Το ΠΑΣΟΚ «λυπήθηκε» για τις μίζες

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015


Μαρία Δήμα

Λυπάμαι που οι αθλιότητες αυτές έγιναν επί πρωθυπουργίας μου, όταν οι προσπάθειες ήταν να αναβαθμίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τη χώρα», είπε σε μια αποστροφή του λόγου ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, καταθέτοντας ως μάρτυρας στη δευτεροβάθμια δίκη του Ακη Τσοχατζόπουλου, για τις μίζες που διακινήθηκαν επί ημερών του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Τις λέξεις «λυπήθηκα» και «εξαιρετικά λυπηρά» χρησιμοποίησαν στη χθεσινή κατάθεσή τους για όλα όσα έγιναν και οδήγησαν στην παρούσα δίκη και οι δύο πρώην συνοδοιπόροι του στο Σοσιαλιστικό Κίνημα, ο Κώστας Σημίτης και Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος «χρέωσε» στον κατηγορούμενο την κάθετη πτώση του κόμματος στις εκλογές του 2012, βάζοντας ωστόσο στο κάδρο και τη «φθορά λόγω πολιτικών επιλογών».

Με αυστηρό ύφος και κοφτές λέξεις ο Κώστας Σημίτης μίλησε για την τότε επιλογή του να τοποθετήσει στο ΥΠΕΘΑ τον Ακη. «Ηταν επί χρόνια το δεύτερο πρόσωπο στο ΠΑΣΟΚ, είχε όλα τα εχέγγυα να κάνει καλά τη δουλειά του. Δεν είχα καταλάβει ότι γίνονταν παρατυπίες. Αν υπήρχε ίχνος θα είχα επέμβει».

Στην τετράωρη κατάθεσή του ο Κώστας Σημίτης παραδέχτηκε ότι «γίνονταν αγορές εξοπλισμών πέρα από το συνηθισμένο», απέδωσε όμως στην κρίση των Ιμίων το 1996 το «ράλι» των εξοπλισμών το οποίο οδηγούσε ο Α. Τσοχατζόπουλος ως επικεφαλής του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

«Μετά τα Ιμια με συνάντησε η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και μου επισήμανε τις ελλείψεις και την υπεροχή της Τουρκίας σε εξοπλισμό. Χρειάζονταν δύναμη αναχαίτισης που θα αποθάρρυνε την Τουρκία. Κατόπιν τούτου, η κυβέρνηση αποφάσισε να αγοράσει σύγχρονα οπλικά συστήματα και να εκσυγχρονίσει τις Ενοπλες Δυνάμεις», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «ο Ακης δεν ήθελε να περικοπούν οι δαπάνες το 2001».

Ο ρόλος του ΚΥΣΕΑ

Για τον ρόλο του ΚΥΣΕΑ είπε ότι «δεν μπορεί να αγοράσει κανένα όπλο αν δεν το έχει προηγουμένως προτείνει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας» και πρόσθεσε ότι «την εισήγηση την έκανε ο ίδιος ο υπουργός. Σε ερώτηση μάλιστα για το αν μπορεί να χωρέσει δωροδοκία σε αυτές τις διαδικασίες, απάντησε: «Αφού έγινε, κάλλιστα είναι δυνατή»...

Σε ερώτηση της υπεράσπισης του κατηγορουμένου για το κοινωνικοπολιτικό έργο που προσέφερε ο πρώην υπουργός, ο Κώστας Σημίτης απάντησε με αυστηρό ύφος: «Με συγχωρείτε, δεν έχει σημασία τι έργο έκανε. Αν έκανε αυτά που του καταλογίζονται πολύ κακώς τα έκανε».

Και σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο Κώστας Σημίτης απάντησε εκνευρισμένος στην υπεράσπιση Ακη που επιχείρησε να καταδείξει συνευθύνη στη λήψη αποφάσεων που αφορούσαν τα εξοπλιστικά. «Δεν είχα καμία συμμετοχή, μπορεί και να έγινε μεθόδευση. Τίποτα δεν έπεσε στην αντίληψή μου, το έχω πει εξ αρχής. Με καλέσατε εδώ για να δημιουργήσετε πολιτικό θέμα, να γίνει φασαρία...».

Αποχωρώντας από το έδρανο του μάρτυρα ο Κώστας Σημίτης και εν μέσω παραληρήματος του Ακη που φώναζε ότι «δεν έγιναν δωροδοκίες», ο πρώην πρωθυπουργός τον κάρφωσε λέγοντας: «Οπως αποδείχθηκε από την πρωτόδικη διαδικασία, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας γίνονταν τα μύρια όσα... και αυτά έπρεπε να τα αναφέρεις, δεν τα ανέφερες».

Στο έδρανο του μάρτυρα πέρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, του οποίου η κατάθεση κινήθηκε σε γνωστικό πεδίο, στα νομικά και με κομψό τρόπο ως προς τα δικαιώματα του κατηγορουμένου, ενώ με ένα απλό παράδειγμα έδειξε αν και πόσο εφικτή είναι η δωροδοκία:

«Η σχολική επιτροπή προμήθειας κιμωλιών ενός νηπιαγωγείου μπορεί να δωροδοκηθεί; Ναι, μπορεί. Μπορεί σε όλα τα επίπεδα, σε όλες τις συμβάσεις, σε όλες τις προμήθειες, σε όλους τους τομείς, από την Εκκλησία ώς τους κοινωφελείς οργανισμούς, να υπάρξει δωροδοκία. Σε οποιαδήποτε διαδικασία, απλή ή σύνθετη»!

Κομβικό σημείο της κατάθεσης Βενιζέλου στάθηκε ο διαχωρισμός που έκανε ανάμεσα στη σκοπιμότητα της σύμβασης και τη δωροδοκία, επιχειρώντας να φωτίσει το δικαστήριο λέγοντας: «Εάν στην παρούσα δίκη δεν διαχωριστεί το σκέλος της σκοπιμότητας της σύμβασης και της ποιότητας του συστήματος από τη σκοπιμότητα της δωροδοκίας, μίζες, χρηματισμοί, δεν θα καταλήξετε κάπου...».

Μάλιστα σε συνέχεια της τοποθέτησής του αυτής και απαντώντας σε απανωτές ερωτήσεις για την προμήθεια των οπλικών συστημάτων TOR M1 είπε: «Δεν γνωρίζω αν ο οποιοσδήποτε έχει δωροδοκηθεί με τα TOR M1, αλλά εν τέλει όλοι έχουν παραδεχθεί -και οι πολέμιοι του συστήματος- την αξιοπιστία τους...».

Το παράπονο Βενιζέλου

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε στη συνέχεια το παράπονό του λέγοντας: «Εχω υποστεί την πολιτική φθορά της υπόθεσης που δικάζετε. Η ζημία, δημοσιογραφικά, πολιτικά, κοινωνικά που έχει υποστεί η παράταξή μας είναι τεράστια. Εχουμε εδώ κατηγορούμενο έναν πρώην υπουργό, με μάρτυρες τον πρώην πρωθυπουργό και τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, είναι επώδυνο...».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι μετείχε μόνο σε ένα ΚΥΣΕΑ το 1999. «Διερωτώμαι γιατί το δικαστήριό σας με κάλεσε ως μάρτυρα». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «η απόφαση του ΚΥΣΕΑ είναι πολιτική. Καλύπτεις αλλά και ελέγχεις τον υπουργό». Ο Ευάγγ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι όσα έχουν ειπωθεί για «υποβρύχια που γέρνουν» είναι ψεύδη.

Ρωτήθηκε τέλος και για την πιθανή εμπλοκή των συζύγων (πρώην και νυν) του Α. Τσοχατζόπουλου, καθώς και αν είχαν τέτοιες εξουσίες ώστε να ασκούν επιρροή στον πρώην υπουργό. «Δεν νομίζω ότι στα θέματα αυτά θα πρέπει να υπάρχει εμπλοκή συζύγων ή παιδιών. Οποιος όμως φέρει την υπογραφή, έχει πολιτική και ποινική ευθύνη. Στη σφαίρα της πολιτικής υπάρχει και συλλογική ευθύνη».

http://www.efsyn.gr

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ