Τα δώρα στους γερμανούς -και όχι μόνο-ασφαλιστές

Τρίτη 28 Ιουνίου 2016


Έρχεται και νέο ασφαλιστικό. Τα χρέη των φορέων κοινωνικής ασφάλισης γιγαντώνονται παρά τις συνεχείς περικοπές, ενώ τα έσοδα συρρικνώνονται. Το περίφημο «κοινωνικό κράτος" πεθαίνει απο ασφυξία και αυτό που απομένει είναι η ληξιαρχική πράξη θανάτου του που θα εκδοθεί αργά ή γρήγορα απο τους δανειστές, η επόμενη κίνηση των οποίων θα είναι η κατ΄επίφαση "κοινωνική ασφάλιση". Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, το επόμενο ασφαλιστικό θα στοχεύει στην "ελεύθερη επιλογή", ώστε να είναι δυνατή η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος θα διεκδικήσει ένα μερίδιο απο τους πόρους (εισφορές) των ασφαλιστικών ταμείων.

Ουσιαστικά σήμερα το ασφαλιστικό σύστημα συνθλίβεται υπο το βάρος των χρεών χωρίς καμία ελπίδα να απεμπλακεί απο αυτά. Τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων έφθασαν τα 2,876 δις ευρώ τον Μάρτιο 2016, από 2,765 δις το τέλος του 2015. Καταγράφηκε δηλαδή αύξηση κατά 111 εκατ. ευρώ, παρά τη σημαντική συρρίκνωση των παροχών και των συντάξεων.

Από τις οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων το μεγαλύτερο μέρος είναι υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ δηλ. 1,684 δις. ευρώ 31/3/2016. Επίσης, ένα σημαντικό μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων είναι παροχές «εφάπαξ» προς ασφαλισμένους που έχουν συνταξιοδοτηθεί. Το ποσό ανέρχεται σε 663 εκατ. ευρώ στο τέλος του Μαρτίου, έναντι των 586 εκατ. ευρώ στο τέλος του Δεκεμβρίου 2015, δηλ. αύξηση μη καταβληθέντων 77 εκατ. ευρώ.

Και παρά τις κουτοπονηριές με τις καθυστερήσεις στην έκδοση των οριστικών συντάξεων και την παροχή των "προσωρινών", με τις οποίες τα ταμεία έχουν ένα σημαντικό όφελος με δεδομένη τη μαζική συνταξιοδότηση τα τελευταία χρόνια, το πρόβλημα μέρα με τη μέρα παίρνει εφιαλτικές και μη διαχειρίσιμες διαστάσεις. Αυτό συμβαίνει, διότι ενώ οι δανειστές και η Κυβέρνηση θεωρούν ότι το πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος αφορά στις δαπάνες, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Ουσιαστικά, η κρίση έχει περιορίσει δραστικά τα έσοδα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη αναστροφής της τάσης αυτής.

Οι επιχειρήσεις που κλείνουν, δυστυχώς αφήνουν μια σειρά νέων οφειλών τόσο προς τρίτους όσο και προς το δημόσιο. Τα τακτικά φορολογικά έσοδα και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων τόσο των αυτοαπασχολούμενων όσο και των εργαζόμενων, συνεχώς μειώνονται. Στον υπερπληθυσμό των ανέργων έχουμε συνεχώς νέες εισροές. Η ανεργία στην Ελλάδα βρίσκεται σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat σε ποσοστό 24,7%, ενώ το 51% αυτού του ποσοστού είναι νέοι ηλικίας μέχρι 26 ετών. Σημειώνεται ότι απο την αρχή του χρόνου έχουν κλείσει 17,5 χιλιαδες επιχειρήσεις έναντι 12 χιλιάδων την προηγούμενη χρονιά. Και φυσικά οι προοπτικές είναι δυσοίωνες : Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το εμπορικό Ισοζύγιο για το διάστημα Ιαν.- Μαρτ. 2016 παρουσιάζει έλλειμμα 7,6%. Η αύξηση των εισαγωγών φτάνει στο 3,3% για το ίδιο διάστημα, ενώ μαζί με τα καύσιμα οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 8,9%. Ειδικά στο λιανικό εμπόριο, η υποχώρηση του κύκλου εργασιών (τζίρου), έρχεται σε αντίθεση με τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης για ανάκαμψη της οικονομίας. Καθώς τα εισοδήματα και η αποταμίευση παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, η όποια καλύτερη επίδοση της κατανάλωσης πραγματοποιείται εις βάρος των καταθέσεων των νοικοκυριών.










ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ