Ένας υπέροχος, αγγελικός κόσμος: ο κόσμος του Δημοσίου

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015



Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής στις 7 Οκτωβρίου στον «Ιανό» αράδιασε προς κοινό και ΜΜΕ, ένα ενδεικτικό μεν, αλλά πανάκριβο σε κόστος κατάλογο περιστατικών σουρεαλισμού, τρέλας, γέλιου και θλίψης που αναδεικνύει έναν άκρως διεφθαρμένο πελατειακό κράτος στηριζόμενο από διάφορες συντηρητικές κι ενίοτε «προοδευτικές» ιδεοληψίες κρατικισμού το οποίο συντηρείται μέσω και μιας έντεχνης μη-τυχαίας πελατειακής πολυνομίας στην οποία η Δικαιοσύνη δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Οριζοντίως και καθέτως μία ατέλειωτη διαπλοκή. Οι ετήσιες εκθέσεις του κ. Ρακιντζή θα θέλαμε να ξέρουμε να λαμβάνονται ποτέ υπόψη από τους κατά καιρούς «επανιδρυτές» τούτου του τσίρκου, του λεγόμενου και «Κράτος».

Σύμφωνα με επίσημα (!; υπάρχουν;!), το κόστος της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας ανέρχεται σε 33 δισ. τον χρόνο, άρα έχουμε 6 χρόνια κρίσης επί 33 δισ. = €198 δισ. (πάει το φάγαμε το χρέος!).

Ας απολαύσουμε μερικές απολαυστικο-χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε πολεοδομία, δημόσια έργα, ΟΤΑ και κοινωνική πρόνοια.
Διαβάζουμε με βάση το δημοσίευμα της «Κ» και της «Aftodioikisi.gr» (υπογραμμίσεις, σχόλια και αριθμήσεις δικές μου):

1. Πολεοδομίες: Αυτές ήταν και μάλλον είναι από τις πλέον «αμαρτωλές δημόσιες υπηρεσίες», αν σκεφθεί κανείς ότι υπάρχουν περίπου 2.000.000 παράνομα κτίσματα στην Ελλάδα, τα οποία έχουν πλέον γίνει σε μεγάλο βαθμό νόμιμα, καθώς οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύθηκαν τις ειδικές ρυθμίσεις. Το περιστατικό που δείχνει πιο ανάγλυφα την ανικανότητα της πολιτείας να δράσει είναι αυτό της Αικατερίνης Φωτοπούλου, που έκανε πολυετή δικαστικό αγώνα από το 1987 για να γκρεμιστεί ένας παράνομος τοίχος, ύψους 2,5 μέτρων, ο οποίος σηκώθηκε μπροστά από το εξοχικό της στη Φολέγανδρο και της κρύβει τη θέα στο Αιγαίο. Εχει δικαιωθεί ώς και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου η χώρα μας «έφαγε» 4 φορές πρόστιμο από 100.000 ευρώ για την υπόθεση της μη κατεδάφισης, αλλά ο τοίχος είναι στη θέση του. Για να πέσει, πρέπει να γίνει διαγωνισμός και να ταξιδέψει εργολάβος στη Φολέγανδρο.

2. Δημόσια έργα: Μια ανοιχτή πληγή. με τεράστιο κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτόν το μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί το πολύπαθο έργο της οδικής παράκαμψης Σπάρτης (τμήμα Σκούρα – Πυρί) μήκους 8,3 χλμ., που ξεκίνησε το 2007. Αρχικά κόστισε 17 εκατ. ευρώ, ο εργολάβος πληρώθηκε αλλά δεν τελείωσε ποτέ την παράκαμψη, καθώς σε πολλά σημείαοι εργασίες ήταν ανύπαρκτες! Παρ’ όλα αυτά, έγινε και προσωρινή και οριστική παραλαβή του έργου μετά την εντολή επιθεώρησης. Ο ανάδοχος, ενώ πήρε τα χρήματα, εν συνεχεία πτώχευσε και οι υπάλληλοι της πολεοδομίας που ενέκριναν την παράδοση, έπαιρναν συνεχείς μεταθέσεις γλιτώνοντας τις διώξεις και παραμένουν ατιμώρητοι. Το έργο «φάντασμα» εντάχθηκε στο νέο ΕΣΠΑ για να τελειώσει, ενώ η υπόθεση έφτασε στην Ευρώπη, που αναμένεται να τιμωρήσει τη χώρα μας με πρόστιμα.
Το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας καταργήθηκε το 2013 με υπουργική απόφαση. Χάρις σε έρευνα του ΓΕΔΔ, διαπιστώθηκε ότι κατά την περίοδο 2006-2011 έγινε φαγοπότι με πλασματικές υπερωρίες, έκτακτες παροχές, δαπάνες κινητής τηλεφωνίας και εικονικά οδοιπορικά. Το Ταμείο είχε νομικό σύμβουλο 93 ετών το 2010 και είχε διοριστεί στο Δημόσιο ως βετεράνος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

3. ΟΤΑ: Το α τ έ λ ε ι ω τ ο και διαχρονικό πεδίο διαφθοράς. Πρωταθλητές Α’ Κατηγορίας! Μπορεί ο «Καλλικράτης» να περιόρισε τον αριθμό των αιρετών στην αυτοδιοίκηση, αλλά σχεδόν όλοι οι δήμοι είναι ελλειμματικοί και οι δαπάνες τους είχαν πολλαπλασιαστεί. Πολύ συχνά η πολιτεία με νομοθετικές ρυθμίσεις νομιμοποίησε παράτυπες δαπάνες, ατασθαλίες και σπατάλες που έκαναν οι δήμαρχοι, στέλνοντας παράλληλα σχετικές υποθέσεις στο αρχείο.
Από τις πλέον τραγελαφικές περιπτώσεις, δήμαρχος στα Ανω Λιόσια που πήρε ευρωπαϊκή επιχορήγηση 10 εκατ. ευρώ για τον δήμο και κατέθεσε τα χρήματα σε λογαριασμό στην Ελβετία στο όνομά του. Στην έρευνα που διενήργησε ο Γενικός Επιθεωρητής, ο αιρετός άρχοντας δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι το επιτόκιο ήταν μεγαλύτερο στο εξωτερικό.

4. Υγεία: Χαμός! Απίστευτες ιστορίες.
α) «Χειρουργός δημοσίου νοσοκομείου είχε συμπεριλάβει στα «προσόντα» του και μια συστατική επιστολή από τον Γιακούμπ, τον οποίο δεν είχε ποτέ γνωρίσει. Πλην όμως παρουσιαζόταν ως καρδιοχειρουργός και έκανε εγχειρήσεις. Είχε μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας στους ασθενείς του και αυτός ήταν ο λόγος που διερευνήθηκε η περίπτωσή του».
β) «Αλλος γιατρός δημοσίου νοσοκομείου διατηρούσε ιδιωτικό ιατρείο. Απασχόλησε τον ΣΔΟΕ για τις μεγάλες καταθέσεις του. Οταν τον έπιασαν στα πράσα στο ιδιωτικό ιατρείο με επτά πελάτες να περιμένουν να εξετασθούν, δήλωσε πως είναι συγγενείς του και τους είχε καλέσει για τα γενέθλιά του, αλλά κανείς τους δεν είχε δώρο ή τούρτα…»
γ) «Κύκλωμα 32 γιατρών που δρούσε σε μεγάλο νοσοκομείο είχε διενεργήσει μέσα σε έξι μήνες 450 πλαστικές επεμβάσεις σε ασθενείς, τις οποίες πληρώνουν οι φορολογούμενοι. Υπό το πρόσχημα ότι ορισμένες έπρεπε να εισαχθούν ως επείγοντα περιστατικά στο χειρουργείο (π.χ. σκωληκοειδίτιδα) δηλωνόταν ψευδής λόγος εισαγωγής και γινόταν επέμβαση «αποκατάστασης» του τραύματος». Οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.

Τα λεγόμενα «κουβανέζικα λεφτά» είναι από την Κούβα;
Όχι, διαβάστε να μάθετε: Οι γιατροί που βγάζουν «μαύρο χρήμα» καταστρέφοντας ακριβά μοσχεύματα σε εγχειρήσεις, ώστε το νοσοκομείο να παραγγείλει καινούργια από τις εταιρείες, εισπράττουν «κουβανέζικα λεφτά».
Ονομάζονται έτσι διότι τα αχρηστευμένα μοσχεύματα πετιούνται στον κουβά του χειρουργείου, αλλά ο γιατρός εισπράττει ως μίζα το 30% της αξίας τους..

ΥΓ: Αντιμέτωποι με αυτοδίκαιη αργία είναι, βάσει των νέων ρυθμίσεων που προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, 526 υπάλληλοι οι οποίοι βαρύνονται με κακουργήματα και πλημμελήματα.
Ο αριθμός προκύπτει βάσει στοιχείων που παρέδωσε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Χριστόφορο Βερναρδάκη. Ως προς τα λεγόμενα «βαριά κακουργήματα», τα οποία θα αντιμετωπίσει η νομοθετική ρύθμιση, η κατανομή, σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Ρακιντζή, έχει ως εξής: 28 υπάλληλοι κατηγορούνται για απιστία άνω των 150.000 ευρώ, 20 υπάλληλοι κατηγορούνται για απιστία άνω των 30.000 ευρώ, 17 υπάλληλοι κατηγορούνται για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», 14 κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και 5 για διακίνηση ναρκωτικών. Εφόσον υπάρξει αμετάκλητη παραπομπή σε δίκη γι’ αυτές τις περιπτώσεις, τότε θα τεθούν σε αυτοδίκαιη αργία και μόνο στην περίπτωση που αθωωθούν θα επιστρέψουν στις θέσεις τους. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις θα περιληφθούν σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός του μηνός από το υπουργείο.
Ως προς την επιτάχυνση των πειθαρχικών, ήδη με εντολή του κ. Βερναρδάκη, αυτή την εβδομάδα συγκλήθηκαν όσα πειθαρχικά αδρανούσαν και έχει ξεκινήσει η εκδίκαση των εκκρεμών υποθέσεων.

ΥΓ2: Αν η δημόσια διοίκηση παραμείνει διεφθαρμένη και πελατειακή, δεν τασσόμαστε υπέρ ενός τέτοιου κράτους, προτιμούμε οι περισσότερες αρμοδιότητες και τμήματα να παραδοθούν σε έναν υπό έλεγχο ιδιωτικό τομέα. Να χειροτερέψουν τα πράγματα είναι μάλλον αδύνατον.

Τέτοιο δημόσιο δεν το θέλουμε.



ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ