«Κόκκινο χαλί» στον Χρήστο Καλογρίτσα έστρωσε η κυβέρνηση λίγο πριν τη δημοπράτηση των αδειών για τα κανάλια εθνικής εμβέλειας.
Στο πολυνομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, το οποίο ψηφίστηκε στις 2 Αυγούστου 2016 και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 8 Αυγούστου, καταργήθηκαν οι τελευταίες διατάξεις του «βασικού μετόχου» της κυβέρνησης Καραμανλή που προέβλεπαν ασυμβίβαστο καναλάρχη-εργολάβου! Το, δε, πολυνομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων (το παλαιό ΥΠΕΧΩΔΕ). Και ποιός είναι υπουργός σε αυτό το υπουργείο; Ο Χρήστος Σπίρτζης, που -θυμίζουμε- είναι κουμπάρος του Καλογρίτσα! Τυχαίο; Δεν νομίζω...
Πιο συγκεκριμένα: Από την αρχική ρύθμιση του βασικού μετόχου που είχε φέρει η κυβέρνηση Καραμανλή και είχε ανατρέψει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, είχαν μείνει δύο άρθρα, το 31 και το 32, τα οποία προέβλεπαν τις ασυμβίβαστες ιδιότητες του εργολάβου και του ιδιοκτήτη μέσου μαζικής ενημέρωσης.
Ωστόσο, όπως μπορείτε να δείτε, στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις καταργήθηκαν οι διατάξεις του νόμου 3669 του 2008.
Έτσι, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την οικογένεια Καλογρίτσα, η οποία θα μπορεί να συμμετέχει στα διοικητικά συμβούλια και τεχνικών εταιρειών που παίρνουν δημόσιες συμβάσεις αλλά και στο διοικητικό συμβούλιο του τηλεοπτικού σταθμού που έχει δρομολογήσει να αποκτήσει!
Τι προέβλεπαν οι διατάξεις του νόμου 3669/2008 που κατήργησε η κυβέρνηση ΠΡΙΝ τον διαγωνισμό:
Δείτε εδώ τα ΦΕΚ του 2008 (με το βασικό μέτοχο) και του 2016 (που καταργήθηκαν οι διατάξεις): 36692008.pdf ν44122016.pdf
Τι έλεγε ο Τσίπρας για τον βασικό μέτοχο το 2015: Σας νίκησε η διαπλοκή!
Μπορεί η κυβέρνηση τώρα να άνοιξε διάπλατα τον δρόμο για τον Χρήστο Καλογρίτσα ή οποιονδήποτε άλλο εργολάβο θέλει να γίνει και καναλάρχης, ωστόσο δεν πάει καιρός που ο Αλέξης Τσίπρας (ως πρωθυπουργός μάλιστα) ασκούσε κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις -και δη την κυβέρνηση Καραμανλή- για τη χαμένη μάχη του «βασικού μετόχου»!
«Μέχρι σήμερα όλες οι κυβερνήσεις υπόσχονταν ρύθμιση του τοπίου, αλλά καμία δεν το έπραξε. Αυτοί που απέκτησαν ως ολιγάρχες το δικαίωμα χρήσης των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων είχαν αρκετή δύναμη ώστε να μπορούν να επιβάλλουν στις εκάστοτε κυβερνήσεις να μη γίνεται τίποτα» έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας στις 8 Μαΐου του 2015 στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Νικολόπουλου των ΑΝΕΛ, για το θέμα της διαπλοκής και των ΜΜΕ.
«Να σας θυμίσω τον περίφημο νόμο για τον "βασικό μέτοχο" που υποτίθεται προσπαθούσε να αποκλείσει από την ιδιοκτησία των καναλιών ανθρώπους ή εταιρείες που είχαν συναλλαγή με το δημόσιο. Απεδείχθη ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν μεγαλύτερη δύναμη από τις κυβερνήσεις ή ότι οι κυβερνήσεις μπορεί να είχαν την πρόθεση αλλά δεν είχαν την αντοχή να φτάσουν μέχρι το τέλος» είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας!
Και αφού, λοιπόν, ο πρωθυπουργός μέμφθηκε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τις χαμένες μάχες, ήρθε να καταργήσει και τις δύο διατάξεις της κυβέρνησης Καραμανλή που είχαν μείνει για τον βασικό μέτοχο για να δείξει (πρώτη φορά)… πως κερδίζονται οι μάχες! Αυτά είναι...
Καμμένος: Δεν μπορούν να έχουν μέσα ενημέρωσης οι κατασκευαστές!
Την ίδια ώρα, ωστόσο, ξεκάθαρη θέση υπέρ του ασυμβίβαστου έχει πάρει ο Πάνος Καμμένος.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε δηλώσει στις 11 Ιουλίου του 2016 στον Alpha FM πως «δεν θα πρέπει οι κατασκευαστές και οι εργολάβοι να είναι στα ΜΜΕ. Κινήθηκε χρήμα για να εξυπηρετηθεί η διαπλοκή».
Παράλληλα, πριν από λίγες μέρες (8 Σεπτεμβρίου) από το Λονδίνο είχε επαναλάβει πως η ιδιότητα του εργολήπτη δημοσίων έργων είναι ασύμβατη με αυτή του ιδιοκτήτη τηλεοπτικού σταθμού.
Υπέρ του ασυμβίβαστου έχουν ταχθεί και ουκ ολίγοι από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Χαρακτηριστικά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς είχε δηλώσει στις 3 Αυγούστου στον Σκάι ότι «δεν πρέπει οι άνθρωποι που έχουν σχέση και μεγάλες δουλειές με το δημόσιο να έχουν μέσα ενημέρωσης».
«Κατά την άποψή μου ο κ. Καλογρίτσας δεν πρέπει να είναι καναλάρχης» είχε πει, από την άλλη, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος στον Σκάι στις 5 Αυγούστου 2016.
Του Πέτρου Κατσαβριά
star.gr