Είχε γίνει ο ξεχασμένος άνθρωπος της βρετανικής πολιτικής. Όταν όμως ανέβηκε την περασμένη εβδομάδα στο βήμα συγκέντρωσης στο Πιτέρμπορο, 1.500 εκστασιασμένοι οπαδοί του Brexit άρχισαν να φωνάζουν το όνομα του ανθρώπου που άλλαξε τον ρου της ευρωπαϊκής ιστορίας και συντάραξε τη βρετανική ελίτ: «Νάιτζελ! Νάιτζελ! Νάιτζελ!»
Ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο λαϊκιστής που ηγήθηκε της εκστρατείας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, έμοιαζε τελειωμένος μετά την υπερψήφιση του Brexit, πριν από τρία χρόνια. Είχε πιάσει δουλειά στο ραδιόφωνο και το Κόμμα της Ανεξαρτησίας είχε βυθιστεί στο χάος χωρίς αυτόν.
Με το Brexit όμως να εξακολουθεί να είναι άλυτο και την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι να διαλύεται, η συγκέντρωση έστειλε ένα σαφές μήνυμα στο κατεστημένο: ο αποτελεσματικότερος αντίπαλός του είναι και πάλι εδώ. «Η μάχη αυτή δεν είναι πια μόνο για την αποχώρηση από την ΕΕ», είπε ο Φάρατζ στους οπαδούς του. «Είναι μια ολομέτωπη μάχη κατά του κατεστημένου».
Όταν ο τότε πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε το 2013 ότι θα γινόταν δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ, πολλοί βουλευτές του κόμματός του είχαν θεωρήσει ότι έτσι θα εξουδετερωνόταν η απειλή που έθετε ο Φάρατζ. Αλλά εκείνος ήξερε καλύτερα. «Θα έρθουν να παίξουν στο γήπεδό μας τώρα», είχε πει τότε στους Financial Times. Εξι χρόνια μετά, ο Κάμερον αποτελεί ιστορία και το κόμμα του έχει διασπαστεί. Αλλά ο Φάρατζ δεν έχει τελειώσει: είναι αποφασισμένος να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στους Συντηρητικούς. Αυτόν τον μήνα, το νέο κόμμα του με το όνομα Brexit θα εκλέξει έναν αριθμό ευρωβουλευτών για να λάβουν μέρος στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία των λαϊκιστών.
Υστερα από δύο δεκαετίες αγώνα κατά της συμμετοχής της Βρετανίας στην ΕΕ, ο 55χρονος πολιτικός, που έχει παντρευτεί δύο φορές και έχει τέσσερα παιδιά, είχε σχεδόν βγει στη σύνταξη. Ωσπου στα τέλη του περασμένου χρόνου συνειδητοποίησε ότι η Μέι θα έχανε την προθεσμία της 29ης Μαϊου. «Πρέπει να κάνουμε κάτι», είπε στους συμμάχους του. Και έκανε ένα κόμμα.
«Είναι ο βρετανός πολιτικός με τη μεγαλύτερη επιρροή από την εποχή του Τόνι Μπλερ, ίσως και της Μάργκαρετ Θάτσερ», λέει ένα στέλεχος των Τόρις. Αντίθετα με το Ukip, το νέο κόμμα με το όνομα Brexit έχει τις απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις. Και στις ευρωεκλογές κατεβάζει ένα μίγμα διασημοτήτων και νέων υποψηφίων. Σύμφωνα με τον Φάρατζ, το 90% της χρηματοδότησής του προέρχεται από ατομικές δωρεές των 25 λιρών, αν και υπάρχει ένας μυστηριώδης δότης που έχει προσφέρει 100.000 λίρες. Η τελευταία δημοσκόπηση δίνει στο κόμμα 34%, περισσότερο από τους Τόρις και τους Εργατικούς μαζί.
Ο Φάρατζ φοίτησε σε ένα ιδιωτικό σχολείο, το Dulwich College, και στη συνέχεια ακολούθησε τον πατέρα του στο Σίτι. Παρόλα αυτά απεχθάνεται το κατεστημένο, και κυρίως την εποχή του Μπλερ και των Νέων Εργατικών. Για να τους αντιμετωπίσει, έστρεψε το Ukip προς τον λαϊκισμό. Κάποιοι λένε πάντως ότι η μεγαλύτερη του επιθυμία είναι να γίνει μέλος του κύκλου που πολεμά. «Κατά βάθος θα ήθελε να χριστεί ιππότης ή να εκλεγεί στη Βουλή των Λόρδων», λέει ένας άνθρωπος από τον κύκλο του. «Του έχει μείνει από την εποχή που προσπάθησε χωρίς επιτυχία να είναι υποψήφιος των Τόρις».
Η μάχη των ευρωεκλογών αποτελεί για τον Φάρατζ μια βάση για να επιτεθεί εναντίον των δύο μεγάλων κομμάτων της χώρας στις βουλευτικές εκλογές. Το κόμμα Brexit θα παρουσιάσει υποψήφιους σε όλη τη χώρα και ο Φάρατζ θα είναι ένας από αυτούς. Η μεγάλη πρόκληση γι’αυτόν θα είναι τότε να μετατρέψει ένα κόμμα διαμαρτυρίας με ένα συγκεκριμένο μήνυμα – να ολοκληρωθεί το Brexit – σε μια δύναμη που μπορεί να κερδίσει εκλογές.
Οι Σεμπάστιαν Πέιν και Τζορτζ Πάρκερ είναι αρθρογράφοι των Financial Times
analitis.gr