Η κυβέρνηση ξεκινά την εφαρμογή της CETA, πριν ακόμα ψηφιστεί η συμφωνία

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016





Αρνητικές συνέπειες στην υγιεινή των τροφίμων αλλά και στο περιβάλλον θα επιφέρει, σύμφωνα με το Δίκτυο Ανανεωτικής Αριστεράς, το νέο καθεστώς αδειοδότησης επιχειρήσεων το οποίο προωθεί η κυβέρνηση. Το Δίκτυο προειδοποιεί ότι είναι αναγκαίο να μην επιτραπούν «τα παιχνίδια με την τροφή και την υγεία μας». Καταγγέλλει ότι μέσω των διατάξεων του σχεδίου νόμου με τον τίτλο «Νέο Θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις», η κυβέρνηση ουσιαστικά επιχειρεί να νομοθετήσει την κατάργηση της αρχής της προφύλαξης, η οποία διασφαλίζει την ποιότητα και την υγιεινή των τροφίμων, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος.


Όπως εξηγεί το Δίκτυο, αυτό το «επιτυγχάνει» μέσω της κατάργησης της έκδοσης άδειας λειτουργίας - άδειας καταλληλότητας (περιλαμβάνει όλες τις διαδικασίες για την παραγωγή ασφαλών τροφίμων και την προστασία του περιβάλλοντος και την εγκατάσταση συστήματος HACCP). Επίσης, με βάση τις προτεινόμενες διατάξεις, για την ίδρυση διαφόρων οικονομικών δραστηριοτήτων (αυτές δεν περιορίζονται μόνο στον τομέα των βιομηχανιών τροφίμων αλλά αφορούν και άλλες οικονομικές δραστηριότητες, όπως εξορυκτικές), αρκεί η γνωστοποίηση εκ μέρους του επιχειρηματία της πρόθεσής του να την ιδρύσει.


«Είναι άκρως ανησυχητικό για τη διαπραγματευτική διάθεση της κυβέρνησης το γεγονός ότι πριν ακόμα ψηφιστούν οι συμφωνίες, πριν ακόμα και την προσωρινή εφαρμογή της CETA, η κυβέρνηση επιχειρεί να νομοθετήσει την αποδόμηση όλου του συστήματος για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλο το σχέδιο νόμου δεν αναφέρονται καν οι όροι "προστασία της δημόσιας υγείας" και "προστασία του περιβάλλοντος"» τονίζει το Δίκτυο Ανανεωτικής Αριστεράς.


Και καταλήγει: «Επειδή το ζήτημα αυτό συνδέεται με τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου TTIP και CETA και την απαίτηση από την πλευρά των ΗΠΑ και του Καναδά για την κατάργηση κανονιστικών ρυθμίσεων που ισχύουν τώρα στην ΕΕ και επειδή είναι ακριβώς αυτές οι κανονιστικές ρυθμίσεις που καταργούνται μέσω του σχεδίου νόμου:


* Δηλώνουμε, ότι είμαστε αντίθετοι στο σχέδιο νόμου, καθώς και στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου TTIP και CETA.


* Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο νόμου, γιατί δεν επιδέχεται βελτιώσεις και να στηρίξει την αγροτική παραγωγή και τη βιομηχανία, όχι μέσω της ασυδοσίας, αλλά μέσω τοπικής αναπτυξιακής πολιτικής».


Αξίζει να σημειωθεί ότι εφόσον ψηφισθεί το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, οι διατάξεις του θα αποτελέσουν τον οδηγό αδειοδότησης όλων των οικονομικών δραστηριoτήτων. Στο πεδίο εφαρμογής του υπάγονται μεταξύ άλλων οι μεταποιητικές και συναφείς δραστηριότητες τροφίμων και ποτών, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και οι δραστηριότητες που αφορούν τη λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων.






ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ