Να είσαι Βουλευτής του Ελληνικού κοινοβουλίου και να ψηφίζεις νόμους που οδηγούν στην καταστροφή τον λαό που εκπροσωπείς!
Αυτό θα πει δημοκρατία.
Ο νέος κώδικας πολιτικής δικονομίας θα τεθεί σε ισχύ από τις 1/1/2016.
Ο ανίσχυρος δανειολήπτης και οφειλέτης του δημοσίου είναι τα θύματα του.
Στην Ισπανία με αυτή την πολιτική γίνονται δεκάδες πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας καθημερινά. Η κατάσταση αναμένεται πιο δύσκολη στη χώρα μας γιατί και το χρέος μας είναι μεγαλύτερο και θα πρέπει να κάνουμε μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή για να συγκλίνουμε με τα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης.
Έρχεται τσουνάμι πλειστηριασμών.
Ο νέος κώδικας πολιτικής δικονομίας προβλέπει ότι οι πλειστηριασμοί θα γίνονται όχι με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου όπως ίσχυε μέχρι σήμερα αλλά με βάση την εμπορική αξία. Επίσης οι τράπεζες αποκτούν πλέον τον πρώτο λόγο (65%) στα χρήματα που θα αντλούνται από τον πλειστηριασμό. Και οι διαδικασίες επιταχύνονται με δίκες εξπρές, χωρίς μάρτυρες και με περιορισμό στην κατάθεση εγγράφων από τους δικηγόρους.
Τι σημαίνουν αυτές οι τροποποιήσεις στην πράξη.
Ότι με ταχείς ρυθμούς το ακίνητο θα περνάει στα χέρια της τράπεζας σε τιμή εξευτελιστική (αφού δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον).
Και φυσικά το ποσόν που θα εισπράττεται δεν θα είναι ικανό να καλύψει το σύνολο του χρέους. Έτσι ο δανειολήπτης, αφού χάσει το σπίτι του, θα συνεχίσει να χρωστά το υπόλοιπο του δανείου του.
Και σα να μην έφτανε αυτό, αν υπάρχει και χρέος στην εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία αυτό περνάει σε δεύτερη προτεραιότητα, μετά τις τράπεζες δηλαδή και μένει ανεξόφλητο. Το ανεξόφλητο χρέος στο δημόσιο όμως έχει ποινικές κυρώσεις.
Θα βρεθεί λοιπόν ο πολίτης που τον χτύπησε η κρίση χρεωμένος στη φυλακή, έχοντας προηγουμένως χάσει και το σπίτι του.
Αυτά ψηφίζουν οι εκπρόσωποι μας στο κοινοβούλιο με τους παχυλούς μισθούς και τις μεγάλες περιουσίες.
Τον λαό θα σκεφτούν ή την τσέπη τους;
Ο μεγάλος και ευφυέστατος συνταγματολόγος και πρώην πρόεδρος της εγκληματικής οργάνωσης ΠΑΣΟΚ, αφού μας έδεσε χειροπόδαρα με το Αγγλικό δίκαιο, έλεγε ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Δεν μας είπε όμως, ο υπολογισμός του έγινε με τον λαό ζωντανό ή πεθαμένο;
Δεσμεύτηκε βέβαια ο πρωθυπουργός ότι θα περάσει κάποια ρύθμιση σε κάποιο απροσδιόριστο μέλλον και σε συνεργασία με τα μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που ονομάζονται τράπεζες, θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς.
Το ερώτημα είναι γιατί δεν το πέρασε και αυτό μέσα στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς.
Η απάντηση είναι προφανής. Η τρόικα δεν το δέχεται. Και δεν το δέχεται γιατί θεωρούν ότι η Ελλάδα έχει πολύ υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Απογραφής Πληθυσμού - Κατοικιών 2011, το σύνολο των κατοικιών της Χώρας ανήλθε σε 6.384.353 όταν ο αριθμός των νοικοκυριών ήταν 3.664.392.
Ο νεοφιλελευθερισμός βασίζει την ύπαρξη του στο να συντηρείται μια μάζα εξαθλιωμένων ανθρώπων μέσα στην κοινωνία. Αυτό λειτουργεί ως φόβητρο για όλους τους υπόλοιπους. Τους μετατρέπει σε άβουλα όντα, πρόθυμα, υπάκουα και εθελόδουλα. Έτσι επιτυγχάνεται χωρίς αντιδράσεις η συγκέντρωση πλούτου και εξουσίας στα χέρια ολοένα και λιγότερων ανθρώπων
Επομένως δεν μπορεί να υπάρξει τέτοιου είδους δέσμευση από Έλληνα πρωθυπουργό γιατί έχουμε απολέσει την εθνική κυριαρχία.