Η σύνδεση των ταμειακών διαθέσιμων των ΟΤΑ με το εξωτερικό χρέος της χώρας, καταργεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019


Ας πούμε κάποιες αλήθειες, πέραν του αστραφτερού ορυμαγδού της προεκλογικής περιόδου.

Ο διαγκωνισμός υποψηφίων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, και ο πλεονασμός φραστικών υποσχέσεων και "οραμάτων", αφήνει εκτός ουσιαστικής συζήτησης και ενημέρωσης των πολιτών, μια καθοριστική παράμετρο για το μέλλον της Τ.Α. και της όποιας προσπάθειας του επόμενου δημάρχου να διορθώσει "κακώς κείμενα".

Είναι ο νόμος 4549 του 2018 και την υπουργική απόφαση του κ. Χουλιαράκη δημοσιευμένη στο ΦΕΚ Β΄ 104/24.01.19.

Σύμφωνα με αυτόν, οι δήμοι στο εξής θα υποχρεούνται:

- να παραδώσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα, σε ειδικό λογαριασμό («Ενιαίος Λογαριασμός Θησαυροφυλακίου») στην Τράπεζα της Ελλάδος (ν.4549/2018 άρθρο 80.1,7,18), ο οποίος κατα τα φαινόμενα θα ελέγχεται από την ΑΑΔΕ.

- Να κατατίθεται κάθε επιδότηση που λαμβάνουν από το κεντρικό κράτος (άρθρο 80.19)

- Να καταθέτουν σε αυτόν τον λογαριασμό τα έσοδά τους (άρθρο 80.7,9).

- να κατατίθενται σε αυτόν το λογαριασμό τα δημοτικά τέλη και κάθε άλλη, είσπραξη

- Οι Δήμοι έχουν δικαίωμα να διατηρούν σε ξεχωριστό τραπεζικό λογαριασμό, τις ταμειακές ανάγκες τους μόνο για τις επόμενες δύο εβδομάδες (άρθρο 80.14), με επιβολή αυστηρών κυρώσεων εάν τα ποσά ξεπερνούν τις ανάγκες αυτών των δύο εβδομάδων.

- Να κάνουν πλήρη αναφορά των εξόδων τους (άρθρο 80.14), ώστε να εγκριθεί από την ΑΑΔΕ ως προϋπόθεση για εκταμίευση των δικών τους χρημάτων.

Όλα αυτά τα μέτρα που πρόκειται να περιέλθουν οι ΟΤΑ από την 1η Ιουλίου, αφού η εφαρμογή τους πήρε παράταση λόγω εκλογών και κατόπιν αιτήματος του προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Πατούλη για ευνόητους λόγους, λαμβάνονται για να προλάβουν «έκτακτες συνθήκες ρευστότητας» προς «προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος», και φέρουν ως πρόσχημα τον «κίνδυνο αθέτησης ανελαστικών υποχρεώσεων του Κράτους ή μη επιτέλεσης στοιχειωδών λειτουργιών του» (άρθρο 80.17). Όπου «ανελαστικές υποχρεώσεις του κράτους», εύλογα κανείς συμπεραίνει οτι πρόκειται για τις πληρωμές προς τους δανειστές και τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας - από τις οποίες κατα τα φαινόμενα, έχουμε εξέλθει μόνον επικοινωνιακά.

Τα χρήματα των Δήμων, διαβάζουμε, θα αξιοποιηθούν "Σε κινητές αξίες του Ελληνικού Δημοσίου ακόμη και στη δευτερογενή αγορά, ή και σε τίτλους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (άρθρο 81.11,γ). Τη διαχείριση των κεφαλαίων των Δήμων και την ευθύνη της επενδυτικής τους τοποθέτησης, την έχει αποκλειστικά η Τράπεζα της Ελλάδος (άρθρα 80.11 & 81.11,α). η οποία έχει την απόλυτη εξουσία να αποφασίσει «πρόγραμμα ανταλλαγής τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου, κατ` εφαρμογή προγράμματος για την αναδιάταξη του ελληνικού χρέους» (άρθρο 81.11,γ) . Και κάπου εδώ ο νόμος αποκαλύπτει οτι τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ α΄και β΄βαθμού συνδέονται απόλυτα με το εξωτερικό "χρέος" της χώρας, και μάλιστα, χωρίς καμιά κύρωση για τα στελέχη της ΤτΕ για τυχόν διαχειριστικά λάθη «η Τράπεζα της Ελλάδος καθώς και τα στελέχη της, κατά την άσκηση της αρμοδιότητας αυτής, δεν υπέχουν καμία ευθύνη, ποινική, αστική, διοικητική ή άλλη» (άρθρο 81.11,γ)

Συζητήθηκε καθόλου το φλέγον αυτό ζήτημα από τις δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις; Ξέρει κάποιος να μας πληροφορήσει ποιά η θέση του κάθε συνδυασμού ως προς το θέμα; Μπορεί κάποιος να μας διαβεβαιώσει οτι αυτός ο νόμος και ο επακολουθούμενες συνέπειες του, δεν θα οδηγήσει ακόμη και σε αύξηση των δημοτικών τελών, ή ακόμη και ξεπούλημα δημοτικής περιουσίας τη στιγμή που αυτές τις ημέρες η προεκλογική παροχολογία ξεπερνάει κάθε μέτρο; Γιατί τέτοια αποσιώπηση;

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και παρατάξεις έχουν χρέος από την επόμενη των εκλογών να βρουν μια κοινή συνισταμένη ώστε να διασφαλιστεί πλήρως το αυτοκέφαλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο αποτελεί κορυφαίο δημοκρατικό ζήτημα, την εξασφάλιση πόρων για λήψη μέτρων προς ανακούφιση των αδυνάτων, την ανάπτυξη της εντόπιας οικονομίας, και την δρομολόγηση βασικών υποδομών που σήμερα λείπουν.

Διότι από το πρωί της 27ης Μαίου ή της 4ης Ιουνίου, το "πάρτυ" τελειώνει. Και αρχίζουν τα πραγματικά πολύ δύσκολα...




Ο Νίκος Κατζηλάκης είναι δημοσιογράφος, και υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος του συνδυασμού "Συνπραξη Δημοτών - Άμεση Δημοκρατία"
cretalive.gr 
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ