Η μάχη του Ιντλίμπ και η ανάμειξη Τουρκίας και ΗΠΑ

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018



Σειρά αεροπορικών επιθέσεων στον άξονα Χαμά-Ιντλίμπ, εξαπέλυσαν οι Ρωσικές και Συριακές δυνάμεις το Σάββατο (8/9).

Οι αεροπορικές επιθέσεις ξεκίνησαν από το πρωί, με επαναλαμβανόμενους βομβαρδισμούς οχυρών των τζιχαντιστών στις επαρχίες Χαμά και Ιντλίμπ και στη συνέχεια, θα προχωρούσαν σε πάνω από 70 χτυπήματα σε θέσεις των τζιχαντιστών στη βορειοδυτική Συρία.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν του Κυβερνείου της Χαμά, οι Ρωσικές και Συριακές δυνάμεις πραγματοποίησαν πάνω από 100 επιθέσεις από αέρος κατά το τελευταίο 24ωρο, στοχεύοντας χαρακώματα, βάσεις και κρησφύγετα των τζιχαντιστών.

Ο έντονος βομβαρδισμός συνεχίζεται, καθώς οι επίγειες δυνάμεις ετοιμάζονται να εξαπολύσουν τη δική τους επίθεση.

Η περιοχή του Ιντλίμπ αποτελεί το τελευταίο μεγάλο οχυρό των τρομοκρατών της Αλ Κάιντα και το μεγάλο "στοίχημα" της Συριακής κυβέρνησης στην προσπάθειά της να απελευθερώσει απ' άκρη σ' άκρη τη Συριακή γη.


Η Τουρκία στέλνει στρατό στο Ιντλίμπ


Σύμφωνα με αναφορές ακτιβιστών της αντιπολίτευσης, ένα μεγάλο τουρκικό στρατιωτικό κονβόι εισήλθε στην περιοχή του Ιντλίμπ το βράδυ του Σαββάτου (8/9). Το κονβόι αποτελείται από πάνω από 300 οχήματα, μεταξύ των οποίων τανκς, εκτοξευτές πυραυλικών συστημάτων (MLRS) και άρματα μάχης ΒΜΡ.

Το κονβόι αναφέρεται ότι μπήκε στη Συρία από το πέρασμα Kafr Losen και κατευθύνεται προς τις προμετωπίδες των ανταρτών στη Χαμά και το Ιντλίμπ. Κάποιες από τις πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταφέρουν και φορητά αντιαεροπορικά συστήματα (manpads) το οποίο, αν αληθεύει, σημαίνει ότι η Τουρκία σκοπεύει να καταρρίψει τα Συριακά πολεμικά αεροσκάφη που θα πετάξουν πάνω από τις θέσεις της.

Την προηγούμενη μέρα (7/9) ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ.Τ. Ερντογάν, εξέφραζε την ανησυχία του για τους "άμαχους πολίτες" του Ιντλίμπ, δημοσιεύοντας στο twitter ότι η κατάσταση θα πρέπει να επιλυθεί "χωρίς να προκαλέσει πόνο, νέες εντάσεις ή περισσότερα δεινά".
"Αν ο κόσμος κλείνει τα μάτια μπροστά στον θάνατο δεκάδων χιλιάδων αθώων ανθρώπων, για την προώθηση των συμφερόντων του καθεστώτος", η Τουρκία "δεν πρόκειται ούτε να παρακολουθεί από μια γωνιά, ούτε να συμμετέχει σε ένα τέτοιο παιχνίδι."

Η Τουρκία, όπως είπε, φιλοξενεί περίπου 3,5 εκατ. Σύρους πρόσφυγες και δεν έχει δυνατότητα να πάρει επιπλέον πρόσφυγες, αν ο πόλεμος συνεχιστεί.

"Για οποιονδήποτε λόγο κι αν έχει γίνει, ή πρόκειται να γίνει μια επίθεση, το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφή, σφαγή και ανθρωπιστική τραγωδία, με εκατομμύρια να συρρέουν στα σύνορα της Τουρκίας".
Τα παραπάνω σχόλια έγιναν μετά από τριμερή σύσκεψη του Ερντογάν στην Τεχεράνη, με τον Πρόεδρο του Ιράν, Χασσάν Ρουχανί και τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί η κατάσταση στη Συρία, είναι μέσω πολιτικών διαπραγματεύσεων.


Η Ουάσιγκτον προστατεύει την Αλ Κάιντα


Κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ καλούν τη Συρία να αποφύγει την "απερίσκεπτη" επίθεση στο Ιντλίμπ, προειδοποιώντας ότι μπορεί να έχει υψηλό κόστος σε ζωές αμάχων. Αυτές οι δηλώσεις των αμερικανών έχουν στόχο να παρουσιάσουν το Ιντλίμπ ως μια περιοχή όπου κατοικούν κυρίως άμαχοι και μετριοπαθείς "αντάρτες" της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, μόλις πριν έναν χρόνο, ένας από τους επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας των ΗΠΑ, ο Μπρετ ΜακΓκουργκ, Ειδικός Απεσταλμένος του Προέδρου για τον Διεθνή Συνασπισμό Εναντίον του ΙΣΙΣ, μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε το Middle East Institute, χαρακτήρισε το Ιντλίμπ ως "το μεγαλύτερο καταφύγιο της Αλ Κάιντα, μετά τις 9/11, άμεσα συνδεδεμένο με τον Ayman al-Zawahiri (ηγέτη της Αλ Κάιντα)" και ότι "για αρκετό καιρό" αποτελεί ένα "τεράστιο πρόβλημα", όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο.




Οι χαρακτηρισμοί του ΜακΓκουρκ επαναλήφθηκαν και σε πολλά μεγάλα ΜΜΕ των ΗΠΑ. Για παράδειγμα, η Washigton Post, σε άρθρο της αναφέρει ότι το Ιντλίμπ, "το μεγαλύτερο εναπομείναν οχυρό των ανταρτών στη βόρεια Συρία", "έχει τεθεί υπό τον έλεγχο τρομοκρατών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα". Στο άρθρο αυτό υπάρχει και δήλωση ενός από αυτούς τους αντάρτες που λέει ότι οι συνδεόμενες με την Αλ Κάιντα ομάδες "ελέγχουν κάθε πλευρά της ζωής" στο Ιντλίμπ και ότι "η ιδεολογία της Αλ Κάιντα εξαπλώνεται παντού". Αναφέρεται επίσης ότι οι περισσότεροι αντάρτες έχουν συνταχθεί με μια από τις πιο ισχυρές ομάδες, την Hayat Tahrir al-Sham, μια οργάνωση που σχηματίστηκε από το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, το Μέτωπο Αλ Νούσρα. Άλλοι πάλι αντάρτες έχουν πάει με την "πιο μετριοπαθή" Ahrar al-Sham, μια οργάνωση η οποία έχει βρεθεί συχνά στο πεδίο των μαχών ως σύμμαχος της Αλ Νούσρα.

Αν άλλαξε κάτι από την περσινή εικόνα του Ιντλίμπ, αυτό είναι μάλλον προς το χειρότερο. Η παρουσία της Αλ Κάιντα στην περιοχή έχει αυξηθεί, καθώς οι συνεργάτες των τρομοκρατών που εκκενώθηκαν από άλλες περιοχές της Συρίας, μετά από συμφωνίες με τον Συριακό Αραβικό Στρατό, κατευθύνθηκαν στο Ιντλίμπ, όταν αναγκάστηκαν να παραδώσουν τις περιοχές που είχαν καταλάβει.

Τα μεγάλα ΜΜΕ των ΗΠΑ επαναλαμβάνουν, φυσικά, τη ρητορική του Τραμπ, ξεχνώντας τα προηγούμενα δημοσιεύματά τους. Κι αν κανείς αναρωτιέται για ποιον λόγο οι ΗΠΑ σπεύδουν να προστατεύσουν "το καταφύγιο της Αλ Κάιντα" η απάντηση δίνεται από τους ίδιους τους Αμερικανούς αξιωματούχους και συγκεκριμένα από τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον: στόχος των ΗΠΑ στη Συρία δεν είναι πλέον η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά η εξάλειψη της "Ιρανικής απειλής".



Φαίνεται, λοιπόν, ότι η υπεράσπιση της Αλ Κάιντα είναι μέρος του σχεδίου της διοίκησης Τραμπ, με απώτερο στόχο να πλήξει το Ιράν, μια χώρα που τα τελευταία επτά χρόνια πολεμά εναντίον του ISIS στη Συρία.





 mandataapoekso.blogspot.com
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ