Ας μιλήσουμε για τους ΑΨΕΚ

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021



ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΨΕΚ

Ποιοι είναι οι αψέκ; Εκπροσωπούν πράγματι τη φωνή της λογικής και της σύνεσης στους ταραγμένους καιρούς που διανύουμε; Στις επόμενες λίγες γραμμές, θα επιχειρήσω ένα σύντομο ψυχογράφημα της συμπαθούς αυτής κατηγορίας συνανθρώπων μας.

 

Μερικές από τις βασικές τους παραδοχές:

  • 1. Δεν υπάρχουν συνομωσίες, δηλαδή πουθενά κανένας δεν καταστρώνει μυστικά σχέδια. Μόνη εξαίρεση εκείνοι που διαδίδουν "θεωρίες συνωμοσίας", αν και άγνωστο με ποιο κίνητρο.
     
  • 2. Οι κυβερνήσεις νοιάζονται για το λαό και πασχίζουν για την ευημερία του. Είναι ειλικρινείς και λένε πάντα την αλήθεια στους πολίτες μέσω της τηλεόρασης.
     
  • 3. Οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι πρότυπα ηθικής και γίνονται θυσία για το καλό μας, γι' αυτό οφείλουμε να τις εμπιστευόμαστε τυφλά.
     
  • 4. Τα ελληνικά χόαξες ενημερώνουν αμερόληπτα για την αλήθεια, ξεσκεπάζοντας το ψέμα απ' όπου και αν προέρχεται. Αν και, φυσικά, προέρχεται μόνο από τους ψεκ. Όπως όλοι γνωρίζουν, οι πολιτικοί και τα συστημικά ΜΜΕ λένε πάντα την αλήθεια.
     
  • 5. Ο Βασιλακόπουλος είναι εξαίρετος επιστήμονας, ενώ ο Ιωαννίδης καραγκιόζης.
     
  • 6. Δεν υπάρχουν διεφθαρμένοι επιστήμονες, εκτός από εκείνους που μιλούν εναντίον των εμβολιασμών, άγνωστο με ποιο κίνητρο.
     
  • 7. Αν τηρούμε τα μέτρα θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

 

Ένα άλλο χαρακτηριστικό των αψέκ είναι ότι νομίζουν πως ανήκουν στην ελίτ των ευφυέστερων ατόμων του πλανήτη. Όποιος διαφωνεί μαζί τους είναι αυτομάτως αφελής και χαμηλού διανοητικού επιπέδου.

 

Αυτή η πεποίθησή τους έρχεται φυσικά σε αντίθεση με τις παραπάνω παραδοχές. Γνώμη μου είναι, ωστόσο, ότι δεν είναι θέμα ευφυίας. Ο δείκτης νοημοσύνης παίζει φυσικά το ρόλο του, αλλά στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς των αψέκ συμμετέχουν κυρίως άλλες δυνάμεις.

 

Πάρτε για παράδειγμα το πείραμα του Asch. Θα μπορούσε ποτέ ένας αψέκ να επιμείνει σ' αυτό που βλέπει με τα μάτια του, πηγαίνοντας κόντρα στους άλλους συμμετέχοντες / ηθοποιούς που απαντούν επίτηδες εσφαλμένα; Είμαι βέβαιη πως όχι. Ένας αψέκ θα συμφωνούσε κάθε φορά με τους ηθοποιούς. Επειδή είναι πολλοί. Επειδή φαίνεται να ξέρουν. Κι επειδή συμφωνούν μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα "ρεύμα". Οι αψέκ πάνε με το ρεύμα.

 

Πρόκειται για τους ανθρώπους που κατά κανόνα δεν βλέπουν αυτό που βλέπουν, αλλά αυτό που τους λένε να δουν. Θα δεχτούν ως αλήθεια αυτό που λένε οι όποιες αυθεντίες και έχουν την τάση να υπακούν στην εξουσία. Αντλούν μάλιστα ευχαρίστηση από την υπακοή τους, καθώς την ταυτίζουν με την ορθή συμπεριφορά.

 

Γιατί;

 

Ίσως το πρόβλημα να έχει τη ρίζα του στη νηπιακή τους ηλικία, τότε που είχαν για αυθεντίες τους γονείς τους και επεδίωκαν να τους ευχαριστούν με το να είναι "καλά παιδιά".

 

Και όλοι ξέρουμε ότι “καλό παιδί” είναι το ΥΠΑΚΟΥΟ...

 

Οι αψέκ μπορεί να μεγάλωσαν, όμως βαθιά μέσα τους επιδιώκουν και σήμερα να φαίνονται καλά παιδιά στα μάτια κάθε εξουσίας. Έτσι, είναι υπάκουοι. Στέλνουν το sms τους για να βγούνε έξω, φοράνε τη μάσκα τους, και συμμορφώνονται πρόθυμα με κάθε απαίτηση, καθώς έτσι αισθάνονται ότι κάνουν το σωστό. Με ιδιαίτερη δε υπερηφάνεια επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους, το οποίο, εξάλλου, πιστοποιεί ακριβώς αυτό: Ότι είναι καλά παιδιά.

 

 
Olga Vernardou

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ