Τι «κρύβεται» πίσω από τον νέο εκλογικό νόμο

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016







Του Τάσου Σκλάβου


Ο νέος εκλογικός νόμος, τον οποίο προωθεί η κυβέρνηση, ήρθε στην Ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να κορυφώσει την αντιπαράθεση ανάμεσα κυρίως στα δύο «μεγάλα» κόμματα.


Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει με τον νέο εκλογικό νόμο, αφενός να σηματοδοτήσει μία μεγάλη θεσμική τομή στα πολιτικά δρώμενα και αφετέρου να εκπληρώσει μια προεκλογική του δέσμευση, αφού προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει σημαία την απλή αναλογική, αλλά και να προωθήσει ένα πάγιο αίτημα του κόσμου της Αριστεράς.


Πολλές είναι οι «φωνές» που υποστηρίζουν πως η προώθηση του νέου εκλογικού νόμου έχει να κάνει με την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις και τα εργασιακά σκληρά προαπαιτούμενα που έρχονται αμέσως μετά τα μπάνια του λαού.


Με τα τωρινά δημοσκοπικά ευρήματα η ΝΔ έχει άνετο προβάδισμα για την πρώτη θέση και ίσως αυτός ο νέος εκλογικός νόμος θα είναι ικανός να υψώσει «μπλόκο» στη δημιουργία κυβέρνησης και θα απαιτεί τις ευρύτερες δυνατές συνεργασίες, καθιστώντας ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστή, έστω και από την δεύτερη θέση.


Αν κάποιος τα βάλει κάτω και με δεδομένο πως ποσοστά του 35% και 40% αποτελούν μακρινό παρελθόν, θα συνειδητοποιήσει πως με τον νέο εκλογικό νόμο ανοίγει ορθάνοιχτα ο δρόμος για μόνιμο μεγάλο συνασπισμό, αφού το πρώτο κόμμα θα χρειάζεται τουλάχιστον άλλα 3 μικρότερα για να συγκροτήσει κυβέρνηση και μάλιστα και πάλι αυτή θα είναι ιδιαίτερα εύθραυστη, λίγο πάνω από τους 151 και με 3-4 κόμματα να πρέπει να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να βάλει το καθένα κάτω τα μικροπολιτικά του συμφέροντα.


Αν αναλογιστεί ακόμα πως Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ είναι σχεδόν αδύνατον να μπουν σε οποιαδήποτε κυβέρνηση και έχουν το προβάδισμα για την τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα, καταλαβαίνει πόσο περιπλέκονται τα πράγματα.


Επίσης, αν η Χρυσή Αυγή συνεχίσει να κατέχει άνετα την τρίτη θέση στη Βουλή και μοιραία οδηγηθούμε σε έναν μεγάλο συνασπισμό, αυτομάτως θα αναβαθμιστεί ο ρόλος της, σε τρόπο τινά αντιπολίτευση, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό το γεγονός.


Βέβαια, το νέο σύστημα θα βολεύει και τα δύο «μεγάλα» κόμματα, αφού θα τραβάνε μαζί την φθορά και δεν θα έχει το ένα το άλλο να λαϊκίζει και να τάζει μεταμνημονιακούς παράδεισους. «Αγκαλιά» θα ψηφίζουν τα μέτρα, κοινή ιδεολογική βάση θα έχουν και ας τσακώνονται για τα μάτια του κόσμου, την ώρα που τα Μνημόνια θα περνάνε με 200 και όχι με το στανιό και με αγωνία κάθε φορά.


Έτσι αντί για αστάθεια, το νέο σύστημα οδηγεί με ακρίβεια σε παρατεταμένη μνημονιακή σταθερότητα. Τώρα θα μου πείτε πως θα συγκυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ. Όπως συγκυβέρνησε η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ και όπως ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράφει τα Μνημόνια και τις αποκρατικοποιήσεις για το «κοινό καλό» του τόπου. Ανάγκα και Θεοί πείθονται.


Φυσικά και η απλή αναλογική είναι το καλύτερο δυνατό εκλογικό σύστημα και αποτυπώνει με ακρίβεια το εκλογικό αποτέλεσμα, όμως με μια δεύτερη διεισδυτική ματιά, ίσως τελικά κρύβει άλλες σκέψεις των πολιτικών μας και εξυπηρετεί τις κοινές προθέσεις τους, έστω και αν επιδίδονται σε «κοκορομαχίες» για το θεαθήναι.





dikaiologitika.gr


ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ