Το χαμηλό κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο μειώνει το προσδόκιμο ζωής

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Το χαμηλό κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο ενός ανθρώπου συνδέεται με σημαντικά μικρότερο προσδόκιμο ζωής και θα πρέπει να θεωρηθεί σημαντικός παράγοντας κινδύνου για διάφορες ασθένειες και για πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ Σίλβια Στρινγκίνι του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου της Λωζάννης, ανέλυσαν στοιχεία από 48 μελέτες, που αφορούσαν συνολικά πάνω από 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους από πολλές χώρες. Η μελέτη συσχέτισε το επάγγελμα με την κατάσταση της υγείας και την ηλικία θανάτου του κάθε ατόμου.

Οι άνθρωποι με χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό στάτους ήταν 46% πιθανότερο να πεθάνουν πριν τα 85 έτη ζωής, σε σχέση με τους ανθρώπους υψηλού κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου. Μεταξύ των φτωχότερων, το 15,2% των ανδρών και το 9,4% των γυναικών πέθαναν προτού γίνουν 85 ετών, ενώ μεταξύ των πλουσιότερων τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 11,5% και 6,8%.

Κατά μέσο όρο, το χαμηλό κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο σχετίστηκε με μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 2,1 χρόνια. Η μείωση αυτή είναι μικρότερη από εκείνη που επιφέρουν στο προσδόκιμο ζωής το κάπνισμα (4,8 χρόνια) και ο διαβήτης (3,9 χρόνια), αλλά μεγαλύτερη από τη μείωση στην προσδοκώμενη διάρκεια της ζωής λόγω υπέρτασης (1,6 χρόνια), παχυσαρκίας (0,7 χρόνια) και της κατάχρησης αλκοόλ (0,5 χρόνια).

«Δεδομένης της τεράστιας επίπτωσης του κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου στην υγεία, είναι ζωτικό οι κυβερνήσεις να το αποδεχθούν ως μείζονα παράγοντα κινδύνου και να σταματήσουν να το αποκλείουν από την πολιτική για την υγεία», υπογραμμίζει η Δρ Στρινγκίνι.

«Η μείωση της φτώχειας, η αναβάθμιση της εκπαίδευσης και η δημιουργία ασφαλών συνθηκών στέγασης, μόρφωσης και εργασίας είναι κεντρικές για το ξεπέρασμα των επιπτώσεων λόγω της κοινωνικο-οικονομικής υστέρησης. Βελτιώνοντας το κοινωνικο-οικονομικό στάτους των ανθρώπων, θα βελτιωθεί και η υγεία πολλών», προσθέτει.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μελέτη χρησιμοποίησε μόνο το επάγγελμα ως αντιπροσωπευτικό δείκτη του κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου, κάτι που σε ένα βαθμό συνιστά υπεραπλούστευση της πολυπλοκότητας των παραγόντων που καθορίζουν την κατάσταση ενός ανθρώπου.


tovima.gr 
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ