Συνελήφθησαν γιατί έδωσαν φαγητό σε άστεγους

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018





Πάνω από 12 άτομα συνέλαβε το βράδυ της Κυριακής η αστυνομία στο Ελ Καγιόν της Καλιφόρνια με την κατηγορία ότι έδιναν φαγητό σε άστεγους, κάτι που έχει απαγορευτεί με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου από τον Οκτώβριο του 2017.

Η απαγόρευση αποφασίστηκε με το πρόσχημα του περιορισμού της έξαρσης της Ηπατίτιδας Α’, που πλήττει κυρίως άστεγους και τοξικοεξαρτημένους, λόγω της έλλειψης πρόσβασης σε χώρους και προϊόντα υγιεινής, όπως καθαρές τουαλέτες.

Μέχρι στιγμής περίπου 600 άτομα έχουν προσβληθεί από τη νόσο και το δημοτικό συμβούλιο θεώρησε ότι η λύση είναι ο περιορισμός της διαπροσωπικής επαφής με άστεγους, απαγορεύοντας τη διανομή φαγητού σε δημόσιους χώρους.

Σε μια πράξη πολιτικής ανυπακοής, η ομάδα «Break the Ban» διοργάνωσε διανομή πρωινού, φρούτων και προϊόντων υγιεινής σε ένα δημοτικό πάρκο. Μέσα σε μία ώρα η αστυνομία βρέθηκε εκεί και απειλούσε ότι θα συλλάβει όσους παραβίαζαν την απαγόρευση. Τελικά οι αστυνομικοί απήγγειλαν κατηγορίες για πλημμελήματα σε περισσότερα από 12 άτομα.

Παρ’όλα αυτά, η ομάδα προγραμματίζει αντίστοιχη δράση ξανά σε δύο εβδομάδες.

Επιπλέον, στην καπιταλιστική υπερδύναμη όπου «ο καθένας μπορεί να ζήσει το αμερικανικό όνειρο», υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι των οποίων ο ορίζοντας δεν εκτείνεται πέρα από το αύριο και την εξασφάλιση ενός πιάτου φαγητού. Πιό συγκεκριμένα:
  • Το 2015 υπολογίστηκε ότι 42,2 εκατομμύρια αμερικανοί ζούσαν σε συνθήκες επισιτιστικής ανασφάλειας. Από αυτούς, 13,1 εκατομμύρια είναι παιδιά (κάτω των 18 ετών).
  • Το 13,8% των αμερικανικών νοικοκυριών (15,8 εκατομμύρια νοικοκυριά) υπολογίζεται ότι βιώνουν καθημερινά την αγωνία να καταφέρουν να έχουν ένα πιάτο φαγητό στο τραπέζι.
  • Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει η ακραία φτώχεια, καθώς 6,3 εκατομμύρια νοικοκυριά διαβιούν σε συνθήκες εξαιρετικά μεγάλης επισιτιστικής ανασφάλειας. Πολλές εξ’ αυτών των οικογενειών βασίζονται στη βοήθεια συνανθρώπων τους, σε φιλανθρωπίες και κουπόνια σίτισης από τοπικές κοινωνικές δομές.
  • Περίπου 10% των αμερικανών ηλικίας άνω των 60 ετών ζουν σε κατάσταση διατροφικής ανασφάλειας. Πρόκειται για περίπου 5.4 εκατομμύρια άντρες και γυναίκες. (Πηγή: Household Food Security in the United States in 2015. USDA ERS).



ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ