Δίκη 18 ΜΑΤατζήδων: Κινηματική κραυγή κατά της συγκάλυψης της αλήθειας και της προσπάθειας αθώωσή τους
Συνεχίζεται την Παρασκευή 1η Δεκέμβρη η δίκη των 18 ΜΑΤατζήδων (κτήριο 3 των Δικαστηρίων της οδού Ευελπίδων και ώρα 10πμ.), που κατηγορούνται για την άγρια καταστολή και την ωμή, εγκληματική αστυνομική βία εναντίον των πολιτών που συμμετείχαν στις παλλαϊκές αντιμνημονιακές κινητοποιήσεις, του διημέρου 28 και 29 Ιουνίου 2011, όταν η πρώτη μνημονιακή κυβέρνηση έφερε το Πρώτο Μεσοπρόθεσμο.
Κατά την ακροαματική διαδικασία της Παρασκευής, θα γίνει κατ’ αντιπαράθεση εξέταση του γραμματέα του ΜΕΤΑ Γιώργου Χαρίση, που είναι ένας από τους πολιτικώς ενάγοντες και ο οποίος είχε χτυπηθεί άγρια στην περιοχή του Χίλτον, με τον επικεφαλής αστυνομικό που έδωσε την εντολή, τον Σπύρο Τσίρο, που έρχεται για πρώτη φορά στη δίκη έπειτα από την έντονη πίεση προς το δικαστήριο των συνηγόρων κατηγορίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου και Κώστα Ζηκογιάννη.
Το κατηγορητήριο και οι βιαιότητες
Οι 18 άνδρες των ΜΑΤ και της ομάδας ΔΕΛΤΑ που δικάζονται για τις ωμότητες του Ιουνίου 2011 – Φωτογραφία από το πινάκιο της δίκης |
- Γ. Χαρίσης, γραμματέας του ΜΕΤΑ και τότε αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ (σ.σ.: αν και υπάρχει φωτογραφία του αστυνομικού που τον χτυπούσε με βία, ακόμα και όταν ήταν πεσμένος και αιμόφυρτος στο οδόστρωμα, μέχρι σήμερα δεν έχει οδηγηθεί στη δικαιοσύνη).
- Γρ. Καλομοίρης, επικεφαλής των δυνάμεων του ΜΕΤΑ στο Δημόσιο και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, (υπέστη, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, δύσπνοια από την αλόγιστη χρήση χημικών CS από τις δυνάμεις ασφαλείας).
- Λ. Παναρέτου, μέλος του ΜΕΤΑ, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων στο «Ελπίς» (τραυματίστηκε από «ρίψη ευμεγέθων λίθων και μαρμάρων στο πλήθος των συγκεντρωμένων πολιτών» από τους αστυνομικούς, όπως λέει το κατηγορητήριο).
- Ν. Αδαμόπουλος, τότε πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στο Δήμο Νέας Ιωνίας (υπέστη λιποθυμικό σοκ από τον ψεκασμό ασφυξιογόνου στο πρόσωπό του με φυσούνα).
- Π. Βαϊνάς, δάσκαλος (τραυματίστηκε από επίθεση των ανδρών ΜΑΤ, με τη χρήση κλομπ και κλωτσιών, μέσα σε μανάβικο στην οδό Ξενοφώντος, ενώ μετά τον «περιέλουσαν» με χημικά)
- Θ. Μουστάκας-Βρεττός, δάσκαλος (επίσης τραυματίστηκε από επίθεση των ανδρών ΜΑΤ στην οδό Ξενοφώντος, με τη χρήση κλομπ και κλωτσιών)
- Κ. Λουράντος, νυν πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών (δύσπνοια και λιποθυμικό σοκ από τη χρήση χημικών).
- Π. Μαρκόπουλος, φοιτητής (έγκαυμα στην πλάτη από δακρυγόνο).
- Μ. Όσκαρ (βιαιοπραγίες από τις δυνάμεις καταστολής, με τη χρήση κλομπ και του λοιπού εξοπλισμού τους – αρβύλες).
- Π. Ζιώγας (βιαιοπραγίες από τις δυνάμεις καταστολής, με τη χρήση κλομπ και του λοιπού εξοπλισμού τους – αρβύλες).
Συνέντευξη Τύπου
Χαρίσης
Ο αστυνομικός που χτύπησε στη διάρκεια των κινητοποιήσεων κατά του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (28-29 Ιουνίου 2011) το γραμματέα του ΜΕΤΑ και τότε αντιπρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ Γιώργο Χαρίση. Το όνομά του δε βρίσκεται ανάμεσα στους 18 κατηγορούμενους ΜΑΤατζήδες, καθώς… αναζητείται από τότε |
Ο γραμματέας του ΜΕΤΑ Γ. Χαρίσης σημείωσε ότι το κατηγορητήριο είναι υποβαθμισμένο και γίνεται προσπάθεια εν κρυπτώ να περάσει «αβρόχοις ποσί» η όλη υπόθεση. Επισήμανε, δε, πως παρά το ότι υπάρχουν φωτογραφίες με τον αστυνομικό που τον χτύπησε, εντούτοις, μέχρι σήμερα το δικαστήριο αρνείται να βοηθήσει ως προς την αναγνώριση της ταυτότητάς του, προκειμένου να οδηγηθεί ενώπιόν του και να λογοδοτήσει για τις αποτρόπαιες πράξεις του.
Ο γραμματέας του ΜΕΤΑ υπογράμμισε πως η τρομοκρατία και η βία που ασκήθηκε ήταν απόρροια της τότε κυβέρνησης να περάσει τα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα, πράγμα που πράττει ακριβώς έτσι και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τελευταίο πρόσφατο παράδειγμα την ωμή βία που άσκησε χθες, μέσω των κατασταλτικών μηχανισμών, στα Ειρηνοδικεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σε μια προσπάθεια να καταστείλει τις αντιδράσεις για την υφαρπαγή της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας.
Καλομοίρης
Από τις ωμότητες των αστυνομικών, δεν ξέφυγε και ο επικεφαλής των δυνάμεων του ΜΕΤΑ στο Δημόσιο, Γρηγόρης Καλομοίρης που δέχθηκε, μεταξύ άλλων,. σωρεία χημικών |
Από την πλευρά του, ο Γρ. Καλομοίρης σημείωσε ότι η συνέντευξη Τύπου δίνεται, ώστε να υπάρξει μια κινηματική κραυγή απέναντι στην καταστολή, στη συγκάλυψη και στη σιωπή που θέλουν να επιβάλλουν κυβέρνηση και δικαιοσύνη, στην προσπάθειά τους να προστατέψουν τις κατασταλτικές δυνάμεις και τα όργανά τους.
Η ατιμωρησία των αστυνομικών, σημείωσε, οδηγεί στην ένταση της καταστολής, όπως έγινε στα Ειρηνοδικεία. Μάλιστα, τόνισε, πως θα θα γίνει ακόμη πιο έντονη το επόμενο διάστημα, στην προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να περάσει τα νέα αντεργατική και αντιλαϊκά μέτρα, ενόψει της γ’ αξιολόγησης.
Ο Γρ. Καλομοίρης δέχθηκε σωρεία χημικών, τα οποία με βάση τη διάγνωση της Ένωσης Ελλήνων Χημικών μπορούν να επιφέρουν από απλή δύσπνοια μέχρι και τον θάνατο αν εισπνευθούν σε μεγάλες ποσότητες. Εκείνο, όμως, που παρουσίασε στη συνέντευξη Τύπου και ήταν το νέο στοιχεία, ήταν πως σε αυτό, δηλαδή την επικινδυνότητα των χημικών που έχουν απαγορευθεί βάσει διεθνών συμφωνιών, συμφωνεί με έγγραφο και η αρμόδια υπηρεσία της αστυνομίας.
Παναρέτου
Ο γραμματέας του ΜΕΤΑ, Γιώργος Χαρίσης, μετά τον τραυματισμό του |
Ο Λ. Παναρέτου τόνισε και αυτός ότι γίνεται συστηματική προσπάθεια να συγκαλυφθεί η υπόθεση και να πέσουν στα μαλακά οι κατηγορούμενοι, να μείνουν ατιμώρητοι δηλαδή για τις βαρβαρότητες που έκαναν, την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθεί με τις ίδιες κατασταλτικές δυνάμεις να καταπνίξει κάθε μορφή αντίστασης.
Μπαλασόπουλος
Ο τότε πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, σημείωσε τη συστηματική προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση και την αστυνομία να συγκαλυφθούν οι επιθέσεις των αστυνομικών κατά πολιτών και εργαζομένων που διαδηλώνουν ειρηνικά, ενώ στηλίτευση την προσπάθεια συγκάλυψης από τη δικαιοσύνη του αστυνομικού που χτύπησε το Γ. Χαρίση, με το δεδομένο ότι ήταν η ΠΟΕ-ΟΤΑ που έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία του.
Μάλιστα, αναφέρθηκε και εκείνος σε επιθέσεις που έχει υποστεί από την αστυνομία με χαρακτηριστικότερη τη γροθιά που δέχθηκε στο κεφάλι στις 28 Φλεβάρη του 2013 από άνδρα των ΜΑΤ. Γροθιά την οποία χαρακτήρισαν οι γιατροί του «Ευαγγελισμού» ως χτύπημα «ανθρώπων της νύχτας». Ο ίδιος είχε αναγνωρίσει δύο άνδρες των ΜΑΤ που του επιτέθηκαν τους οποίους όταν ρωτούσε ποιος ήταν ο υπεύθυνος της διμοιρίας τους αυτοί ισχυρίζονταν ότι δε γνώριζαν. Αποτέλεσμα ο θύτης – ΜΑΤατζής να κινηθεί νομικά εναντίον του απαιτώντας 40.000 ευρώ αποζημίωση για συκοφαντική δυσφήμηση.
Αδαμόπουλος
Με έξι ράμματα στο κεφάλι ο Παντελής Βαϊνάς, από την απρόκλητη επίθεση που δέχθηκε σε μανάβικο στην οδό Ξενοφώντος, ενώ προσπαθούσε να διαπραγματευθεί την αποχώρηση των εγκλωβισμένων δασκάλων στο κτήριο της ΔΟΕ |
Ζωή Κωνσταντοπούλου και Κώστας Ζηκογιάννης, οι συνήγοροι των θυμάτων – πολιτικώς εναγόντων Γ. Χαρίση, Γρ. Καλομοίρη και Λ. Παναρέτου |
Η συνήγορος των θυμάτων και πολιτικώς εναγόντων Ζ. Κωνσταντοπούλου για μακελειό από τις κατασταλτικές δυνάμεις εναντίον χιλιάδων αθώων διαδηλωτών και για κακουργηματικές πράξεις των αστυνομικών που μεταλλάχθηκαν στην πορεία σε πλημμελήματα (σ.σ.: οι 18 ΜΑΤΑτζήδες δικάζονται από Μονομελές Πλημμελιοδικείο και όχι από Κακουργοδικείο). Κατηγόρησε κι αυτή με τη σειρά της κυβέρνηση και δικαιοσύνη ότι προσπαθούν να συγκαλύψουν την υπόθεση, παρά τις εγκληματικές, δολοφονικές επιθέσεις των ΜΑΤ
Σημείωσε, όσον αφορά στον αστυνομικό που χτύπησε το γραμματέα του ΜΕΤΑ, πως όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούν να τον προστατέψουν, παρά το ότι υπάρχει η φωτογραφία του. Μέχρι σήμερα, τόνισε, το δικαστήριο αρνείται πεισματικά να τον καλέσει και να απολογηθεί. Επισήμανε επίσης ελάχιστοι αστυνομικοί από αυτούς που επετέθησαν εναντίον του πλήθους και τραυμάτισαν αθώους πολίτες είναι στο εδώλιο του κατηγορούμενου, ενώ πολλοί από τους τραυματισθέντες δεν εκπροσωπούνται νομικά στο δικαστήριο.
Αναφερόμενη στον επικεφαλής των ΜΑΤ Σπ. Τσίρο, είπε πως κι αυτόν προσπάθησε να τον «κρύψει» η δικαιοσύνη, και «ανακαλύφθηκε» μέσα από την κατάθεση μάρτυρα υπεράσπισης των κατηγορουμένων, ο οποίος στο δικαστήριο είπε πως από σπόντα κλήθηκε να καταθέσει στην υπόθεση, καθώς ήταν ανακριτικός υπάλληλος στην όλη διαδικασία και πήρε κατάθεση από τον παραπάνω επικεφαλής των ΜΑΤ (σ.σ.: που σημειωτέον δεν είναι κατηγορούμενος).
ΖηκογιάννηςΣημείωσε, όσον αφορά στον αστυνομικό που χτύπησε το γραμματέα του ΜΕΤΑ, πως όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούν να τον προστατέψουν, παρά το ότι υπάρχει η φωτογραφία του. Μέχρι σήμερα, τόνισε, το δικαστήριο αρνείται πεισματικά να τον καλέσει και να απολογηθεί. Επισήμανε επίσης ελάχιστοι αστυνομικοί από αυτούς που επετέθησαν εναντίον του πλήθους και τραυμάτισαν αθώους πολίτες είναι στο εδώλιο του κατηγορούμενου, ενώ πολλοί από τους τραυματισθέντες δεν εκπροσωπούνται νομικά στο δικαστήριο.
Αναφερόμενη στον επικεφαλής των ΜΑΤ Σπ. Τσίρο, είπε πως κι αυτόν προσπάθησε να τον «κρύψει» η δικαιοσύνη, και «ανακαλύφθηκε» μέσα από την κατάθεση μάρτυρα υπεράσπισης των κατηγορουμένων, ο οποίος στο δικαστήριο είπε πως από σπόντα κλήθηκε να καταθέσει στην υπόθεση, καθώς ήταν ανακριτικός υπάλληλος στην όλη διαδικασία και πήρε κατάθεση από τον παραπάνω επικεφαλής των ΜΑΤ (σ.σ.: που σημειωτέον δεν είναι κατηγορούμενος).
Οι αστυνομικές δυνάμεις, αναφέρει το κατηγορητήριο, είχαν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να βοηθήσουν και συγκεκριμένα ως κρατικές αρχές αρμόδιες για την προστασία του πολίτη και τη δημόσια ασφάλεια και υγεία, ωστόσο δεν το έκαναν με πρόθεση. Σήμερα, 6,5 χρόνια μετά, πολλοί από τους εμπλεκόμενους έχουν αμειφθεί και προαχθεί από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η δίκη γίνεται σε συνθήκες παρασιώπησης και συγκάλυψης, ενώ Δικαιοσύνη και κυβέρνηση απέχουν προκλητικά από τις οφειλόμενες ενέργειες για την αποκάλυψη της αλήθειας και την συνολική απόδοση ευθυνών, σε όλους τους υπαιτίους και για τα κακουργήματα που διέπραξαν |
Ο Κώστας Ζηκογιάννης περιέγραψε κι αυτός με μελανά στοιχεία την προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης, και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην περίπτωση του Π. Βαϊνά, λέγοντας πως -με βάση τα διακριτικά της διμοιρίας που του επιτέθηκε- πως ο επικεφαλής της δεν είναι μέσα στους κατηγορουμένους. Σήμερα, κατέληξε, γίνεται συστηματική προσπάθεια να τελειώσει αυτή η υπόθεση, μεθοδεύεται το κλείσιμό της και να επιβραβεθούν οι θύτες για τις πράξεις τους.