Tο κολοσσιαίο τοξικό deal ανάμεσα στη Bayer και τη Monsanto ύψους 66 δις δολάρια, προμηνύει ένα νέο διατροφικό εφιάλτη για την Ευρώπη
Η εξαγορά της αμερικανικής Monsanto από τον Γερμανικό γίγαντα, την εταιρεία Bayer, δημιούργησε τη μεγαλύτερη εταιρεία γενετικά τροποποιημένων σπόρων και φυτοφαρμάκων.
Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, η γερμανική εταιρεία συμφώνησε να πληρώσει το αντίτιμο των 128 δολαρίων ανά μετοχή σε σχέση με τα 127,50 δολάρια ανά μετοχή που ήταν η προηγούμενη προσφορά.
Τι σημαίνει όμως αυτό το deal για το μέλλον της διατροφής και για την υγεία μας;
Σύμφωνα με στοιχεία από τα αρχεία της EPA (Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος) στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαπιστώθηκε ότι η Monsanto γνώριζε ήδη από το 1981 ότι η ουσία glyphosate μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στα θηλαστικά.
Πρόσφατα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατέταξε την ουσία glyphosate (κύριο συστατικό του ζιζανιοκτόνου Roundup της Monsanto) στις «πιθανώς καρκινογόνες» για τον άνθρωπο, ενώ σημείωσε πως στα ζώα μπορεί να προκαλέσει γονοτοξικότητα. Η ανακοίνωση του ΠΟΥ προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Monsanto, η οποία απαίτησε μέχρι και την απόσυρση της σχετικής έκθεσης!
Λίγο καιρό μετά, η αμφιλεγόμενη Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), σε ανακοίνωσή της, ήρθε σε πλήρη αντίθεση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στεκόμενη στο πλευρό του γίγαντα της βιοτεχνολογίας. Η EFSA έσπευσε να διαψεύσει την ακρίβεια των ευρημάτων των επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, διευκολύνοντας την επέλαση της Monsanto στην Ευρώπη.
Η ομάδα πίεσης GM-Free Cymru, που δίνει μάχη στην Ουαλία ενάντια στα γενετικά τροποποιημένα, αναζήτησε τα αρχεία της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος, με σκοπό να ανακαλύψει τι ήταν γνωστό για την ουσία glyphosate κατά την χρονική περίοδο της αρχικής εγγραφής της.
Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα αρχεία είναι απόρρητα, έπειτα από αίτημα της Monsanto, το οποίο αποδέχθηκε η EPA, η ομάδα κατάφερε να εντοπίσει τα ευρήματα ορισμένων πειραμάτων σε ποντίκια, που είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά.
Σύμφωνα με τα σχετικά αρχεία, φαίνεται πως υπήρξε σημαντική βλάβη στα νεφρά και ανάπτυξη όγκων στα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν σαν πειραματόζωα, ενώ σε όλες τις ομάδες δοκιμής οι ερευνητές βρήκαν άμορφο υλικό και κυτταρικά υπολείμματα.
Η EPA διαπίστωνε από το 1981 ότι οι ενδείξεις αυτές δεν ήταν καθόλου καλές και σε πρώτη φάση αρνήθηκε να εκδώσει NOEL (επίπεδο όπου δεν παρατηρούνται δυσμενείς επιπτώσεις), ζητώντας περισσότερες πληροφορίες και πρόσθετη έρευνα. Το 1982, η Monsanto παρουσίασε δικά της στοιχεία, τα οποία έδειχναν ότι ελαχιστοποιήθηκαν οι επιπτώσεις στα πειραματόζωα. Σε αυτή τη βάση, η EPA αποδέχθηκε ότι η glyphosate ήταν ακίνδυνη…
Ωστόσο, η Monsanto ήξερε ότι ο ανεξάρτητος έλεγχος των συγκεκριμένων μελετών, δυνητικά, θα μπορούσε να απειλήσει τις εμπορικές φιλοδοξίες της, και γι’ αυτό ζήτησε τα συγκεκριμένα αρχεία να παραμείνουν απόρρητα και να αντιμετωπίζονται ως εμπορικά μυστικά ερευνητικά έγγραφα.
Έτσι, δεν υπήρξε ποτέ αποτελεσματικός και ανεξάρτητος έλεγχος. Η Monsanto μαζί με την EPA διατήρησαν απόρρητα τα έγγραφα χωρίς να δίνουν πρόσβαση σε αμερόληπτους εμπειρογνώμονες, ενώ γνώριζαν για τις βλάβες που προκαλεί η ουσία στα θηλαστικά.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η σχετική έκθεση της Gm-Free Cymru: «Είναι σαφές ότι η EPA γνώριζε για τις καρκινογόνες επιδράσεις από το 1981. Ήξερε ότι η glyphosate προκαλεί ανάπτυξη όγκων και νεφρική ανεπάρκεια στα πειραματόζωα. Ωστόσο, απέρριψε τα ευρήματα δίνοντας πράσινο φως στην Monsanto για να προωθήσει την ουσία στην αγορά».