Συνέντευξη του Παναγιώτη Παπανικολάου μέλους του Δ.Σ της ΕΙΝΑΠ για το νοσοκομείο φυλακών Κορυδαλλού

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017



Οι γιατροί που υπηρετούν στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού δεν είναι του ΕΣΥ, είναι εργαζόμενοι με σύμβαση μέσω ΑΣΕΠ.
Ενώ, στο σωφρονιστικό κατάστημα των φυλακών Κορυδαλλού δεν γίνονται ιατρικοί έλεγχοι διότι υπάρχει ιατρείο που δεν έχει σχέση με το νοσοκομείο 
λέει αποκλειστικά στο Life2day.gr ο Διευθυντής του Γενικού Κρατικού Νίκαιας, Παναγιώτης Παπανικολάου. 

Τα διαχρονικά προβλήματα του υπερπληθυσμού, η έλλειψη προσωπικού, η απαράδεκτη κτιριακή υποδομή και οι κακές συνθήκες υγιεινής επιδεινώνουν τις άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες νοσηλείας στις φυλακές Κορυδαλλού. 
Οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού από το Φεβρουάριο του 2015 για επίλυση του θέματος για το Νοσοκομείο Κορυδαλλού έχουν πάει στο βρόντο. Ενώ, θα πρέπει το νοσοκομείο να είναι ενταγμένο στο ΕΣΥ, γιατί οι γιατροί που υπηρετούν τώρα στον Κορυδαλλό δεν είναι γιατροί του ΕΣΥ είναι εργαζόμενοι με σύμβαση μέσω ΑΣΕΠ. 
 Να σημειώσουμε ότι στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού εξαιτίας του συνωστισμού ο ατομικός ρουχισμός αποθηκεύεται κάτω από τα κρεβάτια με αποτέλεσμα να καθίσταται δυσχερής ο καθαρισμός των θαλάμων. Επίσης, στο χώρο συγκέντρωσης των απορριμμάτων διαπιστώθηκε πλημμελής καθαριότητα.
Το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού
Ο Δρ. Παναγιώτης Παπανικολάου νευροχειρουργός, Διευθυντής στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας – Πειραιά και μέλος του Δ.Σ της ΕΙΝΑΠ μιλώντας αποκλειστικά στο www.life2day.gr επισημαίνει: 
Οι συνθήκες νοσηλείας είναι δραματικές κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού νοσηλευόμενων και ελλείψεων προσωπικού αλλά και υποδομών.
Κάνοντας επίσκεψη στους θαλάμους μιλώντας με τους εκεί συναδέλφους διαπιστώσαμε ότι η κτιριακή υποδομή είναι απαράδεκτη, δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται νοσοκομείο του 2017 αυτό το πράμα. Είναι μια παλιά κτιριακή εγκατάσταση που χρονολογείται 40 με 50 χρόνια πίσω.
Επίσης, το νοσοκομείο δέχεται κρατούμενους από όλη την Ελλάδα, δεν είναι μόνο για τον πληθυσμό των φυλακών του κορυδαλλού. Δηλαδή αν υπάρχει ένας ασθενής κρατούμενος ας πούμε στις φυλακές της Κέρκυρας τον στέλνουν εκεί και από το νοσοκομείο των φυλακών του Κορυδαλλού διακινείται στα μεγάλα νοσοκομεία.
Επιπλέον οι καταγγελίες είναι πολλές και επίμονες από τους κρατούμενους ότι οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές δεν εφαρμόζουν την νομοθεσία που προβλέπει, ότι αν κάποιος έχει εκτίσει το ένα πέμπτο της ποινής του και είναι πιστοποιημένα ανάπηρος πάνω από 67% τότε αποφυλακίζεται υπό όρους. 
Στο Νοσοκομείο των φυλακών «Άγιος Παύλος» αυτή τη στιγμή υπάρχουν 130 νοσηλευόμενοι και 50 ακόμη σε ένα παράρτημα του νοσοκομείου σε άλλο χώρο στις γυναικείες φυλακές, όπου κυρίως είναι οροθετικοί. Οι 119 είναι φορείς του HIV, οι οποίοι ενώ πρέπει να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλο το 24ώρο δεν υπάρχουν εφημερίες γιατρών. 
Πιο συγκεκριμένα ο Δρ.Παναγιώτης Παπανικολάου μιλώντας στο www.life2day.gr εξηγεί: 
Υπάρχουν μόνιμοι γιατροί, οι οποίοι δυστυχώς είναι μόνο 8 ενώ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 15 και επίσης υπάρχει μόνο ένας εφημερεύων γιατρός μεσημέρι και βράδυ, ενώ θα έπρεπε οι εφημερεύοντες να είναι τουλάχιστον δύο. Επίσης θα πρέπει αυτό το νοσοκομείο να είναι ενταγμένο στο ΕΣΥ, γιατί οι γιατροί που υπηρετούν τώρα στον Κορυδαλλό δεν είναι γιατροί του ΕΣΥ είναι εργαζόμενοι με σύμβαση μέσω ΑΣΕΠ, όπως π.χ. οι αγροτικοί γιατροί. Πρέπει απαραιτήτως να γίνει νοσοκομείο του ΕΣΥ με προσωπικό επαρκές και πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης, πράγμα για το οποίο ο κ. Ξανθός είχε δεσμευτεί από το Φεβρουάριο του 2015 που είχε αναλάβει τότε ως αναπληρωτής υπουργός αλλά δυστυχώς δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί

Δωμάτιο στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει όμως και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, κ.Ματίνα Παγώνη, η οποία υπογραμμίζει στο www.life2day.gr 
Υπάρχουν μόνο 8 μόνιμοι γιατροί και 20 συμβασιούχοι. Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι 10 άτομα, αντί για 14 σύμφωνα με τον κανονισμό και κατά την εκτίμηση των γιατρών πρέπει να είναι 18 περίπου νοσηλευτές. Πρέπει να ενταχτεί οπωσδήποτε στο εθνικό σύστημα υγείας. Πρέπει οι κλίνες να μειωθούν στα δωμάτια ασθενών, δηλαδή από 9 να γίνουν 5 και πρέπει να βελτιωθούν και οι συνθήκες υγιεινής τα μπάνια, τα ντουζ, να υπάρχει ζεστό νερό πάνω από 2μιση ώρες που τους έχουν όλο το 24ώρο, να βελτιωθεί το οδοντιατρείο, να φέρουν καινούργια μηχανήματα γιατί αυτά που έχουν είναι πολύ παλιά. 
Σύμφωνα με τα παραπάνω ο Δρ. Παναγιώτης Παπανικολάου επιμένει ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι το χωροταξικό, το προσωπικό, το κτίριο και το οδοντιατρείο. Το οδοντιατρείο πρέπει να ξαναφτιαχτεί από την αρχή. 
Όπως ξέρετε οι κρατούμενοι δεν μπορούν να πάνε σε ιδιώτη οδοντίατρο. Αυτό είναι κατανοητό, μπορούν να πάνε μόνο στο δημόσιο νοσοκομείο. Στα δημόσια νοσοκομεία όμως τα ραντεβού στα εξωτερικά οδοντιατρικά ιατρεία καθυστερούν πάρα πολύ και αυτό γίνεται γιατί τα οδοντιατρικά τμήματα του ΕΣΥ συνήθως ασχολούνται με περιστατικά που δεν είναι για εξωτερικό οδοντίατρο, ασχολούνται με κάποια ιδιαίτερα περιστατικά που χρειάζονται νοσοκομεία οδοντιατρικά. Ας πούμε με περιστατικά που για να κάνεις οδοντιατρικές εργασίες απαιτείται ολική νάρκωση. Δεν έχουν πολλά συνηθισμένα περιστατικά τα νοσοκομεία, άρα ο κρατούμενος που δεν μπορεί να πάει σε εξωτερικό ιατρείο θα πρέπει να έχει μέσα στο νοσοκομείο κρατουμένων πλήρες οδοντιατρικό τμήμα. 

Ιατρικοί έλεγχοι γίνονται στη φυλακή; 
Αυτό δεν το ξέρω και δεν είναι θέμα του νοσοκομείου κρατουμένων .Στο σωφρονιστικό κατάστημα του κορυδαλλού υπάρχει ιατρείο που δεν έχει σχέση με το νοσοκομείο. Δεν το ήξερα , το έμαθα κατά την επίσκεψή μας εκεί 
απαντά ο Δρ. Παναγιώτης Παπανικολάου. 

Ποιες είναι οι προτάσεις της ΕΙΝΑΠ για την επίλυση των προβλημάτων του Νοσοκομείου των φυλακών; 
Αυτό που χρειάζεται οπωσδήποτε, και το λέμε εδώ και χρόνια, είναι να χτιστεί ένα κανονικό νοσοκομείο κρατουμένων σε καινούργιο κτίριο και να είναι και χωροταξικά συνδεδεμένο με ένα μεγάλο νοσοκομείο που να έχει όλες τις ειδικότητες. Δηλαδή σε ένα μεγάλο νοσοκομείο που έχει χώρο κοντά του. Για παράδειγμα το κρατικό Νίκαιας ή το Λαϊκό ή στο Αττικό το οποίο επίσης έχει άδεια οικόπεδα γύρω γύρω. Ίσως θα πρέπει να φτιαχτεί εκεί ένα καινούργιο νοσοκομείο κρατουμένων που να είναι και αξιοπρεπές κτιριακά συνδεδεμένο χωροταξικά με ένα μεγάλο νοσοκομείο που να έχει όλες τις ειδικότητα έτσι ώστε αν χρειαστεί κάτι εξειδικευμένο να πηγαίνει πολύ εύκολα ο νοσηλευόμενος και μετά να γυρίζει πίσω. Όσον αφορά τις καταγγελίες των πιστοποιημένων ανάπηρων ότι δεν εφαρμόζεται ο νόμος που είπαμε παραπάνω, ένα αίτημα των κρατουμένων ασθενών που μας διατύπωσαν λέει ότι αυτοί που είναι πιστοποιημένοι ανάπηροι για να μην περιμένουν να εκτίσουν το ένα πέμπτο για να μπορούν να κάνουν αίτηση να βγαίνουν με βραχιολάκι, το οποίο θεωρείται φυλάκιση, και να το φοράνε μέχρι να εκτίσουν το ένα πέμπτο της ποινής τους
καταλήγει ο Δρ. Παναγιώτης Παπανικολάου. 


ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ