Στις 30 Αυγούστου 2016 το Medscape, η σημαντικότερη και πιο επίσημη βάση δεδομένων ιατρικής βιβλιογραφίας στο κόσμο, δημοσίευσε τόσο γραπτά όσο και σε video μια ομιλία του Δρ. Frank Veith με θέμα «Το μέλλον της Αγγειοχειρουργικής: Τα καλά και τα κακά νέα».
Ο Δρ. Frank Veith θεωρείται ο πιο καταξιωμένος αγγειοχειρουργός στο κόσμο, μέντορας των ελάχιστων επεμβατικών αγγειοχειρουργικών τεχνικών (ο πρώτος που χρησιμοποίησε stent στη θεραπεία ανευρυσμάτων αορτής χωρίς ανοικτή εγχείρηση ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1970), καθηγητής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και αγγειοχειρουργός σε ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία του κόσμου το Cleveland Clinic.
Στα καλά νέα συγκαταλέγει νέα φάρμακα αλλά και την ολοένα και αυξανόμενη πρόοδο στη κατανόηση της δράσης των σκευασμάτων που ρυθμίζουν τις ανεπιθύμητες δράσεις των λιπιδίων στον ανθρώπινο οργανισμό με αποτέλεσμα την πρόληψη ή την επιβράδυνση της αρτηριοσκλήρυνσης. Συμπεριλαμβάνει επίσης ως ελπιδοφόρα και άκρως θετική τη διάδοση της ενδοαγγειακής πλοήγησης και απεικόνισης μέσω συστημάτων GPS αποφεύγοντας τη χρήση ακτινοβολίας.
Το κείμενο για τα κακά νέα παρουσιάζεται παρακάτω αυτούσια μεταφρασμένο:
Στο μέλλον θα αντιμετωπίσουμε πολλά εμπόδια.
Το πρώτο είναι ένα ατελές σύστημα υγείας μέσα στο οποίο αντιμετωπίζουμε απαγορευτικές κόκκινες γραμμές και κάθε είδους καθηκοντολογικές ρυθμίσεις που έχουν ως αποτέλεσμα η υγεία των ασθενών να εναποτίθεται όλο και περισσότερο στα χέρια διοικητικών υπαλλήλων και ασφαλιστικών εταιρειών και όλο και λιγότερο στα χέρια των γιατρών.
Επίσης η προσαρμογή στη χρήση αναβαθμισμένων ή νέων πολύπλοκων ηλεκτρονικών προγραμμάτων είναι αγχωτική και κοπιαστική διαδικασία.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι ζούμε σε ένα ατελή και προβληματικό κόσμο. Μπορεί να πει κανείς ότι η ηθική σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αποτύχει.
Το βλέπουμε στους πολιτικούς μας που περιφέρονται μέσα στο άρμα ομάδων με συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα τα οποία χρηματοδοτούν τις πολιτικές τους δραστηριότητες.
Το βλέπουμε στους δικηγόρους μας που προσπαθούν να μετατρέψουν κάθε επιπλοκή ή δυσμενή έκβαση σε δικαστική καταδίκη για να καρπωθούν ένα σεβαστό ποσοστό της χρηματικής αποζημίωσης που καταβάλλεται στους δικαιούχους ασθενείς.
Το βλέπουμε στη Wall Street και στις ασφαλιστικές μας εταιρείες που έχουν για πρώτο τους και υπεράνω όλων κίνητρο, το κέρδος.
Και φυσικά το βλέπουμε στο σύστημα Υγείας μας σε τραγική μορφή.
Κανονικά οι διοικήσεις των νοσοκομείων, οι διευθυντές των ινστιτούτων και τα υπόλοιπα ανώτερα και ανώτατα στελέχη θα έπρεπε να έχουν πρωταρχικό τους μέλημα την ποιότητα περίθαλψης.
Δυστυχώς αυτό ακριβώς απουσιάζει από πολλά νοσοκομεία. Αντίθετα κερδοσκοπικού τύπου διαγνωστικές ομάδες, γραφεία μελέτης σχετικότητας κόστους – οφέλους και δολάρια αποτελούν την κινητήρια δύναμη απασχόλησης αυτών των ατόμων.
Τελικά καθώς οι ιατρικές αμοιβές έχουν ελαττωθεί βλέπουμε ηθικά προβλήματα και μεταξύ των γιατρών.
Αρκετοί ασχολούνται με περιστατικά διαθέτοντας πολύ μικρή εμπειρία για την αντιμετώπιση τους, ή χειρουργούν περιπτώσεις που δεν χρειάζονται χειρουργική θεραπεία.
Επίσης πολλοί ασθενείς σε πολλά από τα καλύτερα νοσοκομεία της χώρας αντιμετωπίζονται θεραπευτικά με πανάκριβες φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, ενώ θα αρκούσε μια απλή φαρμακευτική αγωγή.
Γενικά έχουμε πρόβλημα ήθους στις Ηνωμένες Πολιτείες που δεν εξαντλείται στα θέματα Περίθαλψης, αλλά πηγαίνει ακόμα παραπέρα.
Θα ήταν ευτύχημα αν η Ηθική Επανάσταση που πιστεύω ότι αυτή η χώρα οπωσδήποτε χρειάζεται, ξεκινήσει από το χώρο της Περίθαλψης, ιδιαίτερα δε από και με τους γιατρούς.
Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι η παγκόσμια συνείδηση δεν αφυπνίζεται μόνο, αλλά μιλάει με πανανθρώπινη φωνή. Το ότι θα εκφραστεί και με πράξεις είναι θέμα χρόνου και ιστορικά αναπόδραστο.
iskra.gr