«2 Μαΐου. Οδησσός Πέντε χρόνια μετά»

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Πρόσφατα ο εκδοτικός οίκος Πιρόγα προχώρησε στην έκδοση ενός νέου βιβλίου με τον τίτλο :

«2 Μαΐου. Οδησσός Πέντε χρόνια μετά»
 Όπως φαίνεται από τον τίτλο, το βιβλίο που κυκλοφορεί σε μετάφραση από τη Ρωσική γλώσσα, στην οποία εκδόθηκε το 2019, αναφέρεται στα τραγικά γεγονότα, που συνέβησαν στην Οδησσό στις 2 Μαΐου του 2014, όταν οι οργανωμένες συμμορίες των φασιστών, παρέσυραν και παγίδευσαν στο Κτίριο των Συνδικάτων, διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν ειρηνικά ενάντια στο φασιστικό καθεστώς του Κιέβου, που είχε ήδη καταλάβει πραξικοπηματικά την εξουσία, μετά τα γεγονότα στο Μαϊντάν.

Αφού εγκλώβισαν τους διαδηλωτές μέσα στο κτίριο, στη συνέχεια έβαλαν φωτιά, πετώντας βόμβες Μολότοφ και άλλα εύφλεκτα υλικά, πυροβολώντας ταυτόχρονα στα παράθυρα, σημαδεύοντας, όσους επιχειρούσαν να πηδήξουν από αυτά, στην προσπάθειά τους να γλυτώσουν από τη φωτιά.

Το αποτέλεσμα τελικά, ήταν να καούν ζωντανά 60 τουλάχιστον άτομα και να υπάρξει μεγάλος αριθμός τραυματιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φασιστικές συμμορίες των Μπαντέρα, του Δεξιού Τομέα, των Ultras κ.λ.π., αποτελείωναν με λύσσα και μανία, όσους κατάφερναν να βγουν από το φλεγόμενο κτίριο, ακόμη και εκείνους που ήταν ήδη τραυματισμένοι ή μισοκαμμένοι.

Δυστυχώς τα πρωτοφανή σε βιαιότητα και εγκληματικότητα αυτά γεγονότα, που διαδραματίστηκαν μόλις πριν 7 χρόνια, στη δεύτερη 10ετία του 21ου αιώνα, αποσιωπήθηκαν συστηματικά και σκόπιμα από τα ουκρανικά και τα διεθνή Μ.Μ.Ε., με αποτέλεσμα το κοινό να αγνοεί παντελώς αυτή την αποτρόπαια για το κοινό αίσθημα τραγωδία.

Το γεγονός που έρχεται να επιβεβαιώσει τη σκόπιμη απόκρυψη των γεγονότων, είναι ότι οι δράστες της εγκληματικής αυτής πράξης παραμένουν μέχρι σήμερα προκλητικά ατιμώρητοι, απολαμβάνοντας ασυλία από το φασιστικό καθεστώς του Κιέβου και έχοντας εξασφαλίσει την ανοχή των τοπικών δικαστικών και δημοτικών αρχών.

Το βιβλίο βασίζεται στις συγκλονιστικές και ανατριχιαστικές μαρτυρίες του Όλεγκ Μουζίκα, επιχειρηματία και κοινωνικού παράγοντα, με ενεργό πολιτική δράση, δημοτικό σύμβουλο στη πόλη της Οδησσού, ο οποίος σήμερα είναι ανεπιθύμητος στην Ουκρανία και πολιτικός πρόσφυγας στη Γερμανία. Ο Όλεγκ Μουζίκα είχε ενεργό συμμετοχή και υπήρξε αυτόπτης μάρτυς στα γεγονότα, όπως αυτά εξελίχθηκαν από τη πρώτη ημέρα των διαμαρτυριών κατά της φασιστικής κυβέρνησης του Κιέβου, των αντιλαϊκών διακρίσεων που επιχειρούσε να επιβάλλει με τις αποφάσεις της και τα καθημερινά έκτροπα που οργάνωνε σε συνεργασία με φασιστικές, παραστρατιωτικές ομάδες, εναντίον του ρωσόφωνου πληθυσμού της Οδησσού, μέχρι τη τραγική κατάληξη, με τον εμπρησμό και το ανθρώπινο ολοκαύτωμα στο Κτίριο των Συνδικάτων.

Οι μαρτυρίες του μαζί με τα σχετικά φωτογραφικά ντοκουμέντα, εμπεριέχονται στη συνέντευξη που παρεχώρησε στον διεθνούς φήμης δημοσιογράφο Σάαντι Ισάκωφ και η οποία χωρίζεται σε δύο μέρη.

Το φωτογραφικό υλικό είναι άκρως αποκρουστικό, απεικονίζοντας τις αποτρόπαιες πράξεις των νεοφασιστών, γεγονός που επέβαλλε την ειδική σήμανση στο εξώφυλλο του βιβλίου, που υποδεικνύει ότι είναι κατάλληλο για άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών.

Απόλυτα αποκαλυπτική για τη πολιτική των ουκρανικών αρχών είναι η συνέντευξη του προαναφερθέντος Σάαντι Ισάκωφ στην επίσης διεθνούς φήμης δημοσιογράφου Λίλια Μπέρζουχ.

Άκρως ενημερωτική είναι και η τρίτη κατά σειρά, κοινή συνέντευξη – συζήτηση, των Όλεγκ Μουζίκα και Σάαντι Ισάκωφ, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Λίλια Μπέρζουχ.

Στο τέλος του βιβλίου, ο επίσης γνωστός Γερμανός δημοσιογράφος Φρανκ Σούμαν εκθέτει τη δική του περιγραφή των γεγονότων.

Το βιβλίο περιέχει επίσης ένα πλούσιο πληροφοριακό υλικό που εκτίθεται με τη μορφή των επεξηγήσεων στις παραπομπές των κειμένων.

Η Πιρόγα θέλοντας να αποτίσει ένα ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα της φασιστικής βίας, έχοντας επίγνωση του κινδύνου από την αναβίωση των νεοφασιστικών οργανώσεων και συνεχίζοντας με συνέπεια την εκδοτική της παράδοση με την κυκλοφορία αυτού του νέου βιβλίου, επιχειρεί να ρίξει όσο το δυνατόν περισσότερο φως σε μια υπόθεση, που το σύνολο σχεδόν του πολιτικού και του δημοσιογραφικού κόσμου απέκρυψε παντελώς από το φως της δημοσιότητας και από την κοινή γνώμη.

ΑΘΗΝΑ 13/01/2020


seisaxthia.wordpress.com 
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ