Νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.Σε σύνολο 299 βουλευτών, υπέρ ψήφισαν 229, κατά 64

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015





Με σημαντικές –και μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες– απώλειες, ψηφίστηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.
Συνολικά, το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής: Σε σύνολο 299 βουλευτών, υπέρ ψήφισαν 229, κατά 64, ενώ 6 δήλωσαν «παρών».
Ωστόσο, οι 38 από τους 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ ακόμα μία βουλευτής επέλεξε να απουσιάσει από . Με δεδομένο αυτό το γεγονός, παραμένει ερωτηματικό ο τρόπος που θα υλοποιηθεί από την κυβέρνηση η συμφωνία με τους δανειστές.
Λίγο μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, κυβερνητικοί κύκλοι υπογράμμιζαν πως «συνεχίζουμε κανονικά, ολοκληρώνουμε τη συμφωνία».
Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται πως το επόμενο βήμα της κυβέρνησης θα είναι έναςανασχηματισμός.

Αποδυναμωμένη η κυβέρνηση, όμως πρόεχει η συμφωνία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, προέβη σε δήλωση περίπου στις 4.00 τα ξημερώματα της Πέμπτης, αναφορικά με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Όπως σημείωσε, η Βουλή έδωσε την απαραίτητη έγκριση για να προχωρήσει η συμφωνία με τους δανειστές. 
Ο κ. Σακελλαρίδης παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση βγαίνει αποδυναμωμένη μετά την ψηφοφορία, όμως τόνισε πως προτεραιότητα είναι να κλειδώσει η συμφωνία. 
Η ακριβής του δήλωση έχει ως εξής: «Σήμερα η Βουλή έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα για τη συμφωνία, ψηφίζοντας τα δύσκολα μέτρα. Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας, όμως, συνιστά σοβαρή διαίρεση στην ενότητα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
32 βουλευτές αποφάσισαν να μη στηρίξουν την κυβέρνηση της Αριστεράς καταψηφίζοντας την επιλογή της για αποτροπή του κινδύνου της χρεοκοπίας. Βασική προτεραιότητα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της συμφωνίας, το αμέσως επόμενο διάστημα
».

Στηρίζει παρά το «όχι» ο Λαφαζάνης

Μετά το πέρας της ψηφοφορίας, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης -ο οποίος καταψήφισε το νομοσχέδιο στη Βουλή- δήλωσε πως στηρίζει την κυβέρνηση. 
«Συνεχίζουμε με έναν ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο. Με προοδευτική πορεία για να βγει η χώρα απ' την κρίση. Στηρίζουμε την κυβέρνηση δυνατά και ολόθερμα», σημείωσε. 
Πρόσθεσε πως «εάν μου ζητηθεί η παραίτηση από τον πρωθυπουργό, είναι στη διάθεσή του».

Ο τελευταίος που θα αποχωρήσει

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή, είχε διαψεύσει τις πληροφορίες που τον ήθελαν να οδηγείται άμεσα σε παραίτηση, σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε καλά για την κυβέρνηση: «Είμαι ο τελευταίος που θα προσχωρήσει στα σχέδια των αντιπάλων, δηλαδή στην απομάκρυνση μίας κυβέρνησης που έδωσε τη μάχη εδώ και πέντε μήνες», είχε υπογραμμίσει. 
Ο Αλέξης Τσίπρας –ο οποίος αρχικά είχε ανακοινωθεί πως δεν θα προβεί σε ομιλία– δήλωσε περήφανος για τον αγώνα που έχει κάνει η κυβέρνησή του, κατά τους πέντε τελευταίους μήνες. Σημείωσε ότι «δώσαμε μία δύσκολη και άνιση μάχη» και πως αγώνας αυτός κάποτε θα φέρει καρπούς. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για τους εκβιασμούς και τις πιέσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση, καλώντας εμμέσως τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ του νομοσχεδίου: «Αν θεωρείτε ότι ο εκβιασμός είναι υπαρκτός, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να μοιραστούμε όλοι την ευθύνη», είπε χαρακτηριστικά. 
Αντίθετα από ό,τι συνέβη στον ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνωνστήριξαν σύσσωμοι το νομοσχέδιο στη Βουλή. 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, επανέλαβε πως η συμφωνία «είναι προϊόν ενός εκβιασμού, ενός πραξικοπήματος», συμπληρώνοντας πως εάν δεν επικυρωθεί από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης, τότε «δεν θα υπάρχει ελπίδα για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Η «μαύρη μέρα» της Ζωής

Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία μίλησε για «μαύρη ημέρα για τη Δημοκρατία... και το Κοινοβούλιο». Η κ. Κωνσταντοπούλου κάλεσε τους βουλευτές να μη στηρίξουν τον εκβιασμό που κάνουν οι δανειστές προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, και επομένως να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.
Επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός εκβιάστηκε, ενώ έριξε βολές κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων. «Δεν δικαιούνται να απειλούν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό με ένα πραγματικό ολοκαύτωμα που οι ίδιοι έχουν μεθοδεύσει προκειμένου να τον υποχρεώσει να βγάλει το δέρμα του» είπε η πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε «Αυτό συνιστά πραξικόπημα, κατάλυση της δημοκρατίας, συνιστά δηλαδή έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και κοινωνική γενοκτονία».
Η πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει «να αποτρέψει το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης» και υπενθύμισε το δημοψήφισμα, τονίζοντας πως «ο λαός μίλησε και είπε ένα μεγάλο 'όχι' στα τελεσίγραφα, τους εκβιασμούς, τον εκφοβισμό, την προπαγάνδα, 'όχι' στα μνημόνια». Κατέληξε με την πεποίθησή της πως το «όχι» στηρίζει την κυβέρνηση και τον λαό.  

Ποιοι ψήφισαν «όχι» ή «παρών»

Οι 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισαν το νομοσχέδιο: 
1. Γιάνης Βαρουφάκης, 
2. Ζωή Κωνσταντοπούλου, 
3. Αγλαΐα Κυρίτση, 
4. Κώστας Ήσυχος, 
5. Νάντια Βαλαβάνη, 
6. Δημήτρης Στρατούλης, 
7. Δημήτρης Κοδέλας, 
8. Ελένη Σωτηρίου, 
9. Βασίλης Χατζηλάμπρου, 
10. Ιωάννης Σταθάς, 
11. Κώστας Ζαχαριάς, 
12. Αθανάσιος Σκούμας, 
13. Κώστας Λαπαβίτσας, 
14. Θωμάς Κώτσιας, 
15. Ιωάννα Γαϊτάνη, 
16. Μιχάλης Κριτσωτάκης, 
17. Δέσποινα Χαραλαμπίδου, 
18. Ηλίας Ιωαννίδης, 
19. Ραχήλ Μακρή, 
20. Αμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία, 
21. Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, 
22. Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, 
23. Ιωάννης Ζερδελής, 
24. Στάθης Λεουτσάκος, 
25. Παναγιώτης Λαφαζάνης, 
26. Θανάσης Πετράκος, 
27. Ελένη Ψαρρέα, 
28. Κώστας Δελημήτρος, 
29. Ζήσης Ζάννας, 
30. Βασίλης Κυριακάκης, 
31. Στέφανος Σαμοΐλης, 
32. Ευγενία Ουζουνίδου. 
Οι 6 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν «παρών»: 


1. Βασιλική Κατριβάνου, 
2. Χρήστος Καραγιαννίδης, 
3. Δημήτρης Μπαξεβανάκης, 
4. Ηρώ Διώτη, 
5. Νίκος Μιχαλάκης, 
6. Βασιλική Λέβα 


ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ