούν να ασκήσουν νόμιμα το επάγγελμα του κτηνιάτρου στην Ελλάδα. Εθελοντές κτηνίατροι που μετακινούνται προς τη Χώρα, προκειμένου να ασκήσουν το επάγγελμα του κτηνιάτρου προσωρινά ή περιστασιακά, πραγματοποιούν μόνο στειρώσεις και σήμανση αδέσποτων ζώων.

Στους εθελοντές κτηνίατρους για την πραγματοποίηση των στειρώσεων, της σήμανσης και της καταγραφής των αδέσποτων ζώων συντροφιάς μπορεί να παραχωρούνται οργανωμένοι και κατάλληλοι χώροι των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α΄και β΄βαθμού υπό την εποπτεία των κτηνιατρικών υπηρεσιών της οικείας Περιφέρειας. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τυχόν συναρμόδιων υπουργών καθορίζονται οι προδιαγραφές των εγκαταστάσεων αυτών, ο εξοπλισμός τους, η χρονική διάρκεια διάθεσής τους, η διαδικασία διάθεσης και κάθε σχετικό θέμα.
Η στείρωση, σήμανση και καταγραφή των αδέσποτων ζωών συντροφιάς μπορεί να πραγματοποιείται υπό την εποπτεία των Δήμων και σε κινητές εγκαταστάσεις κατάλληλες για άσκηση κτηνιατρικών πράξεων, που διαθέτουν οι εθελοντές κτηνίατροι, υπό την προϋπόθεση για την περίπτωση της στείρωσης ότι υπάρχει πρόβλεψη και έχει εξασφαλιστεί η διάθεση κατάλληλων καταφυγίων ή κτηνιατρικών κλινικών για τη μετεγχειρητική τους αποθεραπεία. Για τις κινητές εγκαταστάσεις παροχής κτηνιατρικών πράξεων χορηγείται άδεια λειτουργίας από την αρμόδια υπηρεσία Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, όπου πρόκειται να δραστηριοποιηθούν. Οι προδιαγραφές των κινητών μονάδων ορίζονται με απόφαση της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

12. α) Σε κάθε Δήμο συγκροτείται με απόφαση του Δημάρχου πενταμελής επιτροπή παρακολούθησης και ελέγχου του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς δηλαδή της περισυλλογής, της σήμανσης και καταγραφής, της αποθεραπείας, του εμβολιασμού, της στείρωσης, της υιοθεσίας ή της επανένταξής τους, τα δύο μέλη της οποίας ορίζονται μετά από δημόσια πρόσκληση από τα φιλοζωικά σωματεία και τις ενώσεις που λειτουργούν νόμιμα και εδρεύουν στο Δήμο ή στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν φιλοζωικά σωματεία στο Δήμο ή στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα ή δεν ανταποκρίνονται στη δημόσια πρόσκληση, ορίζονται δημότες από την τοπική φιλοζωική ομάδα και ελλείψει αυτής δημότες με αναγνωρισμένο εθελοντικό έργο.

Στην επιτροπή επίσης μετέχουν:

αα) Ένας (1) κτηνίατρος, που ορίζεται από τον οικείο Δήμο και ο οποίος είναι, κατά προτίμηση, ο υπεύθυνος του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και ελλείψει αυτού άλλος ιδιώτης κτηνίατρος.

ββ) Ένας (1) εκπαιδευτής σκύλων, ο οποίος είναι μέλος νομίμως αναγνωρισμένου επαγγελματικού σωματείου εκπαιδευτών σκύλων και ελλείψει αυτού στις απομακρυσμένες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές εκπρόσωπος του τοπικού ή περιφερειακού κυνηγετικού συλλόγου.

γγ) Ένας (1) εκπρόσωπος, που ορίζεται από τον οικείο Δήμο, με τον αναπληρωτή του.

Ειδικότερα στις απομακρυσμένες ορεινές και νησιωτικές περιοχές, οι οποίες δεν είναι εύκολο να εξυπηρετηθούν από όμορους Δήμους, οι ανωτέρω επιτροπές παρακολούθησης και ελέγχου δύνανται να συγκροτούνται από τρία μέλη. Τα μέλη της επιτροπής πρέπει να είναι: ένας (1) κτηνίατρος και κατά προτίμηση ο κτηνίατρος που διαχειρίζεται το πρόγραμμα αδεσπότων ζώων του οικείου Δήμου, ένας εκπρόσωπος του Δήμου και ένα μέλος τοπικού φιλοζωικού σωματείου ή τοπικής φιλοζωικής ομάδας που ορίζεται από το φιλοζωικό σωματείο ή την φιλοζωική ομάδα.

β) Σε κάθε Δήμο ή Σύνδεσμο όμορων Δήμων ή Περιφερειακή Ενότητα, ανάλογα με τη δυνατότητα που υπάρχει, συγκροτείται υποχρεωτικά Ειδική Επιστημονική Επιτροπή η οποία αποτελείται από:

αα) έναν (1) κτηνίατρο των κτηνιατρικών υπηρεσιών της οικείας Περιφερειακής Ενότητας με τον αναπληρωτή του,

ββ) έναν (1) κτηνίατρο του Δήμου και κατά προτίμηση τον υπεύθυνο του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και ελλείψει αυτού άλλον ιδιώτη κτηνίατρο που συνεργάζεται με το Δήμο για το πρόγραμμα,

γγ) έναν (1) κτηνίατρο που ασκεί νόμιμα το επάγγελμα στη Χώρα και που κατά προτίμηση συνεργάζεται με φιλοζωικό σωματείο που δραστηριοποιείται στην περιοχή δικαιοδοσίας του Δήμου ή όμορου Δήμου με τον αναπληρωτή του.

Η ειδική επιστημονική επιτροπή αποφασίζει μετά από εισήγηση του υπευθύνου για το πρόγραμμα κτηνιάτρου του Δήμου, για την επικινδυνότητα των αδεσπότων ζώων συντροφιάς τα οποία πάσχουν ή είναι φορείς σοβαρών νοσημάτων που μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν θεραπεύονται.

γ) Σε κάθε Δήμο ή Σύνδεσμο όμορων Δήμων ή Περιφερειακή Ενότητα ή Περιφέρεια, ανάλογα με τη δυνατότητα που υπάρχει, συγκροτείται υποχρεωτικά Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης Επιθετικότητας Ζώων Συντροφιάς η οποία αποτελείται από:

αα) έναν (1) κτηνίατρο του Δήμου και κατά προτίμηση τον υπεύθυνο του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και ελλείψει αυτού κτηνίατρο των κτηνιατρικών υπηρεσιών της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή Περιφέρειας,

ββ) έναν (1) κτηνίατρο των κτηνιατρικών υπηρεσιών της οικείας Περιφερειακής Ενότητας με τον αναπληρωτή του, και

γγ) έναν (1) εκπαιδευτή σκύλων, ο οποίος είναι μέλος νομίμως αναγνωρισμένου επαγγελματικού σωματείου εκπαιδευτών σκύλων και ο οποίος κατά προτίμηση συμμετέχει στην επιτροπή της παρ. α) του Δήμου.

Η ειδική επιτροπή αξιολόγησης επιθετικότητας ζώων, μετά από εισήγηση του υπευθύνου για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς κτηνιάτρου του Δήμου, αποφασίζει για την επικινδυνότητα ενός αδεσπότου ζώου συντροφιάς που εκδηλώνει απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα, χωρίς να απειληθεί, προς τον άνθρωπο και τα άλλα ζώα, σύμφωνα με τον ορισμό της περίπτωσης στ. του άρθρου 1, μετά από εισήγηση του υπευθύνου για το πρόγραμμα κτηνιάτρου του Δήμου.

Οι επιτροπές των περιπτώσεων β) και γ) της παρούσας παραγράφου δύνανται να ζητούν την επιστημονική συνδρομή ειδικών από τις κτηνιατρικές σχολές της χώρας.

Για λόγους εύρυθμης λειτουργίας των επιτροπών της παρούσας παραγράφου επιβάλλεται ο ορισμός αναπληρωτών όλων των μελών τους και ορίζεται η διάρκεια της θητείας τους σε δύο (2) έτη.

Οι Δήμοι δύνανται να καθορίζουν ποιες από τις επιτροπές της παρούσης παραγράφου είναι αμειβόμενες καθώς και το ύψος της αποζημίωσης των μελών τους.

13. Οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις καθώς και η διαδικασία για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας καταφυγίων αδεσπότων ζώων συντροφιάς (σκύλων και γατών) καθορίζονται με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

14. Με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται οι δήμοι και οι σύνδεσμοι δήμων, που επιχορηγούνται για τη δημιουργία και λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς και για την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, το ύψος, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης, η σύσταση και συγκρότηση συλλογικών οργάνων, η διενέργεια ελέγχων και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Με την ίδια απόφαση εξουσιοδοτείται ο οικείος Περιφερειάρχης για τον ορισμό των μελών των συλλογικών οργάνων που προβλέπονται σε αυτήν.


Άρθρο 10 – Μετακίνηση και μεταφορά ζώων συντροφιάς (σκύλοι, γάτες)


1. Η μετακίνηση και μεταφορά ζώων συντροφιάς διέπεται από τις διατάξεις του Εκτελεστικού Κανονισμού (Ε.Ε.) 576/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 12ης Ιουνίου 2013 «σχετικά με τις μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις ζώων συντροφιάς και την κατάργηση του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 998/2003», του Εκτελεστικού Κανονισμού (Ε.Ε.) αριθ. 577/2013 της Επιτροπής της 28ης Ιουνίου 2013 που καθορίζει τα υποδείγματα των εγγράφων ταυτοποίησης (διαβατήριο, υγειονομικό πιστοποιητικό) που πρέπει να συνοδεύουν τα ζώα συντροφιάς κατά τη μετακίνηση αυτή, του Κανονισμού (Ε.Κ.) 1/2005 του Συμβουλίου της 22ας Δεκεμβρίου 2004 «για την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά», καθώς και από τις διατάξεις του π.δ. 184/1996 (Α` 137) όπως ισχύει.

2. Με την επιφύλαξη ευνοϊκότερων ρυθμίσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ή Κανονισμών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς επιτρέπεται η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα ταξί και στα επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς, συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο για τη μεταφορά τους και έχουν διαβατήριο με το οποίο τεκμηριώνεται και ο προβλεπόμενος αντιλυσσικός εμβολιασμός. Οι σκύλοι βοήθειας, εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, μπορούν να μεταφέρονται στα μέσα μεταφοράς, χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθος τους.
Ο έλεγχος των οριζομένων στην παρούσα παράγραφο πραγματοποιείται από τις αρμόδιες ελεγκτικές της παρ. ιδ) του άρθρου 1.

3. Τα επιβατηγά πλοία υποχρεωτικά διαθέτουν καθαρά κλουβιά, προστατευόμενα από αντίξοες καιρικές συνθήκες, για τη μεταφορά μεγάλων ζώων συντροφιάς.

4. Οι παράγραφοι 1 και 2 δεν εφαρμόζονται κατά τις μετακινήσεις ή μεταφορές, που διενεργούνται από τα συνεργεία περισυλλογής αδέσποτων ζώων και τα συνεργεία μεταφοράς ζώων του άρθρου 9 από και προς τα κτηνιατρεία, τις κτηνιατρικές κλινικές και τα καταφύγια εντός της Επικράτειας.







ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ