Οι έξι πλουσιότερες χώρες του κόσμου, φιλοξενούν λιγότερο από το 9% των προσφύγων

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016






"Ντροπιαστικά" τα ευρήματα της νέας έρευνας της Oxfam. Ποιοι σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού ζητήματος

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία, οι οποίες όλες μαζί κατέχουν σχεδόν το 60% της παγκόσμιας οικονομίας, φιλοξενούν μόνο 2.1 εκατομμύριο πρόσφυγες, ενώ φτωχότερες χώρες έχουν προσφέρει καταφύγιο σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό, σύμφωνα με μια έκθεση της Oxfam που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. (*H Oxfam είναι μια διεθνής συνομοσπονδία 18 οργανώσεων που εργάζονται σε περίπου 94 χώρες σε όλο τον κόσμο για να βρουν λύσεις για τη φτώχεια και οποιουδήποτε είδους κοινωνική αδικία).
Από αυτά τα 2,1 εκατομμύρια, περίπου το 1/3 φιλοξενείται στη Γερμανία, ενώ οι υπόλοιποι πρόσφυγες είναι κατακερματισμένοι μεταξύ των άλλων πέντε χωρών. Το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοξενεί 168.937 πρόσφυγες, ένας αριθμός που ο διευθύνων σύμβουλος της Oxfam GB, Mark Goldring, χαρακτήρισε 'ντροπιαστικό'.

Από την άλλη, περισσότεροι από τους μισούς πρόσφυγες του κόσμου - σχεδόν 12 εκατομμύρια άνθρωποι - ζουν στην Ιορδανία, την Τουρκία, την Παλαιστίνη, το Πακιστάν, το Λίβανο και τη Νότια Αφρική, παρά το γεγονός ότι οι χώρες αυτές κατέχουν λιγότερο από το 2% του συνολικού παγκόσμιου ΑΕΠ.

Η Oxfam καλεί τις κυβερνήσεις των πλούσιων χωρών να φιλοξενήσουν περισσότερους πρόσφυγες και να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες που παρέχουν καταφύγιο στην πλειοψηφία των προσφύγων του κόσμου. "Η προσφυγική κρίση είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας, ωστόσο οι φτωχότερες χώρες και οι φτωχότεροι άνθρωποι, αφήνονται να επωμιστούν την ευθύνη", δήλωσε ο Mark Goldring.

"Τώρα, περισσότερο από ποτέ, το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αποδείξει ότι είναι μια ανοικτή, ανεκτική κοινωνία που είναι έτοιμη να διαδραματίσει το ρόλο της στην επίλυση αυτής της κρίσης. Είναι ντροπή το γεγονός ότι μία από τις πλουσιότερες οικονομίες έχει προσφέρει καταφύγιο σε λιγότερο από το 1% των προσφύγων".

Σύμφωνα με την έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας "Global Trends", το 2015, περισσότεροι από 65 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους εξαιτίας της βίας, του πολέμου και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υπόκεινται, και αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός που έχει ποτέ καταγραφεί.

Οι περισσότεροι από αυτούς (40,8 εκατομμύρια) είναι εκτοπισμένοι μέσα στην ίδια τους τη χώρα, με κάποιους από αυτούς ως πρόσφυγες και άλλους εν αναμονή των αποφάσεων για το άσυλο στις βιομηχανικές χώρες. Η σύγκρουση στη Συρία έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτήν την μετατόπιση, όπως επίσης και οι συγκρούσεις στο Μπουρούντι, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Ιράκ, τη Νιγηρία, το Νότιο Σουδάν και την Υεμένη.

Πολλοί άνθρωποι μετακομίζουν σε γειτονικές χώρες, όπως από τη Συρία στην Ιορδανία και την Τουρκία, οι οποίες φιλοξενούν τους περισσότερους πρόσφυγες παγκοσμίως: 2.8 εκατομμύρια έχουν καταγραφεί στην Ιορδανία και 2.75 εκατομμύρια στην Τουρκία.

Η έκθεση της Oxfam θέλει ουσιαστικά να καταδείξει ότι οι πλούσιες χώρες αντί να διευκολύνουν την πρόσβαση των προσφύγων σε αυτές, την καθιστούν δυσκολότερη.


Πηγή: Guardian




ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ