Είναι κολάσιμο ή μεμπτό δύο υπουργοί και οι οικογένειές τους να διαθέτουν βίλες στο καλύτερο σημείο του Αιγαίου, όταν μάλιστα φαίνεται να τις αγόρασαν σε τιμή ευκαρίας;
Αυτό κανονικά θα έπρεπε να απαντήσει η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής, η οποία ως σήμερα περιορίζεται στο να συγκεντρώνει δηλώσεις για την ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων αλλά δεν κάνει πραγματικό έλεγχο για την προέλευσή τους.
Έτσι, αρκετοί πλούσιοι της Βουλής εμφανίζονται είτε να πήραν προίκα, όπως ο κύριος Βενιζέλος, είτε δάνεια για να αποκτήσουν – σε τιμή ευκαιρίας πάντα – την τεράστια περιουσία τους. Ποτέ δεν ελέγχθηκε η πορεία του χρήματος, ή αν τα δάνεια είναι κάλυψη χρηματισμών και «δώρων». Στην περίπτωση του Γιάννη Στουρνάρα και του Γιάννου Παπαντωνίου, οι οποίοι κατέχουν δύο όμορα οικόπεδα στρεμμάτων με πολυτελείς βίλες στη Σύρο, κρεμασμένες πάνω από το αιγαίο, υπάρχουν μια σειρά από συμπτώσεις, που κάποιος θα μπορούσε να αποκαλέσει ερωτήματα που απαιτούν απάντηση.
Οι δύο πολιτικοί, μέσω των συζύγων τους, αποκτούν τα οικόπεδα σε πολύ καλές τιμές, αναμφίβολα ευκαιρίες. Αγοράζουν τη γη από τον ίδιο χρηματιστή (η σύζυγος του Παπαντωνίου όχι άμεσα αλλά μέσω παρένθετου προσώπου), ο οποίος την κράτησε για μικρό χρονικό διάστημα και στάθηκε τυχερός, αφού, μόλις έκανε την αγορά, η έκταση που αγόρασε αποχαρακτηρίστηκε από δασική. Την εποχή που συμβαίνουν όλα αυτά, οι Γιάννος Παπαντωνίου και Γιάννης Στουρνάρας είναι οικονομικοί παράγοντες, που σαφώς σχετίζονται με τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου, αλλά και συνεργάτες. Ο Γιάννος Παπαντωνίου είναι υπουργός Οικονομικών και ο Γιάννης Στουρνάρας σύμβουλός του, πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργού. Η αγορά ευκαιρίας συνοδεύεται από γρήγορη ανοικοδόμηση.
Οι οικογένειες Στουρνάρα και Παπαντωνίου, με βάση τα συμβόλαια, έχουν αγοράσει στο ύψος της αντικειμενικής αξίας, η οποία είναι υποπολλαπλάσια της πραγματικής, έχουν φορολογηθεί δηλαδή με βάση ποσό που ίσως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική αγοραπωλησία. Ανήκουν δηλαδή στην κατηγορία ιδιοκτητών, που σήμερα βρίσκονται υπό έλεγχο, επειδή παρουσιάζουν άλλη εικόνα αγοράς (άρα και άλλο φόρο) από την πραγματική. Το ερώτημα, βεβαίως, είναι αν ελέγχονται και αυτοί όπως οι υπόλοιποι πολίτες.
Όπως σημειώνει μεσίτης των Κυκλάδων, «δηλαδή, ή πρέπει να κάνουμε την παραδοχή πως η σύζυγος του υπουργού αγόρασε σε εξευτελιστική τιμή 5,5 στρέμματα και σπίτι 350 τετραγωνικών σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία του Αιγαίου, και μάλιστα από κάποιον που γνώριζε καλά τη μεσιτική πιάτσα, άρα αναρωτάται κάποιος γιατί ή πως πλήρωσε πολλά παραπάνω αλλά έκλεψε την εφορία».
Στην περίπτωση της συζύγου του Γιάννου Παπαντωνίου, η οποία ελέγχεται έτσι κι αλλιώς για ψευδές πόθεν έσχες και τη συμμετοχή της στη λίστα Λαγκάρντ, υπάρχει ένα ακόμη στοιχείο υπό έρευνα: Το παρένθετο πρόσωπο, το οποίο αγοράζει από τον χρηματιστή για να πουλήσει στην οικογένεια Παπαντωνίου, αγοράζει μία ακόμη έκταση για να πουλήσει στα παιδιά της κυρίας Κουράκου-Παπαντωνίου.
Στις αγορές, που κάνει η Κουράκου, τα χρήματα δίνονται μετρητά, εκτός συμβολαιογραφικού γραφείου, και όχι με επιταγές. Η αγορά από την οικογένεια Στουρνάρα γίνεται με τραπεζικές επιταγές και το ακίνητο προσημειώνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Το νομότυπο των διαδικασιών, που ακολουθήθηκαν, δεν εξασφαλίζει ωστόσο πως όλα είναι νόμιμα. Η Βουλή οφείλει να ερευνήσει πώς κινήθηκε το χρήμα, αν από κάπου επέστρεψε, και πολύ περισσότερο, την ευτυχή σύμπτωση για τους αγοραστές να αγοράζουν φτηνά από κάποιον χρηματιστή, τον οποίο πιθανόν να έπρεπε οι ίδιοι να ελέγξουν.
Ένας… προνοητικός χρηματιστής
Στις 6 Μαρτίου του 2000, ο χρηματιστής Λεωνίδας Αδαμόπουλος και η σύζυγός του, Αναστασία Κωνσταντέλλου, η οποία είναι δημόσιος υπάλληλος, αγοράζουν στην Ποσειδωνία της Σύρου μία έκταση 95,5 στρεμμάτων στη θέση Τρία Λαγγόνια. Σύμφωνα με το συμβόλαιο, που έχουν υπογράψει με τον πωλητή, Γιαννούλη Πρίντεζη, το τίμημα για την αγορά ήταν 75 εκατομμύρια δραχμές, δηλαδή 220.000 ευρώ. Δηλαδή, αγόρασαν προς περίπου 2.300 ευρώ το στρέμμα.
Η έκταση ήταν σε ένα από τα πιο προνομιακά σημεία του νησιού, πάνω από τη θάλασσα, με θέα σχεδόν όλα τα νησιά των Κυκλάδων.
Αν και η έκταση αποτελεί ένα σπάνιο φιλέτο, μπορεί κάποιος να δικαιολογήσει το χαμηλό τίμημα, την εποχή εκείνη, με βάση το δεδομένο πως μεγάλο τμήμα της ήταν χαρακτηρισμένο ως δασική έκταση από τις Δασικές υπηρεσίες.
Οκτώ μήνες μετά την αγορά της έκτασης, ο χρηματιστής είχε την τύχη να δει την περιοχή να αποχαρακτηρίζεται από δασική. Με το έγγραφο 4114/30.11.2000 της διεύθυνσης Δασών της Νομαρχίας Κυκλάδων, «τίθεται οριστικά εκτός πλαισίου προστασίας των περί Δασών Νόμων και Διαταγμάτων». Αμέσως μετά, ο χρηματιστής έχει την τύχη να πουλήσει σε δύο επιφανείς της ελληνικής οικονομίας αλλά και σε μερικούς ακόμη.
Την εποχή εκείνη, ο Λεωνίδας Αδαμόπουλος είναι στέλεχος της Χρηματιστηριακής Βορείου Ελλάδος, η οποία το 1994 είχε εμπλακεί στο πρώτο χρηματιστηριακό σκάνδαλο με τη Λαυρεωτική Χρηματιστηριακή, που παραλίγο να οδηγήσει σε κλείσιμο του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Το επενδυτικό κοινό είχε χάσει 3,1 δισεκατομμύρια δραχμές και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε καταθέσει μήνυση, γιατί χρηματιστές της Βορείου Ελλάδος χρησιμοποίησαν εμπιστευτική πληροφόρηση για αγορά και πώληση μετοχών έχοντας πρωτογενή γνώση. Στελέχη της Χρηματιστηριακής, μαζί και ο πρόεδρος, οδηγήθηκαν σε δίκη, αλλά μετά από 9 χρόνια αθωώθηκαν. Καταδικάστηκε μόνο ένας υπάλληλος της εταιρίας σε δεκάμηνη φυλάκιση, στον οποίο αποδόθηκε ότι έκανε τις συναλλαγές ενώ δεν είχε πια σχέση με τη Χρηματιστηριακή.
Την εποχή που εξελίχθηκε το σκάνδαλο στο Χρηματιστήριο, αλλά και την εποχή που έκλεισε δικαστικά, ο Γιάννος Παπαντωνίου ήταν στο τιμόνι της ελληνικής οικονομίας ως υπουργός της.
Γιάννο μου η βιλίτσα σου
Στις 27 Ιουνίου 2001, η οικογένεια Αδαμόπουλου πουλάει στον πολιτικό μηχανικό Ανδρέα Μπάρδη, από την Εκάλη, 5.362 τετραγωνικά της έκτασης που κατέχει. Πρόκειται για οικόπεδο σε προνομιακή θέση, πάνω από το γκρεμό, κάτω από τον οποίο σκάνε τα κύματα.
Αμέσως μετά την αγορά, και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς, ο Μπάρδης βγάζει άδεια οικοδομής, στις 25 Οκτωβρίου του 2001. Αρχίζει να οικοδομεί κτίσμα, και τον Ιούλιο του 2002 έχει ολοκληρώσει το σκελετό από μπετόν. Δηλαδή 155 τετραγωνικά ισόγειο, υπόγειο-αποθήκη (το οποίο στις φωτογραφίες φαίνεται ως κανονικό σπίτι) 128 τετραγωνικά, ξενώνα 19 τετραγωνικά, πρώτο όροφο 52 τετραγωνικά, γκαράζ και πισίνα.
Ο Μπάρδης έχει πολύ γρήγορα ετοιμάσει ένα σπίτι σε προνομιακή θέση, αλλά ξαφνικά, στις 25 Ιουλίου 2002, μερικούς δηλαδή μήνες μετά την αγορά του οικοπέδου, το πουλάει. Αγοραστής είναι η Σταυρούλα Κουράκου, σύζυγος του υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου. Ο Παπαντωνίου μόλις έχει μεταπηδήσει από το υπουργείο Οικονομικών και το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ως υπουργός της κυβέρνησης Σημίτη.
Τα συμβόλαια υπογράφονται και το τίμημα ορίζεται σε 100.941 ευρώ, όσο δηλαδή η αντικειμενική αξία.
Το τίμημα, πάντως, όπως γράφεται στα συμβόλαια, καταβάλλεται στον πωλητή εκτός συμβολαιογραφικού γραφείου, και όπως δηλώνουν πωλητής και αγοραστής, σε μετρητά. Δεν μεσολαβούν ούτε τράπεζες ούτε και επιταγές, άρα δεν υπάρχει η πραγματική κίνηση του χρήματος.
Ακίνητο που διεκδικείται απ᾽ το Δημόσιο και το ίδιο παρένθετο πρόσωπο
Η έρευνα για το ακίνητο, στο κτηματολογικό γραφείο της Σύρου, εκτός από τις πληροφορίες που αφορούν την έκταση και τη θέση, εμφανίζει και την παρατήρηση: «Το σύνολο ή τμήμα του ακινήτου διεκδικείται από το ελληνικό Δημόσιο (διεύθυνση Δασών Κυκλάδων)».
Δηλαδή, το ελληνικό Δημόσιο εμφανίζεται διεκδικητής της έκτασης, την οποία κατέχει η οικογένεια Παπαντωνίου.
Ο Ανδρέας Μπάρδης, όμως, εμφανίζεται για μία ακόμη φορά ως παρένθετο πρόσωπο σε αγοραπωλησία μεταξύ του Αδαμόπουλου και των παιδιών της Κουράκου (πρόκειται για παιδιά από άλλο γάμο). Ενώ το 2002 ο Μπάρδης έχει πουλήσει την έκταση που έχει στην οικογένια Παπαντωνίου, στις 7 Μαρτίου 2003 αγοράζει και πάλι από τον Αδαμόπουλο 4.213 τετραγωνικά.
Στις 6 Απριλίου 2012, ο Μπάρδης πουλάει στα παιδιά της Κουράκου, Αλέξανδρο και Στέφανο-Σωτήρη Ουσταμπασίδη, την έκταση έναντι 75.000 ευρώ. Η αγορά είναι και πάλι στην αντικειμενική αξία και προφανώς πολύ χαμηλότερη από την αξία που έχουν τα οικόπεδα στην περιοχή.
Τα 25.000 ευρώ δίνονται μέσω τραπεζικών επιταγών και τα υπόλοιπα εξοφλούνται εκτός συμβολαιογραφικού γραφείου και πάλι. Τα δύο παιδιά είναι σε ηλικία μόλις 24 και 22 ετών και είναι άγνωστο αν έχουν εισοδήματα. Ο ένας μάλιστα δηλώνει φοιτητής.
Η τυχερή οικογένεια του Γιάννη Στουρνάρα
Τις ημέρες που ο πολιτικός μηχανικός Ανδρέας Μπάρδης αγοράζει οικόπεδο στην περιοχή Τρία Λαγγόνια της Σύρου, από τον χρηματιστή Λεωνίδα Αδαμόπουλο, το οποίο στη συνέχεια μεταβιβάζει στην οικογένεια Παπαντωνίου, η οικογένεια Στουρνάρα κάνει μία ανάλογη επένδυση. Η σύζυγος του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος είναι συνεργάτης του Παπαντωνίου για πολλά χρόνια, αγοράζει από τον ίδιο χρηματιστή έκταση 4.053 τετραγωνικών. Η Σταυρούλα Νικολοπούλου καταβάλλει για την αγορά 11.235.000 δραχμές (δηλαδή 33.000 ευρώ).
Πρόκειται αναμφίβολα για μια συμφέρουσα επένδυση, αφού η περιοχή έχει αποχαρακτηριστεί πρόσφατα από δασική και είναι το μπαλκόνι των Κυκλάδων. Το οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, γιατί είναι πάνω από 4 στρέμματα.
Το τίμημα, που καταβάλλουν, είναι η αντικειμενική αξία του οικοπέδου. Δηλαδή, ή η Σταυρούλα Νικολοπούλου-Στουρνάρα είναι το ίδιο τυχερή με την οικογένεια Παπαντωνίου, αγοράζοντας ένα φιλέτο για απλό χωράφι, ή έχει καταβάλει επιπλέον ποσό από αυτό που γράφει το συμβόλαιο, κλέβοντας έτσι την εφορία.
Πολύ γρήγορα, όπως και η οικογένεια Παπαντωνίου, η οικογένεια Στουρνάρα βγάζει άδεια, το 2001, και οικοδομεί σπίτι, με ισόγειο 151 τετραγωνικά, όροφο 150 τετραγωνικά,αποθήκη 151 τετραγωνικά, ξενώνα 22 τετραγωνικά και υπόγειο 22 τετραγωνικά. Πρόκειται για μια τεράστια μεζονέτα 3 επιπέδων, τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους με εσωτερική σκάλα.Στις αεροφωτογραφίες φαίνεται και πισίνα.
Όταν ο Μπάρδης πουλάει, μετά από μήνες, το οικόπεδο, που αγόρασε ταυτόχρονα σχεδόν με την σύζυγο του Στουρνάρα, στην οικογένεια Παπαντωνίου, οι δύο φίλοι συνεργάτες και υπουργοί θα έχουν όμορες ιδιοκτησίες και θα ατενίζουν μαζί το πέλαγος, ευχαριστημένοι σίγουρα για την πολύ καλή τους επένδυση.
Στις 18 Νοεμβρίου 2004, η Σταυρούλα Νικολοπούλου δωρίζει το 25% του ακινήτου στον σύζυγό της, Γιάννη Στουρνάρα. Έτσι, στο πόθεν έσχες του πρώην υπουργού φαίνεται ένα περιουσιακό στοιχείο πως προκύπτει από δωρεά της συζύγου, η οποία τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν υπόχρεη δήλωσης πόθεν έσχες. Στη δήλωση του πόθεν έσχες του υπουργού φαίνεται πως ο ίδιος και η σύζυγός του διαθέτουν 8 ακίνητα. Είναι σίγουρα μια εντυπωσιακή επίδοση ενός ανθρώπου, που όλα τα χρόνια της εργασίας του υπήρξε αποκλειστικά αμειβόμενος από το ελληνικό Δημόσιο.
Η τύχη ομιλεί και γαλλικά
Δίπλα στις συμπτώσεις, που έφεραν προνομιούχους κατόχους πολυτελών κατοικιών και γείτονες τους δύο πρώην συνεργάτες και υπουργούς, πρέπει να προσθέσουμε ακόμη μία: Την απόκτηση ενός ακόμη οικοπέδου-φιλέτου από μία ακόμη γνωστή οικογένεια παραγόντων της ευρωπαϊκής σκηνής, τον Ζαν Μωρίς Ριπέρ και την σύζυγό του, Κλοντίν Φρανσουά Ριπέρ.
Ο πρώην μόνιμος εκπρόσωπος της Γαλλίας στον ΟΗΕ, υπηρέτησε τις κρίσιμες χρονιές 2000-2003 ως πρέσβης στην Ελλάδα. Γνώριζε και τον Γιάννη Στουρνάρα αλλά και τον Γιάννο Παπαντωνίου. Ο Στουρνάρας ήταν υπέρμαχος της ιδιωτικοποίησης της Εμπορικής Τράπεζας και το 2000, ως διοικητής της Εμπορικής, προχώρησε στην πώληση του 6,7% της ελληνικής τράπεζας στη γαλλική Crédit Agricole, η οποία ολοκλήρωσε την εξαγορά το 2006. Ο Γιάννος Παπαντωνίου είχε εκτεταμένες επαφές με τον τότε γάλλο πρέσβη, με αντικείμενο την αγορά γαλλικών όπλων.
Ο Ριπέρ, λοιπόν, το 2003 αγοράζει ένα οικόπεδο 6.242 τετραγωνικών, από τον χρηματιστή Αδαμόπουλο, και γίνεται γείτονας των δύο πρώην υπουργών. Το οικόπεδο του κόστισε 34.558 €, η καταβολή έγινε με μετρητά εκτός συμβολαιογραφικού γραφείου.
Όταν, τον Αύγουστο του 2012, ο Στουρνάρας επισκέφθηκε το Παρίσι, ως επικεφαλής της ελληνικής οικονομικής αντιπροσωπείας, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αποκάλυψε δημόσια πως είχε περάσει τις διακοπές του στη Σύρο και γνώριζε καλά και τον Γιάννη Στουρνάρα και τη βίλα του. Η σύζυγος του πρέσβη Ριπέρ, Κλοντίν Ριπέρ, η οποία είναι διευθύντρια επικοινωνίας της γαλλικής προεδρίας, ήταν και αυτή μέλος της τυχερής παρέας της Σύρου.
Τα φτηνά οικόπεδα ευκαιρίας, τα οποία αγόρασαν κοψοχρονιά, δεν είναι τα μόνα που συνδέουν Παπαντωνίου και Στουρνάρα και τα μόνα που πρέπει να ερευνηθούν.
Οι δύο παλιοί συνεργάτες και γείτονες ήταν οι αρχιτέκτονες της υπόθεσης των swaps, μέσω των οποίων η Goldman Sachs ανέλαβε να κρύψει τμήμα του ελληνικού χρέους για να μπει η Ελλάδα στην ΟΝΕ. Μέσω των swaps η Ελλάδα κατάφερε να κρύψει περίπου 2,8 δισ. χρέους, πληρώνοντας στην Goldman Sachs 600.000.000 ευρώ και ανεβάζοντας το ελληνικό χρέος σε βάθος χρόνου κατά 5,2 δισ.
Αμέσως μετά, ο Γιάννος Παπαντωνίου, ως υπουργός Εθνικής Άμυνας, αποφάσισε να συνδέσει τις εξοπλιστικές συμβάσεις, όπως αποκάλυψε το Hot Doc (τεύχος 72), με τα swaps ζημιώνοντας κατά εκατοντάδες εκατομμύρια το ελληνικό Δημόσιο. Σήμερα πληθαίνουν πλέον οι φωνές, που ζητούν να ερευνηθεί αν αυτές οι αποφάσεις ήταν τελικώς πολιτικές επιλογές ή κάποιοι κέρδισαν από αυτό, ρίχνοντας στη συνέχεια την Ελλάδα στη λιτότητα.
Μέχρι τότε, Παπαντωνίου και Στουρνάρας θα είναι, εν αντιθέσει ίσως με τους υπόλοιπους Έλληνες, τυχεροί και φορείς αλλεπάλληλων συμπτώσεων.
Ζαν-Μορίς Ριπέρ
Ο Ζαν-Μορίς Ρίπερ δεν είναι διόλου τυχαίο πρόσωπο στη Γαλλία. Έχει διατελέσει σύμβουλος δύο σοσιαλιστών πρωθυπουργών (Μισέλ Ροκάρ και Λιονέλ Ζοσπέν) και έχει χρηματίσει σε πολλές διπλωματικές θέσεις, πάντα σε χώρες με ειδικό γεωστρατηγικό ενδιαφέρον (ΗΠΑ, Πακιστάν, Ελλάδα, Τουρκία, Ρωσία).
Θεωρείται στενός φίλος και συνεργάτης του γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ.
Όσον αφορά στην Ελλάδα, το γεγονός πως επιλέγεται για τη θέση του πρέσβη στην Αθήνα, όντας στενός συνεργάτης του τότε πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν, δείχνει πως η Γαλλία τότε δεν επιθυμούσε να στείλει στην Ελλάδα έναν τυχαίο διπλωμάτη αλλά έναν άνθρωπο που «ήξερε τη δουλειά» και θα εξυπηρετούσε με επιτυχία τα γαλλικά συμφέροντα.
Μάλιστα, σε μια περίοδο όπου στην Ελλάδα είναι πρωθυπουργός ο επίσης «σοσιαλιστής» Κώστας Σημίτης, τα περιθώρια συνεργασίας ήταν μεγάλα. Ο Ζοσπέν είχε επισκεφθεί την Ελλάδα το Σεπτέμβρη του 2001, και μάλιστα είχε απολαύσει μαζί με τον Σημίτη και τον Ριπέρ κυριακάτικη βαρκάδα στην Αίγινα. Σε δημοσίευμα του Parisien της εποχής (11/09/2001), ο γάλλος πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε από τον έλληνα ομόλογό του την πώληση στην Ελλάδα τριακοσίων οχημάτων μάχης Leclerc και να επέμενε στην εμπλοκή γαλλικών ομίλων κι επενδυτών στα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων 2004. Είναι λοιπόν σαφές πως ο Ριπέρ ήταν επιφορτισμένος με την προώθηση συγκεκριμένων στόχων.
Βασικά πόστα στα οποία υπηρέτησε ο Ριπέρ
1986-1987: Πρώτος γραμματέας στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Ουάσιγκτον και δεύτερος σύμβουλος του πρέσβη στην ίδια πρεσβεία ως το 1988.Από το 1988 ως το 1991, παρά το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Μισέλ Ροκάρ.Από το 1993 ως το 1996, πρόξενος της Γαλλίας στο Λος Άντζελες.Από το 1996 ως το 1997, υποδιευθυντής στα Ηνωμένα Έθνη για θέματα Πολιτικής κι Ασφάλειας.Από το 1997 ως το 2000υπήρξε σύμβουλος του πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν.Από το 2000 ως το 2003 είναι πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα.2003-2011: Εργάζεται για τον ΟΗΕ, ως μόνιμος αντιπρόσωπος σε Γενεύη (2005-2007), Νέα Υόρκη (2007-2009) και Πακιστάν (2009-2011).Στις 3 Αυγούστου 2011 διορίζεται επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Άγκυρα.Στις 29 Οκτωβρίου 2013 διορίζεται πρέσβης της Γαλλίας στη Μόσχα.
Η σύζυγος του Ριπέρ, Κλοντίν Φρανσουά Ριπέρ-Λαντλέρ είναι επικεφαλής του γραφείου Τύπου του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, από τον Ιούνιο του 2012 που εκλέχθηκε, μέχρι και σήμερα. Όπως κι ο σύζυγός της, γνωρίζουν τον Φρανσουά Ολάντ από το 1980, όταν σπούδαζαν μαζί στην Εθνική Σχολή Διοίκησης (ΕΝΑ).Το 2002, υπήρξε υποδιευθύντρια του πανίσχυρου στη Γαλλία Canal+, υπεύθυνη για θέματα στρατηγικής.
Δημοσίευμα από το περιοδικό HOT DOC
koutipandoras.gr