Δικαιοσύνη για Ολους και δίκη Ζίμενς

Σάββατο 4 Μαρτίου 2017


Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών να απορρίψει τη σύσταση ως σωματείου της Πρωτοβουλίας Δικαιοσύνη για Ολους που ιδρύθηκε πριν από λίγους μήνες, με σκοπό, όπως αναφέρουν τα ιδρυτικά μέλη, να υπερασπιστούν το δημόσιο συμφέρον, μιας και, όπως ισχυρίζονται, κυβέρνηση, Βουλή και Δικαιοσύνη περί άλλα τυρβάζουν.

Απορημένα αλλά και εξοργισμένα τα ιδρυτικά μέλη˙ πρόκειται, λένε, για απόφαση-σκάνδαλο, χαρακτηρίζουν δε φασιστικό το σκεπτικό των ειρηνοδικών. Τι λέει το σκεπτικό; Ιδού: «Είναι παράνομο και αντίκειται στη δημόσια τάξη οι πολίτες να υπερασπίζονται το Σύνταγμα, τη λαϊκή κυριαρχία, την Ανεξαρτησία της Δικαστικής Λειτουργίας και την αποτελεσματική απονομή της Δικαιοσύνης σε δίκες δημοσίου συμφέροντος». Μπα, γιατί; Από πότε;

Σήμερα, στις τρεις και μισή μετά το μεσημέρι τα ιδρυτικά μέλη, ανάμεσά τους και η Ζωή Κωνσταντοπούλου (η Δικαιοσύνη για Ολους τελεί υπό την αιγίδα της Πλεύσης Ελευθερίας), δίνουν συνέντευξη Τύπου στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (Ακαδημίας 60) να ενημερώσουν γι’ αυτήν την απόφαση του Ειρηνοδικείου αλλά και για τη δίκη -παρωδία τη χαρακτηρίζουν- της Ζίμενς καθώς και για τις γερμανικές οφειλές, που ανέρχονται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ (278 έως 341 λένε τα πορίσματα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους...).

Η δίκη της Ζίμενς αναβλήθηκε το καλοκαίρι γιατί, λέει, δεν είχε μεταφραστεί το βούλευμα. Πάει καλά. Προσδιορίστηκε για την προηγούμενη Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, πλην, φευ, είχε κώλυμα ένας δικαστής -κι ούτε ένας αναπληρωτής στον περίγυρο... Σιγά τη δίκη, θα πει κανείς.

Ετσι κι αλλιώς, όπως το πάνε από αναβολή σε αναβολή, η δίκη τούτη δεν πρόκειται να γίνει ποτέ και ας συμπληρώνονται δεκαεννέα χρόνια από τα αδικήματα, ας είναι ante portas δηλαδή η παραγραφή (ναι, αλλά μετά ούτε γάτα ούτε ζημιά -δώθε πάνε οι άλλοι...). Είναι γνωστό ότι στην εικοσαετία παραγράφονται (με την αναστολή στην εικοσαπενταετία).

Κάποιοι θα μείνουν ατιμώρητοι βέβαια για τα εγκλήματα διαφθοράς σε βάρος των πολιτών, αλλά ποιος νοιάζεται˙ το σύστημα να ’ναι καλά που τροφοδοτεί και προστατεύει όσους γονυπετείς το υπηρετούν. Μάλιστα. Φαίνεται το παράλογο από την αίθουσα στην οποία γίνεται η δίκη με τους 67 κατηγορούμενους˙ ούτε καν αυτούς δεν χωράει!

Σύμφωνα με τα μέλη της Δικαιοσύνης για Ολους το Δημόσιο είχε ισχνή παρουσία, με συνηγόρους παρέδρους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (τη χαμηλότερη, λένε, δυνατή εκπροσώπηση). Τι να πεις -και τι να υποθέσεις. Ε, δεν χρειάζεται να ’χει και πολύ νιονιό κάποιος για να αντιληφθεί τι χαλκεύεται. Με ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις. Ναι; Από ποιους; Το σίγουρο είναι ότι αρκετά διαφωτιστικά θα ακουστούν σήμερα στον Δικηγορικό Σύλλογο...


Γιώργος Σταματόπουλος
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ