Γύρω στα τρία εκατομμύρια υπολογίζονται τα μη εξυπηρετούμενα τραπεζικά δάνεια, τα οποία στην πλειοψηφία είναι στεγαστικά και καταναλωτικά, με το σύνολο των «κόκκινων δανείων» και των ληξιπρόθεσμων οφειλών να υπερβαίνουν τα 215 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών αποστέλλουν καθημερινά γύρω στις 1.800 εντολές κατασχετηρίων, ενώ βάσει των στοιχείων των οικονομικών υπηρεσιών του κράτους, περισσότεροι από 4 εκατομμύρια φορολογούμενους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, και ταυτόχρονα υπάρχουν 3 εκατομμύρια φάκελοι μη εξυπηρετούμενων δανείων προς τράπεζες.
Ακόμη, βάσει των επικαιροποιημένων στοιχείων δύο στους τρεις οφειλέτες που είχαν προχωρήσει σε ρύθμιση των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν τεθεί εκτός ρύθμισης, με περίπου 98.000 από τους 147.308 συνολικά, ενώ σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των 100 δόσεων για το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου 2016, περίπου το 50% από τους συνολικά 75.451 οφειλέτες, έχουν απενταχθεί από τη ρύθμιση.
Επιπλέον, τον Ιούλιο το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες ανήλθε στα 90 δισ. ευρώ, καθότι δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που υπολογίζεται στο 1,2 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα δάνεια», αυτά ξεπερνούν τα 108 δισ. ευρώ, βάσει των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ οι τράπεζες αναμένεται να προχωρήσουν σε μπαράζ πλειστηριασμών, καθώς και σε νέες ρυθμίσεις σύμφωνα με το νέο Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών.
Όσο δεν βρίσκεται μια «χρυσή τομή» ως προς ένα σχέδιο κοινής αποδοχής για τη διαχείρηση του ιδιωτικού χρέους από την πλευρά της κυβέρνησης και των πιστωτών, τόσο χιλιάδες πολίτες θα βρεθούν το προσεχές χρονικό διάστημα αντιμέτωποι με τον εφιάλτη των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών.