Αίσθηση προκαλούν οι αποκαλύψεις για τη δράση και τον ρόλο τεσσάρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην παράνομη μεταφορά μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα. Η ΕΥΠ και η Ελληνική Αστυνομία κατάφεραν να ξεδιαλύνουν τον μίτο με τη μυστική επιχείρηση που έφερε την κωδική ονομασία «Αλκμήνη».
Η μυστική επιχείρηση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με την κωδική ονομασία «Αλκμήνη», έριξε φως στα παράνομα δρομολόγια διακίνησης ανθρώπων από την Τουρκία στην Ελλάδα.
Οι κορυφαίες μυστικές υπηρεσίες της χώρας και η Ελληνική Αστυνομία ξεκίνησαν κρυφή έρευνα τον Μάιο για έξι ΜΚΟ στην Λέσβο.
Δύο υπάλληλοι της ΕΥΠ υποδύθηκαν παράτυπους μετανάστες και μετέβησαν στην Τουρκία. Ήρθαν σε επαφή με κυκλώματα διακίνησης και μπήκαν σε βάρκα για τη Λέσβο.
Το αποκαλυπτικό υλικό που συγκεντρώθηκε ξεσκέπασε 4 ΜΚΟ (Mare Liberum, Sea Watch, FFM, Josoor International Solidarity) με έδρα οι δύο στο Βερολίνο, η μία στην Τουρκία, ενώ στην Ελλάδα δεν υπήρχε ούτε ΑΦΜ ούτε τραπεζικός λογαριασμός για μισθοδοσίες ή τρόπο χρηματοδότησης της οργάνωσης.
Συνελήφθησαν 35 μέλη των συγκεκριμένων ΜΚΟ: Γερμανοί, Γάλλοι, Ελβετοί, Αυστριακοί, Βούλγαροι και Νορβηγοί.
Οι συγκεκριμένες ΜΚΟ χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή AlarmPhone, έναν αριθμό έκτακτης ανάγκης για πρόσφυγες και μετανάστες και τη διαδικτυακή πλατφόρμα χαρτογράφησης «Watch the med».
Οι διακινούμενοι καλούσαν τον αριθμό που διαχειρίζονταν οι ΜΚΟ και ενημέρωναν για το ακριβές τους στίγμα.
Τα μέλη των ΜΚΟ στη συνέχεια επικοινωνούσαν με το Λιμενικό Σώμα και ζητούσαν από στελέχη του να περισυλλέξουν τη βάρκα με τους μετανάστες.
Μάλιστα, εάν δεν υπήρχε ανταπόκριση, ασκούσαν πίεση μέσω των social media, δημοσιεύοντας κείμενα και χάρτες, συνοδευόμενους πολλές φορές με πληροφορίες με τις ακριβείς θέσεις σκαφών του Λιμενικού ακόμη και πολεμικών πλοίων, θέτοντας έτσι θέμα εθνικής ασφάλειας της χώρας.
Η λειτουργία των 4 ΜΚΟ υποστηριζόταν επιχειρησιακά από το πλοίο «Μάρε Λίμπερουμ», με μόνιμη στάθμευση στη Λέσβο.
Μετά από ρεσάλτο της ΕΥΠ, κατεγράφησαν επικοινωνίες ανάμεσα σε πλήρωμα του πλοίου και τις ΜΚΟ με έδρα την Τουρκία και αφορούσαν ανταλλαγή πληροφοριών για μεταναστευτικές ροές.
Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να προσδιοριστεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης και οι διασυνδέσεις της.
Στο μικροσκόπιο όλες οι ΜΚΟ
Με αφορμή την επιχείρηση «Αλκμήνη» της ΕΥΠ και της ΕΛΑΣ και τη δικογραφία που σχηματίστηκε για 35 μέλη ΜΚΟ και προκειμένου να ελεγχθεί ο ρόλος τους,
πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης αναφέρουν πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησης των οργανώσεων μέσω του Μητρώου ΜΚΟ.
Μέχρι στιγμής, όπως διευκρινίζεται, έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους 114 ΜΚΟ ενώ έχουν κάνει αρχική εγγραφή 75 ΜΚΟ.
Επίσης, έχει θεσπιστεί το Μητρώο για τα μέλη των ΜΚΟ ενώ ξεκινά και η ελεγχόμενη πρόσβασή τους στις δομές φιλοξενίας μόνο με την κατοχή ατομικής ταυτότητας.
Με τον ορισμό νέων διοικητών που έγινε στις δομές φιλοξενίας, η διοίκησή τους πέρασε από τους διεθνείς οργανισμούς και τις ΜΚΟ στο υπουργείο.
Οι έρευνες για παράνομη δράση και κυκλώματα ΜΚΟ συνεχίζονται σε πολλά επίπεδα σε θάλασσα και στεριά, σε Ελλάδα και Τουρκία.
Ρεπορτάζ: Χ. Γιαννοπούλου
Έκρηξη στους Αμπελόκηπους: Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε ο Νίκος Ρωμανός
-
[image: Στην εισαγγελία ο Νίκος Ρωμανός]
Λίγο μετά τις 11 το πρωί ο Νίκος Ρωμανός οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα.
Ο 31χρονος συνελήφθη χθες από στελέχη τ...