Την αντίθεσή του στη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην Ελλάδα εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Οικολογίας, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την την πρόταση της ΕΕ προς τα κράτη μέλη για μια μεταρρύθμιση που θα τους επιτρέπει να απαγορεύουν την χρήση τους στο έδαφός τους.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Τμήματος Οικολογίας, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ:
Η ΕΕ ενέκρινε την 24η Απριλίου 2015 την εισαγωγή και την κυκλοφορία στην αγορά 19 γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, δύο ημέρες μετά την πρότασή της προς τα κράτη μέλη για μια μεταρρύθμιση που θα τους επιτρέπει να απαγορεύουν την χρήση τους στο έδαφός τους.
Η έγκρισή τους ισχύει άμεσα και για δέκα χρόνια.
Αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εγκρίνουν την μεταρρύθμιση που παρουσιάστηκε την Τετάρτη 24-4-2015, θα μπορούν να απαγορεύουν την χρήση των γενετικά τροποποιημένων αυτών οργανισμών στο έδαφός τους.
Στην αντίθετη περίπτωση, οι κανόνες που θα εφαρμόζονται θα είναι αυτοί που οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει την κυκλοφορία στο σύνολο της ΕΕ των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών που έχει διαπιστώσει ότι δεν παρουσιάζουν κανέναν κίνδυνο για την υγεία των ζώων και των ανθρώπων-- πρόκειται για τη λύση που ζητούσαν οι μεγάλοι όμιλοι.
Είμαστε αντίθετοι στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς διότι:
• Η Γενετική Τροποποίηση παράγει νέες μορφές ζωής που δεν θα εμφανίζονταν ποτέ στη φύση
• Δεν μπορεί να υπάρξει έλεγχος των επιπτώσεων της Γενετικής Τροποποίησης. Επειδή κάθε γενετική τροποποίηση έχει τη μοναδικότητά της, μπορεί να ελεγχθεί ένας οργανισμός μόνο ως προς γνωστές τροποποιήσεις. Δεν υπάρχει τεχνολογία ελέγχου άγνωστης τροποποίησης. Ο έλεγχος δηλαδή που γίνεται από την ΕΕ αφορά μόνο τροποποιήσεις που δηλώνουν οι εταιρείες.
• Οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί διασταυρώνονται με φυσικούς οργανισμούς, αναπαράγονται και μεταφέρονται με απρόβλεπτες συνέπειες.
• Δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία και το περιβάλλον
• Υπάρχουν επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα, την οικολογική ισορροπία, την διατροφική ασφάλεια
• Εξαιτίας της κατοχύρωσης πνευματικής ιδιοκτησίας (πατεντών) από τις πολυεθνικές που ασχολούνται με την παραγωγή Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών τόσο η γνώση και η τεχνολογία όσο και οι αγρότες και η διατροφή ελέγχονται απόλυτα από λίγες πολυεθνικές εταιρείες
• Οι ΓΤΟ δεν σώζουν από την πείνα. Η παραγωγή τροφής παγκοσμίως αυξάνεται πιο γρήγορα απ' ότι ο πληθυσμός της Γης. Έτσι κι αλλιώς, οι ΓΤΟ δεν αυξάνουν την παραγωγή (πολύ συχνά ντόπιες ποικιλίες προσαρμοσμένες στο περιβάλλον αλλά και παραδοσιακές πρακτικές είναι πιο παραγωγικές). Αυτό που πετυχαίνουν οι ΓΤΟ είναι η συγκέντρωση όλου του κύκλου της παραγωγής σε ένα κέντρο που ελέγχει και αυξομειώνει τις τιμές σε όλα τα σημεία του κύκλου κατά το δοκούν. Εν τέλει αυτό που στοχεύουν οι πολυεθνικές των τροφίμων που προωθούν τους ΓΤΟ είναι ο παγκόσμιος έλεγχος της διατροφής μέσω του ελέγχου της γεωργίας. Αυτό εξάλλου εξυπηρετεί και η επερχόμενη συμφωνία ΤΤΙP που θα αναδράσει συνεργιστικά με την επικείμενη άρση της απαγόρευσης της καλλιέργειας ΓΤΟ στην ΕΕ.
Λόγω των παραπάνω θέση μας πρέπει να είναι κάθετη:
1. Καθολική απαγόρευση καλλιέργειας - εκτροφής ΓΤΟ στην Ελλάδα
2. Καθολική απαγόρευση εισαγωγής ΓΤΟ ως πρώτης ύλης προς μεταποίηση ασχέτως αν το τελικό προϊόν προορίζεται για χρήση μέσα στη χώρα ή για εξαγωγή.
3. Υποχρέωση ενημέρωσης της πολιτείας και των αρμόδιων υπηρεσιών από εταιρείες που εμπορεύονται είδη που περιέχουν ΓΤΟ ή παράγωγά τους σε οποιοδήποτε σημείο της παραγωγής και διατήρηση βάσης δεδομένων και αντίστοιχης δημόσιας ενημερωτικής σελίδας
4. Καθολική υποχρέωση εμφανούς και χαρακτηριστικής σήμανσης πρωτογενών προϊόντων (π.χ. καλαμπόκι, ντομάτα κ.λ.π) και παράγωγων προϊόντων ΓΤΟ (π.χ. τσιπς από ΓΤ καλαμπόκι, κρέας ή γάλα ή γαλακτοκομικά από ζώα που έχουν τραφεί με ΓΤ σόγια/καλαμπόκι)
5. Ορισμός εθνικού εργαστηρίου αναφοράς (σε υφιστάμενο ΑΕΙ ή ερευνητικό κέντρο) για έλεγχο ΓΤΟ ή προϊόντων που περιέχουν ΓΤΟ σε οποιοδήποτε στάδιο παραγωγής τους με σκοπό τον έλεγχο των παραπάνω.
http://www.stokokkino.gr