Παραίτηση της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένη Ράϊκου καταγγέλοντας παρεμβάσεις

Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017


Παραίτηση-βόμβα της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένη Ράϊκου καταγγέλοντας παρεμβάσεις παραγόντων στην έρευνα για το “μαύρο χρήμα” της Novartis.

Η επιστολή της κ. Ράϊκου εμπεριέχει σφοδρές καταγγελίες κατά παραγόντων αλλά και μέσων ενημέρωσης ότι την στοχοποιούν για δήθεν συγκάλυψη στοιχείων στην υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου αλλά, όπως αφήνει σαφώς να εννοηθεί, η επίθεση σε βάρος της αφορά την υπόθεση της φαρμακευτικής εταιρείας.

Η κα. Ράικου προΐσταται ειδικού τμήματος που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά και έχει ως στόχο την διερεύνηση όλων των υποθέσεων διαφθοράς στις οποίες εμπλέκονται κρατικοί αξιωματούχοι.

Η συγκεκριμένη θέση αποτελεί ένα φιλόδοξο σχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για να αντιμετωπίσει την διαφθορά στη Δημόσια Διοίκηση και να επιταχύνει τις διαδικασίες για την αποκατάσταση της νομιμότητας. Η κα. Ράικου, από την θέση της ως Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, είχε σφραγίσει την διερεύνηση υποθέσεων όπως του Άκη Τσοχατζόπουλου, των στημένων αγώνων, της Energa, του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και άλλων.

Ήταν μάλιστα η πρώτη που δημιούργησε ειδικό τμήμα οικονομικού εγκλήματος στην Εισαγγελία που είχε διερευνήσει όλες τις αναφερόμενες υποθέσεις, καθώς και πολλές άλλες που βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα.

Τι απαντά η κυβέρνηση στις καταγγελίες


«Η παραίτηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς, λίγο πριν τη λήξη της θητείας της, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά», σημειώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κυβερνητικοί κύκλοι και υπογραμμίζουν: «Το λιγότερο που αναμένουμε είναι να κατονομάσει όλους εκείνους που την εμπόδισαν να παράξει έργο, όπως ισχυρίζεται.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη στα θέματα διαφθοράς να φτάσει μέχρι το τέλος».


Σοβαρές καταγγελίες


Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της το σάϊτ της Καθημερινής, η κυρία Ράικου με το έγγραφό της που αριθμεί, σύμφωνα με πληροφορίες περί τις 4 σελίδες, καταγγέλλει σχέδιο ηθικής της εξόντωσης από μεγάλα συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου που έχουν θορυβηθεί και πλήττονται, όπως αναφέρει, από την συνεχιζόμενη έρευνα για την υπόθεση της Novartis την οποία η ίδια χαρακτηρίζει «κορωνίδα της διαφθοράς στη χώρα μας».

Η εισαγγελική λειτουργός που επόπτευσε όλες τις έρευνες διαφθοράς τα τελευταία χρόνια και οδήγησε στη φυλακή δεκάδες κρατικούς αξιωματούχους και τον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο προχώρησε σε αιφνιδιαστική παραίτηση και υπέβαλε αίτημα άμεσης αντικατάστασης της, συνοδεύοντας την ενέργειά της με βαρύτατες καταγγελίες για στοχοποίησή της, από ανεξέλεγκτη δράση μεγάλων συμφερόντων στο χώρο του φαρμάκου που βρίσκονται στο στόχαστρο της έρευνας της υπηρεσίας και αφήνοντας αιχμές για τη μη παροχή θεσμικής κάλυψης από την πλευρά τουλάχιστον της ηγεσίας της δικαιοσύνης.

Η αιφνίδια παραίτηση της, όπως σημειώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο έγγραφό της προκλήθηκε από διαφημιστικό σπότ κυριακάτικης εφημερίδας, το οποίο θεωρεί συκοφαντικό, ανυπόστατο και «ότι υπηρετεί μεγάλα συμφέροντα».

Η εισαγγελέας αναφέρεται προφανώς στο σποτ της εφημερίδας Documento (η οποία, ωστόσο, έχει πρωταγωνιστήσει τον τελευταίο καιρό σε αποκαλύψεις για την υπόθεση της Novartis).

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το κεντρικό και ισχυρό πρόσωπο στην Εισαγγελία αντιμετώπισης εγκλημάτων Διαφθοράς, η ίδια η Προϊσταμένη Ελένη Ράικου, αναφέρεται σε επίσημες καταγγελίες ως υπεύθυνη για την μη παράδοση στοιχείων στις δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί για τον Γιάννο Παπαντωνίου και τον Θωμά Λιακουνάκο και αφορούν προμήθειες οπλικών συστημάτων.

Τι υποστηρίζει η εισαγγελέας


Η εισαγγελική λειτουργός σύμφωνα με πληροφορίες στο τετρασέλιδο έγγραφο της το οποίο απευθύνει προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητώντας την άμεση αντικατάσταση της, καταγγέλλει ότι ” έχει στοχοποιηθεί από παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς που στόχο έχουν τη μία και μόνη συγκάλυψη των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών που αποκομίζουν διαχρονικά εκατομμύρια ευρώ και επιζητούν μανιωδώς την ακύρωση του έργου και την παρεμπόδιση της παραπάνω έρευνας ( Nοvartis ) και όχι μόνο”.

Η κυρία Ράϊκου αφήνει αιχμές, ότι τα συμφέροντα που βάλλουν εναντίον της και τα οποία, όπως υποστηρίζει, υποκρύπτονται πίσω από το συκοφαντικό δημοσίευμα, δρουν ανενόχλητα και με άνωθεν καλύψεις, καθώς όπως αναφέρει ότι η ίδια «δεν αισθάνεται ότι απολαμβάνει της θεσμικής προστασίας που δικαιούται» και ως εκ τούτου ζητά την άμεση αντικατάσταση της.

Στο έγγραφο της μεταξύ άλλων δηλώνει ότι ζητά την άμεση αντικατάσταση της, γιατί αρνείται όπως λέει, “να μετατραπεί σε “Ιφιγένεια” στο βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο του φαρμάκου, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, ενόψει των αποκαλύψεων που προφανώς διέρρευσαν και οι οποίες με βεβαιότητα θα τους οδηγούσαν να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη και ίσως κάποιους από αυτούς στη φυλακή, δεν δίστασαν να σχεδιάσουν την ηθική της εξόντωση, έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποδόμηση της έρευνας της”.

Στο έγγραφό της επίσης η εισαγγελική λειτουργός αναφέρεται στα σημαντικά ευρήματα των ερευνών για την υπόθεση της Nοvartis, και σύμφωνα με πληροφορίες σημειώνει, ότι τις τελευταίες ημέρες η Εισαγγελία Διαφθοράς εντόπισε άμεσο χρηματισμό μεγάλου αριθμού κρατικών αξιωματούχων ( κυρίως γιατρών δημόσιων νοσοκομείων) που δωροδοκούνταν από λογαριασμό της Novartis από την Ελβετία με σημαντικά ποσά και ότι διαπιστώθηκε ότι από τον ίδιο λογαριασμό χρηματικά ποσά εισέπρατταν και νομικά πρόσωπα που χρησίμευαν ως οχήματα προκειμένου να δίδονται μίζες με τελικούς αποδέκτες άλλους κρατικούς αξιωματούχους.

Η κυρία Ράικου σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες εκτιμά, ότι είναι πιθανή η ύπαρξη παρόμοιων εμβασμάτων και σε άλλους εμπλεκόμενους, ενδεχομένως και πολιτικούς, και σημειώνει πως ως τώρα έχουν εντοπιστεί μίζες 28 εκ. ευρώ, ενώ χαρακτηρίζει την υπόθεση ως «κορωνίδα της διαφθοράς στη χώρα μας».

Η Ελένη Ράίκου διεξοδικά αναφέρεται σε ενέργειες της ιδίας και της υπηρεσίας της κατά του Γιάννου Παπαντωνίου και του Θωμά Λιακουνάκου και χαρακτηρίζει τα αναφερόμενα σε βάρος της ως υποβολιμιαία, ενώ παραθέτει συγκεκριμένες διώξεις σε βάρος των δύο αυτών προσώπων και στοιχεία για την αποκάλυψη των υποθέσεων για τις οποίες είχαν ερευνηθεί.


anatropinews.gr
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ